Ağustos ayında iki defa bu güzergahta yolculuk yaptım, ikisi de otomobille.
İlkinde Pendik-Yalova feribotu, sonrasınra tamamen ücretsiz eski yoldan Balıkesir-Edremit-Burhaniye olarak gittim, dönüşü de aynı geldim ve çok da sakin kullandım.
Ay sonunda da tatil için Seferihisar'a gittim, komple reis autobahn üzerinden köprü möprü Allah ne verdiyse. Dönüşte de İzmir-Kuzey Ege Otoyolu-Burhaniye-Edremit-İvrindi'den yeni otobana katılım yine reis autobahn ile döndüm.
1. Eski yol hala çok daha keyifli. Virajda kasmak için falan filan da değil sadece, tatlı tatlı dolaşıyor ve pek trafik de yoktu ama tabi sakin bir dönemdi. Yeni yolu kullandığımda 30 Ağustos tatiline giden çokça insandan ötürü yol kalabalığı kıyaslaması pek doğru değil.
2. Minimum tüketim amaçlanıyorsa otoban tabii ki daha başarılı. 90-100kmh sabitinde gidebilmek daha kolay otobanda. Otobanın fiyatı ile tüketim arasındaki ekonomi farkı arabasına/motoruna göre değişir elbette ama motosiklet ile otoban parasını hakedecek bir tasarruf yapılabileceğini sanmıyorum, yine de hesaplamak lazım. Eskiden Yenikapı-Bandırma feribotu inanılmaz pahalıydı, ama bir gün hesapladım ablamın eski arabasıyla o feribotu kullanmak her türlü daha ekonomikti, benzini kulağının arkasına bile sürüyordu o araba sağolsun =)
3. Türk insanı araba kullanmayı bilmediği gibi otobanı hiç ama hiç bilmiyor, hemen her otobanla uzun yol yaptığımda bunun stresini yaşıyorum. 2km'de bir 10-15 arabalık öbekler var, herkes 110-130kmh arasında bir süratle üç şeride birden yayılıp böyle sülalecek gider gibi gidiyor yolda. Kimse yokken 140-150kmh civarı bir hızda cruise'a alıp gidiyorum ama bu öbekleşen arabalar yüzünden sabit şekilde böyle seyahat edemiyorum. Bu sefer artık benim kişisel problemim, hızım artıp aralarından kurtularak gitmeye başlıyorum.
Sonuç, 1200km yol yaptık, tüketim 9,8 l/100km, 1000 lira da otoban köprü bilmem ne. Tatile gidiyoruz hatun biraz tatsız dönemde hızlıca gidelim falan diye yaptık ama gerçekten ömür törpüsü olabiliyor. Öte yandan motosikletsiz araba ile ve hatunla gittiğim tatillerde yine de otobanı kullanamya devam ederim diye tahmin ediyorum, 6.5 saatte Sarıgerme'den İst Anadolu Yakası'ndaki eve gelinebiliyor, bunu eski yolda elde etmek imkansızdan öte.
Ama benim gibi takıntılıysan da İzmir'e kadar yolun %60'ını sağ şeritten daha hızlı şekilde gidebilmek çok ama çok sinir bozucu.
Ama motosikletle İzmir'e gidiyorsam bişeye acil yetişme ihtiyacım yoksa da forza eski yol.
Sadece Sabuncubeli için bile değer. =)