Kaza istatistiği

Aslında aradığım bilgi şuydu: trafik kazalarında motosiklet ya da otomobil kullanımıyla ölümlü kaza arasındaki ilişki...
Forumdaki her kaza paylaşımında herkesin yaptığı ilk iş motosiklet sürücüsü kendi hatasından dolayı mı kaza yapmış? Başsağlığı dileklerinden önce genellikle kim kime çarpmış kim hatalıymış telaşı görüyorum ve eğer bunu yanlış yorumlamıyorsam sebebi şu: motosiklet üzerinde ölmekten korkuyoruz ve her kaza haberinde kendimizi rahatlatmak için "motosiklet sürücüsü hatalıymış biz dikkatli kullanıyoruz biz kaza yapmayacağız" Ben de istatistikleri araştırdım tabi tam olarak ulaşmak istediğim bilgiye ulaşamadım ancak bulduklarım şöyle:

2013 Aralık sonu itibarıyla trafiğe kayıtlı taşıtların yüzde 51,8'ini otomobil, yüzde 16,3'ünü kamyonet, yüzde 15,2'sini motosiklet, yüzde 8,7'sini traktör, yüzde 4,2'sini kamyon, yüzde 2,4'ünü minibüs, yüzde 1,2'sini otobüs, yüzde 0,2'sini ise özel amaçlı taşıtlar oluşturdu.

Ölümlü yaralanmalı trafik kazasına 251 729 adet taşıt karıştı

Ülkemiz karayolu ağında 2013 yılında ölümlü yaralanmalı trafik kazasına karışan toplam 251 729 taşıtın %50,3’ü otomobil, %16,2’si motosiklet, %16,1’i kamyonet, %5,7’si kamyon %3,2’si minibüs, %2,9’u otobüs ve %5,6’sı diğer taşıtlardan oluştu.

Burada şu apaçık görünüyor: her araç trafikte bulunduğu oranda kazaya karışıyor motosiklet de kullansanız otomobil de kullansanız aynı oranda kaza yapma ihtimaliniz var. Ancak ölümlü kazalarla kullanıan araç cinsi arasındaki istatistiği bulamadım. Bulabilenler paylaşır başlığı geliştirir. Elimden bu kadarı geldi.

j814dh.jpg

Tabi kask takar ve güvenlik ekipmanlarınızı kullanırsanız motosikletin daha bile güvenli olduğu gibi bir çıkarsama yapılabilir.

Son düzenleme:
buradan çıkarımda bulunduğum hususlar.

1-kask ve koruyucu ekipman kullanımını aksatma
2-trafikte yolda yerde vs dökülmüş kazılmış bozulmuş sulanmış yerlere dikkat et
3-trafik kurallarına uy
5-kaza olursa önce kendi güvenliğini sağla sonra yardım et

Herkese kazasız sürüşler..

sadece ölümlü kaza-araç istatistiği bulabilen olursa daha iyi olacak.

selamlar, bu konuyu ben de araştırıyorum ve belki gözden kaçırmış olabileceğiniz bir detayı aktarayım.

önemli olan trafikte kaç tane olduğu değil ortalama olarak bir aracın kaç km yaptığıdır. Yani %16 motosikletten oluşan trafikte motosikletler %16 yaralanmalı/ölümlü olaya karışıyorlarsa ve %50 olan arabalar %50'ye karışıyorlarsa bu risklerin eşit olduğu manasına gelmeyebilir. Şöyle ki ortalama bir motosiklet, ortalama bir arabaya kıyasla yılda kaç km eksik veya fazla yol yapar? benim düşünceme göre iyi bir tahminle ancak yarısıdır, ancak bu nokta spekülasyon biraz çünkü istatistik yok. Gördüğüm istatistikleri daha düzgün tutulan ülkelerin verilerinde kullanılan ölçüt örneğin "ölüm/gidilen km" olarak belirleniyor.

ikinci bir sorun ise, "yaralanmalı/ölümlü kazalar" kategorisinin bir analize izin vermeyecek kadar geniş olması. nasıl yaralanma veya ölümlerin payı nedir gibi sorulara cevap vermiyor.

açıkçası, ölüm ve ciddi yaralanma riskinin motosiklette arabaya göre aşağı yukarı 30 kat fazla olduğunu görüyorum Avustralya, AB ve ABD'de yapılan araştırmalardan. dolayısıyla bizim istatistiklere bakarak, her araç trafikteki yüzdesiyle demenin de epey yanıltıcı olduğunu düşünüyorum.

detaylı istatistik ben de bulamadım. tüik verileri bunlar. bir sürü karıştırıcı değişken eklenebilir bunlara. motosikletlerin trafiğe kayıtlı olanların olmayanlara göre oranı gibi.

detaylı istatistik ben de bulamadım. tüik verileri bunlar. bir sürü karıştırıcı değişken eklenebilir bunlara. motosikletlerin trafiğe kayıtlı olanların olmayanlara göre oranı gibi.

aynen bir de o durum var güzel bir tespit. bunun haricinde acaba yaralanmalı kaç motosiklet kazası hiç polise bildirilmiyor (misal virajda düştü arkadaş hastaneye gitti, eğer hastane polisine bildirilmesi gibi bir zorunluluk yoksa polisin haberdar olması mümkün değil) gibi sorular da var.

yani yukarıda yaptığınız "Burada şu apaçık görünüyor: her araç trafikte bulunduğu oranda kazaya karışıyor motosiklet de kullansanız otomobil de kullansanız aynı oranda kaza yapma ihtimaliniz var." tespitinin doğru olmaması için çok sebep var. 2-3 ay önce benzer bir çıkarımla başka bir arkadaş daha başlık açmıştı, orada da benzer şeyler konuşulmuştu.

Doğrudan bir iletişimim olmasa da görev/konum itibariyle İçişleri'nin ilgili birimlerinden birilerini bulup görüşmeye çalışacağım, belki tutulacak istatistiklere ekleme/çıkarma yaptırtmak mümkün olabilir doğru kişilerle görüşebilirsem. Ancak farklı alanlardaki istatistiklerimizi de gördükçe ve bunları daha gelişmiş ülkelerin istatistikleriyle karşılaştırdıkça, doğru düzgün verilere ulaşabilmek konusunda karamsarlığa da kapılıyorum.

Konuyla ilgisi olan güzel bir üniversite bulup, projelendirip araştırma yapmak lazım aslında ABD'de yapılan Hurt Raporuna benzer.

yaralanmalı kaç otomobil kazası hiç polise bildirilmiyor o da var. karıştırıcı değişkenler bütün gruplar için söz konusu

motosiklet sürücülerinin yaralanmalı kazaya karışma oranı otomobil sürücülerine göre 35 kat
ölümlü kazaya karışmaları otomobil sürücülerinden 8 kat daha fazla.

ayrıca motosiklet kazalarının bir çoğu istatistiklere yansımadığı da bir gerçek.

kendimden örnek vereyim; kaza yaptım. arkadan çarptığım araç sürücüsüyle anlaştık, hastaneye gittiğimde düştüm dedim çünkü sigorta, polis vs bir sürü işle uğraşmak istemedim.

bir de eklemek istiyorum; motosiklet sürücülerinde hata aramamızın sebebi kendimizi korumamız gerekliliğindendir. Şoförlerin geneli kazada karşı tarafı suçlar ki bu da yaptığı hatayı tekrarlamasına sebep olur.

Eğitim alanlar, ya da öğrenmeye istekli olanlar hep motosiklet sürücülerinde suç ararlar. sebebi de o hatayı tekrarlamamaktır. Trafik kurallarına göre siz doğru olabilirsiniz ama zarar görecek olan yine siz olduğunuz için kuralların yanında güvenli sürüş kurallarını da uygulayın.

Son düzenleme:
Bence ölümlü kaza sayısı gerçeği yansıtacaktır. Ölümlü kaza sayısını bulsak büyük ölçüde hesabı tuttururuz. Polise bildirilmeyen ölümlü kaza yoktur sanırım

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar