Kaza geçirdim

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Bunu bende kendim deneyimledim 2 parmak şekilde sıkınca dediğiniz şekil doğru hem gaz hem fren olmuyor ama 4 parmağınız manette fren yapılınca hem gaz verilip hem fren yapılabiliyor bu alışkanlık motosiklet kursumun bilgisizliğinden dolayı bende de böyle kalmıştı aldığım eğitimlerde ve kendi deneyimlerimde 2 parmak kullanarak çok daha rahat fren yapıyormuşum gibi geliyor hem panik freninde lastiklerim sıcaksa kitleme gibi bir olayımın olmadığını fark ettim çünkü yeterli gücü veremiyorum manete. Acemiyken bende freni sıkarken gaz veriyordum şükür kaza bela yaşamadım . Frenlemeden önce çoğunlukla elimi debriyajda bulunduruyordum çünkü o an ki panikle gaz verebilirim diye tüm frenlerimde debriyaj kullanmaya kendimi şartlamıştım şuan aldığım eğitimlerle ve deneyimlerle ABSsiz bir motosiklette istediğim şekilde rahatlıkla durabiliyorum . Bir yanlış varsa hem kötü hem iyi şekilde yapılışını düşünüp ona göre yazmak gerek.
2 parmakla da 4 parmakla da fren yaparken gaz verebilirsiniz - eğer manetin açısı hatalıysa. Manetin açısını kendinize göre ayarlayın; gaz kumandasını tam kapmadan maneti rahat kavrayıp çekemeyecek şekilde ayarlanmalı. O zaman bu hata yaşanmaz...

Motosikleti
Rsv4+D250
Geçmiş olsun belki sen freni sıktın motor direk kaydı sana tutmuyormuş gibi geldi, sanırım scooter kullanıyorsun kombine frenlemeyi denemeni öneririm. Her kaza bana göre çok daha büyüğün koruyucusudur, son kazan olur inşallah

2 parmakla da 4 parmakla da fren yaparken gaz verebilirsiniz - eğer manetin açısı hatalıysa. Manetin açısını kendinize göre ayarlayın; gaz kumandasını tam kapmadan maneti rahat kavrayıp çekemeyecek şekilde ayarlanmalı. O zaman bu hata yaşanmaz...
Evet haklısınız ben kendi deneyimime göre anlatmıştım .

Motosikleti
Voge 250RR
Yol ve hakimiyet egitimlerinde frenin 4 parmak ile sıkılmasi ogretilir. O egitimlerde gosterilen seyler onlarca yilin deneyimi ve arastirmasi sonucu ortaya cikmistir. Basit fizik kanunu, gun gelir o kullanilmaz dedigin serce ve yuzuk parmaklari hayatini kurtarir.
Iki parmak fren teknigini endurocular kroscular kullanir. Onlarin da oyle kullanmasindaki sebep bambaska cunku onlarin surus dinamikleri yolda suruse gore cok farklidir.
Diğer iki parmağım zaten yetişmiyor manete, ayrıca manetin sol kısmından sıktığım zaman uyguladığım basıncı çok daha net ayarlayabiliyorum. Şayet serçe ve yüzük parmağı manetin en dış kısmına geldiği için az kuvvet uygulasanız da çok sıkarsınız nasıl anlatacağımı bilmiyorum. Yani aslında iki parmak dört parmak mevzusunun doğrusu yok, abs devreye girmemesi için çok narin eritmemiz gerekli ve ben bunu iki parmağımla daha iyi yapıyorum. Sanmıyorum serçe parmakla yaptığım frenin hayatımı kurtaracağını,

fren e basarken gazı acık bırakmış olabilir misin ? Bu senaryoyu bir denemeni öneririim, göreceksin ki yaptığın fren seni yeterli şekilde durdurmayacak.
Öyle bir şey yapmadım. Çünkü frenleme yaparken 2 parmağımla (işaret ve orta parmak) birden yapıyorum diğer parmaklar boşta oluyor. Bugün uzun bir sürüş yaptığımda şunu fark ettim; ön frenimin ilk %5'lik %10'luk bir kısmı hemen tepki vermiyor. O esnada yokuş aşağı inerken o ölü bölge kadar sıktığım için frenin tepki vermediğini sanıp arka frene asıldım. Bunu düşünüyorum.
yokuş inerken ve/veya dönerken ön freni kullanmam kimseye kullanmasını de tavsiye etmem (ani gelişen durumlar hariç). korkudan ya gerektiği kadar sıkamazsın ya da fazla sıkar düşersin. arka freni de gaz komple kapatmadan sıkarım ki ağırlık öne gidip arka teker yüksüz kalmasın, kaymasın. hep böyle sürdüm hiçbir tehlike durumu yaşamadım şimdiye dek.

zaten işin ustaları da bu tekniği öğretir. yani ben de ustayım.
Şimdi kaza geçirdiğim için yokuştan inerken ön freni kontrol edesim geliyor, içimden yavaş inesim geliyor. bilmiyorum bunu nasıl yeneceğim. Var mı bir taktiğiniz

Bu arada benim arka fren çok fazla sıkana kadar etki etmiyor. Onu nasıl düzelttirebilirim? yani ilk %80'lik kısmı boş gibi bir şey. %80'i sıktıktan sonra arka fren işe yarıyor. Ama ön fren tam tersi olması gerektiği gibi, ufak sıkışımda bile motora etki ediyor.

Ayrıca italyan motorların çok narin olduğunu da bu kazadan sonra öğrendim. Türkiyede Aprilia kullanımı pek yaygın değil o yüzden parçaları serviste bir hayli pahalı. Ve özellikle bu motorların grenajları çok narin. Ama motor kısmı gerçekten kaliteli.

Öncelikle geçmiş olsun.

Videoda motorun önü yokuş yukarı iken ne yapılması gerektiği anlatılmış. Motorun önü yokuş aşağı olduğunda ise tam tersi doğru oluyor, o zaman ön fren kullanılmalı. Özetle: Yokuş aşağı olan (videoda da bahsedilmeye çalışıldığı ama becerilemediği şekilde "üzerine ağırlık binen" - dolayısıyla sürtünme kuvveti yüksek olan) lastiğin freni etkili olacaktır. (Eksik anlatım / doğru terimlerin kullanılmaması nedeniyle yanlış anlamaya sebep olacağı için kötü bir video bence...)
Ön fren zaten kullanmak zorundasın ama arka fren ile hızı yavaşlatmak gerekir. Kombine fren sistemlerinde zaten kombine sistem çalışır.

Motosikleti
Forza 250
Eğer ön freni tüm yeni yetmeler gibi iki parmakla tutmuşsan başka sebep arama. Olması gereken olmuştur. Nokta... Geçmiş olsun kardeşim. Allah beterinden korusun.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar