Merhaba arkadaşlar. Bir sorum olucak.
2. El motosiklet alırken nerelerine bakmam gerekir? Yani şurasına baktığın zaman sana şunun hakkında bilgi verir, burasına baktığında da başka birşeyi anlarsın diyebileceğiniz yerler varmıdır?
Kullanıma göre motorun nabzına göre şerbet verirsen 60-70 binleride görürsün, devamlı zorlar ve limitlerde kullanırsan 20-30 binde de motoru yersin. Sahibine ve nasıl kullandığına bak, gerisi fasa fiso.
Ha yinede şöyle bi tiyo verebilirim, yağ eksilten bir cbf in eksoz deliğinin etrafı, ve genelde altına doğru olan kısım 300-400 km sonra kararmaya başlar veya siyah siyah noktacıklar belirir. Bu kısım eğer yakın bi geçmişte temizlenmediyse, silinmediyse sana bu konuda bi işaret verebilir. Silinse bile eksoz ağzının tarif ettiğim kısmı 500-600 km sonra belirgin bi şekilde siyahlaşıyor, yağ yakmıyan bir cbf ide ne kadar sıkıştırırsan sıkıştır bu kısım siyah olmuyor ve eksoz ağzı temiz oluyor. Motorun genel temizliğinin yapılıp yapılmadığına bak, çok kısa bi süre içinde motora detaylı bi temizlik yapılmadıysa o kısım sana motorun yağ yakıp yakmadığı konusunda yardımcı olacaktır. Kendi motorumdan örnek vereyim. Motorum yağ yaktığı dönemlerde eksoz ağzını temizliyorum. 300-400 km yol yaptıktan sonra eksoz ağzının özellikle alt kısmı nokta nokta siyahlaşıyor ve devamlı siliyorum. Motorumu şimdi takip ediyorum. 1000 km oldu halen yağı eksilmemiş, benim motorda kafasına göre takılıyor, bide 10-40 yağ koydum, ona rağmen yakmıyor şu anda nedense..1000 km dir 10-40 yağ eksilmedi. Birde P. Ofisinin yağı. Neyse tabiki benim için sevindirici. Ne oluyor benim motora anlamış değilim, yeniden mi doğuyor ne. Neyse, motorumun yağ eksiltmediğini gördüğüm bu 1000 km lik dönemde eksoz ağzınında kirlenmediğini, 1000 km dir gözlemlemekteyim. Ramazan ın motorunun yağına bakarken ilk önce eksoz ağzına baktım. Sonra yağ çubuğuna, eksoz ağzı tertemizdi, ve muhtemelen Ramazanın motoru yağ eksiltmiyor, ne mutlu. Deneme imkanı oluşturamadık, sesinden de anlardım. ama kısmet olmadı. Mesela nihat kardeşimim motorunun eksoz ağzı tertemiz. Koray' ın ybr nin zati ekzoz ağzını geç içi bile siyah değil mesela eksozunun. Çünki eksozdan atık yanan yağ dumanı çıkmıyor. Motorun yağ eksilttiğini eksozdaki o kirlenmeden anlıyorum. Zart zur çubuk çekmeye gerek duymuyorum artık.
Bi cbf alacaksan 2. el, eksoz ağzına bak. temiz se yağ ne zaman değiştiğinin servis kaydını iste, ve yağ seviye kontrolü yap. Çünki genelde motor yağ yaksada kullanıcı yağ takviyesi yapmaz, bu husus ihmal edilir. Sende yağına bakarak bir önceki yağ değişiminden bu güne yağ yakmış mı yakmamış mı görürsün.
Bu eksoz kirliliği fotosunu önceden foruma koyarım, pratik bi bilgi olsun diyordum. ama şimdi şimdi yağ eksiltmeyen motorum eksoz ağzınıda kirletmemeye başladı. O farkı göstermek istiyordum aslında ama kısmet olmayacak galiba, aman inş. ta kısmet olmaz diyelim