Herkese merhaba lütfen yardım

Yok o benim modelin değil yönünü sormak icin attım

---------- Mesajlar birleştirildi - 09:44 ---------- bir önceki mesaj zamanı 09:32 ----------

Deniyorum umarım olur

---------- Mesajlar birleştirildi - 15:59 ---------- bir önceki mesaj zamanı 09:44 ----------

https://youtu.be/lpiBwXBs1kI?si=m8BwSi0v6iS-RT1x

---------- Mesajlar birleştirildi - 16:02 ---------- bir önceki mesaj zamanı 15:59 ----------

Yönlerini çevirdim hertürlü denedim sadece devir sayısı arttı ama yine bi noktaya gelince takılıyor

---------- Mesajlar birleştirildi - 16:07 ---------- bir önceki mesaj zamanı 16:02 ----------

33 34 diş fln var önde kranktakini bilemiyorum

Egzantrikde 33 olamaz 34 diş olur :D kranktada yarısı kadar 17 diş olur..ok motoru çalıştırmışsın geçmiş olsun güzel günlerde bin de nasıl çözdün nerdeydi hata yazda merakımız gitsin yahu :)

Senteden sonra motoru çevirirken piston aşağı hareketlendiğinde subapların açmaması gerekir taki piston en aşağı inip tekrar yukarı çıkmaya başladığında egzoz subabı açılmaya başlar , eğer senteden sonra emme açılıyorsa egzantrik dişlisini yarım tur çevirip zinciri takmalısın ve sonra dişlisinin üzerindeki işaretle silindir kapağındaki işaret karşılaşıyor olmalı..

Konu hafif hort olacak ama burda demek istediğiniz piston üst ölü noktadayken yani senteden iken zamanın ateşleme başlangıcında olması gerek değilmi piston üst ölü noktada iken -subapların hareket zamanı ateşleme olacak sonra dediğiniz gibi volanı hareket ettirdikçe piston aşağı iniyor olacak ve piston en alttaki konumda iken ateşleme zamanı bitmiş olacak sonra yukarı çıkarken egzos zamanına geçilmiş olacak bu şekilde sente ve zamanlama birbirini tutmuş oluyor eksantrik ayarı kaçmışsa buna dikkat ediyoruz değil mi. Birde tavşan kulağı falan diyorlar

---------- Mesajlar birleştirildi - 09:25 ---------- bir önceki mesaj zamanı 09:06 ----------

Konu hafif hort olacak ama burda demek istediğiniz piston üst ölü noktadayken yani senteden iken zamanın ateşleme başlangıcında olması gerek değilmi piston üst ölü noktada iken -subapların hareket zamanı ateşleme olacak sonra dediğiniz gibi volanı hareket ettirdikçe piston aşağı iniyor olacak ve piston en alttaki konumda iken ateşleme zamanı bitmiş olacak sonra yukarı çıkarken egzos zamanına geçilmiş olacak bu şekilde sente ve zamanlama birbirini tutmuş oluyor eksantrik ayarı kaçmışsa buna dikkat ediyoruz değil mi. Birde tavşan kulağı falan diyorlar

Bunu ayarlamak için şu yol izlenebilir mi emme subabı açılır kapanır üst kapak sökülür piston üst ölü noktaya getirilip üst kapak takılır bu şekilde sizin dediğiniz bu zamanlama yakalanır mı?

---------- Mesajlar birleştirildi - 09:25 ---------- bir önceki mesaj zamanı 09:06 ----------

Bunu ayarlamak için şu yol izlenebilir mi emme subabı açılır kapanır üst kapak sökülür piston üst ölü noktaya getirilip üst kapak takılır bu şekilde sizin dediğiniz bu zamanlama yakalanır mı?

Piston üst ölü noktaya gelmeden hemen önce buji ateşleme yapar buna avans denir ve varsa volantta F işareti ile belirtilir , volant F yi geçince T yada bazı motorlarda 0 (sıfır) işareti gelir burada piston en tepededir yanma başlamış silindir iç basıncı en yüksek halde pistonu aşağı iter , subap ayarı için emme subabının açılıp kapanması yeterli ama egzantrik zinciri ve dişlisi sökülmüşse işaretler yerli yerinde olmalı toplarken..

Normalde 2 tura 1 dir. Volantı 2 kere çevirince sente dişlisi 1 tur atması lazım

Hayır o tamamda mesele subapların zamanlaması sentedeyken hangisinin ilk olarak harekete başlayacağı zamanlamada

---------- Mesajlar birleştirildi - 17:31 ---------- bir önceki mesaj zamanı 17:28 ----------

Piston üst ölü noktaya gelmeden hemen önce buji ateşleme yapar buna avans denir ve varsa volantta F işareti ile belirtilir , volant F yi geçince T yada bazı motorlarda 0 (sıfır) işareti gelir burada piston en tepededir yanma başlamış silindir iç basıncı en yüksek halde pistonu aşağı iter , subap ayarı için emme subabının açılıp kapanması yeterli ama egzantrik zinciri ve dişlisi sökülmüşse işaretler yerli yerinde olmalı toplarken..

İşte o işaretler nelerdir nasıl olmalıdır Dişli kısmını biliyorum çizgi üst kapaktaki çentiğe geliyor bunu krank kontrol için yapıyoruz o sorun değil asıl meselem T de iken subaplar hangi konumda olmalıdır. Hangi subap hangi hareketle başlamalıdır

T de iken iki subapda ya tamamen kapalıdır yada ikiside çok az açıktır , her ikisininde kapalı olduğu konum sentedir , işaretler volantın üzerindedir ve blokta karşılığı vardır aynı egzantrik dişlisindeki gibi..

T de iken iki subapda ya tamamen kapalıdır yada ikiside çok az açıktır , her ikisininde kapalı olduğu konum sentedir , işaretler volantın üzerindedir ve blokta karşılığı vardır aynı egzantrik dişlisindeki gibi..

Üst kapağı söküp taktım ya eksantrik dişlisinide çıkardım senteye dikkat etmeden söktüm diyelim üst kapağın subaplarını HANGİ KONUMA GETİRİP takmam gerek yani üstadım ikiside kapalıdan kastınız hangi zamanlamada oluyor subaplar

Üst kapağı söküp taktım ya eksantrik dişlisinide çıkardım senteye dikkat etmeden söktüm diyelim üst kapağın subaplarını HANGİ KONUMA GETİRİP takmam gerek yani üstadım ikiside kapalıdan kastınız hangi zamanlamada oluyor subaplar

Dostum önceki mesajda da yazdım sadece subaplara bakarak egzantrik zincirini ve dişlisini doğru pozisyonda takamazsın , volanttaki işaret ve egzantrik dişlisindeki işaret denk gelmeli , işaretler denk geldikten sonra piston ve subaplara bakarak sentenin doğruluğunu onaylarsın , şimdi bu işlemi tersine yapsak yani önce subaplara ve pistona bakarak senteye getirsem olmaz mı diye soracağını hissediyorum :) evet böylede olur ama ciddi tecrübe ister hata yaparsan subaplar pistonlar birbirine girer , bu konuda önceki mesajlarda ben bu şekilde senteyi bulup motoru topladığımı yazdım , onu okuduysan kafanı karıştırmasın..

Motosikleti
Ns200 15"

Bir önceki açtığınız konuda tüm detayları yazmıştık, üst kapaktaki egzantrik dişlisi attığım fotoğraftaki gibi olmalı volanda T kısmındaysa iş tamamdır. Volanda sadece 1 adet T işareti vardır bu konudada yanıltacak bir kısım yoktur.

Zaten sizin üst senteniz 1 diş atlaktı, [url]https://i.hizliresim.com/enxfe05.jpg[/url] sente çizdiğim beyaz çizgiye ayarlarsanız iş tamamdır.

Son düzenleme:
Bir önceki açtığınız konuda tüm detayları yazmıştık, üst kapaktaki egzantrik dişlisi attığım fotoğraftaki gibi olmalı volanda T kısmındaysa iş tamamdır. Volanda sadece 1 adet T işareti vardır bu konudada yanıltacak bir kısım yoktur.

Zaten sizin üst senteniz 1 diş atlaktı, [url]https://i.hizliresim.com/enxfe05.jpg[/url] sente çizdiğim beyaz çizgiye ayarlarsanız iş tamamdır.

Üstadım sorduğum soru şu sentesi eksantrik milinden bozuk motorun eksantrik mili piston üst ölü noktadayken hangi konumda olmalı subapda hangi hareket ile başlamalı... o resimdeki sente ayarı çoktan kaydı zaten eksantrik milinin konumunu ayarlamam lazım... anlatabiliyor muyum üstadım... Volanı t ye getirip pistonu üst ölü noktaya ayrılıyorum zaten o konuda sıkıntı yok dediğin gibi T bir tane... Sadece üst kapakta zamanlama ayarında sorun var onun içinde egzantrik milinin duruşunu ayarlamam lazım.

---------- Mesajlar birleştirildi - 20:47 ---------- bir önceki mesaj zamanı 20:34 ----------

https://www.motosiklet.net/forum/mt...i-ve-kam-mili-nasil-takilir-bilen-var-mi.html. Aradığım cevabı burda buldum sanırım

Son düzenleme:
Motosikleti
Ns200 15"
Üstadım sorduğum soru şu sentesi eksantrik milinden bozuk motorun eksantrik mili piston üst ölü noktadayken hangi konumda olmalı subapda hangi hareket ile başlamalı... o resimdeki sente ayarı çoktan kaydı zaten eksantrik milinin konumunu ayarlamam lazım... anlatabiliyor muyum üstadım

Öyle bir ayar yapmanıza gerek yok ki :), en son Cup üst kapağı topladığımda dişliyi egzantrik miline geçirip senteye aldım ardından motoru ayak marşından çevirerek milin dişlisindeki hizasına denk getirip sıkıp topladım. Cup motosikletlerin egzantrik millerinde kama yok onun yerine 3 delik birbirine hizalanarak takılabiliyor aksi halde takılamaz. Kısacası siz egzantrik miline dişliyi civatalarını sıkmadan ve bahsettiğim dişlideki çizgileri üst kapaktaki kısımlara denk getirip zinciri takın, dişliye zincir takılıyken üst kapaktaki çizgi ile sıfıra sıfır karşılanıyorsa ayak marşından veya volandan krankı çevirin, dişli mildeki 3 adet deliğe hizalandığında sıkıp üst kapağı toplayabilirsiniz.

Son düzenleme:
Hangi hareket olur? Hangi subap hangi hareketi yapar.

Sentede emmede egzozda hareket etmez..aynı şeyi soruyorsun ve hem ben hem motosever hep aynı şeyi farklı başlıklarda yazıyoruz :) uygulamalı görmen öğrenmen lazım dostum yazarak olmuyor sanki :D

Son düzenleme:
Öyle bir ayar yapmanıza gerek yok ki :), en son Cup üst kapağı topladığımda dişliyi egzantrik miline geçirip senteye aldım ardından motoru ayak marşından çevirerek milin dişlisindeki hizasına denk getirip sıkıp topladım. Cup motosikletlerin egzantrik millerinde kama yok onun yerine 3 delik birbirine hizalanarak takılabiliyor aksi halde takılamaz. Kısacası siz egzantrik miline dişliyi civatalarını sıkmadan ve bahsettiğim dişlideki çizgileri üst kapaktaki kısımlara denk getirip zinciri takın, dişliye zincir takılıyken üst kapaktaki çizgi ile sıfıra sıfır karşılanıyorsa ayak marşından veya volandan krankı çevirin, dişli mildeki 3 adet deliğe hizalandığında sıkıp üst kapağı toplayabilirsiniz.

Benim egzantrik mili aşağıdaki gibi

https://i.hizliresim.com/aqux6uy.jpg

Sentede emmede egzozda hareket etmez..aynı şeyi soruyorsun ve hem ben hem motosever hep aynı şeyi farklı başlıklarda yazıyoruz :) uygulamalı görmen öğrenmen lazım dostum yazarak olmuyor sanki :D

Uygulamalı dediğiniz motor önümde zaten daha uygulaması olmazki bunun, haa zekam ile ilgili birşey ima etmek istiyorsanız o başka lakin şunun cevabını bulamıyorum piston üst ölü noktadayken üst kapağı bağladığımda zinciri dişliye takıp vidaları sıktığımda ve volanı çevirdiğimde piston dolayısı ile aşağı hareket etmeye başlar değil mi? Bu esnada egzantrik mili hangi harekete başlaması gerek hangi subap ilk hareket yapar emme mi eksoz mu 4 zamana göre yada tersten eksoz zamanlaması mı yapıyorum onu çözmeye çalışıyorum

Bu işleri bilen biri ile beraber bire bir yapsanız daha faydalı olur gibi sonuçta motor performansını bire bir etmen.

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar