Malum havalar güzel transalp sahipleri yazmıyor geziyor. Bende gezenlerden biri idim şimdi yazayım ilerde inşallah fotoğrafları da yüklerim.
Motorumu aldıktan sonra 4 adet orjinal ngk buji (iridyum filan değil), dot4 fren hidroliği, motor yağı, yağ filtresi, soğutma suyu ve antifirz değişmi yaptım. Aslında hava filtresinin de değişmesi gerekiyormuş ama aldığım arkadaş durumu iyi dediğinden sipariş etmemiştim bizim buralarda da bulmak mümkün değil. Siparişi verip ilerki bir tarihte onu da değişmem lazım sökünce aslında durumunun iyi olmadığı açığa çıktı.
Yağladım zinciri, yükledim bagajı, çektim besmeleyi vurdum kendimi yollara. Erzincan-Tirebolu güzergahında bol molalı ilk uzun yol tecrübesine korka korka başladım aslında. Ama şimdi bir kez daha ne iyi etmişim dedim transalp aldığım için. Gidiş dönüş her türlü yol şartlarında (bol yol çalışması vardı) iyisiyle kötüsüyle, kurusuyla ıslağıyla bol virajlı ve rampalı 550 km de zevk almadığım tek zaman gece sürüşü idi. Yağıtan dolayı yola bolca taş düşen, heyelanlı bölgelerin ve yoldaki kumların birden karşıma çıkma korkusu ile gece daha zayıf olan görüşden dolayı biraz temkinli gitmem gerekti. Aynı yolu gündüz geri gelirken müthiş zevkli idi.
Gece sürüşünde öndeki araçlar her daim ışığımdan rahatsız oldular. Aslında bağaj çok yüklü motorun önü kalkmış da değildi ama sanırım gaz açıp kapama ön lambanın açısını değiştiriyor ve karşıdan gelen değilde arkasından takip ettiğim araçlar rahatsız oluyor. Far ayarlarıma da bir kez daha bakmak gerekiyor sanırım. Gerçi almadan önceki gün TÜV muayenesi yapıldı ve farlarla ilgli bir sıkıntı yoktu ama tedbirli olmak diğer araçlara da saygı duymak gerek.
Herkesin merak ettiği konu ne yaktığım sanırım evet biraz agresif kullanımla bir tüplü taksi kadar yaktım. Gidiş dönüş 550km de 140-160 km aralığında tırmandığım rampalar ve ani hızlanmalarla birlikte 100 km de 5,58 lt yaktım ki tüm yolculuk 120 tl tuttu. Yani en az yakan model olsa düşeceğim en alt rakam 90-100 tl olurdu. Varsın 30 tl fazla yaksın senede bu hesapla en fazla 200 tl zarar ederim o da aldığım keyfin bedeli derim.
Öyle yerler olduki kum üzerinde ön fren veya arka fren durmaya yakın kilitlendi ancak en ufak bir denge bozukluğu, kayma, kafa bükme yapmadı inanılmaz kefiy verdi bu olay bana. Başka motor olsa ön frende ki en ufak hata yere yatırırdı. Gerçi emsalleri de belki böyledir ama daha önce kullanıdığım tüm motorlardan daha dengeli geliyor bana. Bozuk mıcırlı yollarda 60-80 arası hızlarda dalma eğiliminden dolayı yavaşladım ama mıcır olmayan sert zemin her tür çukur kasis üzerinde de yavaşlama ihtiyacı hissetmeden sürebildim. Süspansiyon çok hoşuma gitti.
Şehir içinde beğenmediğim sağ ayağıma gelen ısı uzun yolda müthiş bir güzellik oldu keşke birazı da sol ayağıma vursa dedim.
Yok mu hiç beğenmediğim nokta var evet 1. vites ve 2.vites oranı biraz daha farklı olmalı imiş. 2. vites biraz daha alt hızlara cevap verebilse sıkışık trafikte ve şehir içlerinde iyi olurmuş. Öyle bir hız aralığı varki sıkışık trafikte 1. vites yetmiyor 2. vitese attınmı hız düşünce tekrar 1. vitese geçmek gerekiyor. 1-2 yapmak zorunda kalınıyor.
Bu arada km 23.000'i geçti. Zincir dişli durumu iyi sanırım 30.000 civarında değişmem gerekir.
Motoru aldığımda içinde avadanlık seti yoktu ve en sıkıntı çektiğim konu bujilerin değişmesi oldu. Üst bujileri söküp takmak epey zor oldu. Eğer orjinal buji anahtarını bulabilirsem almak isterim diğer parçaları temin ettim ancak buji anahtarım yok bu konuda yardıma ihtiyacım var acaba nereden nasıl temin edebilirim?
Bu arada bir de duyuru yapayım
Ben festivale bir mani keder çıkmazsa motorumla katılacam. Gelmek isteyenler olursa
[email protected] adresinden mail atarak benimle irtibat kurabilirler. Detaylı bilgi için de edkik.org.tr adresine bakabilirler.