Karlı Havalarda Moto Kuryelerden Sipariş Vermek İnsafsızlık mı?

İş güvenliği sistemi olması gerektiği gibi ilerlerse bizim bunu tartışmamıza gerek kalmaz. Ancak Türkiye'de insan canı kıymetsiz. Dolayısıyla bu konudaki tüm düşünceler benim için nötr.

Devlet yasalarını koymuş ancak yürütme kısmı tam bir lunapark şenliği. Bu durumda ne çalıştığımız şirkete ne de vatandaşa söz söyleme hakkımız kalmaz. Devletin üzerine düşmediği her konu kamu vicdanına bırakılır ki bu durumda herkes kendince haklıdır. Önce sosyal devleti işleteceğiz arkadaşlar. O çarkları döndürmediğimiz sürece biz bu konulardan hiçbir zaman çıkamayız.
işte o sosyal devlet denen şey gelişmiş avrupa ülkelerinde gökten zembille inmedi, halkta sınıf bilinci gelişti için haklarını söke söke aldılar, hatta taa 1700lerde Fransa'da giyotin denen bir şey icat edildi bütün avrupada aristokrasi tırstı, hala avrupanın sermaye sınıfı bile hala korkar, bu yüzden zengin olduklarını pek belli etmezler.
Bizde halkın devletten böyle bir talebi yok, devleti korkutacak kadar birlik olmuş bir bilinç de yok, böyle devam eder, bireysel olarak yapılabilecekler de sınırlı malesef.

moto-kurye-karli-hava.jpg

Bugünlerde ülkenin büyük şehirlerindeki kar yağışları nedeniyle motosikletli kuryelerle ilgili yeni bir tartışma konusu başladı.

Sosyal medyada motosikletli kuryelerin çalışma şartları konuşulmaya başlandı. Yerler kaygan olduğu için motosikletli kuryeler siparişleri ulaştırırken kazalar yapıyor, motorlardan düşüyor.

Yağmur veya kar yağdığında kuryelerden sipariş vermek ‘insafsızlık’ mı?

Tartışmanın iki tarafı var. Bir taraf bu havalarda sipariş vermek kuryelere karşı büyük bir zulüm diyor.
Diğer tarafı ise online sipariş vermenin insafsızlık olmadığını, kuryenin işini yapması gerektiğini düşünüyor.

İstanbul Valiliği, geçtiğimiz sene kar yağışı nedeniyle trafik seyir ve can güvenliğini sağlamak için motosikletlere trafiğe çıkış yasağı getirildiğini duyurmuştu.

Untitled-1-1-949x1024.jpg

Karlı ve soğuk hava nedeniyle sipariş veren müşterilere küfür eden kuryenin işine son verildi.

Bir kurye, soğuk havada ürün götürdüğü için isyan etti: “Bu havada çıktık çalışıyoruz. Yazıklar olsun hepinize.”

İstanbul Avcılar’da bir kurye havada sipariş verenlere böyle seslendi: “Sipariş verirken bir daha düşünün.”

Van’da yoğun kar yağışı ve buzlanmanın hakim olduğu havada, çalıştığı firmanın sipariş sistemini açık tutmasını eleştiren kurye işten çıkarıldı.

Karlı havada teslimat yapan kurye, diğer kuryelere mesaj veriyor: “Siparişin ne zaman verileceğine, biz karar veremeyiz”

“Yoğun kar yağdığı için sistemleri kapatmaları gerektiğini söyledim, beni işten çıkarttılar. Biz ne canımızı ne malımızı yerde bulduk. Kredi çekip motor aldım borç içerisindeyim kaza yapsam dükkan mesul olmayacak.”

Haberin devamı için tıklayın.
Kuryeler Ağlamış Zaten Paket Başı Para Alıyorlar Karlı Günde De Kuryelik Yapma.

Sipariş almayı kapatamıyorlar ve mecbur kalıyorlar ise grev yapıp bu havalarda sistemi kapatacak şekilde karar aldırmalılar.

Fakat güneşli havada yok 70k yok 100k kazanıyoruz deyip kötü havada da patron yerine müşteriye küfrediyorsan insanlar iyice gıcık olup hoşbeş siparişi verir.

işte o sosyal devlet denen şey gelişmiş avrupa ülkelerinde gökten zembille inmedi, halkta sınıf bilinci gelişti için haklarını söke söke aldılar, hatta taa 1700lerde Fransa'da giyotin denen bir şey icat edildi bütün avrupada aristokrasi tırstı, hala avrupanın sermaye sınıfı bile hala korkar, bu yüzden zengin olduklarını pek belli etmezler.
Bizde halkın devletten böyle bir talebi yok, devleti korkutacak kadar birlik olmuş bir bilinç de yok, böyle devam eder, bireysel olarak yapılabilecekler de sınırlı malesef.
Tüm sorunların kökünde yatan neden işte bu.
"Cumhurbaşkanı", "Milletvekili" gibi kelimelerin özüne bakacak olursanız bu insanlar zaten halkı ve halkın sesini temsil eden kişiler anlamına geliyor. Yönetilme şeklinde bir sorun mu var? Yönetenler bazı konularda zaafiyet mi gösteriyor? Yanlış bir politika mı izleniyor? Halktan toplanan vergiler usulsüz ve/veya lüzumsuz şeylere mi harcanıyor? Halkın toplanarak hesap sorma ve doğru olanı isteme hakkı vardır. Bir ülkeyi döndüren halktır. Tüm halk bir anda her şeyi bıraksa o ülkede ne üretim olur ne başka bir şey.

【EDİT】Buradan itibaren yazdıklarımı genele yazıyorum lütfen üstüne alınma espresso.

Bu konu özeline gelecek olursak da:
Trafik canavarı olan, tembellikten bu mesleği seçen, haksız ve gereksiz yere millete söven, işini düzgün yapmayan kuryeler olduğu gibi, gerçekten zorunluluktan bu işi yapan ya da üç kuruş harçlığını çıkarmaya çalışan, yıllarca ders çalışıp mezun olduktan sonra hakkı yendiği için idareten bu mesleği seçen düzgün insanlar da var. Ben de memnun değilim bazı kuryelerin hal ve tavırlarından ama o azınlık olan kesimi de düşünerek yorum yapmak gerektiğine inanıyorum. Yakın zamanda torpil nedeniyle hakkı yendiği için intihar eden insanlar olmadı mı ülkemizde?
Kendinizi zor şartlarda geçimini sağlamaya çalışan ve işini düzgün yapan bir kurye yerine koyun ve buradaki yorumları bir daha okuyun lütfen. Bazı yorumlar gerçekten çok incitici. Neyin kimde ne zaman nasıl etki yaratacağını bilemeyiz.
Günümüzün sorunu bu işte. Sosyal medya üzerinden klavye başında çok rahat konuşup eleştirebiliyoruz çünkü birbirimize karşı saygı ve empatimiz kalmadı. Tüm duygular, arkadaşlıklar, dostluklar her şey çok ucuzlaştı insan hayatı gibi.

Son düzenleme:
yav arkadaş ben antakya usulü zurna dürümümü istiyorum, neyin tantanası bu.

acele gelmesine gerek yok o kadar da vicdansız değilim de prenseslerimiz bu işi yapıyorsa o dürümü de evime getirecek.

yav arkadaş ben antakya usulü zurna dürümümü istiyorum, neyin tantanası bu.

acele gelmesine gerek yok o kadar da vicdansız değilim de prenseslerimiz bu işi yapıyorsa o dürümü de evime getirecek.
Bu dediğim sadece yoğun kar yağışı gibi hava şartlarının çok kötü ve tehlikeli olduğu durumlar için geçerli.
Kurye arkadaş siparişi getirirken motor altından kayıp da ölümlü bir kazaya karışsa, size de kuryenin vefat haberi gelse ve o siparişi siz söylemiş olsanız aynısını diyebilir miydiniz?
Bu verdiğim örnek çok aşırı gelebilir ama ülkemizde iş sağlığı ve güvenliği hiçe sayıldığı için olmayacak şey değil.

Bu dediğim sadece yoğun kar yağışı gibi hava şartlarının çok kötü ve tehlikeli olduğu durumlar için geçerli.
Kurye arkadaş siparişi getirirken motor altından kayıp da ölümlü bir kazaya karışsa, size de kuryenin vefat haberi gelse ve o siparişi siz söylemiş olsanız aynısını diyebilir miydiniz?
Bu verdiğim örnek çok aşırı gelebilir ama ülkemizde iş sağlığı ve güvenliği hiçe sayıldığı için olmayacak şey değil.

Kapatsın sistemi hocam benim suçum mu?

Slot seçiyorlar, prim puan alıyorlar vs. vs. doğrudur. Ancak adam ceza / prim sistemi için kendi hayatını riske atıp online oluyorsa , o kendıne acımıyorsa ben neden vicdan azabı duyayım?

Bu arada önceki sayfada yazmıştım ben yerler ıslaksa yagmur varsa sipariş vermem zaten.

Ancak bu beni iyi adam yapmaz, yagmurlu fırtınalı havada zurna dürüm söyleyen adamı da kötü adam yapmaz.

Kapatsın sistemi hocam benim suçum mu?

Slot seçiyorlar, prim puan alıyorlar vs. vs. doğrudur. Ancak adam ceza / prim sistemi için kendi hayatını riske atıp online oluyorsa , o kendıne acımıyorsa ben neden vicdan azabı duyayım?

Bu arada önceki sayfada yazmıştım ben yerler ıslaksa yagmur varsa sipariş vermem zaten.

Ancak bu beni iyi adam yapmaz, yagmurlu fırtınalı havada zurna dürüm söyleyen adamı da kötü adam yapmaz.
Eğer sistemi kapatıp eve gidebiliyorlarsa ve sonradan herhangi bir yaptırıma maruz kalmıyorlarsa bence de kapatıp gitsinler.

Eğer sistemi kapatıp eve gidebiliyorlarsa ve sonradan herhangi bir yaptırıma maruz kalmıyorlarsa bence de kapatıp gitsinler.

Bildiğim kadarıyla yaptırımı var; sonraki slot seçimlerinde kısıt birşey koyuyorlar bir de haftalık X pakete Y tl prim gibi şeyleri kaybediyorlar.

İşleri zor bu bir gerçek; arkadaşlarım kurye onlar genelde sonraki haftanın hava durumuna bakıp ona göre slot seçiyorlar.

Keyfi yapılacak bir iş değil; kimisi kazancı yüzünden isteyerek seciyor kimisi iş bulamadıgı için seçiyor. Bence çekilir çile değil ama bazen mecbur oluyorsun

Ben yine de kötü hava koşullarında sipariş verilmemesi taraftarıyım ama verildi diye de küfür edilmemesi lazım.

Bildiğim kadarıyla yaptırımı var; sonraki slot seçimlerinde kısıt birşey koyuyorlar bir de haftalık X pakete Y tl prim gibi şeyleri kaybediyorlar.

İşleri zor bu bir gerçek; arkadaşlarım kurye onlar genelde sonraki haftanın hava durumuna bakıp ona göre slot seçiyorlar.

Keyfi yapılacak bir iş değil; kimisi kazancı yüzünden isteyerek seciyor kimisi iş bulamadıgı için seçiyor. Bence çekilir çile değil ama bazen mecbur oluyorsun

Ben yine de kötü hava koşullarında sipariş verilmemesi taraftarıyım ama verildi diye de küfür edilmemesi lazım.
O konuda hemfikiriz, millete sövmeye gerek yok.
Sistem onları bu hava şartlarında çalışmaya itiyorsa o zaman toplu bir şekilde grev yapılmalı. Ülkedeki tüm kuryeler aynı anda grev yapsa hepsini birden mi kovacaklar? Şirketlerin hiçbiri para kazanamaz. Maalesef ülkemizin insanı örgütlenemiyor.

yahu arkadaş dün hava az bi bozuktu çıktım çalışayım paket atayım dedim 1 saatte 1 tane paket attım sonra bidaha atamadım eve gittim siz yağmur da olsa kar da olsa savaş da çıksa sipariş verin :D

yahu arkadaş dün hava az bi bozuktu çıktım çalışayım paket atayım dedim 1 saatte 1 tane paket attım sonra bidaha atamadım eve gittim siz yağmur da olsa kar da olsa savaş da çıksa sipariş verin :D
Yemeksepeti ara ara birini seçiyor ve onu cenabet sayıp paket attırmıyor, ben saatte 4 paket atmışım başkasına soruyorum 1 veya 2 atmış oluyor. Eve gidecekken tam ters yöne bir paket atıyor kafayı yedirticek şekilde, sonra gelde sinir olma :D.

Yav arkadaş bu kuryeler neymişte haberimiz yokmuş.

Kardeşim her yer kurye arıyor. Kapatırsın telefonu üç gün yatarsın evde içersin sıcak sıcak ıhlamur çayını. Ha işten mi attılar geçersin öbür şirkete.

Nedir bu ya düşerse ölürseymiş, o elli lira alacağım puan kazanacağım diye canını düşünmüyorsa başkası ondan çok mu düşünecek.

Müşteriye küfür etmek nedir. Yazın elli paket attım şu kadar para kazandım diye kasılırken hiç müşteriyi anmıyordun.

Sipariş verip vermemek müşterinin tercihi, getirip getirmemek kuryenin tercihi. Restoran işten atarsaymış sanki çokta umrunuzdaydı.

Yav arkadaş bu kuryeler neymişte haberimiz yokmuş.

Kardeşim her yer kurye arıyor. Kapatırsın telefonu üç gün yatarsın evde içersin sıcak sıcak ıhlamur çayını. Ha işten mi attılar geçersin öbür şirkete.

Nedir bu ya düşerse ölürseymiş, o elli lira alacağım puan kazanacağım diye canını düşünmüyorsa başkası ondan çok mu düşünecek.

Müşteriye küfür etmek nedir. Yazın elli paket attım şu kadar para kazandım diye kasılırken hiç müşteriyi anmıyordun.

Sipariş verip vermemek müşterinin tercihi, getirip getirmemek kuryenin tercihi. Restoran işten atarsaymış sanki çokta umrunuzdaydı.

zaten yavaş yavaş çekilecekler sistemden.
taşıt tanıma, yeni vergilendirme derken iyice battılar.

Çok kazanıyorlar diye yaygara yapılırsa Bakan Şimşek affeder mi affetmez tabi. adam 100 bin fatura kesse 50si vergi benzin zart zurt gidiyor artık

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar