Honda Cbr500R Garip Marş Durumu

Merhaba öncelikle. Foruma girmeyeli uzun zaman oldu. Ankarada okulumla uğraştığım için motoruma uzak kaldım. Haliyle foruma da uğrayamadım. Yarın stajım başlıyor ve motorla gidip geleceğim. Fakat motoru ilk çalıştırdığımda arıza ışıkları sökmüyor ve farklı bir sesle çalışıyor. 2 sn sonra düzeliyor. Bugün aküsünü yeni taktım, marş yaparken göstergeyi selamladı yeniden. Akü zayıflamıştır diye düşünüp biraz dolaştım gazladım fakat gösterge selamlama düzelse de bahsettiğim sorun düzelmedi. Kendi çektiğim videoyu ve normalde nasıl çalıştığını video olarak ekliyorum.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
"Motorun üzerine oturup yan ayağı kapattıktan sonra" marşa basarak bir daha deneyin bakalım değişen bir şey olacak mı?

Motosikleti
Forza250-cygnusL
İlk çalışmadaki takılma aküden..Biraz zayıflamıştır...
Sonra gelen ve 2 saniye sonra giden ses normal sayılabilir.. Çünkü yağ pompası yağıpüskürtene kadar ilk çevirme yağsız olur bekleyen motorda..
Ben anormallik göremedim..
Aküne ve şarj ölçümlerine baktır bence..

İlk çalışmadaki takılma aküden..Biraz zayıflamıştır...
Sonra gelen ve 2 saniye sonra giden ses normal sayılabilir.. Çünkü yağ pompası yağıpüskürtene kadar ilk çevirme yağsız olur bekleyen motorda..
Ben anormallik göremedim..
Aküne ve şarj ölçümlerine baktır bence..
Tekrardan kontrol edeyim multimetre ile. 👍🏻

Motosikleti
Honda 500 serilerinin yan ayak müşürü veya onun kablo demeti bağlantısı veya düpedüz kablo demetinde (? artık hangisi ise - net değilim...) sık rastlanan (kronik) bir sorun var; bu sorun baş gösterdiğinde motosiklet yan ayaktayken marş motoru dönmesine rağmen motor start almakta zorlanıyor veya hiç start almıyor.

Ondan öncelikle motorun üzerine oturulup yan ayak kapatıldığında da aynı şekilde davranıp davranmadığını sordum. Eğer normal bir şekilde çalışırsa sorun yan ayak müşürü / kablo demeti tarafındadır.

Önemli bir şey değil, motoru çalıştırma şeklinizi değiştiriyorsunuz o kadar. Başka bir etkisi olmuyor; 2 yıl o şekilde kullandım CB500F'imi. Yan ayaktayken start almak bilmiyordu. Yukarıda tariflediğim şekilde çalıştırdıktan sonra yan ayağı açıp motordan iniyordum veya eldivenleri giyip yola çıkıyordum. (Eldiven giyme de motor o arada bir 30sn çalışsın her yeri yağlansın diye bekleme bahanesi...)
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Merhaba @BloodyBaron, son durum nedir acaba? Sebep / çözüm bulabildiniz mi?

Son düzenleme:
Dene
Honda 500 serilerinin yan ayak müşürü veya onun kablo demeti bağlantısı veya düpedüz kablo demetinde (? artık hangisi ise - net değilim...) sık rastlanan (kronik) bir sorun var; bu sorun baş gösterdiğinde motosiklet yan ayaktayken marş motoru dönmesine rağmen motor start almakta zorlanıyor veya hiç start almıyor.

Ondan öncelikle motorun üzerine oturulup yan ayak kapatıldığında da aynı şekilde davranıp davranmadığını sordum. Eğer normal bir şekilde çalışırsa sorun yan ayak müşürü / kablo demeti tarafındadır.

Önemli bir şey değil, motoru çalıştırma şeklinizi değiştiriyorsunuz o kadar. Başka bir etkisi olmuyor; 2 yıl o şekilde kullandım CB500F'imi. Yan ayaktayken start almak bilmiyordu. Yukarıda tariflediğim şekilde çalıştırdıktan sonra yan ayağı açıp motordan iniyordum veya eldivenleri giyip yola çıkıyordum. (Eldiven giyme de motor o arada bir 30sn çalışsın her yeri yağlansın diye bekleme bahanesi...)

Merhaba @BloodyBaron, son durum nedir acaba? Sebep / çözüm bulabildiniz mi?
Merhaba. Deneyeceğim hocam. Maalesef stajdan dolayı eve gittiğimde dermanım kalmıyor. Muayenesi olmadığını fark ettim, o yüzden mesajı yazdığımdan beri binmeye fırsatım olmadı. Yarın sabahtan muayeneye gideceğim. O zaman denerim dediğiniz gibi. Çok teşekkür ederim.

@BloodyBaron marşa basma esnasında 10v in altına düşmemesi lazım, onu da.bir kontrol edin
Bunu da kontrol edeyim teşekkürler.

Arkadaşlar sanırım sorun akü. Marşa basarken 8 voltun bile altına düştüğü oluyor. Motosiklet şarj ediyor çünkü kullanıp denediğimde sorun olmuyor. CBR500Rın aküsü 90 derece yatay yerleştirilmiş, bu yüzden normal sulu akü kullanamıyorum sanırım. Akü önerebilir miyiniz? Fulbat FTZ10S kullanıyordum, gene ytz10s almam gerek sanırım ama akü fiyatları çok yüksek. Var mı önerebileceğiniz bir yer satın almak için? @Cyan @KnowX

Motosikleti
CBR 500 R
Yatay yerleştirilmiş derken neyi kastediyorsunuz? Ben de cbr500r kullanıcısıyım Akü yatay falan değil normal duruyor

Motosikleti
Yatay yerleştirilmiş derken neyi kastediyorsunuz? Ben de cbr500r kullanıcısıyım Akü yatay falan değil normal duruyor
Honda 500 serisinde akü 90 derece devrik durur, yani dolum ağızları yukarıya bakmaz. Dolayısıyla sıvısını kendinizin doldurduğuz aküler uygun değildir, sızıntı yapar. Honda 500 serisi için fabrikada mühürlenmiş ve aktive edilmiş aküler kullanılmalıdır.

@BloodyBaron bilindik markalardan (Yuasa, Fulbat, BS vs.) on-line bakacaksınız artık; en az 3-4.000₺ tutar büyük ihtimal.

Sonradan ekleme, Karadeniz Motor diye bir satıcıda BS BTZ10S SLA 3.800₺ fiyata (8 taksit) görünüyor. (Satıcıyı bilmiyorum...)

Son düzenleme:
Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Honda 500 serisinde akü 90 derece devrik durur, yani dolum ağızları yukarıya bakmaz. Dolayısıyla sıvısını kendinizin doldurduğuz aküler uygun değildir, sızıntı yapar. Honda 500 serisi için fabrikada mühürlenmiş ve aktive edilmiş aküler kullanılmalıdır.

@BloodyBaron bilindik markalardan (Yuasa, Fulbat, BS vs.) on-line bakacaksınız artık; en az 3-4.000₺ tutar büyük ihtimal.

Sonradan ekleme, Karadeniz Motor diye bir satıcıda BS BTZ10S SLA 3.800₺ fiyata (8 taksit) görünüyor. (Satıcıyı bilmiyorum...)
Geçen aylarda vstrom ve xmax için birer yuasa akü almıştım, benim aldığım yuasa aküler asidi kendimizin doldurduğu modellerdi, bunlar yatık duran aküye olmaz.
Fulbat markasını ithal eden firma kapandı diye biliyorum, denimoto ithal ediyordu onları, kapandı, yurtdışına taşındı.
Fabrikada mühürlenmiş aktive edilmiş akü olarak LP markası var bildiğim.

Motosikleti
Motorsuz

Karadeniz motor güvenilir ben zincir dişli ve yağ filtresi almıştım geçen aylarda.

Motosikleti
Honda CBR500R
Bu gönderiyi görmem iyi oldu. Aynısı bende de oluyor, hatta arada marşa basınca ekran animasyonu gidip geliyor. Sanırım yaz gelmeden aküyü değiştirmem gerekecek.

Motosikleti
CBR 500 R
Bu gönderiyi görmem iyi oldu. Aynısı bende de oluyor, hatta arada marşa basınca ekran animasyonu gidip geliyor. Sanırım yaz gelmeden aküyü değiştirmem gerekecek.
Hemen aküden olduğunu düşünmeyin, cbr500r' lerin bazılarında kontak kronik olarak problemli. Benimkide aynısını yapıyor çok umursamadan senelerdir biniyorum. Ufak bir temassızlık sadece.

Motosikleti
Honda CBR500R
Hemen aküden olduğunu düşünmeyin, cbr500r' lerin bazılarında kontak kronik olarak problemli. Benimkide aynısını yapıyor çok umursamadan senelerdir biniyorum. Ufak bir temassızlık sadece.
Benim akü daha önce sıfırlandı kontağı açık unuttuğum için 😀 Sonrasında takviye ile çalıştırıp sürerek şarj ettim. Servise kontrole götürdüğümde de zaten akünün iyi olmadığını söylemişlerdi, ben de akü değişimi için fiyat aldığımda 10 bin tl tutar dediler tarih o zamanlar Eylül 2025. Kış geldi sabahları hava 2-3 derecedeyken de sürdüğüm oldu bazen 2 hafta sürmedim ama tek marşta çalışıyor. Tek rahatsız eden konu, konu sahibinin videosundaki olay, aynı durumu yaşıyorum. Daha önce böyle olmuyordu, son bir aydır falan böyle.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar