Koç Ailesi Yine Aynı Senaryoyu Sahneye Koyuyor :(

Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport
Sevgili Dostlar,

Lütfen sonuna kadar okuyunuz hikaye uzun ama ibretliktir.

Bilmeyenleriniz vardır , benim en az motosiklet kadar sevdiğim ikinci tutkum ANADOL otomobilleridir , bu tutkumu sadece uzaktan sevmekle sınırlı bırakmayıp Anadol konusunda pekçok platformda aktif görev aldım ve Anadol tarihçesi üzerinde çalıştım. Anadol hikayesi aslında bu ülkede birşeyler yapmaya çalışanların önüne çıkarılan yapay engellemeler için tarih dersi gibidir. O günlerde olanlar bugün tekrar sahneye konmaktadır.
Hükümetin ısrarlı şekilde "yerli otomobil" konusu üzerinde durması ülkemde lisans ile üretim yapan firmaları ve onların yerli ortaklarını ciddi şekilde rahatsız etmektedir bu nedenle yıllar önce yaptıklarını yine yapmak için harekete geçtiler.
Vatan gazetesinin aşağıdaki haberine göre :

http://haber.gazetevatan.com/dev-yatirimin-babayigitleri-ortaya-cikti/424495/44/Manset

Koç gurubu Fiat ın desteği ile Albea platformu üzerine kurulacak yerli aracı üretecekmiş. Bu yerli araç projesine vurulacak en büyük darbe olur. İsterseniz Anadol un hikayesine geri dönerek neden bu yargıya sahip olduğumu anlatayım.

1960 lı yılların başlarında başlayan Türkiyenin ilk seri üretim otomobil markası Anadol projesi ,Ford ile yakın iş ilişkisi içinde bulunan ve bazı Ford modelleri için deneme üretimleri yapan Otosan firmasında çalışan birkaç parlak ve geleceği gören genç insana aitti. Bilinenin aksine Sayın Vehbi KOÇ bu projeye çok mesafeli baktı ve hedef üretim sayısı olarak sadece 5000 araç koydu , bu düşük rakam nedeni ile Anadol sac kaporta yerine fiberglass kompozit malzemeden üretilmek zürunda kaldı . Bu malzeme ile üretim için kalıp ve büyük preslere yatırım yapmak gerekmiyor o zamanlar bolca ve ucuza bulunan el emeği ile yapılıyordu. Yani daha baştan Koç ailesi bu projeye sahip çıkmamış ve sermayesini riske sokmamıştı.
1966 yılında sadece 5000 adet üretim hedefi konularak piyasaya çıkan Anadol a halkın talebi o denli yüksek olduki çok kısa süre içinde parasını peşin yatırdığınız Anadol için 6 aylık bekleme süreleri veriliyordu. Devlet büyükleri Vehbi KOÇ a mektup yazıp ön sıradan araç talebi dahi yapıyorlardı.
1973 yılına gelindiğinde ANADOL 6 ayrı model ve iki farklı motor seçeneği ile yılda 10.000 adedin üzerinde üretim sayısına ulaşmıştı. Temel modeli revize ederek oluşturulan modeller ile doyuma ulaşan bu platform artık ömrünün sonuna gelmişti ve Otosan mühendisleri yeni çok daha modern lüks bir model üzerinde çalışmaya başladılar , Aracın dizaynı İtalyan BERTONE firmasının çizimleri ışığında OGLE dizaynın projelendirmesi ile İngiliz RELIANT firmasında yaptırıldı ve FW11 kodu ile 4 adet prototip araç üretildi. 1600-2800 cc arasında farklı motor seçenekleri olan bu modelde klima, elektrikli camlar ,merkezi kilit v.b. gibi o dönem için devrim sayılabilecek yenilikler vardı.

Ancak;
Otosanın yepyeni bir model ile atağa kalkacağını ve ANADOL markası ile büyüyeceğini gören FORD firması KOÇ ailesine durup dururken inanılmaz cazip bir teklifte bulundu . Anadol üretimini durdurması karşılığında o dönemde üretimi biten TAUNUS modelinin fabrikasını bedelsiz olarak getirip Otosana kuracak Türkiyede FORD markası ile Taunus üretimine başlanacaktı. Maalesef plan KOÇ ailesine cazip geldi ve Anadol binek araç üretimine son verildi. Anadol üretimi bittiğinde 5000 adetlik hedefin 20 katından fazla üretim yapılmış 100.000 adedin üzerinde ANADOL banttan inmişti.
TAUNUS Otosanın binek otomobil üretiminde felaketi oldu ve Otosan bir daha "binek araç " üretimi yapmadı tüm kapasite ticari araca yöneldi.

Peki o yıllarda üretilen FW11 kodlu prototip ANADOL lar ne oldu ?. Bunlardan iki tanesi Vehbi beye sunulmak üzere Türkiyeye getirildi ancak FORD dan ballı teklifi alan Vehbi bey "bu araç satmaz elimizde kalır" diyerek projeye noktayı koydu. O prototiplerden bir tanesi şu anda İstanbulda Rahmi Koç müzesinde sergilenmektedir.

Otosan Reliant firmasına FW11 projesini sonlandırdığını ve araçlarla ilgilenmediğini bildirdikten sonra proje diğer üreticilerin ilgisini çekti. Volvo ve Citroen bu model için uzun süre çekiştikten sonra kazanan Citroen oldu.

Sayın Vehbi KOÇ un "satmaz elimizde kalır" dediği FW11 modeli Citroen tarafından BX serisi olarak piyasaya sürüldü ve "TÜM ZAMANLARIN EN ÇOK SATAN CITROEN" i ünvanını 1.500.000 (birbuçuk milyon) adetlik satış adedi ile hala korumaktadır.

Şimdi aynı senaryo FIAT üzerinde sahneye konmakta , üretimden kalkan ALBEA modelini üç beş rötuş ile piyasaya sürerek "YERLİ OTOMOBİL" projesinin dibine dinamit konulmaya çalışılmaktadır.
İhracat şansı sıfır olacak olan bu aracı "kuş serisi" gibi insanımızın önüne sürecek olan zihniyet bize bunu layık görmektedir.

Sevgilerimle

kesinlikle katılıyorum ve yerli oto diye asla almam bu işe bu şekilde girişirlerse. yorumcunun biri de güzel yazmış

" yerli otomobile bak baba italyan anne türk çocuk türkmü olacak ? "

Paylaşım için çok teşekkürler.Kesinlikle katılıyorum.Ayrıca ben bu projenin hangi şekilde ve kimler tarafından yapılacağının şimdiden belli olduğunu düşünmekteyim...Satış adedide 5000,000 civarı olacaktır.20 yıllık planda hazır ve nazır beklemektedir.İthal et yasası çıkmadan kimlerinet ithal edeceği belli ise buda böyle bir sistemli çalışmadır kanaatimce:silent:

Yerli otomobil projesine Fiat teklif veriyor. Fiat'ın zaten burada fabrikası var, %100'e yakını yerli araçları zaten üretiyorlar.

Yerli otomobili de Fiat üretecekse ne anladık bu işten? Devletin belli gruplara vergi avantajı sağlayıp para kazandırma projesi "yerli otomobil" mi olacak acaba?

Sevgili Okan,
Yerden göğe kadar haklısınız. Aklımız mantığımız duygu ve düşüncelerimiz bize kesinlikle yukarıdaki yazılanları doğrular nitelikte bir karara götürecektir.
Ancak, kapitalizmi yeterince tanıyorsak gelişmelerin bu yönde oluşacağını ön görmek gayet normal. Ulusal semayesi yeterince oluşmamış, sanayiisi montajdan çok ta öteye geçememiş, feodal ilişkileri tasfiye edememiş, gücünü yasalarla disipline edememiş bir ekonomik sistemin daha farklı davranması beklenmemelidir.

Yani Türkçesi (Kayseri'linin eşşeği boyaması hikayesi gibi), en başarılı kapitalist anasını babasına genç kız diye yeniden gelin edebilecek yeteneğe sahip olandır bu vahşi düzende.

Koç kelimesinin argoda klasikleşen bir açılımı var. İçtenlikle telaffuz ediyorum

koç ailesi bir vatansever değildir sadece menfaatini düşünür.
uzun vadede ülke ve kendi menfaatine hayırlı olabilecek yatırım yerine, kısa zamanda voleyi vuracak yatırımlara yönelmek Koç grubunun ve Türk insanın değişmez bir özelliğidr.

Okan bey şunu aklınızdan çıkarmayın; hiçbir zaman % 100 bir türk otomobil yaptırmazlar...

yerli otomobil olayı şu an benim görüşüme göre çok saçma...sanayi çağının bitip teknoloji çağının başyalı yıllar olmuş, hizmet sektörünün ülkelerin GSYH içindeki payının gitgide arttığı bu dönemde, nanoteknoloji alanında atılımlar yapmak yerine halen sanayi çağına yeni girmişçesine işlerle uğraşıyoruz...yerli otomobil sadece isim olarak olacak ve bence rekabet edebilirliği çok düşük olacaktır...

COQ

Motosiklet Eğitmeni
Hocam ben anlamadim mevzuyu.:silent:
Koç gurubu otomobil uretince, yerli otomobil niye darbe alacak?
Yok ki böyle bir otomobil.
Kimsenin yapmaya niyeti de yok.
Yapmaya birileri niyetlenirse de ellerinden tutan mi var?
Biraz daha açsan su konuyu!

geçen mustafayı (bizim mustafa canım koç )gördüm ata biniyordu hele gel bir soluklansın at dedim. durumu bir bir anlattım yıllarca insanlara kuşları kakaladınız yetmedimi şimdide albea yı kakalayacaksınız biraz atılımcı olun diye nasiyat ettim. ayrıca yamahayıda biraz düşürün fıyatını dedim. tamam abi dedi.

Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport
Hocam ben anlamadim mevzuyu.:silent:
Koç gurubu otomobil uretince, yerli otomobil niye darbe alacak?
Yok ki böyle bir otomobil.
Kimsenin yapmaya niyeti de yok.
Yapmaya birileri niyetlenirse de ellerinden tutan mi var?
Biraz daha açsan su konuyu!

Sevgili Coq,

Mevzu Koç gurubunun üretmesi değil , artık üretimden kalkmış bir model platformunun üzerine sanki yeni ve yerliymiş gibi bir projenin yutturularak vergi ve teşvik avantajı sağlamaktan başka birşey değil bu. Bu aracın piyasası ve yurtdışındaki satış rakamları zaten belli ihracat şansı hiç yok , 20-25 lira fiyat hedefleniyormuş , yahu mevcut Albea modelinin liste satış fiyatı zaten 26.000 TL adını değiştirip Tofaş Karga diye piyasadan silinmiş bir modelin parlatılma saçmalığından başka bir şey değilki bu.

Eğer yerli araç üretilecekse tasarımından geliştirilmesine ve üretilmesine kadar hedef %100 yerlilik oranıdır. Türkiyede herhangi bir otomobilin parçalarının %100 ünü geliştirip üretebilecek bilgi birikim ve altyapı vardır kendimizi küçük görmeyelim . Daha dün otomotiv yan sanayi üreticileri derneği başkanı açıkladı "bugün yerli otomobil yapılsa parçalarının %85 lik bölümüne talibiz " diye . %85 ini yapan iki sene içerisinde %100 ünüde yapar kimseye muhtac olmayız.

Sevgiler

Ford, Connect'i Gölcük'te geliştirdi. Renault %80, Fiat %85, Ford Cargo kamyonlar ise motor da dahil %90 yerli parçayla üretiliyor, kalan %5 de ıvır zıvır parçalar.

Elektrikli veya hibrit bir otomobil yapılacaksa devletin her türlü desteği vermesini kabullenirim, ancak şu an gözüken tek şey otomobil üreticilerine vergi avantajı sağlamanın planlanması. Yeni bir otomobil markasını global pazara kabul ettirmek için yapılması gereken yatırım 10 milyar dolara yakın, oysa bu paranın onda birine elektrikli otomobil için gereken her türlü üretim tesisi ve şarj altyapısı kurulabilir, Türkiye'nin petrole bağımlılığı azaltılabilir. Şu an 1kW/sa elektrik 24 kuruş; mevcut teknolojiyle elektrikli bir aracın 100km'deki enerji tüketiminin parasal karşılığı 5 liradan az. Elektrikli araçların pahalı olmasının da tek sebebi az üretilmeleri. Yılda 50 bin adet elektrikli otomobil üreten bir markamız olsa dünya lideri oluruz; tabii nerede o vizyon...

COQ

Motosiklet Eğitmeni
Sevgili Coq,

Mevzu Koç gurubunun üretmesi değil , artık üretimden kalkmış bir model platformunun üzerine sanki yeni ve yerliymiş gibi bir projenin yutturularak vergi ve teşvik avantajı sağlamaktan başka birşey değil bu. Bu aracın piyasası ve yurtdışındaki satış rakamları zaten belli ihracat şansı hiç yok , 20-25 lira fiyat hedefleniyormuş , yahu mevcut Albea modelinin liste satış fiyatı zaten 26.000 TL adını değiştirip Tofaş Karga diye piyasadan silinmiş bir modelin parlatılma saçmalığından başka bir şey değilki bu.

Eğer yerli araç üretilecekse tasarımından geliştirilmesine ve üretilmesine kadar hedef %100 yerlilik oranıdır. Türkiyede herhangi bir otomobilin parçalarının %100 ünü geliştirip üretebilecek bilgi birikim ve altyapı vardır kendimizi küçük görmeyelim . Daha dün otomotiv yan sanayi üreticileri derneği başkanı açıkladı "bugün yerli otomobil yapılsa parçalarının %85 lik bölümüne talibiz " diye . %85 ini yapan iki sene içerisinde %100 ünüde yapar kimseye muhtac olmayız.

Sevgiler

Simdi devlet yerli uretim otomobil yapana tesvik ve bir takim avantajlar verecek.
Koç gurubu da bu avantajlardan yararlanmak için böyle bir dalavere yapiyor.
Ben dogru mu anlamisim hocam?

Devleti yönetenler bu kadar mal degildir herhalde.
Yani insallah degildirler.:silent:

Motosikleti
MV Agusta Brutale 800, Ducati 797
global dünyanın büyük balıkları, hisselerinden pay alabilecek her tür yatırımın önüne geçtiği gibi, yancısı niteliğine sahip firmaların da önüne üçbeş kemik atarak sus payıyla etkisiz hale getiriyor

ne koç ne sabancı kendi otomobilimizi hatta kendi elektrikli otomuzu üretmekten bigane değil
ama uğruna kan dökülen petrolü kime satacak medeniyetin hakimleri

sormak lazım rahmi koç'a: rakıfeller abisi ona neler öğütlemiş

Yerli otomobile bu kadar takılacağımıza yerli tren yapıp demiryolları ağını arttırmak gerekiyor bence. Ona da gomünistlik diye karşı çıkarlar ama. Araba satıp benzin satıp vergi yol ücreti derken vatandaşın cebinden parasını çekip almak planları tabii.

al bendende o kadar
aklın yolu bir
aynı hikayeyi biz şahin de kartalda muratta gördük ama onlar 100% bizim üretimimiz olmadı sonrada pıs diye söndü çünkü bizim değildi bi nevi ihci gibiydik
he bu demek oluyoki yerli otomobil yapıcak teknolojimiz yok gene yabancıya bağlıyız tam bağımsız değiliz
ben böyle bişey istemiyorum saçmalıktan öte değil

bu proje sıkar biraz, artık eskisi gibi değil ki, piyasada çeşit çeşit araba var,
honda, hyundai, ford, fiat ve birçok araba yerli montaj ve birçok kampanyalarla satılmakta...
yelpaze çok yani, belki bu proje filo, ticari araç veya emniyet güçleri için olabilir...

gazeteler hemen savunmaya geçmiş işte sermaye kaybı olmucak 0 dan bunu yapmak çok riskliymiş filan diye
yahu o zaman ne diye 100% yerli malı yurdun malı diye ötüyonuz dimi yani:D

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar