Honda Motosiklet Eğitimi

Arkadaşlar öncelikle hepinize merhabalar
sitenize yeni kayıt oldum adım alper ankarada ikamet ediyorum 21 yaşındayım
ve önümüzdeki ehliyet sınavına gireceğim 1 ay içerisindede motorum gelicek honda cbr 125 2009
Şimdi asıl size sormak istediğim konu hondanın gebzedeki motosiklet eğitimine kayıt yaptırmak istiyorum,güvenli sürüş 1 e 2 günlük ücret 280 tl acaba aranızdan daha önce bu eğitime katılımış olan varmı,yani katılırsam faydasını görürmüyüm bunu öğrenmek istiyorum.Çünkü 280 eğitim için+yol+yemek+otel parası derken baya bi para gidecek boşa gitmesini istemiyorum
Not:Motor tecrübem yok
Şimdiden hepinize yorumlarınız için teşekkürler:cat::cat::cat:

kesinlikle faydasını göreceksindir çünkü sana motor üstünde olabilecek reaksiyonlarıda anlatıp buna göre ne önlemler alabileceğiniz konularındada anlatımlar yapılıyor :cat:

peki güvenli sürüş 1 de yanı daha motorlla yeni tanıçacak olanlarlada aynı şeyii yapıyorlarmı yoksa sadece tahtada ders anlatamı şeklindemi?

2. gün kullanıyorsun diye biliyorum, daha önce vitesli motosiklet kullanmadıysan 1'e katılman daha uygun, ben direkt 2'ye gittim ama 2000km tecrübem vardı. Kukalar arasından geçmek bayağı zordu diye hatırlıyorum. motosiklete hakim olmayı gerektiriyor.

Detaylı bilgiyi Honda'dan alabilirsin.

ben gs2 ye gittim, daha önce hiç vitesli motor kullanmamıştım ama scooterda 700 km tecrübem vardı. Hemen öğrettiler, Şunu söyleyebilirim ki orada alacağın eğitimde kullandığın gerek scooter gerek honda cbf 150 olsun motor kültürünü sana aşılıyorlar. 2 günün sonunda bambaşka bir motorcu olup çıkıyorsun. Kukaları dert etme çünkü başını yeteri kadar çevirdiğinde nasıl döndüğüne sende şaşırıyorsun.

Eğitim çok eğlenceli, çok güzel dostluklar kurulan bir ortamda yapılıyor. Günün sonunda honda cbf 500, cbf600 ve cbf 1000 ile 3 tur attırıyorlar :)

Şimdiki motorumla 3000km yapıp gs3 e gitmeyi düşünüyorum.

280 ytl veriyorsun fakat herşeyi sorup öğreniyorsun. Çok farklı parkurlar var, similatörde var o da çok eğlenceli.

Son düzenleme:
youtube a Honda Motosiklet Eğitimi diye yazarsan 2 günlük eğitimin parça parça hepsini yüklemişler. İzlersen eğitimin nasıl olduğuna dair bilgin olur en azından.

youtube a Honda Motosiklet Eğitimi diye yazarsan 2 günlük eğitimin parça parça hepsini yüklemişler. İzlersen eğitimin nasıl olduğuna dair bilgin olur en azından.

hepiniz sağolun arkdaşlar
evet izledim o eğitimleri yalnız o gs 2 imiş acaba 1 demi böyle full motor üzerinde geçiyo diyorum.eğer öyle ise müthiş tabi

hiç tecrübem yok diyorsun...illaki faydasını görurusun.motosikletin şakası olmaz o şukadar bu bukadar diye kaçıyoruz..hayatımızın değeri ne kadar...varmı bi değeri..

merhaba alper hosgeldin...madem ankaradasın İstanbula gidip sadece 2 gün için o yorgunluga ve o paraya degmez diye dusunuyorum 2 gun cok kısa cunku, bende ılk basta dusunmustum ancak sonradan vazgectım arastırmalarım sonucunda en derlı toplu bu işin egitimini veren yer olarak advanture motosiklet egitim okulunu buldum ankarada 4 hafta her pazartesı teorık egıtım var ayrıca yaklasık 16 17 saat pratik egitim alabiliyorsun ben oraya katıldım sonuna geldim artık memnunum ,sadece egitim verdıklerı yer golbasında ama psıt oldukca duzgun ayrıca egitiminin devamı olarak sahip oldugun motosiklete adaptasyon egitimide veriyorlar...kurs ucretıde 380 tl.....

Honda'da GS2 eğitimi aldım.Girdiğimde vitesli hiç kullanmamıştım.Hep scooter kullanmıştım.Ancak 2. günün sonunda CBF500,CBF1000,Varadero,Transalp,CBR125 dahil olmak üzere hepsine binip test ettim.Zaten ikinci gün eğitimin sonuna doğru insanın kendine güveni geliyor.

Benim kanım Honda bu işi para için yapmadığını gösteriyor.280 Liraya oldukça iyi bir eğitim veriyor.Bunu gitmeyen kimse bilmez.

2 gün kısa gibi gözüksede çok yararlı olucak bilgiler ve teknikler öğreniyorsun.

Ben gs2'ye gittim çok memnun kaldım, 3. ve 4. eğitimlerede gidicem.
Verilen eğitim 280 lirayı fazlasıyla karşılıyor:cat:

Ben iki üç sene önce birinci kademesine gitmiştim, geçen martta da ikinci kademesine gittim.

Motor kullanmayı o ilk kademe eğitimde öğrenmiştim. Öncesinde motosikleti sadece Donald Duck'ın yazılarından tanıyordum.

İzlenimlerim nasıldı peki? Hatırlayabildiğim kadarıyla yazıyım: Öncelikle, eğitimcileri epey kaliteli bulmuştum. Düzgün konuşan, kendinden emin, işine hakim insanlardı. Pistse küçük görünmüştü gözüme. Tenis kortu gibi değil İstanbulpark gibi bir yerle karşılacağımı hayal ediyordum herhalde :)

15 kişinin oraya fazla geldiğini hatırlıyorum. Başlangıç alanında devamlı yığılma oluyordu. Eğitim slalomla başladığı için çıkmadan önce öndekine biraz mesafe tanımak gerekiyordu ama öndekilerin ekserisi çok yavaş kullandığından o mesafe bir anda kapanıyordu. Sonra salyangoz hızında devam etmeye çalışıyordum parkurda. Salyangoz hızının bana ne faydası olduğunuysa Allah bilir. Yaptığım "sortilerin" en az yarısı çöpe gitti bu şekilde. Dolayısıyla paramın yarısı belki de.

Başlangıç yerindeki yığılmadan bahsetmiştim ya? Orada hep sıramı bekledim. Benden önce gelen çıkmadan çıkış yapmadım. Bununla beraber, arkamdan gelenlerin ne benim önümdekini ne de beni beklemeyip fırladıkları çok oluyordu. Kafamdan dumanlar çıkıyordu tabii. Gene de kimsenin hakkını yemedim. Haksızlık yapmaktansa haksızlığa uğramayı tercih ederim.

Üç defa düştüm o eğitimde. İkisinin sebebi belli: Viraj içinde ön fren yapmak. Ama o düşüşlerden sonra öyle bir yer etti ki kafamda viraj içindeki frenin tehlikesi, düşmemiş olmayı istemem kesinlikle. O gece yatakta yarı uyur vaziyetteyken düşme sahnelerini tekrar tekrar yaşayıp irkilmiştim. Viraja biraz hızlı giriyorum, frene dokunuyorum ve... Elektrik şoku yemiş gibi bir irkilme, aniden gözlerimin açılması... :queen:

Üçüncü düşüşüm koca motorunu slalomda dans ettiren hocaya özenmemden oldu. Onun kadar hızlı gitmeye çalıştım, sonra bir "garç" sesiyle kendimi yerde buldum. Aşırı gelişmiş koruma demirini yere mi sürttürmüştüm acaba? Slalom haricinde sürttürdüğüm olmuştu gerçi, hatta hoşuma gitmişti bu iş. Saymaya başlamıştım: "Bir kere sürttürdüm, iki kere sürttürdüm..." Ama bu seferki bayağı şiddetli olmuştu. Neyse, bir yerime bir şey olmadı.

Kaskın önemine de şahit oldum o eğitimde. Minyon bir hanımefendi vardı. Rampada kalkış eğitimi sırasında motoru ön frenle durdurmaya çalıştı, başaramadı. Motor arkaya kayarken ayaklarından falan destek alarak durdurmaya çalıştı ama olmadı. Sonra her nasılsa kuyruğun üstünden sırt üstü yere düştü. Neredeyse durma hızında. Peki ilk neresini ve nasıl yere çarptı dersiniz? Kafasının arkasını ve küt diye. Kask olmasaydı durduğu yerde düşmekle bile çok feci zarar görebilirdi yani.

Yaptığım diğer bir hata da kıyafet hatasıydı. İlk gün, internet sitelerinde dediklerine uyup uzun kollu tişörtle gitmiştim. Hayalimde İstanbulpark gibi bir yerde eğitim görmek vardı ya? "Herhalde yüksek hızlara çıkıp rüzgardan üşüyeceğiz, o yüzden uzun kollu lazım" diye düşündüydüm. Eğitimi haziran ya da temmuz ayında gördüğümü de belirtiyim. Neyse, ben uzun kollu tişörtle terledim güneşin altında, ama baktım millet püfür püfür tişörtlerle gelmiş. Pişman olup ikinci gün ben de tişörtle geldim. Püfür püfür de gezdim, pek rahattı! Neyse, eğitim bitti, kıyafetleri çıkarıyoruz. Dirseklikleri çıkarırken bir baktım, benim kollar kıpkırmızı olmuş. Güneşte pişmiş resmen. Ama dirsekliklerin ve çapraz çapraz geçirilen kayışlarının altı bembeyaz! Istakoz - zebra melezi bir yaratığa dönmüştüm. Renk farkının tamamen kapanması belki bir sene sürdü.

"Eğitim iyi hoş da, benim her şeyden önce trafikte nasıl kullanacağımı öğrenmem gerekir. Tekrar tekrar yapılan düşük hızda dar dönüş çalışması trafikte motor kullanma becerisine ne kadar tahvil edilebilir ki?" diye düşünmüştüm. Bu yüzden, eğitimden bir buçuk sene kadar sonra ilk motorumu aldığımda bir de Villa Levent'ten ders almıştım.

Derken geçen martta hem ayıracak zaman buldum hem de para. Ne yalan söyleyim, Honda'nın GS-2'de "engebeli sürüş eğitimi" verileceğini söylemesi de aklımı çeldi. Krosa mrosa pek hevesliyim ya? Bizi kros motoruna bindirip toprakta dolaştıracaklar sandım. İstanbulpark'tan sonra bu... Biraz hayalci miyim neyim :cherry:

Eğitimin geçen seferki kadar kalabalık olmayacağı umuduyla havalar henüz soğukken ve hafta içi gün aldım. Gerçekten de ilk günkü katılımcı sayısı 10'du, ikinci gün bir hanımefendinin düşüp bacağını zedelemesiyle bu sayı dokuza düştü. Peki parkurdaki trafik sıkışmaları, başlangıç alanındaki yığılmalar ve haksızlıklar sona erdi mi? Hayır! En fazla biraz hafifledi.

Öncelikle, ikinci kademe eğitim olmasına rağmen katılımcıların çoğu acemiydi. Dördü beşi daha geçen hafta birinci kademe eğitimden geçmişler, sıcağı sıcağına ikinci kademeye yazılmışlar. Pek sınırlarını zorlama arzusu da olmayınca yürüme hızında slalomlar, virajlar... Nispeten hızlı kullanan dört kişi ya vardı ya yoktu.

Geçen eğitime göre hoca sayısı azalmış, beş altıdan ikiye düşmüştü. Eğitim süresi de günde iki saat falan kısalmıştı. Hocaların kendileri de şikayetçiydi bunlardan.

Hoca demişken, ters düştüğümüz birkaç hususu sıralayım:

1- Ön frende ve debriyajda parmak bulundurulmasını kesinlikle istemiyorlardı. Haklılık payları var, parmaklar frende olursa viraj içinde falan refleks olarak basılması tehlikesi büyüyor. Frenleme dört parmakla sıkıldığında dozajlamanın daha hassas yapılabildiği de doğru. Fakat ben tepki süresindeki kısalmayı bu avantajlara tercih ediyorum.

2- Frenlemede, ani olsun yumuşak olsun her türlü frenlemede, debriyajın çekilmesini istemiyorlar. Son bir iki metreye kadar debriyajsız yavaşlamak gerektiğini öğretiyorlar. Gene ekol farkı. Avantajları da var dezavantajları da.

3- İşte bu ciddi: Kontra tekniğine ahir zaman hurafesi muamelesi yapıyorlar. Yönlendirme kesinlikle gidondan yapılmazmış. Motosiklete bacakla, scooter'a kalçayla yön verilirmiş. Bir de sunum yaptılar: "Bakın kalçama, slalomu tamamen kalçam yapıyor." Madem keramet kalçada, kalçan yiyorsa bırak ellerini, öyle dön. Adamları kendi mekanlarında bozmak, ortamı germek istemediğim için sesimi çıkarmadım. Ama katılımcı arkadaşları ne zaman başıboş yakalasam hararetli hararetli açıkladım çalıştım: Keith Code, "No BS bike". İkna olmadılar. Bir yanda koca Honda hocası, diğer yanda bir gün önce tanıştıkları kursiyer.

Engebeli arazi eğitimi neymiş, biliyor musunuz? Yere birbirine paralel konmuş kare kesitli iki uzun boru düşünün. Bunların arasına da yarım metre arayla aynı tip borular kaynatılmış olsun. Bir nevi merdiven şekli yani, ya da tren rayı şekli. İşte bunun üstünden geçmekmiş engebeli arazi eğitimi. Kros motoruna binme hayaliyle giden birini pek kesmedi tabii.

İkinci gün neredeyse aralıksız yağmur yağdı. Ben üstümde yağmurluk, altımda deri pantolonla gitmiştim. Pantolona daha iki gün önce mi ne su geçirmezlik veren balmumu esaslı bir deri bakım ürününü iyice yedirmiştim. O yüzden korkum yoktu. Diğer kursiyerler, dağıtılan yepyeni ve afilli yağmurlukları giydi. Lüks bir marka var ya, Ricca mı, Ricah mı ne. Ama o kadar çok yağmur yedik ki günün sonunda benim deri pantolondan içeri epey su sızdı. Altımda da kargo pantolon vardı, o ayrı. Diğer kursiyerlerin yağmurlukları da ağ kısmından epey su almış. Gayet yeni görünmelerine rağmen, su sızdırmazlık sağlayan kaplama ağ kısmında biraz aşınmış. Pantolonlar sırılsıklamdı.

Yağmur beni biraz tedirgin etmişti. İlk günkü kadar pervasız girmiyordum virajlara. Ama fark ettim ki lastikler yağmurda da kaymıyor. Honda'nın pisti dedikleri kadar varmış.

Hocalardan pek teknik tavsiyesi, tüyosu falan alamadık. "Çek elini frenden! Yavaşla! Yavaşla! Virajın çıkışına bak!" gibi uyarıları saymazsak tabii. Hunilerle parkur oluşturup ikinci viteste aralarında dolaşmamızı beklediler. Kontra tekniğini geçtik, "Ayağını içteki basamağa ver, kalçanı sağa kaydır, sola kaydır" falan gibi şeyler bile söylemediler.

"Yavaşla" uyarısı da ilginçti çünkü eğitimin başında "bakın, böyle bir imkan bulmuşken sınırlarınızı zorlamanızı isterim" deyip takdirimi kazanan gene kendileriydi.

Üff, amma yazmışım! Toparlayayım artık. Toplamda Honda'dan iki, Villa Levent'ten bir kurs görmüş oldum. Sürücü kursundan aldığım yalandan eğitimi hiç saymıyorum. Peki motosiklete yeni başlayacak birine hangisini tavsiye ederim? Aslında Villa Levent'ten aldığım eğitim grup eğitimi değildi, iki haftaya falan yayılan özel derslerden ibaretti. İkisinden birini tavsiye etmem gerekirse... Aslında ikisi de tek başına yeterli değil bence. İkisinin de üstün yanları ve eksiklikleri var. Bilemiyorum.

Pratik eğitimin yanında işin teorisi de ihmal edilmemeli. İnternet güzel kaynak. Okuduğum kitaplardan da çok faydalandım ben. Donald Duck'ın kitabı müthiş. Anlatılması gereken şeyleri gayet sade ve açık anlatmayı başarıyor. Üslup da çok eğlenceli. Motosiklete hiç ilgi duymayan biri bile bir solukta okur bence.

Ondan başka, David Hogue'un meşhur "Proficient Motorcycling"ini İngilizce bilen herkese tavsiye ederim. Türkçeye çevrilmedi o kitap, değil mi?

bende 1 , 2 ve 3 gittim bu günlerdede sonuncusu olan 4 gideceğim binlerce kilometre yol yapmış olmama ragmen şiddetle tavsiye ederim.

Tabiki görürsün arkadaşım bende güvenli sürüş 2 ye gitmiştim ama galiba nalatılanlara göre gs1 ile gs 2 nin bi farkı yok galiba bende 280 ve diğer masraflara kıy git bi seferlik beğenirsen tekrarlarsın beğenmezsen bi şey kaybetmezsin,ki hoşlanmayacağını sanmam

Ben 1,5 ay kadar önce Güvenli sürüş 1 eğitimini aldım. Kesinlikle tavsiye ederim, öğlene kadar teorik bilgiler veriliyor sonraki 1,5 gün motor üzerindesin. ŞU anda yeni motosikletimle öğrendiklerimi uygulama fırsatına sahibim. Kendi başına belki de çok uzun sürede veya acı tecrübelerle öğrenebileceğin şeyleri daha hızlı ve doğru şekilde öğrenme konusunda mükemmel bir başlangıç oluyor. Biraz tecrübe kazandıktan sonra 2. eğitimi almayı düşünüyorum. Eğitime katılmanı kesinlikle tavsiye ederim.

arkadaşlar hepinize yorumlarınızdan dolayı teşekkür ederim
peki lucastorn arkadaşım eğitimler 16.30 dan uzuyomu yoksa 16.30 dedinmi biter mi buda önemli benim için bilgilendirirsen sevinirim

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Ben gs 1 'e gitmiş biri olarak şiddetle tavsiye ederim :) Her yerde her sorana da söylüyorum paranın karşılığını Türkiye'de en iyi alabileceğin tek eğitim veren kurum bence.
Arkadaşa sormuşsun yeni gördüm evet saatlere sadık kalınıyor, herşey sistemli.

Son düzenleme:
Egitimlerin saatinin kesin bitis tarihi yok' yani bitis saati duruma gore oluyor. Ben gittigimde ilk gun 4.30da bitmisti 2.gun 5.15 gibi bitmisti yanilmiyorsam hesabini ona gore yap. O gunku performansa gore, egitim bitis saatleri degisebiliyor.

Ben bu kursa gitmedim ama gidenlerden mutlaka katılınması gereken bir kurs olduğunu duyuyorum sürekli, ilk fırsatta yazılıcam. Tecrübeli sürücü olduğunuzu düşünüyorsanız bile katılın, faydası varmış, ben söyleyenlerin yalancısıyım

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar