Kar, Tuz ve Sonrası

Motosikleti
2025 Triumph Tiger Sport 660
İstanbul'da olanlar belki biliyordur, dün hafif bir kar yağışı vardı. Motosikletimle işe git gel yaptığımdan dün de bugün de kullandım. Karlı günden sonra dümdüz su ile akşam radyatör ve motorun genel olarak altını suladım.

Bugün ise en azından tuz kamyonlarının etrafında tuz vardı ve yanlışlıkla üstünden geçtim.

Bildiğim kadarı ile tuz motora zararlı. Sanıyorum ki bazı yerlerde korozyona veya paslanmaya neden oluyor.

Böyle durumlarda motora nasıl bakım yapıyorsunuz? Hafta içi işe git gel için kullandığımdan ciddi bir temizlik yapamam maalesef.

Bu da bugün tuzlu yol sürüşünden birkaç saat sonra motora su vurup çalıştırdıktan sonraki hali:

hg3wjfd.jpg

Sanki bazı yerlerde tuz birikmişti. Ortadaki egsoz borusunun da bir kısmında hâlâ o kalıntı var.

Motosikleti
D400
ciddi temizlik şart değil, radyatör, jantlar, zincir, motorun altı vs. bol su ile 2 dakika yıka yeter.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Yine de radyatöre doğrudan basınçlı su tutulmaması taraftarıyım. Petekler eğilmeye başladı mı bir gün soğutma sisteminde problem çıkabilir.

Motosikleti
D400
bende hint oldugu için genel olarak basınclı su tutmamaya calısıyorum :D bol su ile hortumla güzel yıkanıyor.

sadece parmagımla fışkırtıom bazı yerlere :D

Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport
Manifold ve motor bloğu sıcak parçalar olduğu için kış kullanımında temizlikle kurtarman zor. Tuzlu su bir kez üzerinde kurursa yıkansa bile kılcal hasarlar başlar.

Ama yinede her kullanımdan sonra bir su tutabilirsen hasarı asgaride tutarsın.

Motosikleti
Manifold ve motor bloğu sıcak parçalar olduğu için kış kullanımında temizlikle kurtarman zor. Tuzlu su bir kez üzerinde kurursa yıkansa bile kılcal hasarlar başlar.

Ama yinede her kullanımdan sonra bir su tutabilirsen hasarı asgaride tutarsın.
Motorun altında veya iç kısımlarındaki kozmetik sorunları çok takmıyorum fakat paslanma gibi mekanik sorunları dert ediyorum. Sürüşün akşamında yapacağım sulu temizlik mekanik aksamda yaşanacak sorunları önler mi orası benim için önemli olan açıkçası.

Tuz metal ve plastik olan her şeye zararlı.
Sürekli günlük işe git gel kullanıyorsan böyle günlerde biraz mesai yap. Üşenebilirsin ama, inan değer.

Akşam eve gelince zinciri bir bezle hafifçe kurula. Bir tane ufak boy bezi buna ayır, bok olsun gitsin. Varsa orta sehpaya alıp bir tur çok hafifçe döndürsen yeterli, yüzeydeki suyu alsın. Orta sehpa yoksa biraz küfredersin. Sonra da üstüne hafifçe biraz WD40 sık. Şimdi WD40 oringlere zararlı vs hiç girmeyeceğim o konulara. WD40'ın adında suyu ortamdan uzaklaştırmak için formülize edildiği yazıyor, ayrıca paslanmaya karşı koruması da ürünün ilk üretilmesindeki amacı. Bir tur hafif sprey çok güzel suyun aralarda kalmış olanlarına da engel olur.
Putoline Wax gibi böyle mumlaşan değişik zincir yağlarından kullanıyosan bu dediğimi YAPMA. WD40 o yağların çözünmesine neden olur. Bu wax şeklindeki yağı her alana çok güzel yedirdiysen bezle kurulama yeterli olur. (diğer yağları da çözer de, wax türü olmayan bir yağ varsa yağmurda zaten biraz dağılmıştır)
Ha WD40 sürdün zincir yağsız kaldı diyecek olan varsa da, daimi olarak kış günü sürüşler söz konusu. Bunu bu akşam yapınca yarın akşam tekrar yapacağız. Her akşam temizlik amaçlı incecik WD40 atılmış zincir öyle kuruma problemi yaşamaz.

Tuzu sökme kısmına gelince. Motor ve aksamları sıcakken üstüne yapışan tuzlar, öyle soğuk suyu foşur foşur tutunca pek çıkmayabiliyor. Eğer kullanacağın suyu biraz ısıtma şansın varsa daha iyi olur. Bir de bir sprey şişesinde hafif sabunlu su yap. Motor soğuduktan sonra bu spreyden sık biraz sabun da değmiş olsun oralara, ondan sonra su tut. Daha iyi temizler. Gerçekten pasa karşı daha iyi korumak istediğin metal kısımlar varsa, bu yıkama sonrası yine biraz WD40 fıs, bezle sil, veya beze sıkıp yedir yüzeye.

Motosikleti
Tuz metal ve plastik olan her şeye zararlı.
Sürekli günlük işe git gel kullanıyorsan böyle günlerde biraz mesai yap. Üşenebilirsin ama, inan değer.

Akşam eve gelince zinciri bir bezle hafifçe kurula. Bir tane ufak boy bezi buna ayır, bok olsun gitsin. Varsa orta sehpaya alıp bir tur çok hafifçe döndürsen yeterli, yüzeydeki suyu alsın. Orta sehpa yoksa biraz küfredersin. Sonra da üstüne hafifçe biraz WD40 sık. Şimdi WD40 oringlere zararlı vs hiç girmeyeceğim o konulara. WD40'ın adında suyu ortamdan uzaklaştırmak için formülize edildiği yazıyor, ayrıca paslanmaya karşı koruması da ürünün ilk üretilmesindeki amacı. Bir tur hafif sprey çok güzel suyun aralarda kalmış olanlarına da engel olur.
Putoline Wax gibi böyle mumlaşan değişik zincir yağlarından kullanıyosan bu dediğimi YAPMA. WD40 o yağların çözünmesine neden olur. Bu wax şeklindeki yağı her alana çok güzel yedirdiysen bezle kurulama yeterli olur. (diğer yağları da çözer de, wax türü olmayan bir yağ varsa yağmurda zaten biraz dağılmıştır)
Ha WD40 sürdün zincir yağsız kaldı diyecek olan varsa da, daimi olarak kış günü sürüşler söz konusu. Bunu bu akşam yapınca yarın akşam tekrar yapacağız. Her akşam temizlik amaçlı incecik WD40 atılmış zincir öyle kuruma problemi yaşamaz.

Tuzu sökme kısmına gelince. Motor ve aksamları sıcakken üstüne yapışan tuzlar, öyle soğuk suyu foşur foşur tutunca pek çıkmayabiliyor. Eğer kullanacağın suyu biraz ısıtma şansın varsa daha iyi olur. Bir de bir sprey şişesinde hafif sabunlu su yap. Motor soğuduktan sonra bu spreyden sık biraz sabun da değmiş olsun oralara, ondan sonra su tut. Daha iyi temizler. Gerçekten pasa karşı daha iyi korumak istediğin metal kısımlar varsa, bu yıkama sonrası yine biraz WD40 fıs, bezle sil, veya beze sıkıp yedir yüzeye.
Zinciri her tuzlu günün akşamında temizleyebilirim sanırım. Motul'un zincir temizleme spreyini kullanıyorum bunun için. Üstüne de yağlama tabi. Islak günler biraz pahalıya patlıyor.

Ilık su muhabbettini deneyeceğim. GP Kompozit'ten de motosiklet bakım kiti aldım, indirim vardı. Onunla da en yakın zamanda bi temizlerim artık. Zaten İstanbul'da yerlerin tuzlandığı gün sayısı az.

Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport
Motorun altında veya iç kısımlarındaki kozmetik sorunları çok takmıyorum fakat paslanma gibi mekanik sorunları dert ediyorum. Sürüşün akşamında yapacağım sulu temizlik mekanik aksamda yaşanacak sorunları önler mi orası benim için önemli olan açıkçası.

Maalesef paslanma ve mekanik hasar kısımları kullandığın motosiklet ile alakalı. Almanyada pekçok motor sokakta açık şekilde kışlıyorlar . BMW veya japonlar çok az veya hiç paslanmadan kışı geçirebiliyorlar. Çinli veya Hintliler ise maalesef pas içinde kalabiliyorlar.

Motosikleti
Maalesef paslanma ve mekanik hasar kısımları kullandığın motosiklet ile alakalı. Almanyada pekçok motor sokakta açık şekilde kışlıyorlar . BMW veya japonlar çok az veya hiç paslanmadan kışı geçirebiliyorlar. Çinli veya Hintliler ise maalesef pas içinde kalabiliyorlar.
Sokakta kışlayan İngiliz duydunuz mu peki hiç? 😄

Her gün kullanıyorsan yapacak bir şey yok, bu tuzlama işleri bitene kadar her gün su tutacaksın, fazla uğraşmana gerek yok, su tut geç.

Tuz olayları bitince şampuanlı suyla güzelce ne yıkayıp devam et.

Zinciri her tuzlu günün akşamında temizleyebilirim sanırım. Motul'un zincir temizleme spreyini kullanıyorum bunun için. Üstüne de yağlama tabi. Islak günler biraz pahalıya patlıyor.

Ilık su muhabbettini deneyeceğim. GP Kompozit'ten de motosiklet bakım kiti aldım, indirim vardı. Onunla da en yakın zamanda bi temizlerim artık. Zaten İstanbul'da yerlerin tuzlandığı gün sayısı az.
GP Kompozitin vizör temizleyicisini sakın kullanmayın ne kadar kurularsam kurulıyım vizörde iz bırakıyor ve görüşümü baya etkiliyordu onun yerine direkt ıslak mendil ve deri bezle hallediyorum . Jant temizleyicisi orta hızlı cilası da bir tık kötü ama fiyatına göre baya güzel ürünler veriyolar.

Yani komple zincir temizle tekrar yağla işine girerim diyorsan OK ama ben üşenirdim ona açıkçası :) O kadar da gerek yoktur muhtemelen.
Bir de Motul C1 çok pahalıya gelen bir şey dediğin gibi, gazyağı kullanıyorum ben yıllardır.

Motosikleti
aslında konunun cevabı belli de arkadaş birisi "birşey olmaz" desin de ugraşmasın ya da az ugrassn diye içini rahatlatmaya calısıyor bence :D
Hayır canım, farklı fikirleri dinliyorum sadece. İnterneti de araştırıyorum. En son tuzlu yolda sürdükten sonranın akşamında suyla motorun yürür aksamını durulama ve zincir temizliğine karar verdim.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Yani komple zincir temizle tekrar yağla işine girerim diyorsan OK ama ben üşenirdim ona açıkçası :) O kadar da gerek yoktur muhtemelen.
Bir de Motul C1 çok pahalıya gelen bir şey dediğin gibi, gazyağı kullanıyorum ben yıllardır.
Evet pahalıya geliyor biraz. Her zincir yağlamada kullanmıyorum o yüzden maalesef. İstanbul'da da kar yağışı/tuzlama da çok olmadığından iflas ettirmez diye umuyorum 😄

Hayır canım, farklı fikirleri dinliyorum sadece. İnterneti de araştırıyorum. En son tuzlu yolda sürdükten sonranın akşamında suyla motorun yürür aksamını durulama ve zincir temizliğine karar verdim.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Evet pahalıya geliyor biraz. Her zincir yağlamada kullanmıyorum o yüzden maalesef. İstanbul'da da kar yağışı/tuzlama da çok olmadığından iflas ettirmez diye umuyorum 😄
Gaz yağı aynı görevi görüyor bende geçtikten sonra şaşırdım temizler ama C1 kadar temizleyemez diyordum ama C1'le aynı seviyede temizliyor uçması da daha hızlı oluyor önceden 20 30DK süren zincir bakımı 10 15DKya indi hem daha ucuz hem daha pratik. Ucuz diye arada arkadaşlara şaka yapmak için üstlerine alev atıyorum .

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Gazyağı iyi de alta muşamba sermezseniz o akıttığı zincir yağıyla beraber zeminde simsiyah iğrenç bir leke bırakıyor. Ben uzun yıllardan sonra ilk defa otomatik yağlama kullanmıyorum, Selsil'in sıvı gresini kullanıyorum, aşırı memnunum. Hem ekonomik hem de rahat rahat 800-900 km gidiyor, janta sıçrama olayı da çok çok az.

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
ben de nolacak 3 kuruş için ucuza kaçmayalım diyordum c1 kullanıyorum ulan 2 yağlamada bi bitiyo ben de gaz yağı kullanacam

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Temizleme için Wd 40 kullanan Cyan'ı yadırgıyordum ama tecrübesine güvendiğim birinin videosunda zincir temizleme için Wd 40 kullanımının sıfır zarar olduğunu öğrendim. Gerçi pahalı bir alternatif ama elde varsa kullanılabilirmiş.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar