İhmalkarlık-lastik ve on yıl sonra ufak çaplı kazam;

Merhaba arkadaşlar;

Bu akşam iş çıkışı başıma gelen olay ve üzüntümü paylaşmak istiyorum aslında,bikaç saattir başka şey düşünmüyorum çünkü.Yazı biraz uzun oldu, okumayacaklar için; lastikleriniz kötüyse değiştirin arkadaşlar sonra daha maliyetli ve üzücü olabilir, ve de ekipman, ekipman ben yaşamadım ama sadece mala da zarar gelmeyebilir..Yazının gerisi daha çok sohbet..

Normalde mevsim geçişi sabah soğuğu falan derken işe otomobille gidiyordum ve araçta yirmi gün kadar önce bir arıza meydana geldi.Servise gıcık olup yaptırmadım ben yaparım diye. Neyse hobi motosikleti olarak kullandığım motosikletimi yol biraz uzunca diyerek çıkardım kullanmaya başladım.. Lastikler de eski ve bir iki hafta sonra zaman olarak müsait olduğumda değiştirecektim.Dün akşam da lastikler iyice işaret vermişti..Dün yol boyasındaki kabarıklıkta arka kaydı yanladı,başka yerde yayaya yol vermek için ön freni sıktığımda dik konumda ön lastik kaydı v.s.Akşam da acil lastik değiştirmem lazım diye niyetine girdim ve ilk izin günümde değiştireceğim..

Sözde iyi kullanıyorum bu arada hani öğrenmenin sonu yoka ne oldu peki; ne badireler atlatmışız! gecenin ikisinde yan şeridimde kamyon lastiği mi patlamamış havaii fişek gibi telleri veya taşıdığı ürün tutuşmuş, karı yağmuru,uzun yolu,sıkışık trafiği, çukuru,hayvanı virajı,,viraj frenini,sıkıntılı durumda ne yapacağimi falan hani reflekslerimin durumunu biliyor kendimi tanıyorum yıllardır..sözde yani..Peki motosikletin ne durumda!

Şu durumda; Yağı suyu benzini tam, kozmetik olarak on üzerinden on, ondu diyelim artık..Kapalı otoparkta durmuş,yeri gelmiş brandasını yüz metre öteden toplamışım,kilometresi yok, kaç yıllık motorun toplu iğne kadar çiziği lekesi yok . Yoktu yani.Birde lastiği yoktu.Tipini, sesini falan da severim motosikletimin..

Çıktım işyerinden sıkışıklık her zamankinden az gibi, bölünmüş yolda bir kaç kilometre filtreleyerek ilerledim, sağ şeride geçtim,üç şeritli bağlantı yoluna giriyorum sağa doğru viraj, babanın büyüğü gibi düşünün, yüzde beş eğimli gibi aşağı sanki sonra da eğim yukarı..Yol bildiğimiz sıcak parlak asfalt...Hani otomobiller de birden hızlanıp aniden durur ya sıkışık trafikte, önümdeki şeridimdeki araç-mesafe on metre kadar-birden ilerleyip dururken ben de ikinci veya üçüncü viteste hafif gaz açıp bunun duraladığını görünce aynı anda sol arkaya baktım gelen var,biraz da ikisinin tam ortasından akmayı düşünüyorum, ön frene dokunmamla(arkanın hemen kayacağını bildiğimden sanırım direk öne dokundum normalde viraj içinde yapacağım iş değil, bir de diğer motorun frenleri aynı dozda tutmuyor bile) ön kaydı bıraktım tekrar dokundum-derken toparlayamadım kayarak duran-durmakta olan aracın sol kısmınına on beş yirmi kmh ile sol arka teker hizası gibi vurdum, galiba bir metre kala vurmadan motosikletten ayrıldım..

Motor sola yattı ön teker hafiften aracın altına girer gibiydi, gidon yamuldu,topuzu asfalta sürttü, depoya da çarpmış anlaşılan, en solda depoya değmez ya bu değiyor sola çevirince neresi kırıldıysa artık depoda mercimek kadar hafif çökük var gibi..Far ve aynalarda bişey yok:)
Vites pegi yamulmuş biraz..Değişmesi lazım..
Sol ayak peginden emin olamadım onda da bişeyler olabilir..
Sol karanejın alt kısmı soyulmuş siyah olarak çıkmış sürtünmeden..Değişmesi şart..

Bir hatam da işyerinde üst değişmemek için kask eldiven ve günlük bot kullanmam, ki normalde gezerken pantolonsuz botsuz montsuz kullanmam. Motordan ayrılınca nasılsa sağ dizimi asfalta çarptım galiba sıcağına çok anlamasam da şu an epey ağrı var.Tarak kemiğinin sağında ağrı var, eski yaraların dışında şükür bende bişey yok, arkadan gelen araçlar da durdu zaten..Ama ayağımda pantolon olsa hiç bir şey olmayacaktı muhtemelen..

Direkt motosiklete bir baktım içim cız etti adeta sanırım soğutma sıvısı vardı yerde hafiften, kaldırdım motoru sağına soluna çalışmasına baktım üç beş dakka sonra 30-40 ile devam sonra..
Belki 30-40 masraf çıkacak bilmiyorum araştırmadım, yarın doktora gidersem o da ayrı iş..
Bir iki yıl sonra değiştirip yükseltirim diyordum, ona ayrı moralim bozuldu bildiğimiz risklere ilaveten..

En kötü tarafı da, tam da ilk izin günümde lastik işini halletmem lazım derken bunun olması.Üzülsem de artık bir musibet bin nasihatten iyidir diye düşünüyorum, ya bi bariyer dibinde virajda falan yüksek hızda başıma iş gelmediğine şükrediyorum..

Bu kazadan ders almaya çalışacağım artık..

Okuduğunuz için teşekkürler..

Son düzenleme:
Motosikleti
K 1600 GTL
Geçmiş olsun... Motorada canınızı sıkmayın hepsi hallolur....

Geçmiş olsun , Ders aldıysak ne güzel. Daha kötü sonuçları olabilirdi , bunu bir ikaz gibi değerlendirin. Halinize şükredin.
Okuyanlarda ders çıkardıysa dahada güzel. Şekil 1a ..

Motosikleti
Honda Forza
Çok geçmiş olsun. Canınıza bişey olmadan atlatmanız her şeyden önemli.

Sende kırık çıkık yok en azından işinden gücünden olmadan atlatmışsın biraderim , gelmiş geçmiş olsun..

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Geçmiş olsun.

En azından sizde büyük bir şey olmamış. Sağlık olsun bu da ders olsun deyin. Cana geleceğine mala gelsin deriz hep ama o halde motoru görünce insanın içi cızz ediyor bilirim.
Kasko varsa yetkili serviste tamir ettirin, en azından orjinal parçalarla değişir.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Geçmiş olsun, en kötü kazanız bu olsun.

Motosikleti
DUKE 250
çok geçmiş olsun, araçlarımızın yerle tek teması lastiklerimiz, kesinlikle ihmal edilmemesi gereken yer olmasına rağmen malesef burayı hep ihmal ederiz. benimde arka lastiğim çok kabak, hep ilk fırsatta değiştireceğim diyorum ama, icraat 0.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Geçmiş olsun. Daha kötü olabilirdi, buna da şükür.

Motosikleti
BMW 1250 GS ADV
Çok geçmiş olsun. En azından bilinçlisiniz. Kazanızda, kendinizde de hata bulduğunuz için kendinizi çok daha hızlı geliştireceksiniz. Lastik gerçekten önemli. Allah beterinden saklasın.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar