bu da benim yol hikayem
Slm arkadaşlar,
Geçen hafta bir iş için izmite gitmem gerekti. Biraz şeytan gıdıklaması, biraz hırs, korku, bilenmezlik falan derken sabah 6 da kendimi motorun üzerinde buldum; heybem arkada. Ankara İzmit arası yaklaşık 400km, çok bir mesafe değil diye korkumu bastırdım biraz. Otobana çıkıp basmaya başladım, ilk 200 km yol çorba kaşığıyla meyveli yoğurt yer gibi bitti. Sonra yorgunluk başladı, hatta biran geri mi dönsem diye düşündüm, çünkü yolun bir yerinde fırtına koptu kopacak haldeydi, çok da üşüdüm. Depoyu doldurup biraz moladan sonra tekrar yola koyuldum. İlk uzun yol deneyimim olduğu için çok hız yapmadım, molaları saymazsak 4 saatte izmitteydim.
İzmitte işim bir gündü. Ertesi gün dönüş yoluna çıktım. Bu sefer deneyimin verdiği cesaretle, biraz da akşama kalmış olmanın gazı ve biran önce eve varıp dinlenmenin özlemiyle açtım gazı. 3,5 saat sürdü yol.
Şimdi gelelim yol notlarına:
Öncelikle motor yeni bakımdan çıkmıştı, filtreler, yağ, buji değişimi, genel yıkama yağlama yapıldı. (350 lira falan yemişti.) onun için mekaniğe güvenim tam şekilde çıktım yola, en küçük bir sorun bile çıkmadı.
Tur camı takmış olmama rağmen rüzgâr pekiyi gelmedi, çok fena kafada ağrı yapıyor.
Yoruldukça ayaklarımı koruma demirine koyup, motorun üzerine uzanarak kullandım, baya keyifli bir sürüş pozisyonu oldu, çapır misali. Hatta koruma demirindeki motor titreşimi de bacaklara iyi geldi. (Şaka bir yana titreşim biraz yordu yolda.)
Yolda güç eksikliği diye bir şey hissetmedim, gaza asılınca hemen hiçbir 4 teker önümde kalamadı, özellikle tırmanışlarda.
Bir de bahsetmeden geçemeyeceğim. Yolda vizöre yapışan sineklerden illallah ettim. İyi ki yanıma ıslak mendil almışım, sık sık sildim. Ama aklınızda bulunsun ıslak mendil değil kolonyalı mendil tavsiye ederim. Islak mendiller içinde krem, temizleyici falan barındırdığı için kurulamayınca çok iz bırakıyor.
Biraz da sayılardan bahsedeyim:
Motor 130-140 km hızla kesintisiz gidebiliyor, nitekim dönüşte sürekli o hızlarda geldim. Azami hız denemesi de yaptım tabi: en fazla 205km hızı gördüm (birkaç kere). Yol müsait olsa 210 da yapar gibi (tabi er 5 in sayaçta % kaç hata var onu bilmiyorum, sadece göstergenin değerleri bunlar).
Yakıt sarfiyatını da yazayım: 100km/h hızlarda 4.3lt/100km değerine kadar inebildim. Ama 130 civarı hızda 5.5 lt/100km yakıt tüketti. Bu arada en çok total excellium 97 oktan benzinden memnun kaldım, daha performanslı gibi geldi bana. (bakımdan önce yakıt tüketimi yüksekti: 6 litre ye yakın yakıyordu. sadece hava filtresi değişimi 5.4lt ye, diğer bakımlarla 5.3 lt ye indi tüketim şehir içinde)
Yolun yaklaşık 10 dakikalık bir kısmında 160km/h hızla yola devam ettim,işte o zaman yakıt tüketimini ne siz sorun ne ben söyleyeyim (deponun 5 te 1ini içti)
2 günde toplam 860 km yol yaptım. Motor oldukça keyifli ve güvenilir, ama tek kalkışta bu kadar uzun yolu tavsiye etmiyorum, verdiği yorgunluk keyif duygusunu biraz azaltıyor. Mümkünse daha çok gezme amaçlı uzun yola çıkmalı, bol mola verilmeli. Ben iş için gittim, sadece ulaşım amaçlı olarak yani. Tekrar aynı şekilde yola çıkmam.
Bu da benim küçük yol hikâyem oldu.
Herkese keyifli sürüşler