Bu yazdıklarım bazı arkadaşların hoşuna gitmeyebilir ancak biraz gerçekçi düşününce yazdıklarıma hak verileceğini düşünüyorum.
Gezi fikri güzel, toplaşalım , kaynaşalım yeni yerler görelim diyorsunuz bu da güzel.
Okuduğum kadarı ile geziye katılacak motorlar için bir yeter şart konulmamış.Bence gezi sırasında yine okuduğum kadarı ile ortaya çıkan aksaklıklar tamamen geziye katılan motorların teknik özelliklerinin bu tür organizasyonlara yeterli olmamasından kaynaklanmış.
Burada eğer ki bir kabahatli aranıyorsa , tamamen iyi niyet ile bu organizasyonu düzenleyenden çok , teknik olarak yetersiz motorlar ile bu gezilere katılarak hem kendilerini , hem gruptaki diğer motorları tehlikeye sokan arkadaşlardadır.
Arkadaşlar scooter ların yapılış amacı şehir içinde yol alsın, kısa mesafelerde problemsiz gitsin diye yapılmış aletlerdir.Bu tür araçlar ile otoban sürüşü , uzun geziler yapılmaz ,yapılamaz....:silent: :silent:
toplu sürüş yapamaz dediğim scooter kavramından kastım tamamen çin malı veya oralardan gelen 8-10 bg gücündeki aletlerdir. Maxi ler , runner , vespa vs. gibi yüksek bg li uzun yola gelen motorları kastetmiyorum.
T-1 leri zat larıda maxi olarak sınıflandırmak ne kadar doğru olur orasıda tartışılır.
Tabi ki herkes bu gezilere katılmak isteyebilir , bu herkesin bir fazer , bir
pan europan veya R1200 Gs sahibi olması beklenemez.
Ancak beklenen bu düşük hacimli ve düşük beygir güçlü motor sahibi arkadaşların hem kendi hemde gruptakileri düşünerek " bu kampanya bizi aşar" diyerek bu tür uzak gezilerden epey bi uzak durmalarıdır....
Böyle yapılmadığı takdirde , grup ortalama hızı belirlenemez.
Gruptaki en yavaş motorun hızı grubun hızıdır felsefesi ortaya çıktığında her halde bu çin motorları üretilmemişti sanırım.:silent:
Yani ben şimdi today 50 ile geziye katılsam , bütün herkes bana mı uyacak.:farao:
Bu fikir veya teori tamamen saçmalıktır. Geziye katılabilecek teknik özelliklere haiz motorlar ile geziye başlanır. Ortalama 80-120 km arası bir sürat seçilir ve gidilir.
Böyle toplu sürüşler problemlidir. Bakarsınız adam gidiş -geliş olan bir yolda hiç motor kullanmamıştır, araç sollamadan bi haberdir. veya korkar , çekinir sola çıkamaz, ışıklandırması az yolda mum ışiğı gibi yanan farlar ile hem kendini hem diğerlerini tehlikeye sokar.olur olmaz yerde fren yapar , konvoyu karıştırır v.s v.s....
Uzun lafın kısası herkes boyunun ölçüsünü bilsin , tabii ki insan en iyi motorlara binmek ister ancak ekonomik şartlar bazı şeyleri engelliyor maalesef.
teknik olarak yetersiz scooter, commuter veya chooper ile geziye (+ 250 km üzeri yollara) gidilmez.
Bu tür kötü olayların engellenmesi ve geziye katılan teknik yeterliliği olan motorların zevk alması için bazı kısıtlama veya sınıflandırmaların konulması gerektiğini düşünüyorum.
Sorun bi 500 cc veya üzeri motor ile geziye katılanlara , yetersiz motorları beklemek hoşlarına gitmiş mi....:silent: