Kask Kamerası Hk.

Günümüz Türkiye’sinde kask kamerası sizce gerekli mi?

Günümüz Türkiye’sinin kaotik kentleşme dinamikleri ve plansız büyüme süreçleri nazara alındığında, trafikteki bireyin güvenliği meselesi, basit bir teknolojik donanım tercihinden öte, Ulrich Beck’in tanımladığı "Risk Toplumu" kavramsallaştırması içerisinde hayati bir öz-korunum mekanizmasına dönüşmüştür; zira post-modern dönemde devletin toplum sözleşmesi bağlamındaki koruyuculuk işlevi, bireyler nezdinde bir güven bunalımı yaratarak, kişileri kendi güvenliklerini mikro düzeyde sağlamaya iten zorunlu bir bireyselleşme sürecine sokmuştur. Trafik, Türkiye özelinde sadece bir ulaşım ağı değil, aynı zamanda toplumsal hiyerarşinin, hegemonik erkeklik gösterilerinin ve kuralsızlığın yeniden üretildiği bir mücadele alanı olarak karşımıza çıkarken, motosiklet sürücüsü bu alanda en savunmasız aktör olarak "öteki"leştirilmekte ve potansiyel bir kurban statüsüne indirgenmektedir. Bu bağlamda kask kamerası, Michel Foucault’nun panoptikon kavramının tersine çevrilmiş bir hali olan ve literatürde Sousveillance (alttan gözetim/karşı gözetim) olarak adlandırılan pratiğin en somut örneği olarak, hiyerarşik olarak daha güçlü olan otomobil sürücülerine veya keyfi uygulamalara karşı bir denge unsuru oluşturma aracıdır. Türkiye’deki hukuk sisteminin işleyişindeki hantallıklar ve olay yeri incelemelerindeki teknik yetersizlikler, sürücüyü "dijital tanıklık" kavramına mecbur bırakmakta, böylece kamera, yaşanan gerçeğin simülakr evreninde buharlaşmasını engelleyen yegâne nesnel gerçeklik tutanağı haline gelmektedir. Toplumsal normların aşındığı, kuralsızlık (anomi) durumunun trafikte kanıksandığı bir atmosferde, kask kamerası takmak, aslında Emile Durkheim’ın bahsettiği kolektif bilincin çöküşüne karşı bireysel bir caydırıcılık kalkanı oluşturmakta ve sürücünün trafikteki varoluşunu ontolojik güvenlik zeminine oturtma çabasıdır. Teknolojik belirlenimcilik açısından bakıldığında, yüksek çözünürlük ve döngüsel kayıt gibi özellikler, sadece teknik detaylar değil, hukuki bir delil oluşturma sürecinin, dolayısıyla da hak arama hürriyetinin vazgeçilmez parçalarıdır; dolayısıyla Türkiye gibi yüksek bağlamlı kültür özelliklerinin trafikteki belirsizlikle birleştiği bir coğrafyada, kask kamerası lüks değil, sosyolojik bir hayatta kalma stratejisi olarak okunmalıdır.

İkinci olarak, meselenin hukuki altyapı ve davranışsal değişim boyutuna odaklandığımızda, kask kamerasının varlığı, gözlemlenen öznenin davranışını düzelttiği varsayılan "Hawthorne Etkisi"ne benzer bir fenomen yaratarak, hem kaydeden hem de kaydedilen üzerinde bir otokontrol mekanizması tetiklemektedir; ancak Türkiye trafiğindeki saldırganlık düzeyi o denli yüksektir ki, bu etki çoğu zaman Road Rage (yol öfkesi) vakalarında yetersiz kalmakta ve kamera, önleyici bir araçtan ziyade, olay sonrası bir hesap verilebilirlik aracına evrilmektedir. İstatistiksel veriler ve sigorta şirketlerinin risk tabloları incelendiğinde, motosiklet kazalarındaki kusur oranlarının tespiti, kamera kaydı olmayan vakalarda sıklıkla "büyük araç haklıdır" şeklindeki yerleşik bilişsel önyargı ile sonuçlanmakta, bu da motosiklet kullanıcısını sistematik bir adaletsizlik sarmalına itmektedir. Kask kamerası, bu noktada dijital etnografi verisi üreten bir kara kutu işlevi görerek, yaşanan olayın anlatı tekelini, kazaya karışan diğer tarafın inisiyatifinden alıp, ham verinin tarafsızlığına teslim etmektedir. Günümüzün gözetim toplumu yapısında, mahremiyet tartışmaları süregelmekle birlikte, kamusal alanda, özellikle de can güvenliğinin söz konusu olduğu trafik ortamında, mahremiyet beklentisi, yaşam hakkının ve hukuki koruma ihtiyacının gerisinde kalmaktadır. Sosyo-ekonomik açıdan bakıldığında, bir aksiyon kamerasının maliyeti, olası bir kaza sonrası yaşanacak maddi ve manevi tazminat süreçlerindeki dava masrafları ve hak kayıpları ile kıyaslandığında ihmal edilebilir düzeydedir; bu durum Rasyonel Tercih Teorisi bağlamında kamerayı zorunlu kılar. Dahası, sosyal medyanın bir Public Sphere (kamusal alan) olarak işlev gördüğü günümüzde, kural ihlallerinin ifşa edilmesi, resmi denetim mekanizmalarının yetersiz kaldığı noktalarda toplumsal bir baskı unsuru oluşturarak, sosyal kontrol mekanizmasını dijitalleştirmiştir. Sonuç olarak, Türkiye’deki trafik ekosistemi, Erving Goffman’ın "sahne" metaforundaki gibi herkesin rol kestiği ancak kuralların doğaçlama olduğu bir tiyatroya benzediğinden, kask kamerası bu kaotik yapı içerisinde hakikati kayıt altına alan tek tarafsız gözlemci olarak mutlak bir gerekliliktir.

edit: yapay zeka tabi, soru saçma ztn

Son zamanlarda bu konu çok kafamı kurcalıyor ama diğer ‘playboy motorcu’ görüntüsüne de girmek istemiyorum. Biliyorsunuz, kamerayı takan bazıları hemen artistlik yapıyor, şov peşine düşüyor; sonra olan tüm motorcu kitlesine oluyor.
2–3 bin TL civarında önerebileceğiniz bir kask kamerası var mı?

Son zamanlarda bu konu çok kafamı kurcalıyor ama diğer ‘playboy motorcu’ görüntüsüne de girmek istemiyorum. Biliyorsunuz, kamerayı takan bazıları hemen artistlik yapıyor, şov peşine düşüyor; sonra olan tüm motorcu kitlesine oluyor.
insanların ne düşündüğünü, diğer insanların ne yaptığını vs vs çok kafaya takıyosun king al tak sanane yaaaa. 2-3'e bulamazsın ama doğru düzgün

insanların ne düşündüğünü, diğer insanların ne yaptığını vs vs çok kafaya takıyosun king al tak sanane yaaaa. 2-3'e bulamazsın ama doğru düzgün
Ne yaptıkları çok umrumda değil açıkçası uyguladıkları muamele farklı olduğu için söyledim 2-3 arası yokmus bu arada :D

Jiroskop özelliği olan en ucuz kamera sjcam "c200 4k" bulabildim ben o da 6 bin tl civarında. Eis olanlar fukushima depremi sırasında kayıt yapıyormuş gibi görünüyor o yüzden iş görmez onlar. Zibilyon tane otomobil için dashcam var ama motor için olanlar 8 binden başlıyor.

Motosikleti
Dominar D250
Günümüz Türkiye’sinde kask kamerası sizce gerekli mi?
Motorla henüz 950 km yaptım ve daha ilk haftada kamera almam gerektiğine karar verdim, her sürüşümde mutlaka ara sokaktan biri önüme atlıyor hatta geçen bir mesajda da yazmıştım kendisi sokaktan anayola çıkarken tır çevirir gibi 2-3 şerit atlayan birinin kapısına yasladım, benim arasokaktan çıktığımı iddia etti, kamera olmadan kime neyi nasıl anlatacağızki. Kendi güvenliğim için kamera şart

Motosikleti
Garajda yatan bir Ninja 650
Yabay zekaya sormaya gerek yok, haberlere bakınca kameranın gerekliliği artık motor sürmenin şartı haline geldi. Sırf motorda değil, herhangi bir motorlu araç sürüyorsan kamera şart. Aykü seviyesi her geçen gün düştüğü için başına nereden nasıl bir şey geleceğini tahmin etmek zor, görüntü yoksa haklılığını kanıtlamak çok daha zor :/

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
2-3 bin liralık kamera anca yarım saat kaydeder sonra bataryası biter.
hiç kullanışlı gelmiyor bu açıdan.
kısa sürüşlerde belki faydası olur ama ksakta kocaman ağırlık yapması da sorun. video çekmek işiniz değilse uğraşılacak dert değil.
güvenlik açısından motorun önüne-arkasına takılan kamera yeterli olur, hem batarya derdi yok, kontak açınca kayda başlıyor kapatınca duruyor.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Zibilyon tane otomobil için dashcam var ama motor için olanlar 8 binden başlıyor.
Cyan'ın aldığı carplay ekranın kameraları da vardı ve 8bin lira değildi, ben aynısının tripmate marka olanını aldım iki katı para verdim ama sonuçta aynı ekran aynı cihaz. 8bin lira değil yani.

Motorla henüz 950 km yaptım ve daha ilk haftada kamera almam gerektiğine karar verdim, her sürüşümde mutlaka ara sokaktan biri önüme atlıyor hatta geçen bir mesajda da yazmıştım kendisi sokaktan anayola çıkarken tır çevirir gibi 2-3 şerit atlayan birinin kapısına yasladım, benim arasokaktan çıktığımı iddia etti, kamera olmadan kime neyi nasıl anlatacağızki. Kendi güvenliğim için kamera şart
sizin bu durumda kameraya vereceğiniz parayı eğitime verin, böyle durumlara sık sık düşmek de trafiği okuma hatası gibi geldi bana. Ya eğitime para harcayın ya da bol bol Zafer Akçay izleyin, "çıkar mı, çıkar", "döner mi döner" lafları geçen videoları bol bol izleyin.

kaska kocaman aksiyon kamerası takmaktansa montun göğüs bölgesinde kamera daha mantıklı. motorun önünde arkasında sürekli kaydeden kameralar iyi güzel ama onlar da trafiği çekiyor, trafik durunca üzerinize gelen biriyle konuşmaları haliyle görmez, onun için de kaska kocaman aksiyon kamerası ile sürekli gezmek hiç pratik değil, intercom'dan daha küçük ama şarj süresi uzun sadece güvenlik amaçlı kamera üretseler daha pratik olur iyi satar, ben bile alırım.

Son düzenleme:
Motosikleti
TVS Raider 125
6-7 bin bandında 2. el bir GoPro 7 işinizi görür diye düşünüyorum.

Motosikleti
Önerdiğiniz bir ürün var mıdır?
Ben tripmate elite denen ürünü aldım, aslında navigasyon için carplay ekranı ama ön-arka iki kamera da çıktı kutudan, onları monte ettirdim, kontağı açınca kayda başlıyor. ama aynı işi gören yarı fiyatına ürünler var piyasada.

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
motorcu kaza yapıyor hastaneye kaldırılıyor polis kaza raporunu motora çarpan araç sahibiyle yazıyor motorcu haksız oluyor bu senaryoyu o kadar çok gördüm ki artık kamera olmadan sürmüyorum

Motosikleti
Honda Dio
Merhaba,

Media Markt'ta ACTON diye bir marka gördüm. insta360'a benzeyen bir modeli vardı. fiyatı da 5500 tl civarlarında idi. Daha önce bu markayı kullanan oldu mu acaba ? İllaki kalite açısından tabi ki belli bir seviyenin altındadır ama hiç yoktan da iyidir diye düşünüyorum. Varsa ACTON marka kullanan, tecrübelerinizi değerlendirmek isterim.

Saygılar.

Motosikleti
Dominar D250
sizin bu durumda kameraya vereceğiniz parayı eğitime verin, böyle durumlara sık sık düşmek de trafiği okuma hatası gibi geldi bana. Ya eğitime para harcayın ya da bol bol Zafer Akçay izleyin, "çıkar mı, çıkar", "döner mi döner" lafları geçen videoları bol bol izleyin.
abi selam, zamanında çok video izledim de pratik yapmam lazım, bahsettiğim olaydan kaçış manevrasıyla çok rahat kaçabilirdim teoride ne yapacağımı biliyorum ama pratik olmayınca donup kaldım, durabileceğim mesafede olmasına rağmen o günkü mesajda da yazmıştım motor durmadı, ne fren tuttu ne abs devreye girdi ne olduğunu anlamadım, zaten o gün lastikleri değiştirdim:) ama işin özü karşıdakinin denyoluğundan kaynaklanıyor, keşke kamera almış olsaydım da ne kadar aptalca yola çıktığını çekmiş olsaydım. Bu arada sık sık düşmüyorum ya bir sefer düştüm :D birde bu olayda arabayla ortada buluştuk benim yan korumayla adamın kapıyı ezdim :)

Eğitim için havaların ısınmasını bekliyorum, Honda'dan eğitim almayı düşünüyorum, İstanbul'a gelmem lazım

Motosikleti
abi selam, zamanında çok video izledim de pratik yapmam lazım, bahsettiğim olaydan kaçış manevrasıyla çok rahat kaçabilirdim teoride ne yapacağımı biliyorum ama pratik olmayınca donup kaldım, durabileceğim mesafede olmasına rağmen o günkü mesajda da yazmıştım motor durmadı, ne fren tuttu ne abs devreye girdi ne olduğunu anlamadım, zaten o gün lastikleri değiştirdim:) ama işin özü karşıdakinin denyoluğundan kaynaklanıyor, keşke kamera almış olsaydım da ne kadar aptalca yola çıktığını çekmiş olsaydım. Bu arada sık sık düşmüyorum ya bir sefer düştüm :D birde bu olayda arabayla ortada buluştuk benim yan korumayla adamın kapıyı ezdim :)

Eğitim için havaların ısınmasını bekliyorum, Honda'dan eğitim almayı düşünüyorum, İstanbul'a gelmem lazım
sana diyorum ama lafım kendim dahil herkese.
eğitim alırsak belk ikaçış manevrasına gerek kalmadan trafiği önceden daha iyi okuyup oralara girmeyeceğiz, belki çok önceden farkedip yavaşlayacağız yani benim de eğitimim eksik, ben çok tamım çok eğitimliyim diye bir iddiam yok, eğitim için ilk bulduğum fırsatta niyetim var ama iş düzenim yüzünden zaman ayıramadım ben de hatalıyım. Eğitim için İstanbul'a gitmem gerek benim de. Öyle çok eğitimliyim, böyle kaçarım böyle uçarım iddiasında değilim aman yanlış anlaşılmasın.

Kamera lazım, ama kaska aksiyon kamerası takmak kocaman ağırlık gibi geliyor bana hala. bir de yarım saatte 45 dakikada bataryası bitiyor onların, hadi yeni batarya aldın 1 saat gidiyor bir süre sonra yine yarım saate düşüyor, kask kamerası denedim de söylüyorum. işim video çekmek olsa katlanırdım ama yok, olacka iş değil. kaska ekstra ağırlık yüklemek yerine montun bir yerine monte edilecek küçük minik bir kamera olsa, şu amerikan filmlerinde polislerin üzerinde olan kameralar gibi o daha rahat olacak. Öyle bir kamera lazım, sadece motorun önünde arkasındaki kameralar faydalı ama biri arabadan inip üzerimize gelirse onu çekmezler.

Motosikleti
Bajaj Pulsar NS 400 Z
Kamera almanızı tavsiye ederim. Yalnız aldığınız kamera en azından DJI Osmo Action 3 ve üzeri olsun. Ucuz alacağınız diğer markalar görüş netliği ve açısı açısından sizi tatmin etmeyebilir. Osmo Action serisi kameralar 1080p de 45dk ile 1 saat arası kayıt yapabiliyor. Uzun seyahat yapmayacaksanız sizi idare edecektir. Daha uzun süreli kullanacaksanız ekstra bataryalı Adventure paket almanız iyi olur.
Kameranız olduğunda trafikte diğer sürücülerin size davranışları değişiyor. En azından kamerayı fark ettikten sonra bir kez daha düşünüyorlar. Hatta kolluk kuvvetlerinin davranışları bile daha ölçülü oluyor.

Bence bir kişinin yapacağı en iyi yatırım kendisine yaptığı yatırımdır. Kamera aldığınızda kesinlikle faydasını göreceksiniz. Yeter ki kamera var diye haddi aşan davranışlarda bulunmayın.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar