Cerrahi rica ederim.
Sen yeterki, böyle konular aç.
Varsa bir fikrimiz geliştirmek boynumuzun borcu.
Hala kilitlenmediğine göre devam edelim o zaman.
Gerçi şahsi olarak hava yastığının motosiklet üzerinde faydaları ne derece olur sorusuna cevap verebilecek konumda değilim.
Ne böyle bir sisteme sahip motosiklet kullandım, ne de ihtiyacım oldu.
Fakat otomobil üzerinde deneyim sahibiyim ve ucundan kıyısından sistem hakkında biraz bilgim de var.
Şimdi ben bildiklerimi yazıp,motosikletle kıyaslayayım.
Öncelikle hava yastığının işe yaraması için, otomobillerde emniyet kemerinin takılı olması koşulu var.
Zaten bir çok otomobilde emniyet kemeri takılı değilse, hava yastığı çalışmıyor.
Bunu motosiklete entegre etme olasılığı yok ama,kemerin takılı olması gerekliliğinin nedeni sorgulandığı anda bir olumsuzluk göze çarpıyor.
Tabi bunu anlatabilmek için neden emniyet kemeri takılı olması gerekir? sorusunun cevabını bulmak lazım.
Ben araştırdım ve bir takım bilgilere ulaştım.
Doğru ya da yanlış bilemem.
Zaten tartışalım diye yazıyorum.
Fakat bana mantıklı geldi.
Hava yastığı aslında şişmiyor. patlıyor.
Yani hava yastığı işlevini bir patlama sayesinde gerçekleştiriyor.
Bunun nasıl gerçekleştiğinin detayları da kaynağımda mevcut ama fransızca.
İsteyen olursa, detayları da yazarım.
Bu patlama ve tam şişme arasında geçen sürede başınıza darbe alırsanız, (yani emniyet kemeriniz takılı değil ve öne doğru savrulursanız, muhtemelen tam şişmeden kafanızı vuracaksınız demektir) işe yarayacağı yerde zarar veriyor.
Motosiklet üzerinde bizi geride tutacak ek bir koruma ya da başka bir deyişle emniyet kemeri bulunmadığından, bu sistemin işe yaraması için, biz ön tarafa hareket etmeden şişmiş hale gelmesini umut etmek durumundayız.
Yani sistem bu durumdamıdır? Tartışılması lazım.
Çeşitli video ve resimlerden gördüğümüz kadarıyla highside durumunda, ilk darbeyi önlemede başarılı ama kuş gibi uçmamıza engel değil.
Bu bile önemli ama, ya alçak düşüşlerde durum nedir?
Yani motosikletinizle beraber yerde sürüklenip, bir engele vurduğunuzda sistem çalışıyor mu?
Açmak gerekirse,
virajı alırken kaydınız ve düştünüz.
Motosikletten ayrılamadınız ve hızla karşıdan gelen bir araca ya da bariyerlere doğru kayıp çarptınız.
sensörler bunu algılayabilecek yapıda mı?
Yoksa bu gibi durumlarda işe yaramıyor mu?
Şimdilik aklıma gelenler bunlar.
Sonra devam ederiz...