Hocam
teori sunumu/eğitimi/semineri insanları doğru ekipmandan
Motosiklet yol sanatı kitabında ele alınan motosiklet kontrol sisteminden, hakimiyet ve yol eğitimlerinden haberdar etmek ve bu sunumu yapan kurum ile insanların tanışması amacını taşıyor. İnsanların sürüşlerini değiştirmek gibi iddialı bir faydası aslında pek yok. Eğer konu detaylı sürüş becerilerinin teorik açıklamaları ise bu konuda 3 tane
kitap, beş on tane de
makale okumak bile bir teori sunumuna katılmaktan çok fazla bilgi sağlar. Açıkçası benim yazdığım blogun sürüş becerileri başlıkları bile teori sunumundan daha detaylıdır. Tabii bu kitapları okumak kaç saat alacak teori sunumu kaç saat sürüyor bunu kıyaslayarak teori sunumunun neden daha yüzeysel olmak zorunda kaldığını anlayabiliriz.
Sistemi duymamış onun hakkında pek bilgisi olmayan insanlara sistemli sürüş diye bir şeylerin varlığını ve bu becerilere ulaşmanın yolunun da
hakimiyet ve
yol eğitimlerinden geçtiğini anlatmayı amaçlayan bu sunumlara katılıp bu eğitimleri veren kurumlar hakkında bilgi sahibi olup kimden eğitim alacağına veya almayacağına karar vermek bence çok güzel bir imkan. Henüz hiç o kuruma para vermeden onlardan eğitim almak isteyip istemediğinize bakabiliyorsunuz. Mesela Motto Akademi'nin motosiklet eğitimleri sayfasında böyle bir sunu listelenmiyor. Yapmıyorlar belli ki. Demek ki vazgeçilmez bir şey değil. Ne yapıyorlardır? Muhtemelen teorik bilgi aktarımını hakimiyet eğitimlerinin başına ve yol eğitimlerinin aralarına yerleştirmişlerdir. Honda ve Yamaha da aynı içeriği anlatmıyor olsa da teori sunumları düzenlemiyor ama kapalı alan eğitimi satın alınca ilk bir veya bir kaç saati teori sunumuna ayırıyor.
Bu teorik kısmı ücretsiz ve herkese açık yapmak bence güzel bir yaklaşım. Hem benim katılımcı olarak kurumu ve eğitmeni tanımamı hem de kurumun kendini anlatmasına imkan sağlıyor. Baktım adamın tarzını sevmedim, anlatış biçimini sevmedim. Ondan eğitim almak istemiyorum. Ne güzel, bedavadan karar verdim, oldu bitti. Süper. Bir tam günlük para ödeyip bunun öğleden öncesinin teorik bir sunum dinlemeye ayrılmasından bence daha verimli.
Hatta sunumdan memnuniyetin ve memnuniyetsizliğin de forumlarda ve sosyal medyada yazılması bence çok iyi. Hem kurum kendini geliştirme alanlarını görür, hem de diğer katılımcılar henüz teoriye gitmeden bir fikir edinmiş olur, beklentiler o yönde şekillenir.
Ben bir çok eğitmenin teorik sunumlarına katıldım. Benim de diğerlerinden daha iyi veya diğerlerinden daha kötü bulduğum eğitmenler oldu. Bundan kesinliklikle eğitim almam dediğim de oldu.
Dolayısıyla sonuç olarak "Bu yerden asla eğitim almam." diyenler de "Tatminkardı, uygulamalı eğitimine kayıt oldum." diyenler de doğru yapıyor. Ortada bir yanlış yok. Hangi sunumun iyi, hangi eğitimin daha faydalı hangisinin biraz daha az verimli olduğuna dair yazıları forumda daha çok görmek isterim. Nasıl satın aldığımız motosikletleri, kaskları, motor yağlarına dair memnuniyetimizi veya memnuniyetsizliğimizi paylaşıyorsak sunumlar ve uygulamalı eğitimler hakkındaki değerlendirmelerimizi de paylaşmalıyız.