Elektrik tesisatı ile ilgili sorun

Motosikleti
HONDA CBF 150
Merhaba. Bu akşam motosiklet beni yolda bıraktı zar zor attım kendimi eve. Elektrik tesisatından anlayanlar yardımcı olabilir mi?
Olay şöyle oldu, motosikletin ön ampülünü değiştirdim aydınlıkta ve yola çıktım yaklaşık 25 km gittim. Sonra geri dönmek içi bindiğimde hava kararmıştı. Ben de yola çıkmadan uzunları yakıp denemek istedim yanmadı uzun bir kaç defa denedim yanmadı. Farı söküp baktım, ampülü takarken duyun içindeki uzun far için olan kablo demiri yamulmuş ve diğer kablolara temas ediyormuş. Sonrasında farketip düzelip taktım ama motorda herhangi bir elektrik belirtisi yoktu. Far yok, gösterge yok, korna, sinyal vs hiçbir şey çalışmıyor. Sigortalarda kontrol ettim sorun yoktu. Sonra vurdurarak çalıştırmaya çalıştım ve çalıştı. Far çok az aydınlatıyor, sinyal düzgün çalışmıyor, korna sesi az, devir göstergesi gazlamadan çalışmıyor. şimdi stop edince elektrik yine gelmiyor hep vurdurmak gerekiyor. Elektrikten anlayan arkadaşlar yardımcı olabilir mi? Sorun nerede acaba?

Motosikleti
Ns200 15"
İlk önce akü voltajını ölçmenizi tavsiye ederim eğer voltaj göremiyorsanız ilk önce statörü AC modunda ölçmeli (DC modda ölçmez çünkü statör AC üretir) ve çıkan değerlere göre konjektör kontrol edilmeli.

Statör kısa devre yapmış olabilir.
Statörün 1 bacağı yanmış olduğundan ötürü düşük akım üretiyor olabilir.
Konjektör arızalanmış olabilir .

Ucuz bir multimetre ile gerekli ölçümleri yapmanız arıza tespitinde faydalı olacaktır.

Motosikleti
HONDA CBF 150
Sorunu çözdüm. Sigortalar sağlam görünüyordu ama değilmiş. Ana sigorta bozulmuş. Sigortayı çıkarıp kabloları değdirdim göstergeye elektrik geldi.Sigortanın Bozuk olduğunu anladım yenisiyle değiştirdim sorun çözüldü. En ucuz masrafla kurtardık işi :)

Sorunu çözdüm. Sigortalar sağlam görünüyordu ama değilmiş. Ana sigorta bozulmuş. Sigortayı çıkarıp kabloları değdirdim göstergeye elektrik geldi.Sigortanın Bozuk olduğunu anladım yenisiyle değiştirdim sorun çözüldü. En ucuz masrafla kurtardık işi :)
Geçmiş olsun. Elektrik problemler genelde ya kısa devreden yada elektrik sistemine aşırı yüklenip fazla akım çekmeden dolayı bozulur.
Bu arada sigortalar ile ilgili yanlış bilinen bir bilgiyi düzeltmek isterim. Sigortaların sistemde var oluş amacı kendinden önce gelen tesisatı korumaktır.
Mesela televizyonda problem oldu. O zaman sigorta şöyle der. Televizyon zaten gitti bari ev tesisatına bir şey olmasın. Yada ev prizinde bir problem oldu. O zaman evin girişindeki sigorta atarak apartman tesisatını korumaya çalışır. Sigortalar kendinden önce var olan tesisatı korur.

Siz şanslıymışsınız. ana sigorta atmış . Atmamış olsaydı motorun elektrik tesisatı komple yanabilirmiş.

Motosikleti
HONDA CBF 150
Teşekkür ederim. Benim direkt aküden çıkan enerjiyi kesen sigorta gitmiş bunun olması çok mantıklı gelmedi. unutmazsam diğer sigortaların kaçlık olduğuna bakmam gerekiyor büyük takılmış olabilir. Çünkü far kısa devre yaptı far ve ışıklandırma için ayrı sigorta da var ama onlar sağlam kalmış mantık olarak önce onun yanması gerekiyordu. Bir de ana sigorta bir tık büyük takılmış. Kutusunda 20 amper yazıyor takılı olan 25 amperlikti.
Bazı kişiler sigorta atmasın diye büyük takıyorlar ama çok riskli bir hareket bu olası bir sorunda sigorta atmazsa komple tesisat yanar. Sonra komple motor yanar tesisat içeride olduğu için müdahale de edemezsiniz. Kafanıza göre değil, orijinal değerde sigorta kullanın. Böylece böyle bir riske girecek arkadaşları da uyarmış olalım.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar