Lafa başlamadan önce şunu söyleyeyim. O okul bitecek aga. Her işi yapmadan önce okul işini bir bitir.
Şimdi tecrübeye dayalı tavsiyeler;
Kuryelik, bir meslek değil. Türkiye mesleksiz insanlarla dolu. Meslek; Sadece belli eğitim almış, belli sınavları geçmiş ve mesleki başarı için çok çalışmış insanların yapabileceği iş. Muhasebecilik, herkes yapamaz, babam rahmetli Yeminli Mali Müşavir, herkes yapamaz. Belli şartları sınavları vermek gerekir. Kuryelik. Ben de yaparım, sen yapıyorsun, liseye giden kız kuzenim var. 3 ay öğreteyim, o da yapar. Meslek değil. Zor iş. Muhtacız. Ben de saygı duyarım. Helal olsun. Ama 3-5 aylık işler.
İngilizce öğrenmek. Yurtdışına uzaktan danışmanlık yapıyorum. Yanıma arkadaşlarımdan birini aldırmak istiyorum. Olmuyor. Samimi söylüyorum benden daha iyi yapabilir ama dil yok. Futbol oynamak gibi. Kondisyon, ingilizcedir. Çok teknik ol, 40 metreye nokta pas at. Koşamazsan yoksun. Kazmanın teki ol, sürekli koşarsan, biryerden top çarpar gol atarsın. İdeali ikisinin bir olması. Yani yabancı dil. Ne yap, yap öğren. Yabancılar kıymet de biliyor.
Gençlerde yurtdışına tüyme hayalleri var. Haklılar. Bana soruyorlar nasıl giderim diye. Gidemezsin nasıl gideceksin? Ne gibi bir uzmanlık dalın var? Özellikle avrupa teknik bilgili adam arıyor. Dil bilirsen muhasebeci olarak da gidersin. En büyük tutunacağın dal bence yurtdışında yüksek lisans. İngiltere, finans alanında, "accounting" alanında çok kişi alıyor.
Sonra mesleğinle birleştir. KPMG, PWC bilmem ne firmalara gir. Yüksek lisans yapmaya çalış yurt dışında. Hocalarınla aranı iyi tut. Hocam şöyle, hocam böyle... Hocaların piyasayla çok güçlü bağları vardır. Git CISA sınavına girsem ne dersiniz" diye sor. Arthur Anderson battı mı? Battıysa niye battı diye sor. Adam sende ufuk görsün. Ülkemiz çok dar. Çok sığ. Facebook, gruplarına katıl. "Meetup" lara git.
Kendine yatırım yaptığın zaman, işinde iyi olursun. İşinde iyi olursan mutlaka para seni bulur. Eşek gibi çalışacaksın ama. Bu 14 saat motor süreme eşekliği değil. Sürekli youtube dan, twitter dan gruplara katıl. Kovala.
Geçen sene bazı işler yaptırmak için ITU kantinine gittim, çocuklarla tanıştıum. Haftalık 2 bin liraya iş yaptırmaya çalıştım. Çok memnun oldular. Sonra 4 e bölüp işi verdim. Hiç kimse bitiremedi. Hafta dolunca para istediler. Kimine vermedim işin 1/4 ü bitmedi diye. Sonra tamam dedim. Parayı baştan verdim, 4 bin lira 2 kişiye verdim. 1 tanesi yaptı, Hatta işi tamamladı, 2 ayda 16 bin lira para verdim. Sonra 1 ay daha işlerimi yaptı, 9 bin liraya referans oldum işe soktum. Adam 3. sınıf öğrencisi ayda 9 bin kazanıyor, sigortası başladı v.s. Nooldu? adam sıyrıldı, uzadı.İşe soktuğum yer de tanıdık, bazen ikramiye falan da lıyor. Şimdi zaten kanun çıktı, HAziran 2023 e kadar nakit 1.000 TL yardım vergiden de düşecek, çocuğun maaş 10 bin oldu. 1.553 lira da ticket alacak.
Ez cümle. Maddi yatırım için, kendine yatırım yap. Ev yıkılır, motor kırılır.
Tecrübelerim bunlar. Anlayana, uygulayana, hadi lan diye sallamayana... Herkese