yazdıklarımı okuduktan sonra büyük bir kısım "şu anki ekonomik koşullarda" ikinci elin ne kadar anlamsız/mantıksız olduğunu anlayacak:cherry:
şimdi bir tane kurşun kalem düşünün. bu kalem 1000 lira olsun.
eğer sen bu kalemi aldıktan sonra ikinci el değeri olacak ve bu kalemi ikinci el olarak aldığın fiyata hatta belki de fazlasına satabileceksen; kalkıp da ikinci el kalem almanın bir mantığı kalmıyor çünkü aslında bedavaya sıfır mal alıp kullanmış oluyorsunuz verdiğiniz parayı geri aldığınız için.
şimdi gelelim ikinci el araçlara.
eskiden neden sıfır araç alınmazdı?
çünkü 50 bin liraya aldığın aracın kontağını çevirdiğiniz an değeri düşerdi. belli bir zaman kullandıktan sonra da 50 bin liraya aldığınız aracı belki 35 40 bin liraya satardınız. yani sizin aracı kullanmak için aslında verdiğiniz para 10 15 bin lira olurdu.
dolayısıyla insanlar sıfır malın kaybedeceği değeri karşılayıp karşılayamamaya göre sıfır araç alırdı.
FAKAT ARTIK TÜRKİYE'DE İŞLER DEĞİŞTİ.
"GÜNCEL EKONOMİK KOŞULLARDA" bir araca verdiğimiz değerin çok daha fazlasını geri alabiliyoruz.
geri alamadığımız tek şey o araca yaptığımız masraflardır. Yani 50 bin liraya bir araç aldınız. araç bir sorun çıkardı, 5-10 bin lira harcadınız. ikinci elde aynı aracın temizi de 50 bin lirayken siz kalkıp arızasını yaptırdığınız için 60 bin liraya satabilir misiniz?
bırakın o paraya satmayı belki arızasını yaptırdığınızı bile söyleyemezsiniz alıcıda kötü intiba bırakmamak açısından.
VEYA
aracınızın değerinin 60 bin liraya çıktığını düşünelim. 60 bin liraya aracınızı satarsınız ama kâr edemezsiniz. halbuki ikinci el alırken uygun fiyata aynı araca sıfırından ucuza binmeyi düşünmüştünüz. sıfırını alsaydınız, araca bir masraf yapmamış oluğunuz için kâr etmiş olacak ve sanayide bir yığın insanla muhattap olmayacak, işinizden gücünüzden geri kalmayacaktınız.
Geçen temmuz ayında 40 bin liraya sıfır r25 aldım. şu an sıfırı 49 bin lira.
büyük kâr etmedim ama zarar da etmedim.
elimde 0 km aldığım bir motosikletim var. satarken de belki iyi bir fiyata satarım.
e herkes sıfır alırsa ikinci elleri kim alacak diye sorabilirsiniz. Tabii ki de gerçekten sıfıra imkanı yetmeyenler olacak doğal olarak.
şimdi kafam rahat işime gücüme gidip geliyorum. seceresini biliyorum. satarken de vediğim paranın fazlasını geri alacağım.
ama sıfırını 40'a değil ikinci elini 35'e alsaydım belki sorunla karşılacaktım, belki sağa sola yatmış motora para vermiş olacak ve satarken sorunla karşılacaktım. e tabi bi de o ilk kontağa basıp jelatinleri çıkarmanın hazzı da işin tuzu biberi oluyor.
şu anki enflasyonla birlikte (satarken verdiğim paradan fazlasını geri alacağımı da göz önüne alırsak) 0 (sıfır) lira maliyetle 0(sıfır) km motosiklete binip, kafam rahat dolaşıyorum.
sizce tüm bunlara baktığımızda; şimdi sıfır mı yoksa ikinci el mi kârlı/mantıklı olmuş oldu?