İstanbul’da tartışmalı kaza: Motorcu mu haklı, taksici mi?

motosiklet-kazalari-taksiden-kacamadi.jpg

İstanbul’da yaşanan trafik kazası, “motorcu mu haklı, taksici mi?” tartışmasını yeniden gündeme getirdi. İddiaya göre trafikte ilerleyen motosiklet sürücüsü, ani manevra yapan taksi nedeniyle dengesini kaybederek önündeki kamyonete çarptı. Kazanın ardından taraflar arasında kısa süreli gerginlik yaşanırken, motosiklet sürücüsünün “kaza yaptırdın, polis çağıracağız” sözleri dikkat çekti.

Bu tür kazalarda belirleyici olan en kritik unsur, şerit değişikliği yapan aracın davranışı. Trafik kuralları gereği, şerit değiştiren sürücünün geçiş hakkını ihlal etmemesi ve manevrayı güvenli şekilde gerçekleştirmesi gerekiyor. Bu kapsamda taksi sürücüsünün ani ve kontrolsüz bir şekilde şerit değiştirmesi, kazanın temel nedeni olarak değerlendiriliyor.

Öte yandan motosiklet sürücüsünün durumu da tamamen kusursuz kabul edilmiyor. Hız, takip mesafesi ve trafikteki konum gibi unsurlar kazanın seyrini doğrudan etkileyebiliyor. Eğer motosikletli hız sınırını aştıysa ya da araçlar arasında kontrolsüz ilerlediyse, tali kusur verilmesi de ihtimaller arasında yer alıyor.

Kazanın dikkat çeken bir diğer yönü ise motosikletlinin doğrudan taksiye değil, önündeki kamyonete çarpması. Ancak bu durum, ilk hatalı manevrayı yapan sürücünün sorumluluğunu ortadan kaldırmıyor. Zincirleme gelişen kazalarda, olayı başlatan hatanın sahibi genellikle asli kusurlu kabul ediliyor.

Kaynak: Instagram @eca.motovlog

Uluslararası ileri sürüş teknikleri eğitmeni olarak bilinen ve şehir içi motosiklet kazaları üzerine yaptığı analizlerle tanınan eğitmen Daniel Cross, bu tür senaryoların sürücüler tarafından çoğu zaman “kaçınılmaz” olarak görüldüğünü ancak gerçekte durumun farklı olduğunu vurguluyor.

Cross’a göre bu tarz kazalar genellikle tek bir hatadan değil, birkaç küçük riskin üst üste binmesinden oluşuyor. Özellikle şehir içinde sıkça görülen taksi gibi öngörülemez araçların davranışlarının doğru okunamaması, sürücüyü farkında olmadan tehlikeli bir pozisyona sokabiliyor. Eğitmene göre motosikletlinin en büyük hatası çoğu zaman hız değil, yanlış konumlanma oluyor. Araçların kör noktasında kalmak ve yan hizalarında gereğinden uzun süre ilerlemek, sürücünün görünürlüğünü ciddi şekilde azaltıyor.

Deneyimli eğitmen, bu tür durumlarda motosikletlinin kendine her zaman bir “kaçış planı” bırakması gerektiğini ifade ediyor. Trafikte ilerlerken önünde bir araç, yanında ise ani manevra yapma potansiyeli olan başka bir araç varsa, bunun aslında bir tehlike kapanı olduğuna dikkat çekiyor. Cross, “Sürücü kendini iki araç arasında sıkışmış halde buluyorsa, bu durumdan çıkmak için hızını ve konumunu yeniden ayarlamalıdır. Aksi halde başkasının hatası sizin kazanız olur” değerlendirmesinde bulunuyor.

Kazanın gerçekleştiği anla ilgili olarak ise Cross, sürücülerin en sık yaptığı hatanın panik tepkisi olduğunu belirtiyor. Ani gelişen bir şerit ihlalinde sert kaçış manevraları yerine motosikleti dengede tutarak kontrollü frenlemenin çoğu zaman daha güvenli bir sonuç verdiğini ifade ediyor. Ona göre kazaların büyük bölümü ilk hatadan değil, sonrasında verilen yanlış tepkilerden kaynaklanıyor.

Bu tür değerlendirmeler, yaşanan olayda taksi sürücüsünün hatalı olabileceği ihtimalini ortadan kaldırmasa da, motosiklet sürücüsünün de riskleri önceden okuyarak kazayı engelleme şansının bulunabileceğini ortaya koyuyor. Eğitmen Cross’un yaklaşımı, trafikte haklı olmaktan çok hayatta kalmanın ve kazadan kaçınmanın öncelikli olması gerektiğini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Haberin devamı için tıklayın.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Her şeyi anlarım da… Taksici dayı, kamyonun ne önüne geçebilirsin ne arkasına kimse de seni oraya almaz zaten. Anlamadığım şu Mübarek adam, kamyonun üstüne mi çıkacaksın? Şeridinde gitsene

Trafik dediğin kuralla olur, akılla olur. Kafasına göre hareket edenle değil. Trafikte belli bir bilinç seviyesinin altındakilerin direksiyon başına geçmemesi lazım. (Hem arabacılar, hem 2 tekerler için geçerli)

Motosikleti
Honda CB600F Hornet, Yamaha MT 07, Yamaha XJ6N, Honda CBR600RR, Yamaha MT25
Anlamadığım mevzu neden araba sola manevra yapıyor garip

Motosikleti
kim haklı haksız diye tartışıyor ise trafiğe cıkmasın.

adam yol boyunca araçların arasından gidiyor, olmaması gereken yerde.

olmaması gereken yerde oldugu için kaza yaşıyor.
Trafikte motosiklet sürücleri araba gibi davransa vay bizim halimize :D

Motosikleti
Bence motor sürücüsü panik yapmış, panik yapınca da uzun yolda cama yapışan sinek, börtü böcek gibi kamyonun arkasına yapışmış.
%100 panikleyip çarpıyor benimde en çok korktuğum olay aralardan giderken yaya çıkması hızlı tehlikeli süren biriyim yaptığım şeyler korkutmuyor ama o aralardan geçerken yayanın çıkması korkutuyor garip bakış açım var bu konuya :D

Motosikleti
Kymco Skytown 125, Multistrada V2S
Motosikletin o şekilde aralardan gitmesi doğru değil evet. Motorun avantajından yararlanarak zaman zaman bunu ben de yapıyorum. Ama o hızda giderken doğru frenleme ile durmak için yeterince mesafe varmış gibi gördüm. Arkadaş panik yapmış sanırım. Trafikte çok dikkatli olmak lazım, özellikle taksiciler her türlü hareketi yapabiliyorlar. Bunları hesaba katarak sürdükten sonra kaza riski çok aza indirgenebilir.

Duran araçların arasında gitmede bir sorun görmüyorum yavaş ve temkinli olduğu sürece ama madem anibişeyde duramiyacaksın o hızda gitmemeli taksici ne amaçladı bilinmez ama yaptığı şey suç değil bişey değil belki sadece ileriyi görmek için yaptı bilmiyom. Altındaki motorla orda duramamak beklemediği bişey karşısında panikten kaynaklı. Motorda bunun telefisi yok heleki daha dikkatli olman gereken bi yerden giderken.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
%100 panikleyip çarpıyor benimde en çok korktuğum olay aralardan giderken yaya çıkması hızlı tehlikeli süren biriyim yaptığım şeyler korkutmuyor ama o aralardan geçerken yayanın çıkması korkutuyor garip bakış açım var bu konuya :D
Dün öteki konuda senin XJ6 ile sürüşünü izledim, şehir içinde çok tehlikeli sürüyorsun aman dikkat. Prosofi'nin yaptığı gibi senin de olası bir trafik cezası yiyebileceğin videolarını kanalından kaldırmanı tavsiye ederim.

Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
Allah Allah ben dejavu mu yaşıyorum? Bunu daha önce tartışmadık mı?

Motosikleti
Dün öteki konuda senin XJ6 ile sürüşünü izledim, şehir içinde çok tehlikeli sürüyorsun aman dikkat. Prosofi'nin yaptığı gibi senin de olası bir trafik cezası yiyebileceğin videolarını kanalından kaldırmanı tavsiye ederim.
Evet abi haklısın yaptığım sürüşden ceza yedim maalesef haklılarda zaten yeni cezalardan sonra trafikde o şekilde sürmediğimden emin olabilirsin bu yüzden kendime mt25 aldım (istersen sür dediğini duyar gibi oldum) 😂 videoda öyle sürmemin nedeni açık olayım insanların videonun önüne düşmesini sağlamaktan dolayı daha düşük cc ile eksik olduğum mevzuları geliştirmeye çalışıyorum

Motosikleti
750x
Trafikte her boşluğu değerlendirmek isteyen sadece bizler değiliz arkadaşlar. Otomobil sürücüleri de fırsatları değerlendirmek ister. İnsan beyni pratikliği sever.

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
taksici arkasındaki sol şeridin boş olduğunu görüyor ama gelen motoru görmüyor öyle mi bana o hamle sol şeride geçme hamlesi değil de trafikte beklerken başkası beklemediği için kıskançlık hamlesi gibi geldi

hepimiz filtreleme yapıyoruz 40-50 arası gidiyor normal bi hızda o hızda da duramaması motorlunun suçu fren yapmayı öğrenmeden binmemek lazım

Motorcu hatalı tabiki de. Önceki haftalarda yine aynı tarz bir video çıkmıştı. Sen o hızda motoru kaydiracak kadar bilmiyorsan, fren yapmayı son saniye düşünüyorsan kullanma kardeşim ya da patates çuvalı gibi otur düz git. Ben de yağmurlu havalarda çok yavaş sakin kullanıyorum, yağmurlu havalarda motorsiklet tecrübem oldukça ona göre değiştireceğim. Burdaki gibi önüne araç çıkacağı zaman iki defa kornaya basacaksın gerekirse yandan el kol yapacaksın, kamyon otobüs tır sollarken yol açık bile olsa kornaya basacaksın sonuçta o korna ne işe yarıyor değil mi.

Son düzenleme:
Motosikleti
Garajda yatan bir Ninja 650
Motorcu haksız hocam. Aralardan geçip yapmaman gereken bir hız yapıyorsan bu riskleri de kabul etmiş oluyorsun.
Taksici neden manevra yaptığına dair 2 tahminim var.
- Motosikletli birisinin gelmeyeceğini ön görüp kamyonun arkasına doğru geçerim diyip sola doğru kırmış olabilir.
- Önündeki aracın solundan ileriyi görmek için sola kırmış olabilir.
Her iki türlü motorlunun o kada hızlı aralardan gitmesi haksız konuma düşürür. Hatta aralardan gitmeside haksız duruma düşürür hangi hızda olursa olsun 😁

Son düzenleme:
Motosikleti
Yok
Videoda "Ben de her motorcu gibi aralardan geçiyorum ama yavaş ve temkinli geçiyorum" yazarak kendini haklı görmüş motorcu arkadaş.

Ama öyle değil, yardıra yardıra gidiyorsun, makaslar atıyorsun - çok belli. Bunları yapman yasak trafikte sen de biliyorsun.

Taksici dayının da kör noktasına yakalandı muhtemelen motor, otomobil sürerken bana da çok oluyor bu çünkü, korna çalarak ipin ucundan dönüyor sağdan-soldan dibime kadar girmiş olan motorcular.

Yani aralardan geçmek yasaksa niçin bunu yapmakta ısrar ediyor ki motorcular ben anlamıyorum. Bir sebebi var ki yasak çünkü, şekilde görüldüğü gibi.

Taksici dayı sola manevra yapmış (ne maksatla ben de anlayamadım); ancak bir başka sürücü örneğin o sıkışık trafikte balgamını tükürmek ister kapıyı açar, motorcu gene düşer. Tahmin edemez ki yanı dibinde bir motorcu olsun.

Ben her ne kadar taksici-dolmuşçu-otobüsçü tayfasından nefret etsem de, burada suçun büyüğünü motorcuda buldum maalesef.

Ha ben de motor kullanırken asla aralara girmemeye özen gösteriyordum ama bu sefer sağdan-soldan beni zorla şeridimin dışına ittiren dört tekerlekli hayvanlar olmuştu. Hani, nizami kullanmana da izin vermiyorlar.

Zaten bu ve bunun gibi sayılamayacak kadar hayvanlıklar yüzünden motorculuk hayatımı noktalandırdım 2 sene kadar önce. Değmez bu mağara adamları seviyesindekiler yüzünden ölmeye-sakat kalmaya. Sen istediğin kadar nizami, kurallara uygun, dikkatli kullan motoru, beş para etmiyor.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar