Geçen gün yazdığım motordan gelen tık tık tık sesi için bugün servise uğrama şansım oldu. Ayrıca depo tahliye hortumuda çıkmış onuda sordum sorun olmaz dediler. Haftasonu hepsini yaptırtacam. Tık tık sesine gelirsek subap ayarını bozmuşum uzun yolda hiç dinlenmemişim. İyi de ben en çok 30 40km gitmişimdir o kadarda yoktur hiç durmadan gittiğim.. motor 2000 km de 2012 model acaba ben mi çok sıkıştırıyorumda böyle olduArada sırada 8000 8500 devirlere çıkıyorum ama en fazla 5 sn duruyorum o devirlerdede. Sollama vs. için. Eğer bundan oluyorsa artık 8500 devre falanda çıkmıyorum 42t dişli taktırıyorum
![]()
Hayır kardeşim rahat ol, motor sıkıştırdığın için sübap ayarı bozmaz. İlk kez çalışan motorun sübapları, sübap boşlukları ilk km lerde şekillenir ve ısınınca aşırı şıkırtılı çalışma eğilimi gösterir. 2-3-4 bin klm seviyelerinde bu ses tavan yapar, ve süpap ayarı yaptırdığında da bir daha sübap ayarı bozmaz. ve ısınınca aşırı artan şıkırtılı çalışma sesini duymazsın. Ama doğru yapılmış olan 1. sübap ayarından sonra tekrar sübap ayarı bozulursa işte bu sert kullanım ile ilgili olabilir.
Süpab ayarını sen bozmadın, rahat ol, o sana servis tarafından söylenilen (servis elemanın halt etmesi). 4000 km de zaten rutin sübap ayarı var. ama 2000-2500 km seviyelerinde de sübap sesinde aşırı artma eğilimi gösteren bir çok cbf 150 motor biliyorum benim motorumda buna dahil. Eğer 4000 km den önce sübap sesinde aşırı artma görürsen daha da önce sübap ayarı yaptırabilirsin.
42 t arka dişliden çok memnun kalacağına eminim. Hayırlı olsun.