Enjeksiyonlu motosikletlerde senkron ayarı çok önemlidir. Tabi çoğu kitapçığa bakmadığı için yaptırmaz ya da önemsemez. Bu sebeple duymamışsınızdır. Senkron ayarı yaptırmak için bir neden gerekmiyor. Zamanı gelince kontrol edilmesi ve eğer ayarsızsa ayar yapılması gerekir.
Bu ayar her motosikletin klavuzunda yazar fakat dediğim gibi kimse önemsemez. Aslında çoğu bakımı önemsemez. Sonra size çok temiz, eksiksiz baktım der sizde aaa çok temizmiş der sizde alırsınız.
Senkron ayarı vakummetre ile yapılır. Kısaca hava akışının silindirlere eşit ve uygun miktarda gelmesini sağlar doğru ayar.
Bu arada Yunus usta vakummetreyi ne zaman alıyorsun. Benimkinin de zamanı gelmiş
Bu yazacaklarımı herkes için söylüyorum;
Yakıt tüketimini çok düşünmeyin, motorun keyfini çıkarın. Millet, yakıt ekonomisi yapacağım diye düşük devirlerde gezinerek motorun canını çıkarıyor. İdeal devirler 5000-8500 arasıdır. Bu devirler arası happy zone olarak geçer ve motor minimum aşınır ve yakıt tam randımanlı kullanır. ER6 maksimum torku 7000 rpm'de, maksimum gücü de 8500 rpm'de verir. Bu devirler civarında dolaşmanız hem motosikletin sağlığı için, hemde trafikteki güvenliğiniz için çok önemli bir ayrıntıdır. Tabi ekonomi yapılmaz bu devirler arasında. Yok ben 3000-5000 rpm arası kullanıp ekonomi yapacağım motorun uzun vadede ömrü kısalsın umurumda değil derseniz 3000-5000 rpm arası yakıt ekonomisi için uygundur. Şu motoru alan hemen yakıt konusuna odaklanıyor. Birazda gücüne verdiği keyfe odaklanın ilk önce.
Sizin sorunuza gelecek olursak;
6.5 litre civarı yakmışsınız. Uzun yol da ER6 için biraz yüksek bir rakam. Fakat en fazla bu kadar yakılabilir bu hızlarda zaten. Benim önerim, vitesi 5000 rpm'de değiştirin(kitapçıkta yazıyor) ve motoru bu devir civarında kullanın, 3000'in altına düşürmemeye çalışın. Gazı bir anda açmayın, yedirerek açın. Ani gaz yüklenmelerinde çok yiyor. Bir de ER6-F modeli aerodinamik olarak daha iyidir ER6-N'e göre. Bu sebeple yakıt tüketimlerinde çok olmasa da farklılıklar olur. F ile N'in çok karşılaştırılmaması gerekir.
Devir/vites/hız aralıklarına minimum maksimum şeklinde hiç bakmadım. Bunu siz belirleyeceksiniz kullanım stilinize bağlı olarak. Zaten çok önemli değildir.