Karlı Havalarda Moto Kuryelerden Sipariş Vermek İnsafsızlık mı?

Bu arada uygulamalardan daha ucuza yiyebiliyorsunuz. Mesela karşımda yeni bir dönerci açıldı. Zurna Dürüm 140 lira patates 80 lira ikisi 220 lira

Trendyolda kampanyası var aynı menüyü 200 Tl 'ye veriyor. Joker de yakalarsam 150'ye geliyor.

Adam uygulamaya komisyon verdiği halde dükkandan sattığından daha ucuza veriyor uygulamada.

Mesela aynı adam telefonla sipariş verirsen dönere +20 koyuyor toplam 240'a geliyor. EE ben neden gidip alayım ki uygulamadan çat diye söylerim.

Bu arada böyle çok dükkan var ama genel olarak yüzyüze alışveriş daha uyguna geliyor standart uygulama fiyatlarına göre. Ancak ben joker / indirim kullanan ve takip eden birisi olarak gidip alacağım aylık tutarı uygulama üzerinden %30-40 civarı düşürüyorum.

market alışverişleri de öyle; migros özellikle cılgın kampanyalar yapıyor. Getirde de çok kampanya oluyor.

2025 yılında artık yüzyüze alışverişin hiçbir esprisi kalmadı; geçen LCW'da mont begendim okuttum barkodu. 1500 llraydı. LCW'nın uygulamasından çark çevirdim 1100 tl'e aynı montu satın aldım online olarak.

Esas konuya dönecek olursak;

Her işin belli zorlukları var; bunu kabul etmek gerekiyor. Ben kar fırtınada ister sakız sipariş veririm ister zurna dürüm istersem de su. Sen sisteme girip çalışıyorsan, sikayet etmeyeceksin. Ha diyorsan calıştıgım firma sıkıntılı; firmanı değiştir. Bütün esnaf kurye sistemleri zorunlu calıştırmıyor; kar fırtına varsa bas offline'ı ertesi gün devam et. Ben sipariş verdim diye sizin ağlamanızı dinlemek zorunda değilim sürekli sosyal medyadan.

Dipnot: bu arada yağmur yaparsa sipariş veren birisi değilm, yukardaki genel bir söyleme durumu. BEn vermiyorum diye iyi yürekli, sen veriyorsun diye kötü yüreklisin anlamına gelmez.

Tek sıkntı sosyal medyada "bize öncelkik verin yolda" noktasına kadar ayrımcılık isteyen kurye arkadaşlar ve işini düzgün yapmak isteyen kuryeleri de baskılamaya calısan leş patronlar.

Sör Memed Lihtning acilen bir "kurye dağıtım vergisi" (kdv2) çıkarsın. Aynı köprülerde olduğu gibi sipariş veren de vermeyen de ödesin. Toplanan paralar kuryelere dağıtılsın. Kuryeler gezmek istediklerinde ve canları istediğinde siparişe çıksınlar, bahşiş vermeyen müşteriyi dövme hakkı tanınsın. Kuryelerin kırdıkları aynaların parasını da belediyeler ödesin.
NASIL FİKİR AMA? BENCE SÜPER. :unsure:
Bence de süper fikir. Hatta kurye ürünü getirsin. Biz kuryeyi artçımız olarak alıp gideceği yere bırakalım.
3 ayna kırana da 1 ayna bizden. Birde kırmızı ışık cezasını sipariş eden ödesin.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Soğuk havada sipariş verip kuryelerin çalışmasına ve evlerine ekmek götürmeler ine imkan verdiğimiz için iyi bir insan mıyız yoksa soğuk hava da sipariş verip kuryelerin üşümesine sebep olduğumuz için kötü bir insan mıyız?
İşte bütün melese bu. Zavallı şekspir. Duysa mezarında ters dönerdi.

Son düzenleme:
Sör Memed Lihtning acilen bir "kurye dağıtım vergisi" (kdv2) çıkarsın. Aynı köprülerde olduğu gibi sipariş veren de vermeyen de ödesin. Toplanan paralar kuryelere dağıtılsın. Kuryeler gezmek istediklerinde ve canları istediğinde siparişe çıksınlar, bahşiş vermeyen müşteriyi dövme hakkı tanınsın. Kuryelerin kırdıkları aynaların parasını da belediyeler ödesin.
NASIL FİKİR AMA? BENCE SÜPER. :unsure:

Okuduğum en gerçeğe yakın yorum bu oldu. İngiliz ajanı şimdi bu yorumu okusa "ulan ben bunu nasıl düşünemedim" diye azıcık kalan saçlarını da yolar.

Kuryeler kötü hava koşullarında çalışmak istemiyorlarsa çalışmasınlar kardeşim. Küfür etmeye hakkın yok. 25 sene evvel plazada 0 km araç satarken pazar sabahı bayiye gelen müşteriye içimden sövüyordum "ulan bu saatte buraya gelinir mi pazar pazar" diye.
Ne cahil, ne dar kafalı olduğumu hep hatırlarım. Yapma kardeşim müşteriye söveceksen, git pazar günü yatacağın bir iş bul öyle değil mi!
Kurye arkadaşlar da karlı havada çalışmasın, müşteriler de mümkün mertebe kar ve sağanak yağmurlu havalarda sipariş vermesin. Ben öyle yapıyorum en azından.

Ortada bir vicdansızlık yok. Kurye kendi isteği ile çalışıyor, sipariş veren de parasını ödemeyip ürün ve hizmet satın alıyor.
Daha zorlu şartları olan meslekler var istemeyen o mesleği yapmaz. Paket dağıtanlar istedikleri saatlerde çalışabiliyorlar diye biliyorum. Şartlar zor olduğu zamanlar çalışmaya bilirler ama zorla çalıştırılıyorlarsa o da suçtur.

Bir kuryenin bu durum ile ilgili açıklamaları var aşağıda paylaşıyorum.

Kar yağışı nedeniyle sistemlerin kapatılmasını talep ettiğinizde şirketin tepkisi ne oldu? İş güvenliği konusunda herhangi bir önlem alındı mı?

Sistemin kapatılmasını istediğimde, böyle bir şeyin ancak caddeler kar tuttuğu takdirde olabileceğini söylediler. Motoru sokak başına bırakıp yürümemi istediler. İş güvenliği yoktu. Hiçbir önlem alınmadı.

İşten atılma süreci nasıl gerçekleşti? Size resmi bir açıklama yapıldı mı, yoksa aniden mi işten çıkarıldınız?

Kar yağışının yoğunlaştığı saatte teslimat yapıyordum. Restorana zar zor döndüm. Yerlerdeki kar nedeniyle motosikletin lastiği en ufak frende ya kitleniyor ya kayıyordu. Ben sistemlerin kapatılacağını sanıyordum ama kapanmamıştı.

Restoranda çalışan diğer kuryeler, siparişleri teslim etmek için yola çıkmaya hazırlanıyordu. Sokak aralarının kapandığını söyledim ve sistemleri kapatıp kapatmayacaklarını sordum. İlgileneceklerini söylediler ama sipariş almaya devam ettiler.

Birkaç mahalleyi kapattılar. Ben ise canımı yerde bulmadığımı söyledim. Risk alamayacağımdan bahsettim. Sonrasında onlar da “Takılan döneri çöpe mi atalım? Bu kadar insan çalışıyor, ben de onları riske atamam” dediler. Ardından “Hesabını yapalım, bizimle çalışmaya uygun değilsin” dediler ve aniden işten çıkardılar.

Son olarak, sizinle aynı zorlukları yaşayan diğer kuryelere ve yetkililere bir çağrınız var mı?

Öncelikle, biz ne canımızı ne malımızı yerde bulduk. Kuryelik mesleğini çok sevdiğimizden yapmıyoruz. Herhangi bir yerde çalışmaya kıyasla 2-3 kat maaş alıyoruz gibi bir algı var. Emin olun, yoldan çevireceğiniz bütün kuryeler bu mesleğe lanet ediyor. Kelle koltukta, hiçbir hakkından yararlanmadan çalışmayı kimse istemez. Kaldı ki minimum 11-12 saat, altı gün çalışıyoruz. Ve hafta sonu tatilimiz yok. Yasal mevzuata göre 12 saat, altı gün çalışan biri asgari ücretin iki katından fazla almak zorunda, lakin denetimsizlik yüzünden böyle bir şey mümkün değil. Bizler de tehlikeli işlerde çalışmaya mecbur kalıyoruz. Çünkü geçinemiyoruz!

bu konuda büyük yanılıyorsunuz restoran sahiplerinden duyduğum kadarıyla yemeksepeti %37ye yakın kesiyormuş ki doğrudur da ben zaten sipariş başına min 70 tl kazanıyorum ben de telefondan dükkanı arayıp sipariş veriyorum ama emin olun biz azınlığız insanların çoğu hala bu uygulamaları kullanıyor
hocam sanırım bi virgül koymadığım için yanlış anlaşılma oldu. ben uygulamadan daha ucuza sipariş veriyorum. dükkana gidip yesem daha pahalıya geliyor. o yüzden de uygulama üzerinden indirimleri takip edip ona göre sipariş veriyorum.
restoran sahipleri bu kadar kesintiye rağmen hala o platformda satış yapıyorsa kazanıyor demektir, belki direkt satış olarak kazanmasa da reklamını yaparak kazanıyordur. yoksa hiçbir esnaf zarar ettiğini bile bile o uygulamaları kullanmaz.

adamlar işini yapmaktan gocunuyor. Herhalde iş hayatı ile yeni tanışıyorlar. Türkiye de işini çok iyi yapan çoğu kişi aynı zamanda mobbinge maruz kalarak çalışıyor bunlar hayatında bir daha görmeyecekleri insanları mesele ediyorlar bide. bırakın olm o zaman işi size kimse zorla sipariş götüreceksin demiyor. ayrıca bok gibi motosiklet kullanıyorsunuz. normal arkadaşları tenzih ederim elbette herkes aynı değil.

hocam sanırım bi virgül koymadığım için yanlış anlaşılma oldu. ben uygulamadan daha ucuza sipariş veriyorum. dükkana gidip yesem daha pahalıya geliyor. o yüzden de uygulama üzerinden indirimleri takip edip ona göre sipariş veriyorum.
restoran sahipleri bu kadar kesintiye rağmen hala o platformda satış yapıyorsa kazanıyor demektir, belki direkt satış olarak kazanmasa da reklamını yaparak kazanıyordur. yoksa hiçbir esnaf zarar ettiğini bile bile o uygulamaları kullanmaz.

Aynen öyle hocam. Önünden geçsen yemek yemeyeceğin restoranlar; içerde 2 sandalyesi olan yerler bu uygulamalardan günde yüzlerce satış yapıyor. Batacak yerlerin cogu bu şekilde kendini kurtardı.

Komisyon oranları yüksek olabilir ancak günde gelen müşteriden 10 tane şey satacak adam 200 300 tane düşük kar ile de olsa satıyor. Totale vurdugunda kar oranı düşük olsa bile sürümden kazanıyorlar.

Millet dümdüz konuşmuş kapat sistemini çalışma bilmem ne diye.
Motosiklet forumundayız ama kuryelik işlerinden bihaber insanlar.
Kuryelerin büyük çoğunluğu yemeksepeti,trendyol,getir de çalışıyor.
Kendileri slotlarını seçiyorlar vardiyaya giriyorlar.
Aktif çalışırken slot seçmezsen ceza alıyorsun.
2 3 gün slot seçmemezlik yaparsan sistemin komple kapanıyor.
Kaza yaptım, o bu şu bahanesi ile sistemini kapatırsan yine ceza alıyorsun.

Acaba finlandiyadaki moto kuryeler isyan ediyorlarmıdır?
Finlandiya'daki motokuryelerin sendikası vardır, isyan edecek bir sorun çıktığında grev de dahil bir sürü önlem alacak güçleri vardır hatta bir tek moto kurye sendikası değil diğer sendikalar da sınıf dayanışması ile bunlara destek olurlar, başa çıkmak kolay olmaz. Kuzey ülkelerinin kalkınıp zengin ülkeler olmalarındaki en büyük pay bu güçlü sınıf bilinci.

Millet dümdüz konuşmuş kapat sistemini çalışma bilmem ne diye.
Motosiklet forumundayız ama kuryelik işlerinden bihaber insanlar.
Kuryelerin büyük çoğunluğu yemeksepeti,trendyol,getir de çalışıyor.
Kendileri slotlarını seçiyorlar vardiyaya giriyorlar.
Aktif çalışırken slot seçmezsen ceza alıyorsun.
2 3 gün slot seçmemezlik yaparsan sistemin komple kapanıyor.
Kaza yaptım, o bu şu bahanesi ile sistemini kapatırsan yine ceza alıyorsun.
burada da şu cümle devreye giriyor; zorla mı kurye yaptılar sizi.

ben vermem verenede ana bacı söverim ama eğer o kurye olsaydım nasıl düşünürdüm bilemiyorum hiç öyle çalışmadım.ben yağmur varsa bile sipariş vermiyorum eve.bunun verilir verilmez diye kimseye bırakılmaması gerekir devlet diye bir kuruluş var 2 tekere sahip bir araç karda gidemez.yapıcakları olay yola ticari çıkışları iptal etmek olucak

Yine her zamanki gibi sınıf bilinci olmayan emekçinin isyanını yanlış yere yöneltme konusuna geliyoruz. Boşuna "lümpen proleterya" diye bir terim icat edilmemiş, tam da bunun örneği.
Abi bitti bu işler. Herkes çalışmadan geçinmenin derdine düştü. Ya da nerede tiyiz iş onu kovalıyor.

Bostancı ışıklara bazen üç beş yetmişlik gelip broşür dağıtıyor millette uzaylı gibi anlamadan bunlara bakıyor. Bazı seferlerde yanlarında bir iki yirmilik oluyor her halde torunları dedemizi, ninemizi yalnız bırakmayalım diye geliyorlar.

Neyse konumuza dönersek bir çok kurye, kuryeliği kafasına göre çalıştıkları için seçiyor. Onun için duygu kasmaya gerek yok kapatın sistemi takılın evde, kafede.

Son düzenleme:
ben vermem verenede ana bacı söverim ama eğer o kurye olsaydım nasıl düşünürdüm bilemiyorum hiç öyle çalışmadım.ben yağmur varsa bile sipariş vermiyorum eve.bunun verilir verilmez diye kimseye bırakılmaması gerekir devlet diye bir kuruluş var 2 tekere sahip bir araç karda gidemez.yapıcakları olay yola ticari çıkışları iptal etmek olucak
Ana bacı sövünce ne oluyor.
Yağmur yağdığın da çöplerine evde tutuyor musun mesela? 10 gün yağmur yağıyorsa çıkarmayacaksın çöpleri evde tutacaksın mantığı bu .
Kimse kuryelere karşı değil .
Buradan para kazanıyor insanlar..
Her işin zorluğu var .
Sen kar yağdığında doktora gidersen ana bacı sana sövsün. (Karda doktor işe gitmek zorunda değil )Evine hırsız girerse polisi arama yağmur kar var adam seninlemi uğraşacak ?
yangın çıkar itfaiye çağırma kar kış çıkarmasaydın.
Bunlar senin mantığın.
Sistemi eleştir ama kar kış hepimiz çalışıyoruz .
Sipariş verenin anasına bacısına söverim demek anca klavyede olur.

İstanbul'da yaşadığım dönemlerde karlı havalarda ben de sipariş vermezdim. Hatta çok yağmurlu havalarda da zorunlu olmadıkça sipariş vermiyorum, eğer canım dışarıdaki bir yemeği çok çekmişse ve mecburen sipariş vermişsem de kurye arkadaşa kendime göre epey yüksek bir bahşiş veriyor, hem de "Kardeşim kusura bakma bu havada buralara kadar getirdin, helal et hakkını" diyorum.

İş güvenliği sistemi olması gerektiği gibi ilerlerse bizim bunu tartışmamıza gerek kalmaz. Ancak Türkiye'de insan canı kıymetsiz. Dolayısıyla bu konudaki tüm düşünceler benim için nötr.

Devlet yasalarını koymuş ancak yürütme kısmı tam bir lunapark şenliği. Bu durumda ne çalıştığımız şirkete ne de vatandaşa söz söyleme hakkımız kalmaz. Devletin üzerine düşmediği her konu kamu vicdanına bırakılır ki bu durumda herkes kendince haklıdır. Önce sosyal devleti işleteceğiz arkadaşlar. O çarkları döndürmediğimiz sürece biz bu konulardan hiçbir zaman çıkamayız.

Şahsi olarak yoğun sağanak yağmurlarda ve karlı havada sipariş vermeyi tercih etmiyorum. Tercih etmeyişimin yanı sıra burada sorgulanması gereken motosikletin güvenli ulaşım sağlayabileceği şartlar olmadıkça kurumsalda yöneticinin, şahsi dükkanlarda patronların paket siparişi açık tutmasında olduğunu düşünüyorum. Tepkiyi kurye arkadaşlar yanlış yere gösteriyor. Birçok yoruma da katılıyorum ayrıca. Her mesleğin zorlu koşulları mevcut. Her meslek personeli bu tepkiyi kendi zorluklarına uyarlayabilir.

Kuryelik yaparken hava yağsa bile hep içimden "insanlar sipariş versede paket düşüp para kazansam" oluyor, hal böyle olunca ne olursa olsun sipariş düşmesini isterim. En azından esnaf kuryelikte işler rahat istemezsek yer yarılsada o paketi götürmeyiz.

Eski çalıştığım firmada canım sıkılıp motor bozuldu diyerek arkadaşın yanına kahveye makara yapmaya gitmiştim, makara çıkıncada ortaya unutmayacağım esprili bir foto kaldı.

F54

bende güvenlik işi yapıyorum gece devriye atmak zor geliyordu amire söyledim çıkışımı verdiler
git evde rahat rahat yat dedi

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar