Karlı Havalarda Moto Kuryelerden Sipariş Vermek İnsafsızlık mı?

moto-kurye-karli-hava.jpg

Bugünlerde ülkenin büyük şehirlerindeki kar yağışları nedeniyle motosikletli kuryelerle ilgili yeni bir tartışma konusu başladı.

Sosyal medyada motosikletli kuryelerin çalışma şartları konuşulmaya başlandı. Yerler kaygan olduğu için motosikletli kuryeler siparişleri ulaştırırken kazalar yapıyor, motorlardan düşüyor.

Yağmur veya kar yağdığında kuryelerden sipariş vermek ‘insafsızlık’ mı?

Tartışmanın iki tarafı var. Bir taraf bu havalarda sipariş vermek kuryelere karşı büyük bir zulüm diyor.
Diğer tarafı ise online sipariş vermenin insafsızlık olmadığını, kuryenin işini yapması gerektiğini düşünüyor.

İstanbul Valiliği, geçtiğimiz sene kar yağışı nedeniyle trafik seyir ve can güvenliğini sağlamak için motosikletlere trafiğe çıkış yasağı getirildiğini duyurmuştu.

Untitled-1-1-949x1024.jpg

Karlı ve soğuk hava nedeniyle sipariş veren müşterilere küfür eden kuryenin işine son verildi.

Bir kurye, soğuk havada ürün götürdüğü için isyan etti: “Bu havada çıktık çalışıyoruz. Yazıklar olsun hepinize.”

İstanbul Avcılar’da bir kurye havada sipariş verenlere böyle seslendi: “Sipariş verirken bir daha düşünün.”

Van’da yoğun kar yağışı ve buzlanmanın hakim olduğu havada, çalıştığı firmanın sipariş sistemini açık tutmasını eleştiren kurye işten çıkarıldı.

Karlı havada teslimat yapan kurye, diğer kuryelere mesaj veriyor: “Siparişin ne zaman verileceğine, biz karar veremeyiz”

“Yoğun kar yağdığı için sistemleri kapatmaları gerektiğini söyledim, beni işten çıkarttılar. Biz ne canımızı ne malımızı yerde bulduk. Kredi çekip motor aldım borç içerisindeyim kaza yapsam dükkan mesul olmayacak.”

Haberin devamı için tıklayın.

Bunlar paket başına ücret almıyor mu? Ya da sistemden aktif / pasif olup istedikleri zaman çalışmıyor mu?

Ben sipariş vermezsem para kazanamaz, sipariş vermememi istemek yerine sistemini kapatıp çalışmaması daha mantıklı değil mi?

sanki silah zoruyla getiriyorlar ya, alma sipariş, çalışma? mis gibi karda motor sürüyorsun, ver yanı yan yan git işini eğlenceli kıl ne bağrınıyon instigramda. Bursaya güzel bi kar yağsın yağdırıcam siparişleri durun siz.

Her mesleğin kendine göre zorlukları var ve herkes farklı hayatlar, kaderler yaşıyor o yüzden yorum yapmak çok zor.
Ama kuryeliğin de sanırım en zorlu yanı kötü hava koşulları.
Ben şahsi olarak sağanak yağmur ya da kar gördüğüm zaman yemek siparişi vermiyorum.
Sektördeki büyük firmalar hava şartları aşırı kötüleştiğinde siparişlere bir süre ara verebilirler diye düşünüyorum.
Yılda kaç defa kar yağıyor zaten. Bu tip istisnai durumlarda şirketler kuryelere belirli bir ödeme de yapabilir telafi olarak.
Ülke genelinde böyle bir uygulama yapılırsa hem sipariş veren söylenemez, hem kurye arkadaşlar iyi kötü ödeme alıyoruz der canlarını tehlikeye atmazlar. Aynı zamanda çalışanların işe olan bağlılıklarını da pekiştirmiş olur.
Bazı maliyetler büyük şirketleri öldürmez tonla para kazanıyorlar zaten. Mutlu çalışan para kazandıran çalışandır. Ülkemiz insanı tabi ki suistimal etmeye de açık karaktere sahip olduğu için o dengeyi iyi kurmak lazım.

Bu işi meslek olarak yapmaya karar verdiysen , ekmeğini bu işten kazanıyorsan isyan etmeyeceksin.. Geç götürürsün ama götürürsün.. Sanki silah zoruyla yaptırıyorlar.. Her işin bir zorluğu var .. Bu işin zorluğu da hava şartları ..Yapacak bişey yok..
Senin keyfine göre sistem kapanmaz.. İşyerindeki insanlarda bu işten ekmek yiyorlar.. Sen isyan ettin diye kapatsın herkes bahara kadar işsiz kalsın o zaman...

sanki silah zoruyla getiriyorlar ya, alma sipariş, çalışma? mis gibi karda motor sürüyorsun, ver yanı yan yan git işini eğlenceli kıl ne bağrınıyon instigramda. Bursaya güzel bi kar yağsın yağdırıcam siparişleri durun siz.
Ülkenin ekonomik durumu ve işsizlik nedeniyle son çare olarak kuryelik yapan vatandaşlarımız da var. Hatta son dönemde gencecik kadın kuryeler de görmeye başladım. Tembellikten bu mesleği seçenler dışında zor durumda oldukları için seçenler de var. Onları da düşünüp empati yapmak lazım.

Ülkenin ekonomik durumu ve işsizlik nedeniyle son çare olarak kuryelik yapan vatandaşlarımız da var. Hatta son dönemde gencecik kadın kuryeler de görmeye başladım. Tembellikten bu mesleği seçenler dışında zor durumda oldukları için seçenler de var. Onları da düşünüp empati yapmak lazım.
ben şaka yapıyorum tabi ki ama kuryenin elinde olan bi şey yok zaten, firma siparişi açık tutuyorsa çalışacaksın ki bildiğim kadarıyla belli bir mesai saatleri yok yani her gelen siparişi götürmek zorunda da değiller (bu tamamen yanlış olabilir lütfen bilen aydınlatsın). yani millet hava kötü diye evden çıkmayıp kuryelerden sipariş veriyor, bir de üstüne anasına bacısına küfür yiyor. umarım çalışma şartları iyileştirilir, umarım hak ettikleri olur yani bu sürüş stiliyle çok da bir şey hak etmiyorlar ama empati yapamayacağım malesef.

Karlı havalarda motosikletle çalışan bir kurye için gerçekten zor bir iş. Hem sürüş tehlikeli olabilir, hem de soğuk havada uzun süre dışarıda kalmak sağlığına zarar verebilir. Motosikletli kuryeler bu işe gönüllü olarak karar veriyorlar, ama kötü hava koşullarında sipariş vermek onları daha çok riske atabilir. Eğer acil bir şey değilse, kötü havalarda sipariş vermemek daha iyi olabilir, çünkü kurye için insafsızlık gibi hissedilebilir.

ben şaka yapıyorum tabi ki ama kuryenin elinde olan bi şey yok zaten, firma siparişi açık tutuyorsa çalışacaksın ki bildiğim kadarıyla belli bir mesai saatleri yok yani her gelen siparişi götürmek zorunda da değiller (bu tamamen yanlış olabilir lütfen bilen aydınlatsın). yani millet hava kötü diye evden çıkmayıp kuryelerden sipariş veriyor, bir de üstüne anasına bacısına küfür yiyor. umarım çalışma şartları iyileştirilir, umarım hak ettikleri olur yani bu sürüş stiliyle çok da bir şey hak etmiyorlar ama empati yapamayacağım malesef.
Küfretmek onları haklıyken haksız konuma düşürüyor. Hepimiz insanı yeri geldiğinde basıyoruz küfrü. Ama bunu kameralar önünde yapmaya gerek var mı değil mi?
Bence de sektörün öncülerinin çalışma şartlarında iyileştirme yapmaları gerekiyor.

Aşırı sağanak yağmurlarda çalışmayı pek tercih etmiyorum, bunun en ana sebebi yeteri kadar kurye olmadığından 1 paket için 10-15 kilometre yapabiliyor olmam. Bursa'da zaten artık kar yağmaz, o eskidendi bu güzelim şehiri sanayi ve çarpık kentleşme ile maf edip her yeri beton ettiler. Bahsedildiği üzere paket red edilirse (bu sadece Yemeksepetinde olması lazım) puan ciddi derecede düşüyor ve önümüzdeki haftalarda çalışma saati seçmekte zorlanıyoruz, yağmur yağdığından daha yavaş ve daha temkinli gittiğimiz içinde teslimat süreleri uzuyor ve bu dikkat etmek üstüne soğukla mücadele etmek insanı ciddi derecede yoruyor. Şimdi gelip bu işi yaparken yağmurda çamurda ağlanmanın ve siparişi veren kullanıcıya sövmenin lüzumu yok.

Aşırı sağanak yağmurlarda çalışmayı pek tercih etmiyorum, bunun en ana sebebi yeteri kadar kurye olmadığından 1 paket için 10-15 kilometre yapabiliyor olmam. Bursa'da zaten artık kar yağmaz, o eskidendi bu güzelim şehiri sanayi ve çarpık kentleşme ile maf edip her yeri beton ettiler. Bahsedildiği üzere paket red edilirse (bu sadece Yemeksepetinde olması lazım) puan ciddi derecede düşüyor ve önümüzdeki haftalarda çalışma saati seçmekte zorlanıyoruz, yağmur yağdığından daha yavaş ve daha temkinli gittiğimiz içinde teslimat süreleri uzuyor ve bu dikkat etmek üstüne soğukla mücadele etmek insanı ciddi derecede yoruyor. Şimdi gelip bu işi yaparken yağmurda çamurda ağlanmanın ve siparişi veren kullanıcıya sövmenin lüzumu yok.
Şirketler puan, hız vb. dayatmalarla kuryeleri zorladıkları için güvenlik riski daha da büyüyor.
Hepimiz alışkın değil miyiz kurumsal firmaların ya da bankaların dayatmalarına?
"Üzgünüz ....... nedeniyle işleminizi gerçekleştiremiyoruz" , "Üzgünüz maalesef şu an limitinizi artıramıyoruz" vs. vs. sistemsel mesajlar gördüğümüzde sanki bir muhattap bulup ulaşabiliyor muyuz? Aynı şekilde Yemeksepeti vb. büyük firmalar kar gibi gerçekten çok gerekli olduğu zamanlarda "Üzgünüz olumsuz hava koşulları nedeniyle kısa bir süreliğine hizmet veremiyoruz" gibi güzel bir mesajla siparişleri bir süre reddetse ve bu kuryenin puanını vs. etkilemese bunlar yaşanmayacak.
Herkes şanslı değil zengin aileye doğsun ya da oturduğu yerden tonla para kazansın. Evet biliyorum dünya düzeni böyle işlemiyor güçlü olan zayıfı eziyor vs. vs. ama insan olmak bu kadar zor değil.
İşveren arka tekerse işçi de ön teker veya tam tersi. Sen bütün para bana aksın ben rahat olayım dersen ön teker huzursuz olup da gitmemeye çalışırsa bu iş yürümez.
Bu kadar zor değil insan olmak. Çalışanına her gün günaydın diyip, halini hatrını sormak, bir sıkıntısı eksiği varsa tamamlayıp onu mutlu etmek. Aynı şekilde işçi için de işini layıkıyla yapmak bu kadar zor değil. Konuşulacak çok şey var dayanamadım uzun uzun yazdım ama günümüze baktığımda içim acıyor.

millet o soğukta dışarı çıkmamak için eve sipariş veriyor. isteyen firma istediği zaman online siparişi kapatabiliyor. kuryeleri de kimse zorlamıyor git diye. bana hiç mantıklı gelmiyor bu şekilde sızlanmaları.

bir kurye olarak söyleyeyim trendyol-yemeksepeti-vigo gibi firmalarda çalışan kuryelerin kar yağıyor diye ağlamaya hakları yoktur sipariş saatini ne kadar çalışacağımızı biz seçiyoruz ama restoran kuryelerine üzülüyorum doğrusu

Hadi ben yine ters taraftan bakayım...

Daha düne kadar mahalle bakkalından alışveriş yapan aziz milletimiz, birdenbire pembe kıçını kaldırmadan alışverişin tadına vardı, üzerine pandemi belası ile evden çıkmadan her hizmete ulaşabilmenin keyfi eklenince bu kurye meselesi de patladı...

Her meseleyi sınırlarda yaşayan bir toplum olduğumuz için, zorunlu olmasa da, en küçük market alışverişini bile telefonla, internetle yapar olduk, dışardan yemek sipariş etmeyi marifet saydık, sınıfsal bir konumlanma olarak addettik, bir şişe suyu bile uygulamadan ister olduk...

Bugüne kadar bir kez bile herhangi bir uygulamadan, marketten, mağazadan eve sipariş vermedim. Eski usul, gider seçer alırım. Birkaç kez zorunlu kaldığım için yemeksepetinden sipariş verdim o kadar. Elinde kumanda, altında gri eşofmanla pembe kıçını kaldırmadan, dışarda üşürüm diye markete gitmeye erinen tiplerden de haz etmiyorum. Toplumu bu denli tembelleştiren, yozlaştıran, çürüten meselelere sıcak bakamıyorum. Bu işten para kazanan bir kurye esnafı var tabii, bu yok sayamayız, dünyanın her yerinde var ama bizdeki artık başka bir boyutta. Trafik berbat oldu, kuryeler hiç bir kurala uymuyorlar, müthiş bir vasıfsız kitle bu işe katıldı, olmadık hadiseler yaşanıyor, sipariş veren de, siparişi götüren de kendince haklı argümanlarla konuyu dejenere ediyorlar, vs, vs.

Kısaca, internetten siparişe de, kurye meselesine de soğuk bakan taraftayım...

Yine her zamanki gibi sınıf bilinci olmayan emekçinin isyanını yanlış yere yöneltme konusuna geliyoruz. Boşuna "lümpen proleterya" diye bir terim icat edilmemiş, tam da bunun örneği.

ayrıca dükkanda 200 liraya yiyeceğiniz dürümü uygulama üzerinden 150 liraya alabiliyorsunuz. diyebilirsiniz ki uygulamada üzerinde 3-5 koyuyorlar. evet bazı firmalar koyuyor, ancak her siparişte sürekli pakete kendi broşürlerini de koyan bir dürümcünün kendi broşüründeki fiyatlardan ucuza sipariş verebiliyorum.

ayrıca dükkanda 200 liraya yiyeceğiniz dürümü uygulama üzerinden 150 liraya alabiliyorsunuz. diyebilirsiniz ki uygulamada üzerinde 3-5 koyuyorlar. evet bazı firmalar koyuyor, ancak her siparişte sürekli pakete kendi broşürlerini de koyan bir dürümcünün kendi broşüründeki fiyatlardan ucuza sipariş verebiliyorum.
bu konuda büyük yanılıyorsunuz restoran sahiplerinden duyduğum kadarıyla yemeksepeti %37ye yakın kesiyormuş ki doğrudur da ben zaten sipariş başına min 70 tl kazanıyorum ben de telefondan dükkanı arayıp sipariş veriyorum ama emin olun biz azınlığız insanların çoğu hala bu uygulamaları kullanıyor

Peki, O zaman şöyle düşünelim. Suç oluştuğu zamanlarda polisler çağırılmasın ( can güvenliği tehdidi var). Kaza olduğu zamanlarda ambulans gelmesin ( trafik tehlikesi var). Ambulans kaza yapabilir. Yangın çıktığı zaman itfaiyeyi çağırmayalım.(yangın sonuçta tehlikeli) İnsanlar yangında zarar görebilir. bulaşıcı hastalığı olanlar hastaneye gitmesin ( doktor ve hemşirelere hastalık bulaşabilir. iyileştiklerinde giderler. Hemşireler kan almasın. ellerine iğne batarsa hastalık onlara da bulaşabilir. ( Aids hepatit gibi hastalıklar bulaşıcıdır ve ölümcül olabilir.) Askeri pilotlar uçmasın. Tehlikeli. Hem düşman var diye tehlikeli, hem de 1000 km hızla havada uçmak ve bir kaç G kuvveti yemek çok güzel değil. İnsan alına yapıyor( ciddiyim). Nöbet tutan askerleri, karda yol açan iş makinesi şoförlerini, Fırtınada gemide seyahat eden miçoları, arama kurtarma ekiplerini, astronotları, Teleferik bakımcılarını, karlı havada motosiklet süren yunus polislerini saymıyorum.
Bilmem anlatabildim mi. Bizde bir söz vardır. Yiyemeyeceğin ..... altına yatmayacaksın diye.

Sizi çalışmamaktan alıkoyan tek şey kendinizsiniz. Hayati tehlike var çalışmıyoruz diye ortaya çıktınız mı? Bunun için topluca talebiniz ve eyleminiz oldu mu?

Sör Memed Lihtning acilen bir "kurye dağıtım vergisi" (kdv2) çıkarsın. Aynı köprülerde olduğu gibi sipariş veren de vermeyen de ödesin. Toplanan paralar kuryelere dağıtılsın. Kuryeler gezmek istediklerinde ve canları istediğinde siparişe çıksınlar, bahşiş vermeyen müşteriyi dövme hakkı tanınsın. Kuryelerin kırdıkları aynaların parasını da belediyeler ödesin.
NASIL FİKİR AMA? BENCE SÜPER. :unsure:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar