Kask Tavsiyesi

Merhaba dostlar,

Forumun eski üyelerindenim. Motosiklet kullanmaya 10 yıl kadar ara vermiştim. Yaz başında ulaşım ihtiyaçlarım için bir scooter aldım ve kullanım ömrü dolduğu için ekipmanları sırayla yeniliyorum. Motoru ilk aldığımda beni yaz süresince idare etsin düşüncesiyle ve bu tip kaskları kullananların tercih sebebini bizzat tecrübe etmek için LS2'nin jet kasklarından aldım. Şehir içinde idare ediyor, ama bu kaskla e5 gibi trafiğin hızlı aktığı yolları kullanmak istemem.

Kışa girmeden bir full face kask almaya niyet ettim. Paraya kıyıp, en güvenlisinden almak niyetiyle Hasanpaşa'daki mağazaları dolaştım.
Shoei'nin GT Air ve AGV'nin K6 modelinin kalıpları bana uymadı. S bedeni kafamı tepeden sıktı, M bedeni yanaklarımı aşırı gevşek bıraktı. Arai'de de durum benzer, onun sıkması daha tahammül edilebilir seviyede.

AGV K7, HJC, Scorpion ve Shark'ın fiber veya karbon fiber kabuklu modelleri uydu. Bu modellerin de sharp testi sonuçları yok.

Size danışmak istediğim konuya gelirsek,
Günlük güzergahım şehir içi ve bu yolda 50 km hızı zor görüyorum. Kullandığım motorun max. hızı 90, bilemedin 100 olsun. AGV K6, Shoei, Arai kafama uysa, emniyetten tasarruf olmaz diyip bu kasklardan alıp geçecektim, ama uymadı. Fiber kaska geçmek uğruna, 30 k mertebesinde parayı sharp testine girmemiş/4 yıldız alabilmiş bir kaska vermeye değer mi? Benim yerimde olsanız ne yapardınız?

Şimdiden teşekkürler.

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Fiber ya da termoplastik arasında koruma olarak çok büyük fark yok, fiber kask daha ince (yani hafif) malzeme ile aynı sağlamlığı verdiği için tercih ediliyor ama termoplastik kaskların da sharp testinden 5 yıldız almışları mevcut.
xmax scooter sürüyorken shoei, schubert gibi markalara para ayıramayınca sharp testinden 5 yıldız almış diye caberg duke 2 almıştım, şimdi o model üretilmiyor caberg onun yeni modeli duke avo çıkarmış, o da çok rahat ve güzle bir kask.

Kafanıza denemeniz iyi olmuş.
Geçen mayıs ayında yurtdışında mağazada eşime shoei neotec 3 kask denedik, L bedeni büyk geldi, M bedeni tamam oldu dedi, mağzada 10dk denemeyle oldu deyince aldık, kendime de L bedenini aldım, ben L bedeninden çok memnun kaldım ama eşim ilk turda yaklaşık bir saatlik sürüşten sonra kask kafamın tepeden acıtıyor demeye başladı, kask çocuklara tam oldu, onlar kullanıyorlar, eşim de benim eski caberg duke 2 kaskı kullanmaya başladı, geçecek sezon artık ona başka kask bakacağız. Yani mağazada 10dk denemekle tam anlaşılmıyormuş.

Ben scooter da kullansam alabileceğim en rahat ve en güvenli kaskı giymekten yanayım, caberg duke 2'den memnundum ama yüksek hızda ses yapıyordu, shoei neotec 3 kaskı alınca yine çok yüksek hızda ses yapıyor ama konfor olarak çok farketti, daha rahat ettim, tabi aralarında 3 kat fiyat farkı var ama ilk motor aldığımdan bu yana 8 yıl geçti 8 yıldır içimde kalmıştı en sonunda bütçe ayırıp alabilmiştim. Yurtdışına çıkıp alma imkanım olmasaydı caberg duke evo alırdım sanırım türkiyede shoei neotec 3 kask parası hayatta veremezdim.

Çene açılır kask benim tercihim, kaza sırasında açılabiliyor diye çekinceler var ama sürüş sırasında daha motora oturmadan çeneyi kapatıp bir de takıntılı insan halimle kontrol ediyorum ve çene açılır kaskların en dandiklerindne almıyorum, bu haliyle sunduğu konfor açısından benim için yeterince güvenli kabul ediyorum. Full face olsun ille diyenlere ille de çene açılır kask alın diyemem, tabi ki full face her zaman daha güvenli.

Fullface yani tam kapalı kasklarda nolan N87 ile rahat etmiştim, hatta kaza yapıp test ettim, kask emekliye ayrıldı ama kafamı korudu hala hayattayım.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

bu bütçede shoei veya arai harici kask alan herkes üzülüyor
Kardeşim schubert almıştı, o zaman en pahalı modeliydi, ama ses yaptığını söyledi, tracer 9 sürüyor, daha önceki kaskı shoei neotec daha sessizdi demişti. Kafa yapısına göre de değişebiliyor, schubert de en sessiz en konfrolu diye premium markalar içinde geçer.
Eşime shoei neotec 3 aldık ama kafa yapısına uymadı tepeden acıtıyor dedi, çocuklara kaldı o kask, tekrar yurtdışına çıkarsak bu sefer schubert kasklara bakacağız.

caberg duke bende de vardı. sharp'dan en yüksek puanı almış çene açılır kask olduğu için tercih etmiştim.
ben çene açılır'ı sevemedim. çene açık konumda gidemiyordum hiç, boynuma çok fazla yük biniyordu.
bahsettiğiniz gibi, hız 90'lara yaklaşınca ses problemi vardı, onun dışında memnundum. kulak tıkacı kullanırdım, sorun olmazdı. lâkin durduğu yerde çene mekanizması kırılmış. mağazadan motoru teslim almaya gideceğim, akşam ekipmanları dolaptan çıkarayım dedim. baktım, kaskın çenesi kapanmıyor. iç astarı çıkarınca gördüm ki, kilit tırnaklarını (tırnaklar metalden) tutan bir plastik parça var, o kırılmış. belki tamir edilebilirdi ama 10 yılı doldurduğu için bunun köpüğü falan gitmiştir dedim, çöpe attım.

emektar, caberg'den daha eski bir suomy full face kaskım vardı. onunla gittim motoru teslim almaya. yolda gözüme bir şeyler kaçıyor. vizör kapalı, toz falan giremez, n'oluyor ki diyorum. eve gelince bir baktım, iç astarın süngerleri unufak olmuş. astar yerinde durduğu için fark edilmiyor. köpük de taşa dönmüş.

denediğim modeller içinde arai quantic biraz uydu. sizin anlattığınız gibi mağazada 10 dakika kadar kafamda kaskla bekledim, aynı ağrı devam ediyor. yolda iyice rahatsız eder bu diyip vazgeçtim. üstelik sharp'da 4 yıldız alabilmiş :(

Motosikleti
caberg duke bende de vardı. sharp'dan en yüksek puanı almış çene açılır kask olduğu için tercih etmiştim.
ben çene açılır'ı sevemedim. çene açık konumda gidemiyordum hiç, boynuma çok fazla yük biniyordu.
bahsettiğiniz gibi, hız 90'lara yaklaşınca ses problemi vardı, onun dışında memnundum. kulak tıkacı kullanırdım, sorun olmazdı. lâkin durduğu yerde çene mekanizması kırılmış. mağazadan motoru teslim almaya gideceğim, akşam ekipmanları dolaptan çıkarayım dedim. baktım, kaskın çenesi kapanmıyor. iç astarı çıkarınca gördüm ki, kilit tırnaklarını (tırnaklar metalden) tutan bir plastik parça var, o kırılmış. belki tamir edilebilirdi ama 10 yılı doldurduğu için bunun köpüğü falan gitmiştir dedim, çöpe attım.

emektar, caberg'den daha eski bir suomy full face kaskım vardı. onunla gittim motoru teslim almaya. yolda gözüme bir şeyler kaçıyor. vizör kapalı, toz falan giremez, n'oluyor ki diyorum. eve gelince bir baktım, iç astarın süngerleri unufak olmuş. astar yerinde durduğu için fark edilmiyor. köpük de taşa dönmüş.

denediğim modeller içinde arai quantic biraz uydu. sizin anlattığınız gibi mağazada 10 dakika kadar kafamda kaskla bekledim, aynı ağrı devam ediyor. yolda iyice rahatsız eder bu diyip vazgeçtim. üstelik sharp'da 4 yıldız alabilmiş :(
10 yıl bir kask için çok fazla. çoğu marka 5 yıl tavsiye ediyor. Shoei 7 yıl yazmış zaten o parayı verdiysem en az 7 yıl yeni kask almaya para ayıramam deyip kullanacağım 7 yıl.

Çene açılır kasklarda çene açık konumda sürmeyi hiç kimse tavsiye etmiyor zaten. normal sürüşte çene kapalı olsun yani çene kapalı kask şeklinde kullanılsın, ama polis çevirmesi, benzincide depo doldurmak için durmak, yol kenarında kısa süre sigara molası, ya da kuryelerde bina içine paket götürme gibi kısa süreli motordan inme durumlarında çeneyi açıp biraz ferahlamak için bunlar. Ben motorun üzerine binip motoru çalıştırıp yola çıkmadan önce kapatıyorum ve kapanırkenki çıt sesine dikkat ediyorum ve fazladan elimle kontrol ediyorum her seferinde paranoyak gibi bunu yapmayı alışkanlık haline getirdim. Geziden eve dönüp motorla bahçe içine girdikten sonra park edeceğim yere 10 metre daha sürerken açıyorum yalnızca.

kaskların bir ömrü olduğunu somut olarak görmüş oldum.
dolapta durduğu yerde, iki kaskın da gözle görünmeyen yerlerinde malzemeler deforme olmuş. her malzemenin bir ömrü var. birinde hayati önemde plastik parça artık dayanıklılığını kaybetmiş, diğerinde hayati önemdeki iç dolgu unufak olmuş.

pazartesi de motoplus'a uğrayıp bell'in ve caberg'in modellerini bir inceleyeceğim.

Motosikleti
kaskların bir ömrü olduğunu somut olarak görmüş oldum.
dolapta durduğu yerde, iki kaskın da gözle görünmeyen yerlerinde malzemeler deforme olmuş. her malzemenin bir ömrü var. birinde hayati önemde plastik parça artık dayanıklılığını kaybetmiş, diğerinde hayati önemdeki iç dolgu unufak olmuş.

pazartesi de motoplus'a uğrayıp bell'in ve caberg'in modellerini bir inceleyeceğim.
caberg duke evo kaskı bizim köfte ekibinden bir arkadaş aldı, yeni modeli bendeki eski modeli olan duke 2'den daha kaliteli duruyor. Yurtdışından shoei almasaydım onu alacaktım ben de.

Agv k6 düşüncem var benimde daha hafif ve daha sağlam geldi bana açıkcası, kutu içerinde vizör yok onu sevmiyorum açıkcası. Hala kararsızım bende alırsanız hangi kask ve neden aldığınızı yazarsanız sevinirim.

Motosikleti
Çükü Olanın Dükü Olur.
Fiber kaska geçmek uğruna, 30 k mertebesinde parayı sharp testine girmemiş/4 yıldız alabilmiş bir kaska vermeye değer mi? Benim yerimde olsanız ne yapardınız?
4 yıldız alan kaska kalemle bir yıldız da ben çizerdim. Denerbahçe bile aynısını yaptı. 🙃
hrmibfl.jpg

arai'de güzel bir indirim yakaladım ve aldım. iki gündür kullanıyorum. yanaklarımı biraz sıkıyor ama genel olarak memnunum.

Scorpion ve hjc bin 10bin TL üstü her kaskını alabilirsin,full face olmak sartiyla

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar