Kaskını kız arkadaşına veren fenomen Kadir Akbulut motosiklet kazasında hayatını kaybetti

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Gece mecbur değilse sürülmemeli. Ama oldu karanlığa kalındıysa karanlıkta görüşün çok düştüğünün farkında olup farlara vb. güvenmeyip ona göre sürmek lazım. Gece karanlığa kalıp otobandna mecburen eve dönmek zorunda kaldığım da oldu, ya da dağ/orman yollarından döndüğüm de oldu ama sanki gündüzmüş gibi yardırarak sürmedim.

Motosikleti
Çükü Olanın Dükü Olur.
Ülkemiz karayolu ağında 2024 yılında meydana gelen 266 bin 854 ölümlü yaralanmalı kazanın %65,3'ü gündüz, %32,6'sı gece ve %2,1'i alacakaranlıkta oldu.
Bu durumda alaca karanlıkta trafiğe çıkmak daha güvenli. Ama yine de TÜYDİK'e güvenmemek gerek. Enflasyon verileri ortada.

Motosikleti
Forza250-cygnusL
Yine kendi kısıtlı bilgisi ve üç beş kaza haberi ile yorum yapan bunu da doğruymuş gibi kabul edip aptallıkla suçlayan bir arkadaşımıza veriler ile doğruyu göstereyim. Zaten ülkece okumayıp verileri değerlendirmediğimiz için bu haldeyiz ya neyse....
Tüik sitesini de ekliyorum. Oradan bakarsın. Okuyalım araştıralım. Verlerle konuşalım duygularla değil. Bilmediğimiz konularda da yorum yapmayalım.

https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Karayolu-Trafik-Kaza-Istatistikleri-2024-54056#:~:text=Ölümlü yaralanmalı kazaların e,3,,1'i alacakaranlıkta oldu.

Ölümler en fazla yayaya çarpma şeklinde oluşan kazalar sonucunda meydana geldi
Ölümler kazanın oluş şekline göre incelendiğinde, ilk üç sırada bin 295 ölüm ile yayaya çarpma, bin 281 ölüm ile yoldan çıkma ve bin 141 ölüm ile yandan çarpma şeklindeki kazaların olduğu görüldü.
Ölümlü yaralanmalı kazaların %65,3'ü gündüz meydana geldi
Ülkemiz karayolu ağında 2024 yılında meydana gelen 266 bin 854 ölümlü yaralanmalı kazanın %65,3'ü gündüz, %32,6'sı gece ve %2,1'i alacakaranlıkta oldu.
Sana katılıyorum... Bence gece sürüşünde risk gündüz sürüşünden daha az... En azından farların daha çok görünüyor farkediliyorsun...
Gece yapılan kazalarda tekli kaza (Kendi hatasıyla ya da dikkatsizliğiyle düşme ya da çarpma ) olur genelde... Çarpışma oranı düşüktür...
Gece sürüşünde çok daha dikkatli ve şüpheci sürmek gerekir..
Yıllardır uzun yol yapacaksam gece sürüşünü tercih ederim.. Hem daha sakin oluyor yollar hem de kafam sakin oluyor...

Şehir içinde de her ne kadar gece 3 - 4 te izmir de genelde alköllü sürücüler, çeşitli suç unsurları yollara dökülsede , kimseyle muhatap olmadan dolaşmak ayrı keyif oluyor..

İsteyen gece süre isteyen gündüz.. Kanun yasaklamamış , herhangi bir ahmaklık ,salaklık yakıştırmaları kişinin tercihlerine hakaret olur..

İsteyen istediği vakit sürsün..Kime ne ?..

Motosikleti
CB750A
Sayfada gündüz / gece /alacakaranlık tanımı olmadığından anlamak zor.

Motosikleti
Yok
Zafer Akçay hocanın da bir kaç defa "Çok zorunlu değilseniz, gece motor sürmeyin" dediğini hatırlıyorum.

Ayrıca, "Motosiklete biniyorsanız (full) ekipman giyin. (Full) ekipman giyinmiyorsanız motora da binmeyin" dediğini de hatırlıyorum ki, bu konudaki rahmetli olan arkadaşın bir kaç videosuna daha şöyle bir bakmıştım hızlıca, onlarda da kask dahi takmadan sürüyordu motoru.

Ben de, "Gecenin şerri, sabahın hayrı" lâfını sevenlerdenim. Sadece trafik değil, gece yayan dahi dolaşmaktan pek hazzetmem. Her türlü bela gece daha çok artıyor sanki bana göre.

Trafikte gece konusunda ise, yine çok mecbur değilsem hiç bir araçla gece trafiğe çıkmak istemem.

Bana göre, dünyamızın yaklaşık 1.300.000 katı (bir milyon üç yüz bin) büyüklükteki güneşin dünyanın her tarafını pırıl pırıl aydınlatmasıyla, araç farlarının ve yol lambalarının cılız şekilde aydınlatması pek mukayese edilemez.

"Görmek ve görülmek" - benim için en önemli şeylerin başındadır trafikte.

Ayrıca gece alkol olayı haliyle çok daha fazlalaşıyor, ne bileyim bana göre sanki gündüzden daha fazla maganda/apaçi tayfası trafikte oluyor, gündüz saatlerine göre muhtemelen pek çok sürücü zihnen ve bedenen daha yorgun oluyor, vs. gibi işte.

Belirttiğim gibi, "Sabahın hayrı, gecenin şerri" benim için.

Zafer Akçay hocanın da bir kaç defa "Çok zorunlu değilseniz, gece motor sürmeyin" dediğini hatırlıyorum.

Ayrıca, "Motosiklete biniyorsanız (full) ekipman giyin. (Full) ekipman giyinmiyorsanız motora da binmeyin" dediğini de hatırlıyorum ki, bu konudaki rahmetli olan arkadaşın bir kaç videosuna daha şöyle bir bakmıştım hızlıca, onlarda da kask dahi takmadan sürüyordu motoru.

Ben de, "Gecenin şerri, sabahın hayrı" lâfını sevenlerdenim. Sadece trafik değil, gece yayan dahi dolaşmaktan pek hazzetmem. Her türlü bela gece daha çok artıyor sanki bana göre.

Trafikte gece konusunda ise, yine çok mecbur değilsem hiç bir araçla gece trafiğe çıkmak istemem.

Bana göre, dünyamızın yaklaşık 1.300.000 katı (bir milyon üç yüz bin) büyüklükteki güneşin dünyanın her tarafını pırıl pırıl aydınlatmasıyla, araç farlarının ve yol lambalarının cılız şekilde aydınlatması pek mukayese edilemez.

"Görmek ve görülmek" - benim için en önemli şeylerin başındadır trafikte.

Ayrıca gece alkol olayı haliyle çok daha fazlalaşıyor, ne bileyim bana göre sanki gündüzden daha fazla maganda/apaçi tayfası trafikte oluyor, gündüz saatlerine göre muhtemelen pek çok sürücü zihnen ve bedenen daha yorgun oluyor, vs. gibi işte.

Belirttiğim gibi, "Sabahın hayrı, gecenin şerri" benim için.
Zaten gerçek problem kararlarımızı verirken istatistiklerden ve verilerden faydalanmadan, duygularımızla karar veriyor olmamız. Bütün dünyanın problemi bu. Gece alkol içenler fazla. Bunların kaçı araç kullanıyor? Kaçı sizinle aynı yerde?
Ben de size şöyle bir gözlem sunayım, ehliyetini yeni almış ve araba kullanmayı iyi bilmeyen kişilerin ( yada deneyimsiz) çoğunluğu gündüz araç kullanıyor, Taksi ve minibüsler gündüzleri çoğunlukta trafikte yer alıyor. Gündüz yayalar daha fazla. Tarktörler yollarda. Çocuklar sokaklarda. Bunların hangisi daha tehlikeli? Cevap veriyorum. Alkol içen kişiler. Anlatabildim mi?
İstediğiniz zaman sokakta olabilirsiniz, araç kullanabilirsiniz. Bu sizin bileceğiniz bir şey. Veri ve istatistik denilen şey ne ile ne oranda karşılaşacağınızın sadece yüzdesini söyler. Genelini belirtir. Ama unutmayın geneli siz, ben ve diğerleri belirler. Gece kaza ihtimali gündüzden 2 kat az. O halde gündüz çıkan biri gece çıkana göre 2 kat daha fazla kaza yapma ihtimaline sahip oluyor. Bunu bilip sokağa çıkan birine "aptallık ediyorsun" demenin yorumunu size bırakıyorum.
Hayatımıza yön veren beynimizin dışarıya açılan direkt bir bağlantısı yoktur. Sadece duyu organları ile aldıkları bilgilleri yorumlar. Bu bilgi doğru olmazsa yorum da doğru olmaz Beynimizi doğru besleyelim. Hayatımız da doğru olsun.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Sayfanın en altında var. Tuik sayfasında.
Kazaların çoğunun gündüz olması gündüz kaza yapma ihtimalinin daha yüksek olduğunu anlatmaz aslında; gündüz süren/binen daha fazla olduğu için kazaların çoğunluğu gündüz oluyor. (İstatistik verileri doğru yorumlamak kolay iş değil; iki farklı kişi aynı verinin farklı unsurlarını seçip farklı şekillerde yorumlayıp birbirinden 180º farklı yönde sonuç çıkarabilir...)

Mecburiyet haricinde gece keyif için süren kişi çok büyük ihtimalle yollar boş olduğu için gece sürüyordur. Boş yolda daha sportif* sürüş yapmak istiyor olabilir. Bu çok mühim nokta.

Bir de yazın gündüzleri hava çok sıcak olduğu için gece sürmeyi (sportif* veya uzun yol) tercih edenler olabiliyor.

Ben ışıkta güneş altında terlemeyi tercih ederim şahsen. Görüş mühim, neden bunun kısıtlı olduğu bir ortam ve zamanda kendimi zorlayayım?

Son düzenleme:
Kazaların çoğunun gündüz olması gündüz kaza yapma ihtimalinin daha yüksek olduğunu anlatmaz aslında; gündüz süren/binen daha fazla olduğu için kazaların çoğunluğu gündüz oluyor. (İstatistik verileri doğru yorumlamak kolay iş değil; iki farklı kişi aynı verinin farklı unsurlarını seçip farklı şekillerde yorumlayıp birbirinden 180º farklı yönde sonuç çıkarabilir...)

Mecburiyet haricinde gece keyif için süren kişi çok büyük ihtimalle yollar boş olduğu için gece sürüyordur. Boş yolda daha sportif* sürüş yapmak istiyor olabilir. Bu çok mühim nokta.

Bir de yazın gündüzleri hava çok sıcak olduğu için gece sürmeyi (sportif* veya uzun yol) tercih edenler olabiliyor.

Ben ışıkta güneş altında terlemeyi tercih ederim şahsen. Görüş mühim, neden bunun kısıtlı olduğu bir ortam ve zamanda kendimi zorlayayım?
Tam olarak aynı şeyden bahsediyorum. Üzerinde çok konuşulabilecek ve tartışılabilecek bir konuyu kestirip atmak ne derece doğru?
Ben de geceleri mecbur kalmadıkça motosiklet sürmüyorum ama sebebi gözlük takıyor olmam. Gözlük camı, kask vizörü ve motosikletin camı önümde 3lü perde oluyor ve ışık yansımaları görüşümü çok ciddi etkiliyor. Önümü göremiyorum. Sebebi bu. Kaza yaparım diye değil.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Geçen sene kız arkadaşım İst'da yaşadığı için hemen hemen her hafta sonu İzmir'den İstanbul'a sürüyordum. Pazartesileri de sabaha karşı 4'te yola çıkıp İzmir'e geri dönüyordum. Dümdüz otoban olduğu için gece sürüşlerim çok rahattı. Ancak bu yaz Çanakkale-Balıkesir arası bol bol dar virajlı bir yoldan İzmir'e dönmeye çalışırken gece vakti çok zorlanmıştım. Limit noktası ne, viraj nerede başlıyor nerede bitiyor, yolda karşıdan karşıya hayvan geçiyor mu, arkadaki arabanın farları gözü alıyor mu gibi gibi pek çok olumsuz etken var. Gece sürmek bence bazı yönlerden yağmurda sürmek gibi. Bu nedenle dümdüz bir otoyolda bir başınıza sürüyorsanız kolay ama bilmediğiniz sapık bir yola denk gelmişseniz epey zorlayıcıdır.

Bir de şu görülme, duyulma gibi pasif işlerden elimizi eteğimizi çekmeliyiz. Tabi ki görülelim, duyulalım ama burada maharet arkadan geleni, yandan geleni, yola atlayanı vs erkenden bizim fark edebiliyor olmamız.

Son düzenleme:
İstatistik vs. anlamam ama sabahları otoyollarda daha fazla maganda veya davar oluyor gibi geliyor bana . 2 Kere sabah İstanbul ve Bursa tarafında Kuzey Marmara otobanını kullandım ikisinde de 3 4 tane maganda ne yol veriyor ne bir şey yapıyor önüne geçince dellenip sellektörle geri geçmeye çalışıyor, takip mesafesine uymuyor ve sıkıştırıyodu ama geceleri otobanlarda hiç bir sıkıntı yaşamadım sellektör attığım direkt sağ şeridine geçer , sol şeridi düşük hızlarla işgal etmezler ve takip mesafesine uymadan sürdüklerine şahit olmadım . Benim için sabahları otobanda gidilmez şehiriçi gidilir , akşamları şehiriçi gidilmez şehirlerarası gidilir. Daha dün yaşadım 34HSH plakalı beyaz veya gri bir Audi İstanbul'a giderken 3 tünelli bir bölüm var orada en sol şeritte 90la gidiyor 2 kez sellektör attım yol vermedi hızını arttırmaya çalıştı takip mesafemi bozmadan peşinden gittim yerini bulunca yanlışta olsa sağından solladım ve önüne geçtim arkasında başka araba var mı diye kontrol ederek hızını 90a kadar sabitledim bu sağımdan beni geçmeye çalışınca yeniden hızlanıp CGcilerin sapladım işareti olan özel hareketi yaptım 😂 yavş** beni jandarmaya şikayet etmiş yolda giderken jandarma beni aradı vs. diye uzayıp gider bu yüzden sabahları uzun yol yapmama taraftarıyım 150yle gideceğim yerde 90la giderim ama bu davarlarla trafikte olmam.

Motosikleti
Yok
Geçen sene kız arkadaşım İst'da yaşadığı için hemen hemen her hafta sonu İzmir'den İstanbul'a sürüyordum.
tommygun hocam, böyle yaptığın bir gün müsait olursan (pazar günü hariç), Bursa'dan geçerken bana uğra, seni bizim çarşının meşhur Hacıbaba Köfteci'sinde misafir edeceğim. Sen köfteyi seviyorsun, Hacıbaba'nın köfteleri de kendine has güzel bir lezzet, bir de pilakisi acayip lezzetli, o da en az köftesi kadar revaçta. Üstüne de kaymaklı kemalpaşa yiyeceğiz. :)

https://www.instagram.com/hacibaba_izgara/

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
tommygun hocam, böyle yaptığın bir gün müsait olursan (pazar günü hariç), Bursa'dan geçerken bana uğra, seni bizim çarşının meşhur Hacıbaba Köfteci'sinde misafir edeceğim. Sen köfteyi seviyorsun, Hacıbaba'nın köfteleri de kendine has güzel bir lezzet, bir de pilakisi acayip lezzetli, o da en az köftesi kadar revaçta. Üstüne de kaymaklı kemalpaşa yiyeceğiz. :)

https://www.instagram.com/hacibaba_izgara/
Hocam aman telefonunu sil, kaydettim ben. Birazdan da wp.den mesaj yollayacağım. Seve seve gelirim, sağolasın.

Kaza videosunu izledim öyle aman aman bir hızı yok. Kaza daha çok soluna bakmadan yola giren araba sürücüsünden kaynaklı. ALLAH rahmet eylesin

Motosikleti
Hero Dash 125, CB125F
Arkanda yolcu varken 10 kat dikkatli olman gerekirken risk almak çok salak bir hareket. En azından kıza bir şey olmamış.

Motosikleti
Dominar D250
gündüz farkedilmek için uzun farlar yanık sürüyorum millet yine görmüyor önüme atlıyor, gece ekstra temkinli olmak lazım.

fakat dün araba kullanırken şöyle bir şey yaşadım, bir sokaktan çıkıp sola döneceğim, durdum ve karşı yoldaki arabanın geçmesini bekledim ardından 2şer kez sağa sola bakıp yola çıkmama rağmen sola döndükten sonra aynama baktığım anda dibimde bir kurye gördüm, ne zaman nereden hangi yoldan geldi hiçbir fikrim yok, acaba ben mi önüne atladım diye kendimden şüphe ettim. belkide motosiklet gerçekten yolda görünmüyor, böyle olunca motor sürerken arabalara da kızamıyorum :)

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
İnsanlar herhangi bir araç içindeyken kendisine zarar veremeyeceğine inandığı kendinden daha küçük araçları trafikte fark etmezmiş. Söz gelimi tır şoförü arabaları göremiyor, araba sürücüleri motosikletlileri göremiyor, motosiklet sürücüleri de bisikletlileri ya da yayaları göremiyor, fark edemiyor diyebiliriz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar