ejlover
eğitim çalışmalarında bunun böyle olması gayet normal,eğitimlerde artçı olaya kendini hazırlıyor ve fren anında motorda durması gerektiği gibi duruyor ve sürücünün fren esnasındaki hareketlerine de mani olmuyor,sonuç tek kişi gibi durabiliniyor.
ama bu güncel hayatta artçı ile olağan bir trafik akışındaki frenaj da durum aynı olmuyor.artçı trafiğin içinde sürücü gibi olayları göremiyor ve zaman zaman kendisini rahatlatmak için bir elini bırakıyor,daha dik duruyor ayağını orasını burasını sürüş esnasında oynatıyor.böyle bir anda ani gelişen bir olayda frene hazırlıklı olmadığı için sürücünün sırtına biniyor.bu da sürücüyü tam ve gerektiği gibi motoru kontrol etmesini engelliyor.
Konuyu GENEL olarak açıklayayım.siz yukarda ne dediğimi kısaca anladınız.ben bu açıdan olaya bakıyorum.
sürüş eğitimlerinde siz ne yapmanız gerektiğini biliyor planlıyor ve uyguluyorsunuz,ama bunu trafikte güncel sürüşlerde ne kadarını becerebiliyor insan bu önemli.özellikle artçı konusu bu işin baş rol oyuncusu oluyor.sürücü artçısını motora binmeden bindikten sonra inene kadar her an uyarmak zorunda,gerekirse fırçasını atmalı sürücü.artçı işin keyif kısmındadır.rahatlık ister bir süre sonra ağrıyan ayak bileğini bastığı yerden kaldırıp oynatmak ister bu arada da diğer ayağına düşer güç,sürücü bunların hepsini gidonda hisseder tolere etmeye çalışır.ama bu da bir yere kadar.gerektiğinde sağa çekip aşağıya inip durumun ciddiyetini anlatmak gereklidir artçıya.
örnek;köprü ve sert sola viraj ;köprülerin başında ve sonunda bir ek yerler vardır bilirsiniz,köprüye girişte hafif bir sıçrama olur cıkışta da,artçı önünü göremediği için bu sıçramaya hazırlıklı olmadığı için poposu hafifçe yerinde kayar ve hemen bunu düzeltmeye çalışır ileri yada geri kayar,sürücüde o anda sol viraja başlamış gidon ve vücut sola yatmıştır,o anda artçının arka sele üzerinde kıpırdanması rahatlığı için ileri geri hareket etmesi sürücünün kabusu olur ki bir de sert bir viraj sa.benim yaptığım artçıyı indirip bi güzel fırçalamak olur bu gibi durumlarda.sonrasında da daha temkinli ve stresli bir sürüş başlar.işin tadı kaçar bir an önce artçıdan kurtulmak istersin.nerde kaldı artçı ile bir yere gitmenin keyfi ? bitti.
frenaj da aynı,uzun bir yola gittiniz yolda bazı yerler dik ve virajlı.SS motorlarda artçı bir süre sonra depo ile olan aşkını bitirip yavaş yavaş sırtınıza biner,o farkında değildir bunun yine depoya tutunup sürücüye yük olmadığını düşünür ama iş öyle değil işte,bir süre daha sonra o dik ve virajlı yollarda sırtındaki yük bileklerinde uyuşma olur,sende viraj ve dik birazdan bitecek diye sesini cıkarmazsın,virajı bi döndün karşında duran bir trafik ya da karşı şeride geçmiş gelen bi hanzo !
eee napcaz şimdi A haa ..? (şarkının devamını bilen bilir ). bilekler bitmiş ön freni ne kadar sıktığının bile farkına varamayacak derecede uyuşmuş parmaklar.sıktım dersin freni ama halen duramıyorsun ,fren yaptın sırtında bir de yük kolların gidona bloke olmuştur,hadi freni tutturamadın duramıycan kaçacak bir boşluk var ama artçın sırtında o son
kıvırma hareketini de yapacak durumunda yok bla bla bla...................... kaput.
uzun sözün kısası.
artçı ile fren daha uzun mesafe gerektir !
saygılar
---------- Mesajlar birleştirildi - 11:21 ---------- bir önceki mesaj zamanı 11:17 ----------
büyük geçmiş olsun aslan.Allah beterinden korumuş seni.şimdilik sende onları dinle konu kapanmıştır de onlarda rahat etsinler

yeni sezona yaparsın bi karşıklık ....Allah şifa versin