bu motoru geçen ay iznik festivalinde, bursa iznik bayisi getirmişti. malzeme kalitesi iyi gibiduruyordu. motoru çalıştırmadılar ve 5500 lira fiyatetiketi vardı. hatta bursada olup almak isteyenler, iznik bayisinden alabilirler. hala bayideduruyordu. ama biliyorum belki motor satılık değil sadece sunum amaçlı olabilir. çin motorlarından o kadar soğudum ki, bmw olsa adı artık yaklaşamam gibime geliyor
bende geçen ay iznik bayisi ile telefonda bir kaç kez görüştüm, fakat bana verdiği fiyat 4100 lira idi. size nasıl 5500 lira dedi bilmiyorum. hatta gelip alıyordum karar bile vermiştim ama bir kaç detay beni rahatsız etti bende inegölden aldım.
---------- Post added at 11:10 ---------- Previous post was at 11:04 ----------
yaklaşık 1 ay / 900 km dir bindiğim Kuba STR 250 modeli için merak edenlere bir kaç izlenimimi yazmak istiyorum. ilk önce teknik detaylar:
Bu linkte web sitesine ulaşabilirsiniz.
Sitede verilen teknik özellikleri yukarıda. Fakat satıcıdan aldığım A.T. uygunluk belgesinde bazı farklar var;
motorun ağırlığı 117 kg (yüksüz kütle) 126 kg (çalışır durumdaki kütle) olarak yazıyor.
Ayrıca yukarıdaki 232.6 cc hacim aynı belgede 223 cm3 yazıyor.
İmalatçısı Jiangsu Dafier Motorcycle Co., Ltd (P.R.China)
Güç : 7500 devir/dakikada 12,5 kw yani horse power olarak çevirirsek 17 hp. (1kw =1,36 hp )
Maksimum hız : 125 Km/h
Görüntü olarakda sitesindeki motor ile bayideki motor arasında farklar var.
Web sitesinde:
Bayide:
(ters açıdan foto için üzgünüm

)
Dikkatli incelerseniz en büyük fark ön amortisörlerde ve motorda. Ters duran amortisörler yerine normal amortisörler kullanılmış ve amortisör koruyucuları malesef yok. Kuba motor ile yaptığım telefon görüşmesinde bu duruma düzgün bir açıklama alamadım. Motor bu şekilde geliyor diyorlar. Üzerinde görülen motorun farkı ise şu an bayilerde satılan motorda balansör olmasından kaynaklanıyormuş. Bunların dışında görsel olarak motosikletin üzerindeki etiketlerde biraz fark var.
Şimdi tüm bu farkları geçersek, ben bu modeli tercih ettiğim için bu 1 aylık süreçte gayet memnunum. İlerde neler yaşarım bilinmez.
GÜÇ
Motor güç olarak bana yeterli geldi. Geçen haftasonu uludağ göller bölgesine yaptığımız gezide bana hiç sorun çıkarmadı, aşırı bozuk taşlı topraklı su geçişli yollarda tecrübem oldu. Yumuşak toprak bir zeminden ciddi dik denebilecek bir açıda bayırdan 2. vitesle zorlanmadan tırmanabildim. 2300mt olan irtifada motorun çalışması değişmedi aynı gücü üretti.
KONFOR
Amortisörlerin yumuşaklığı ve ön tekerleğin 21" olması bozuk yollarda, çukurlarda, tümseklerde daha rahat etmenizi sağlıyor. Motosikletin selesi çok rahatsız. Ama kros bir modelde rahat sele aramakta hata olur. İlk bir hafta resmen sele yüzünden acı çektim ama artık alışmış durumdayım rahatsız olmuyorum. Yalnız iki kişi binmeyi unutun. Kısa mesafeler olabilir ama yol uzarsa rahatsızlık veriyor. Artçınız için arkası çok rahatsız ve küçük ayrıca artçı öne doğru baskı yaptığı için sürücüde rahatsız oluyor. Gerçi bu da önemsiz bir detay kros motorda ama bilgi vermek istedim.
VİTES-HIZ
Vites araları çok kısa 60 km hızda 5. vitese kadar geliyorsunuz. Gerçi ben yüksek devirli kullanmıyorum 5-6 bin devirde vites atıyorum motor açıldıkça durum değişebilir. Şu an 90-95 km hıza ulaştığında red line olan 9 bin devire geliyor. Daha fazlada zorlamadım max hız olarak. Zaten üzerindeki dişli lastiklerle hiç güvenli değil bu süratler. Birinci viteste yüksek gazla kalkarsanız çok rahat teker yapıyor. Vites geçişlerininde çok sert olduğunu söylemeden duramam, baya bir güç kullanmanız gerekiyor vites pedalına.
TİTREŞİM
Titreşim motor balansörlü olduğu için gayet düşük. Peglerde yok denecek kadar az, üzerindeki orjinal elcikleri yumuşak elciklerle değiştirince gidondaki titreşimde büyük oranda azaldı. Tabiki 2 yada 4 silindir kullananlara titreşimli gelebilir ama benim eski motorumdan sonra bu motor çok daha az titreşimli.
FRENLER
Önde tek kaliper arkada çift kaliper (yoksa pistonmuydu bunun adı?) frenler var. Bana ters gelmişti ben önde çift arkada tek olmasına alışığım. Ama bunun sebebinin ön fren diskinin arkaya göre daha ince olmasından kaynaklandığını öğrendim. Ön fren bana çok yetersiz geldi eski motorumdan sonra, sanki çok güçsüz hissi yaşıyorum ön frenajda belkide normal bana öyle geliyor bilemedim. Arka freni başarılı ama yine dişli lastik yüzünden çok çabuk kilitleniyor. Ayrıca göller bölgesinden inişte 1 saat boyunca bayır aşağı bozuk yoldan dolayı sürekli kullandığım arka frenlerim şişti ve tutmamaya başladı. Daha kesik kesik fren yaparak ve ön frenide yardımcı olması için kullanarak durumu biraz olsun düzelttim fakat hoşuma gitmedi, arazide yine bunu yaşarsam arka diski yada balataları değiştirme arayışına giricem.
YAKIT
Yakıt deposu 12 litre, ilk depoyu doldurduğumda 340 km kadar yaptım. Geçen haftasonu tekrar doldurdum yine aynı civarda çıkarsa ne kadar yaktığıda az çok belli olacak. Şimdilik kilometrede 16 kuruş, 100 kilometrede 3,70 Litre yakıyor diyebilirim (95 oktan 4,33TL/Litre). Motorda benzin göstergesi yada ışığı yok, musluklu rezerv sistemi var. Yanlız burada bir hata olduğunu düşünüyorum. Geçenlerde motor teklemeye başladı benzinin bitmek üzere olduğunu anladım ve musluğu yukarı alarak rezerve geçtim. Eski motorumdan alışık olduğum üzere rezerv ile en az 50-60 km gitmesini beklerken 7-8 kilometre sonra benzinim tamamen bitti şansıma istasyonun önüne kadar boşta gelebildim.
EKSOZ
Aynı motoru kullanan birini gördüğümde motorunu incelerken eksozunu açtırdığını söyledi ve sesini dinlediğimde çok hoşuma gitti. Orjinal eksozla sesi biraz cılız/ince çıkıyordu, eksozun içindeki 2 odacıktan birini iptal ettirince daha güzel tok bir sese kavuştum. Motor gücüne de bir miktar faydası varmış tabi ters orantıda benzine de bir miktar zararı. Şimdi sesini duyanlar aynı CRF450 gibi yorumunu yapıyorlar

Eksozu ile ilgili en hoşuma giden şey ise gazladıktan sonra gazı bırakınca yada bayır aşağı viteste gaz vermeden inerken eksozdan çıkan çatır patır çatır patır patlamalar müthiş
FİYAT
Araştırmalarım sonucu her bayiden farklı fiyatlar alıp şaşırmıştım. Kredi kartına 12 taksit yapıyorlar, kimi 70 TL kadar fark istiyor kimi istemiyor. 3990 lira ile 4600 lira arasında değişen rakamlar duydum her bayi kafasına göre fiyat veriyor. Bursa merkez bayi 4600 lira istedi ve "neden pahalısınız başka yerlerden düşük fiyatlar aldım" diye sorunca da başka yerden alıpta motorumu servis için kendisine götürürsem bana zorluk çıkaracağını, serviste 30 gün beklersem benim haklı çıkacağımı bu yüzden 28-29 gün beni bekleteceğini açık açık söyleyerek terbiyesizlik yaptı. Bende bursa-inegöl bayisi ile yaptığım görüşmeler sonucu 4300 liraya oradan aldım ve ilk periyodik servise yine inegöle gittim. Bir daha da yolum düşmez bursadaki bayisine.
DİĞER
Arazide biraz azıtmak için çıktığım gezi sonrası vites pedalının bağlantı noktasındaki vidanın düşmüş olduğunu arkadaşlar farkettiler. Allahtan pedal düşmedi de başka yerden söktüğümüz vidayı takarak yola devam edebildim. Arazide kullanımda lastiklere kaç hava basmam gerektiğini bilmiyorum şu an 30/32 arası hava basılı, bu konuda da bilenlerden yardım bekliyorum. Yedek parçası varmı bulmak kolaymı gibi sorulara cevap veremiyorum, satın alırken klasik olarak "tabiki var var" cevapları aldım ama ihtiyacım olunca ne olur bilmiyorum.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Arazi tecrübelerim arttıkça, "şunuda yazsaydım" diye aklıma birşeyler gelince konuya ilaveler yaparım. Umarım bu modeli merak edenler için faydalı olabilmişimdir. Okuduğunuz için teşekkürler