Yıllardır ağır vücut antremanı yapan ve yaklaşık 2 yıl önce çok ciddi bir bel fıtığı problemi yaşayan biri olarak yazayım;
Öncelikle şunu bilmeliyiz ki, "bel fıtığı" diye kategorize ettiğimiz mesele çok değişken unsurlar içerir. Bildiğiniz gibi bel fıtığı, omurgayı oluşturan diskler arasındaki yumuşak yastıksı dokunun çeşitli zorlamalarla omurga dışına taşarak, orada bulunan sinir dokusuna teması nedeniyle ortaya çıkan ağrılı bir endikasyondur. Artık nerede taşıyorsa oradaki sinir dokusuna göre, sol veya sağ bacağınıza da vuran ve bedensel hareketi neredeyse yok eden müthiş sancılı bir süreçtir. Yaşamayan hiç yazmasın. Son derece kişiseldir, bulunduğu yere ve yaptığı baskıya göre farklı tedaviler gerekebilir, standart bir çözümü de pek yoktur. Eğer idrarınızı tutamayacak derecede ağır bir komplikasyon yaşamıyorsanız da ameliyatı pek önermem.
Ben nasıl olsa ağırlık çalışıyorum diye uzun süre core bölgesi egzersizlerini ihmal edince, bir sabah uyandığımda yataktan kalkamayacak bir ağrıyla karşılaştım. Muayeneler, MR'lar falan 4-5 yerde farklı büyüklüklerde fıtık teşhis edilmişti. Epey sancılı bir süreçti. Bırak motosiklet sürmeyi, otomobile inip binemiyordum. Yatakta sağa sola dönerken doğum sancısı gibi ağrılar hissediyordum. Yıllar önce böbrek taşı da düşürmüştüm ama bu gerçekten bambaşkaydı falan.
Öncelikle söylemeliyim ki, bu illetin öyle genel bir tedavisi yok. İlaç, fizik tedavi, lazer tedavi, ultrason terapi, ameliyat vs. Bir de fıtıkçı önerileri gelir hep. Yok şöyle çektiler, yok şöyle burktular düzeldim falan. Geçiniz. Sakın ola bulaşmayın. Bir de bu işi ticarete dönüştüren sahtekar fizik tedavi uzmanları var. Deli para alıp, standart işler yaparlar. Geçici rahatlama olur ama genel sonuç değişmez.
Peki nasıl düzeldim?
Bu işin ilk aşaması hareketsiz yatmak arkadaşlar. Evet, sadece tuvalet, kişisel ihtiyaçlar ve yemek dışında dümdüz sırt üstü yatacaksınız. Bu arada Parafon ve Voltaren gibi ağrı kesicilerle ağrılı semptomları baskılayacaksınız (bana bunlar iyi geliyordu, size hekim farklı ağrı kesici önerebilir). Bu süre 2-3 haftayı bile bulabilir. Hareketsiz durumda omurgaya olan baskı azalınca, taşan doku yerine çekilmeye başlayacak ve rahatlayacaksınız. Artık hareket edebilir duruma geldikten sonra, iyi bir merkezde fizik tedavi aşaması öneririm. Ama bu sadece sizi sonraki aşamaya hazırlayacak. Sonraki aşama nedir? Sonraki aşama hiç üşenmeden hergün core bölgesi antremanları yapmaktır. Bunun için de işi bilen bir PT ile çalışmanızı öneririm. BEL BÖLGENİZİ GÜÇLENDİRMEDEN FITIKTAN KURTULMANIZ VE/VEYA KORUNMANIZ MÜMKÜN DEĞİL. Bunun yanında olanağınız varsa, mutlaka haftada en az 3 gün 1'er saat kadar yüzmenizi öneririm. Yüzme sırasında yerçekiminden kurtulup, omurganıza yük bindirmeden tüm vücudunuzu çalıştırıyorsunuz çünkü. Ve tabii ki eğer kiloluysanız, ciddi bir diyetle fazla kilolarınızdan kurtulacaksınız.
Fıtık olduğumda gittiğim tüm hekimler ve fizik tedavi uzmanları ağır sporu bırakmamı, sadece yürümemi, çok hafif ağırlıklarla çalışmamı veya yüzmemi önerdiler. Peki ben ne yaptım? Tabii ki onları dinlemedim. Core bölgemi yeterince güçlendirip yavaş yavaş ağırlıkları arttırarak eski durumuma döndüm. Tabii bir süre bele yük bindiren bazı hareketleri yapmaktan kaçındım, hala da kaçınırım. Mesela deadlift. Yapmıyorum artık. Veya ağır dumbbell'ları yerden kaldırmak yerine bench press tercih ediyorum falan. Bu tamamen sizin vücut yapınıza veya yaptığınız antreman yoğunluğuna göre değişecektir. Ancak sporu bırakmak yerine, kontrollü biçimde yapmak en iyi çözümdür.
Bu yazdıklarım tamamen kişisel deneyimlerimden ve yakın çevremdeki gözlemlerimden ibarettir. Tedaviye başlamadan önce mutlaka yetkin bir hekim (beyin ve sinir cerrahisi), fizik tedavi uzmanı ve kişisel antrenör ile (PT) görüşün. Dediğim gbi, bu çok kişisel bir problemdir. Ancak öyle de olsa, fıtık hikayesi olan birinin bu aşamada en rahatı da olsa motosiklet kullanması uygun değildir. Bunun tartışılacak bir tarafı yok....