Bu arada filtreyi takarkende net olarak test etmiş oldumki benzin musluğum bozukmuş
Musluğun ucuna hortum bağlı değilken ve muslukta kapalı konumda iken, benzin akışı tamamen kesilmedi musluğun ucunu elimle tıkamak zorunda kaldım.
Musluğu açık konuma alınca daha şiddetli akıyor, kapalı konuma alınca ise akan benzinin kuvveti azalıyor ama tamamen kesilmiyor.
Acaba tüm musluklarda böylemidir?
%100 bozuk diyemeyeceğim, çünkü motor çalışırken musluğu kapalı konuma alınca 200-300 metre sonunda motor öksürmeye başlıyor.
Normal olan, musluk kapalı konuma gelince tamamen benzin akışını kesmesi olsa gerek.
Merhaba Aydoğan, bende 2009 model cbf i 25 bin km kullanıp satmıştım. Ve motor henüz 1-2 aylıkken, benzin musluğunu kapatıp yol yapmayı denedim. Bu denemem benzin musluğunu ilk deneyişimdi. Ve 20-30 km yol yaptığım halde, çok hafif bir tekleme yapıyor, oda belli belirsiz, musluğun kapalı olduğu anlaşılıyor fakat kesinlikle motor durmuyordu. O zaman garantiden benzin musluğunu değiştirmiştim. Benzin musluklarımız bu konuda oldukça hassas. Bazı cbf in direk kesiyor, yani hiç tekleme vs yok. Aniden kontak kapatmışınız gibi motoru stop ediyor. Bazıları, musluk kapalı iken damlama şeklinde kaçırırken bazılarıda kapattığınızda zayıf ta olsa seri bir şekilde akmaya devam edebiliyor.
Önemli olan şu, diyelim ana depoda benzin bitti. Yedeğe geçeceksin. Benzin musluğunda kaçak varsa ve kaçak fazla ise, musluğu kapattığın zaman da tekleme vb motor işaret vermiyorsa, motor yedek depoya geçtiğinde de işaret vermeyecek ve yedeğe geçmeden önce stop etmeyecektir. Doloyısıyla, yedek depoya geçtiğini bilmeyebilir ve benzinin olduğunu düşünerek yol yapmaya devam edersen yolda kalabilirsin. Çünki yedek depoya geçmiş ve işaret vermemiştir. Motorunuzun yedek depoya geçme anındaki tepkisi ile, musluğu kapattığınız andaki tepkisi aynıdır. Musluktan sonra karbratör bağlantısını sökerek kontrol ettiğinde, musluk kapalı iken hafif hafif damlama ise kabul edilebilir. Musluk kısmen görevini yapıyor denilebilir. Ama musluğu kapattığında akış zayıfladığı halde devamlı, seri bir akış varsa, benzin musluğu görevini yapamıyor ve değişmelidir diye düşünüyorum.
Şu anda sen benzin musluğunun hangi konumda motoruna nasıl tepkilerle döndüğünü biliyorsun. Yani musluğunun bu arızasından da haberdarsın. Özellikle musluğu arızalı olduğu halde bunu bilmeyen arkadaşlar, lütfen benzin musluklarını kapatarak yol yapmayı denesinler ve benzin musluklarını test etsinler. Sıfır motor almış olan arkadaşlar dahi bunu denesin, lakin benim motorumun 2009 modeldi. (Şu an yok, sattım ama) benzin musluğu aldığımda bozukmuş. Garantiden değiştiriyorlar. Benzin musluğu nu kapattığınızda musluktan sonra bulunan hortumun içindeki ve karbratördeki benzinle motor kısa bir süre yol alarak mutlaka stop etmelidir.
Belkide bu benzin musluğunun tamamen benzini kesmemesi cbf lerin pek bilinmeyen zayıf bir yönü.
Bu arada benzin filtresi ile ilgili çalışma çok hoş ve çok işlevsel, çevremdeki cbf kullanıcılarınada önereceğim.
*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*
Arkadaşlar (Yamaha ybr 125 mi Honda cbf 150 mi ?) Forum başlığı altına yazdığım yazıyı aynen seçip kopyalıyorum, faydalı olması ümidiyle. Cbf yağ yakıyormuş deniliyordu ve bende bu konuyla ilgili bildiklerimi yazmak istedim.
Cbf in yağ yakma olayı ile ilgili benim deneyimim ve çevremdeki cbf lerde görerek gözlemlediğim şudur. Cbf rodaj döneminde yağ yakıyor. Rodajı sakin sıkıştırılmadan 80-90 ı geçilmeden yapılan cbf rodaj dönemi biterek, motor parçaları birbirine alıştığında, piston silindir arasındaki boşluk tamamen kapandığında yağ yakmayı tamamen kesiyor. Sakin kullanım ne kadar uzun sürerse rodaj da o kadar uzun sürüyor. Bu dönemde yağ yakma devam ediyor ama, motorun ömrüde o denli uzun oluyor.
Kendim 34 yaşındayım. 2009 model aldığım cbf i 25 bin km kullandım ve motoru yormadan 80-90 ı aşmadan ve sakin olarak kullandım bunca km boyunca. 23 bin e kadar düzenli yağ yakan motor 23 binde yağ yakmayı birden kesti. Kontrollerimde hiç yağ eksiltmediğini görmeye başlamıştım. Bu motorun rodajı çok uzun sürdüğü için ömrüde bi kadar uzun olacağına işaretti. Rodaj döneminde sert kullanılan, sıkıştırılan cbf ler çok güzel açılıyorlar. Oldukça seri oluyor. Bu şekilde kullanılan motorlarda yağ yakma ya hiç hissedilmiyor, yada çok kısa sürede parçalar birbirine alıştığından daha 1000 li km lerde kesiliyor. Ama bu şekilde kullanılan cbf lerde gördüğüm 19-20 bin km lerde tekrar yağ yakmaya başlamalarıdır. Ama bu 2. yağ yakma rodaj işareti değil, motorun yakın bi gelecekte sıfır motor isteyeceğinin işaretidir. Buda ortama 30-50 bin km arasında sıfır motor yapılması gerekliliği demek oluyor.
Cbf yağsız kalmayı sevmez, nasıl olsa 2000 de bir yağ değiştiriyorum, ne gerek var bakmama derseniz yazık olur, rodaj dönemi yağ yakan cbf inizin yağ seviye kontrolünü 500-700 km de bir yapın ve eksilme görürseniz tamamlayın. Rodaj döneminde yağ yakan moturunuzu en zayıf ve hassas döneminde yağsız bırakmayın. Eğer bu konuya itanalı yaklaşmassanız motorunuzun size hizmet etme süresini kısatmış olursunuz. Yağ kapasitemiz 1000 gram 200 gramının eksik olması 1/5 oranında yağın eksik olması demek. Yani bir arabayı düşünün 5 lt yağ haznesi var ve 4 lt ile kullanılıyor. Yazık. Cbf 150 kullanan arkadaşlar arasında nasıl olsa 2000 de bir yağ değiştiriyorum. Hem yağ değişikliklerinde ne kadar yağ yakmış olduğunu görürüm. Ölçerim vs diye arada yakmış olsada eklemeyenler var. Değişim anında 200-300 gram eksik yapğ gördüğünüzde zaten iş işten geçmiş demektir. Pls motorunuza yazık etmeyin.
Motorum 23-24 binli km lerde rodajı daha yeni yeni bitmek üzereyken yanıma gelip sorarlardı. Off abi şimdi bu motor amma açılmıştır haa, kaç yapıyor. 130-140 yapıyordur dimi. Yok derdim 105 km/h yapıyor deyince şaşırırlardı. Görüntüye bak, kalıba bak, bide yaptığı son hıza bak Motor çok sakin kullanıldığından ve hala rodajda olduğundan, yağ yakması devam ettiğinden daha açılmamıştı ve bu durum normaldi. Şimdi motoru kardeşime sattım 4-5 ay oluyor. Şu an 30 binde ki motor altın çağını yaşıyor. Motorun rodajı kardeşimde iken tamamlandı ve yağ yakmayı kesti. Şu an motor daha hızlı ve daha seri. Ben sıfır almıştım ama 30 bindeki cbf in ekmeğini şu an kardeşim yiyor diyebilirim. Elbette helal olsun. Örnek olması açısından söylüyorum. Şu an artık 2000 km de bir yağ değişimi haricinde yağ eksiltmiyor. Sıkıştırsanızda yağ yakmıyor. Ve düz yoldaki hızı +10 km/h arttı. Daha seri oldu. Vb.
Cbf sadece rodaj döneminde ve motor bitme eğilimine girdiğinde yağ yakar. Rodaj dönemi ne kadar uzun sürerse motoru kullanım ömrüde o kadar uzun olur. 2. el cbf alırken o anda yağ yakıyorsa bunun sebebinin rodaj mı yoksa motoru bitme eğimi, göstergesimi olup olmadığını mutlaka araştırın.
Cbf ile ilgili yaptığım bu gözlem ve deneyimler, kendi motorum dışında bir çok cbf kullanıcısından, (gerçek hayatta ve forum ortamlarında) aldığım bilgiler ve sohbetler sonrasında genellenerek bu ortama yansıtılmıştır. Faydalı olacağı ümidiyle. Elbette yoruma açıktır, tartışılabilir.