Öncelikle eski bir konuyu hortlattım, kusura bakmayın. Forumda arama yaptım ama kesin bir cevap bulamadım.
Etiket tipi hgs vardı, onu çözmüştüm. Kartlı hgs indirim olunca ona geçtim. nasıl okutacağımı çözemedim. Denediğim yöntemler montun iç cebine koymak, montun yan cebine koymak, montun üst küçük cebine koymak, eldivenin içine koymak. hiç birinde başarılı olamadım.
Kart esnek olmadığından ön cam eğimli olduğundan yapıştırmak çok olacakmış gibi gelmedi. İçine geçmesi için yapışkanlı plastik kılıfı denedim ama tam oturmadı.
Kartlı hgs kullanıp gişelerden okutup geçebilen var mıdır? Köprü için dert etmiyorum plakadan okuyor ancak kurtköye giderken gişelerde okumazsa tüm paralı yol parası kesiyor. Her seferinde arayıp düzelttirmek gerekiyor.
Benim de 6. Sınıf kartlı hgs var motosikletimde.
Köprü geçişlerinde ve otoban girişlerinde
Gişenin ortasından geçmek sureti ile geçip gidiyorum.
Sms ile bilgilendirme geliyor,
Şu geçişiniz ücretlendirilmiştir şeklinde.
O yüzden durup okutacağım diye kendinizi paralamanıza gerek yok.
Biraz kandırıldığımızdan da söz etmeden duramayacağım..
Bu sistem doğru bir sistem değil.
Çünkü KGS kartlarını hgs'ye çevirdiler.
HGS 'nedir peki? Hızlı geçiş sistemi (Açılımı)
adı altında çalışan, elimizdeki manyetik kartların içerisinde
RFID chipine sahip dijital bir kimlik.
Pek ya OGS nedir ? Otomatik Geçiş sistemi. (Açılımı)
Nasıl çalışır? OGS, kibrit kutusu boyutunda
İçerisinde RFID Chip bulunan, dijital bir kimliktir.
Bakın altını çiziyorum; Her ikisinin de çalışma mantığı aynıdır. Yani ikiside "Radio Frequency Identification " altyapısı ile çalışmaktadır.
Aralarındaki farkı da belirtelim ikisi aynı şey değil diyecek arkadaşların önünü kesmiş oluruz.
OGS = Aktif RFID Chip kullanmaktadır (Pille çalışan, daha yüksek sinyal gönderen)
HGS = Pasif RFID Chip kullanmaktadır.(Geçiş noktalarındaki RFID alıcıları/vericileri tarafından gönderilen sinyal kartınıza temas ederek, chipinizi canlandırır, ve içerisindeki dijital id'yi okuyucuya iletir.
Nihayetinde her iki sistemde aynı çalışma prensibi ile işliyorken, neden iki sistem var sorusu olayın iç yüzünü açık açık ortaya dökmektedir. Zira bu hem halk tarafında hissettirilmeden yapılan bir soygun, hem de bu sistemi satan,tedarik eden,kurulumunu ve bakımını yapan yandaş kuruluşları destekleme faliyetidir.
Bundan 10 sene - 15 sene önce Sistem nasıl çalışıyordu ?
Bir kaç gişe OGS, diğer gişeler para ödemeliydi. Neden ? OGS almak istemeyen, sık kullanmayan, ihtiyacı olmayan insanlar para ile geçiş yapsınlar diye.
Peki ne oldu ? İstanbul nüfusu patladı, ve artık köprü ve otoyollarda para ödemek ciddi zaman kaybı ve trafik oluşmasına sebep olduğu için gişeleri kaldırdılar.
Çok güzel bir uygulama,tamam herkes beklemeden geçşin, ama oda ne? Bir OGS'nin yanında, KGS diye bir sistem çıktı, kontörlü cep telefonu hattı gibi para yüklüyorsun, köprüye gidince kartı yuvasına sokuyorsun, ve tekrar çıkartıyorsun, ve geçişi tamamlıyorsun. Peki bu trafik yaratmıyor muydu? Yaratıyordu, ve hepimizin gördüğü üzere ömrü kısa sürdü ve yerine HGS'ye bıraktı. Zaten HGS'nin çalışma prensibini anlattım.
Şimdi sorarım size,
2000'li yıllara geldik, dakikada 60-100 frame kare kayıt eden profesyonel kameralarımız var, kural ihlalinde çitonk diye evinize ceza gönderen ve bu kameraların arka tarafta çalışan çok stabil plaka tanıma yazılımı da her geçen gün daha da başarılı güncellemeler ile hatasız çalışmaya devam ediyor.
Peki bu sistem otoparklarda bile kullanılırken, neden köprü geçişi ve otoyol geçişlerinde kullanılmıyor? Zaten trafiğe kayıtlı olan plakalar bir şekilde vergilendirilirken otoyol ve geçiş ücretlerini tahsil etmek çok mu zor?
Yorum sizin..