fren e basarken gazı acık bırakmış olabilir misin ? Bu senaryoyu bir denemeni öneririim, göreceksin ki yaptığın fren seni yeterli şekilde durdurmayacak.
Öyle bir şey yapmadım. Çünkü frenleme yaparken 2 parmağımla (işaret ve orta parmak) birden yapıyorum diğer parmaklar boşta oluyor. Bugün uzun bir sürüş yaptığımda şunu fark ettim; ön frenimin ilk %5'lik %10'luk bir kısmı hemen tepki vermiyor. O esnada yokuş aşağı inerken o ölü bölge kadar sıktığım için frenin tepki vermediğini sanıp arka frene asıldım. Bunu düşünüyorum.
yokuş inerken ve/veya dönerken ön freni kullanmam kimseye kullanmasını de tavsiye etmem (ani gelişen durumlar hariç). korkudan ya gerektiği kadar sıkamazsın ya da fazla sıkar düşersin. arka freni de gaz komple kapatmadan sıkarım ki ağırlık öne gidip arka teker yüksüz kalmasın, kaymasın. hep böyle sürdüm hiçbir tehlike durumu yaşamadım şimdiye dek.
zaten işin ustaları da bu tekniği öğretir. yani ben de ustayım.
Şimdi kaza geçirdiğim için yokuştan inerken ön freni kontrol edesim geliyor, içimden yavaş inesim geliyor. bilmiyorum bunu nasıl yeneceğim. Var mı bir taktiğiniz
Bu arada benim arka fren çok fazla sıkana kadar etki etmiyor. Onu nasıl düzelttirebilirim? yani ilk %80'lik kısmı boş gibi bir şey. %80'i sıktıktan sonra arka fren işe yarıyor. Ama ön fren tam tersi olması gerektiği gibi, ufak sıkışımda bile motora etki ediyor.
Ayrıca italyan motorların çok narin olduğunu da bu kazadan sonra öğrendim. Türkiyede Aprilia kullanımı pek yaygın değil o yüzden parçaları serviste bir hayli pahalı. Ve özellikle bu motorların grenajları çok narin. Ama motor kısmı gerçekten kaliteli.