Hocam kendince haklısın ama doğruluğu teyit edilmemiş bilgiler vermektesin. Bende motosiklet sektöründe mağaza sahibiyim kendimce birşeyler söylemek isterim.
Senin o yaptığın hesaplama ile gerçekler öyle olmuyor maalesef, şuan Türkiyeye 100 TL'lik bir kask veya motosiklet giyimi getiriyorsan ve vergi kaçırmak gibi bir niyetin yoksa vergi oranı %60-70 düzeyinde, nakliye ile getirdiğin ülkeye göre bu oran 70 ila 90a çıkmakta. Ben Amerikadan ithalat yapıyorum 300 liralık malın gümrük+navlun+benim dükkanıma gelişi +200 liranın üzerinde maliyet yaratıyor. Şahıs alımıyla, şirket alımları çok farklı bunu karıştırmamak lazım. Kısaca vergi kalemleri şöyle:
Ürün bedeli üstünden %18 KDV, KDV dahil bedel üstünden %20-25 ÖTV, Navlun KDV'si,Gümrük Vergisi(EUR1 belgesi var ise yok.), Ne olduğu belli olmayan damga vs vergileri, malı satmak için açtığınız dükkanın bütün devlet bazlı düzenli vergileri.
Uygun bulduğunuz ürünü almak en doğal hakkınız ancak bu uygunlukla belirli riskleri barındırmakta, kargonun gelmemesi,gecikmesi veya hasarlı gelmesi. Ürünün farklı çıkabilme ihtimali, bedeninin size uymaması. Bunlar çok nadir yaşayacağınız şeylerdir ancak riskler fiyatta etken yaratır, nasıl mağazacılık maliyet yaratıyorsa, bu riskte kişiye yaratabilir.
Birde kask konusunda yıla takılmışsınız o gözüme çarptı, Türkiyede çok fazla insan birilerinin yönlendirmesiyle bu olaya takılmış. Dünyada resmi olarak kask şu tarihten sonra kullanılamaz diye bir rapor görmedim ben paylaşırsanız öğrenmekten memnun olurum. Japon firmaları genelde 3-5 yıl arası raf ömrü 5 yıl civarıda kullanım ömrü tavsiye ederler. Benim ithal ettiğim kask markası 5 yıl kullanım ve memnuniyet garantisi veriyor belirli kapsamlarda mesela. Dolayısıyla ekipmanda sezon vardır ancak bu mal eski kullanılmaz argumanına katılamıyorum maalesef, bu tamamen malı değersizleştirmeye çalışmaktır bana göre. Eski kasklara indirim yapılma sebebide tamamen rafı boşaltıp,yeni sezona yer açmaktır. Türkiye muz Cumhuriyeti ancak yurtdışında tehlikeli olsaydı adamı oyarlardı. Övdüğünüz FC-Motoya gitmiş biriyim ben orada 4-5 yıllık kasklar mevcut hala...
*Bu yazdıklarım faiş fiyatlarla mal satan firmaların olduğu gerçeğini değiştirmiyor.
*Bu günlerde yapılan %30-50 gibi indirim yapan firmaların yeni mallarla birlikte 4-5 yıldır raflarında bekleyen ürünleride bugünün kuruyla indirimli olarak satışına baktığımızda aslında o kadar indirim yapmadıkları da ortada.
Güzel yazmışsın hocam kesinlikle çoğuna da katılıyorum ancak bakınız burada zaten şahıs alımı ile firma alımı arasında bir kıyaslama yapmak değil amaç. Diğer arkadaşların getirdiği nokta bu.
Elbette hepimiz bir şekilde ticaretin içindeyiz ve bahsi geçen gider kalemleri ne yazık ki bazen daha da fazlası ile karşımıza çıkıyor.
Ancak yurtdışı alımlarda yaşanacak risk konusuna tamamen katılamayacağım (İşini severek yapan ve müşteriye değer veren şahıs ve firmaları tenzih ederek). Uzun süre yurtdışında yaşamış, bir süredirde vatanımda ikamet eden bir vatandaş olarak (bunu belirtme nedenim sadece mağazacılık deneyimini hem dışarıda hem ülkemizde deneyimleme fırsatı bulduğumu belirtmek için) yurtdışında ki firmalardan yaptığım alışverişlerde çoğunlukla daha net hizmet aldığımı belirtmem gerekiyor. Değişim, iade ve garanti politikaları son derece net. Ama diğer taraftan geçenlerde bu forumda bir arkadaş yine ülkemizde ki mağazalardan birinden yaptığı ve garanti kapsamına sokmak istediği bir ürünü verirken "değişim felan olmaz ama biz yine de lüftedip alalım" gibilerinden bir yanıtla karşılaşmıştı. Diğer taraftan yurdışından alışveriş yaptığınızda sorun ile karşılaşıldığında ne olacağını biliyorsunuz. Mesela bir örnek vereyim. Bir kaç sene önce yine FC-Moto dan aldığım bir ürünün iç kısmında dikiş hatası bulunmakta idi. Firma ile iletişime geçtim ve konuyu bildirdim. Hatta keşke kontrol ederek gönderseydiniz diye ekledim. Bana bir kargo numarası verdiler ve bu numara ile ücretsiz gönderim sağlayabileceğimi ürününde express şekilde tarafıma ulaştırılacağını belirttiler. İnanın sanki türkiye içinden bir yerden geliyormuş gibi ulaştı neredeyse o ürün bana. Ama yine belirmek istiyorum burada müşterisine değer veren firmaları tenzih edirek daha yakın zamanda başıma gelen bir olayı paylaşayım. İkinci bir tulum yağmurluk aldım yakın zamanda, bedenimi vs bildiğim için online sipariş ile bizim topraklarımızda bir firmadan ve ürün bir şekilde defolu çıktı. Hani dedim ki online sipariş ama hani yerlerine gideyim iki de sohpet edilir, derdimi daha rahat anlarlar, değişim vs kolay olur. Götürdüğümde ilgili firmaya aldığım cevap yapabilecekleri bir şey olmadığı ve neden kargoyu teslim almadan önce kontrol etmediğim ile alakalı bir sürü safsata, tahmin edersiniz. Yani o bahsedilen riskler fazlası ile burada ki firmalarda da bulunmakta aynı dili konuşuyor olsakta.
Kask konusuna gelelim.
Her şeyden önce Jay Leno'nun Arai yetkilisi ile yaptığı sohpette belirttiği bir konu var. Bu sektörde bir çok ürünün yıkanabilir olmadığı ve kullanım ömürlerinin kısalığı ile alakalı. Kısa güzel bilgiler vermekte ve birçok kaskın ömrünün bir iki sezon olduğunu kısaca not etmekte.
https://www.youtube.com/watch?v=Ovd3KGu6BgU
"Japon firmaları genelde 3-5 yıl arası raf ömrü 5 yıl civarıda kullanım ömrü tavsiye ederler. " demişsiniz. Etmezler tavsiye edilen maximum 5 sene kullanım ömrüdür. Buna rafta kalma süreside dahildir. Hatta garanti açıklamalarını okursanız elinizdeki mallardaki prospektüslerde şunu görürsünüz.
"SHOEI helmets are covered by a five-year, limited warranty, and SHOEI will repair or replace the helmet if it is found to suffer from flaws in materials or workmanship."
Sebebi ise Snell'den gelsin
"The five-year replacement recommendation is based on a consensus by both helmet manufacturers and the Snell Foundation. Glues, resins and other materials used in helmet production can affect liner materials. Hair oils, body fluids and cosmetics, as well as normal "wear and tear" all contribute to helmet degradation. Petroleum based products present in cleaners, paints, fuels and other commonly encountered materials may also degrade materials used in many helmets possibly degrading performance. Additionally, experience indicates there will be a noticeable improvement in the protective characteristic of helmets over a five-year period due to advances in materials, designs, production methods and the standards. Thus, the recommendation for five-year helmet replacement is a judgment call stemming from a prudent safety philosophy."
Bir de diğer dış etmenler konusu var tabi, taktir edersiniz ki özellikle güneşin altında ya da yazın klimalı rutubeti alınmış, kışın üşümemek için cehenneme dönmüş dikkanlarda rafta bekletilen ürünler için. Kaskı boşverin EPS ve diğer kask üretiminde kullanılan malzemelerin bu süreçlere tepkilerini araştırın lütfen. Çok daha aydınlatıcı olacaktır. Hatta bırakın kafamıza taktığımız bir ürünü, motor ve araçlarda kullandığımız lastikler üzerine bile bir sürü araştırma var bu konuda.
Hatta mutlaka biliyorsunuzdur o zaman "All helmets must stored at ambient temperatures 20±4°C and relative humidity between 10 and 50%." der japon üreticiler. Direk kendileri ile iletişim halindesinizdir diye tahmin ediyorum. Bunu sormak onlara zor olmayacaktır sizin için. Ama türkiye'de acaba ne kadar bu koşullarda saklanıyor acaba ?
"Övdüğünüz FC-Motoya gitmiş biriyim ben orada 4-5 yıllık kasklar mevcut hala" demişsiniz. Çevremde çoğu insan oradan alışveriş yapmakta ben 4-5 kask aldım oradan farklı amaçlar için, üretim tarihleri genelde bir kaç aylık oluyor genelde, sadece bir defa 5 aylık bir kask gönderdiler. Belki bizi seviyorlar karar veremedim ya da seçtiğimiz markalar bu konuda daha iyi ama bir çok kask gördüm oradan gelen ve bu anlamda bir sıkıntı yaşamadık şimdiye kadar. Ancak öyle bir durumda yurtiçi ya da yurtdışı fark etmez tükecetici kanunları zaten belli. Yurtdışı firmalar genellikle daha az sıkıntılı bu konuda, bizim firmalar bilirsiniz ilk sözleri "Git dava et o zaman" adalet sistemimize güvendiklerinden!
"Dolayısıyla ekipmanda sezon vardır ancak bu mal eski kullanılmaz argumanına katılamıyorum maalesef, bu tamamen malı değersizleştirmeye çalışmaktır bana göre. Eski kasklara indirim yapılma sebebide tamamen rafı boşaltıp,yeni sezona yer açmaktır. " Demişsiniz şimdi diyelim ki ömrü 5 sene olan bir kask var elimizde. Bir mağazaya gittim ve bir kask aldım bu kask 2 senelik olsun. E ne oldu benim 5 sene kullanabileceğim Kasktan 2 senemi yediniz, ha tabi uygun saklama koşullarında sakladıysanız. Saklamadıysanız zaten hayatımla oynuyorsunuz.
* Yazdıklarım tarafınız tenzih edilerek yazılmıştır. Bu anlada tartışma çerçevesinde tarafınıza hiç bir atıfta bulunulmamıştır.