Gevşek dinamo zinciri (çıt çıt sesi)

Merhaba..

2006 model Ramzey Velocity 110 motosikletim var. Motorumu 3.el olarak 1 sene önce satın aldım. Motor rolantıda ve düşük devirlerde çalışırken "çıt çıt" sesi çıkartıyor. Belli bir devirden sonra bu ses kesiliyor. Bu mekanik bir ses, sanki bir zincirin demire vurması gibi. Daha önce götürdüğüm servisler subapları ve egzantrik zincirini kontrol ettiler lakin birşey bulamadılar. Sonra ben kendi başıma dinamo kapağını açtım ve dinamo zincirinin gevşek olduğunu gördüm. Acaba bu gevşeklik normal midir yoksa gerdirilmesi mi gerekir (ya da değiştirilmesi). Eğer sorunun kaynağı değilse nerde olabilir? Video ve resimler aşağıdadır.

Öncelikler fotoğrafları koyayım.

BU İKİ RESİM, ZİNCİRİN NORMAL HALİNİ GÖSTERİYOR.

normal-uzak.gif

Normal.gif

BU İKİ RESİM DE ZİNCİRİN NE KADAR GEVŞEK OLDUĞUNU GÖSTERMEK İÇİN...

gevsek-1.gif

gevsek-2.gif

Sesi duymanız için videoyu bir sonraki mesajda göndereceğim.

Gerçekten tecrübeli insanların yorumuna ihtiyacım var.

Son düzenleme:
fotograf'tan gordugum kadarıyla oraya emaneten bır zıncır takılmıs gıbı duruyor.orjınal zincir degil.tamam belli bir muddet sonra esneme(boşluk) olacaktır.lakın bu kadarda degıl.bırde orayı temızle o bolge kuru çalışır.okadar yaglamaya ne gerek yok.zıncıre hafıf yag sursen kafidir.

Evet videoyu yükledim. Aşağıdaki linkten bakabilirsiniz.
http://www.youtube.com/watch?v=51NSc2uGZYs

Greyhorse,

Siz söyleyince zincire biraz daha dikkat ettim, zincirin üzerinde ezilmeler oluşmuş...Sorunun kaynağı bu zincir olması muhtemel...Yarın o bölgeyi yağdan ve kirden temizleyip, zincire de zincir yağı sıkacağım. Demek orjinal zincir değil diyorsunuz...hmm...eğer öyleyse zincirin yenisini takmak gerekiyor..bunun da bir araştırmasını yapayım....

yorumunuz için teşekkürler....

Bu videoyu da zincirin gevşekliğinin net olarak görebilmeniz için yüklüyorum.

http://www.youtube.com/watch?v=irAexQzmxJ8&feature=player_embedded

Hiç bir aktarma sisteminde hiç bir zincir bu toleranslar dahilinde çalışamaz.
Derhal önce zincir(çünkü daha ucuz ve kolayca değişebilir) değişmeli. Herhangi bir rulmancıdan dahi 5-10 liraya uygun zinciri alabilirsiniz.
Zincirin yenisi ile değişmesinden sonra dişlilerin bölüm daire çapı kontrolleri yeni zincire göre yapılmalı, sorun varsa dişlilerde değiştirilmeli.
Ancak çok önemli bir parça olan zincir gergi-boşluk mekanizmasının parçası olan siyah renkli sol ve sağ taraftaki plastik parçalarda kontrol edilmeli- değiştirilmelidir.
Bir ipucu ise sağdaki plastik parçanın arkasına uygun bir yay koyarak gergi sağlamaktır.
Ayrıca o zincirin sadece alternatörün sürülmesine yaramadığı aynı zamanda subap tahrikinide sağladığını tamin ediyorum. motorunuz hakkında bilgi sahibi değilim sadece öngörülerimle yorum yapıyorum.

Kolay gelsin, sağlıcakla kalınız.

Hiç bir aktarma sisteminde hiç bir zincir bu toleranslar dahilinde çalışamaz.
Derhal önce zincir(çünkü daha ucuz ve kolayca değişebilir) değişmeli. Herhangi bir rulmancıdan dahi 5-10 liraya uygun zinciri alabilirsiniz.
Zincirin yenisi ile değişmesinden sonra dişlilerin bölüm daire çapı kontrolleri yeni zincire göre yapılmalı, sorun varsa dişlilerde değiştirilmeli.
Ancak çok önemli bir parça olan zincir gergi-boşluk mekanizmasının parçası olan siyah renkli sol ve sağ taraftaki plastik parçalarda kontrol edilmeli- değiştirilmelidir.
Bir ipucu ise sağdaki plastik parçanın arkasına uygun bir yay koyarak gergi sağlamaktır.
Ayrıca o zincirin sadece alternatörün sürülmesine yaramadığı aynı zamanda subap tahrikinide sağladığını tamin ediyorum. motorunuz hakkında bilgi sahibi değilim sadece öngörülerimle yorum yapıyorum.

Kolay gelsin, sağlıcakla kalınız.

Öncelikle cevabınız için çok teşekkür ederim. Duymak istediğim türden bir cevaptı. İlk önce motorun bu kısmını yağdan ve kirden temizleyeceğim daha sonra sağ taraftaki zincir gergi aparatı yardımıyla(sizin önerdiğiniz yöntemle) zinciri gerdirmeye çalışacağım, eğer olmazsa önce zinciri sonra(gerekirse) gergi aparatlarını değiştireceğim.

Yalnız zincirin bölüm daire çapı kontrolünü tam anlayamadım? Nasıl yapılır bu kontrol? Biraz açıklayabilir misiniz?

Sanırım yukardaki dişli subapları tahrik etmiyor...Büyük ihtimalle onu, piston başlığının hemen yanındaki egzantrik zinciri yapıyor..çünkü bu dişli subaplara göre uzak bir yerde...

Son düzenleme:
Bölüm daire çapı diye adlandırılan, alın alına veya zincir dişli ile yapılan transmisyonda dişlilerin birbirine girdiği ve çıktığı noktalar arsındaki dişli çap farkının ortalamasıdır, yuvarlanma çapıdır. Zincirde ise zincir adımı ve onun oluşturduğu çap ile dişlinin yuvarlanma çapı arasında fark olması aşınma yahut hesap hatası problemidir. zinciri dişlinin çevresine doladığımızda zincir yüksüklerinin dişliye oturması bol kalmaması gereklidir.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar