Fazla mesai

Merhaba mt ailesi.2015 ve 2016 ocak aylarında fazla mesai için imza attık . Hafta içi ve sonu mesailer oluyor bazen kalmadığımiz zaman sorun oluyor . Kanunen en az ne kadar fazla mesai yapmamız lazım ? Tazminatsız işten çıkartılma durumu olur mu ? Size sormak danışmak istedim cevaplarınız için teşekkür ederim saygılar .

İş hukukuyla ilgili bilgi bulabileceğiniz bir hukuk forumunda daha iyi cevap alabilirsiniz.

İş Kanunu’na göre haftalık çalışma süresi 45 saat. Dolayısıyla 45 saati aşan çalışmalar fazla mesai olarak değerlendirilir. Fazla mesai yaptırılmasının nedenleri kanunda belirtilmiştir. Sürekli şekilde fazla mesai yaptırılması kanuna aykırıdır. Bir işçi yılda en fazla 270 saat fazla mesai yapabilir. İşçi kendisi rıza gösterse bile yılda 270 saatten daha çok fazla mesai yapamaz. Yıllık fazla mesai süresi hesaplanırken, yarım saatten kısa fazla mesailer yarım saat, yarım saatten uzun, bir saatten kısa fazla mesailerin bir saat olarak değerlendirilir.

Günlük dinlenme süreleri...

Ara dinlenmeleri çalışma süresinden sayılmaz. Servisle işyerine gelmek için geçirilen zaman da çalışma süresine dahil değildir. Bu nedenle çalışanlar günlük çalışma süresini ara dinlenmeleri çıktıktan sonra ve işbaşı yaptıkları saat üzerinden hesaplamalı.
Haftalık 45 saat sınırı aşılabilir ve aşıldığında çalışana fazla mesai karşılığı ücret ödenmesi gerekir. Ancak günde en fazla 11 saat çalışılabilir. Her ne şart altında olursa olsun günde 11 saatten fazla çalışılamaz. İşçinin rızası olsa bile 11 saatten fazla çalışmaya izin verilmez.

NOT : Milliyet gazetesinden alıntıdır.

Haftada en fazla 45 saat çalışma şartı var bunun üstünde her saat için normal saat başı ücretinin %50 fazlasını vermek zorundalar. Bu fazla mesai 1 yıl da 270 saat ile sınırlı.

---------- Mesajlar birleştirildi - 21:24 ---------- bir önceki mesaj zamanı 21:21 ----------

Tazminatsiz isten çıkarma şu şekilde olur.

Sağlık problemin varsa ve bu problem senin hatan ise (alkol uyuşturucu vs)
Ahlak ve iyi niyeti suistimal edersen tazminatsiz isten çıkarma hakkına sahip isveren

Mesaiye kalırım diye atmışsın imzayı ama kalmak istemiyorsun.

Benim tavsiyem, işim var diyeceksin, normal vardiya saatinden sonrasında kalmayacaksın. Zorla seni bırakamaz. Tecrübe konuşuyor. :)

Dağcılıktan bir örneği uyarlamak gerekirse, ki başka bir ipi tutmadan tutundukları ipi bırakmazlar;

başka bir iş bulmadan buradan çıkayım demeyiniz...

Şimdi tam burada motosiklet ile ilgili bir örnek gelmedi aklıma ...

Virajdan çıkmadan, motoru doğrultmayın, denebilir ... Bak bu oldu ...

Yeni iş bakınınız isterseniz, ama ...

Nerede yaşadığınızı zannediyorsunuz?

Mesaiye devam...

Söz: Çorumlu Ozan Hamdi Gardaş. (1940-1987)
Beste: Adem Aslanoğlu. (1967)

Saygıyla ve rahmetle anmış da olalım bu arada.

Son düzenleme:
hukuk forumlarına üye olmak gerekir diye burdan sordum işteyken cep telefonundan konu açtım sagol

---------- Mesajlar birleştirildi - 10:22 ---------- bir önceki mesaj zamanı 10:19 ----------

270 ve 11 saati fazlasıyla geçiyoruz cevap yazdığın için teşekkür ederim

---------- Mesajlar birleştirildi - 10:28 ---------- bir önceki mesaj zamanı 10:22 ----------

ocak ayında herkesten imza alınıyor ama bu bütün mesailer için geçerli değildir heralde.sağol usta :)

---------- Mesajlar birleştirildi - 10:34 ---------- bir önceki mesaj zamanı 10:28 ----------

Söz: Çorumlu Ozan Hamdi Gardaş. (1940-1987)
Beste: Adem Aslanoğlu. (1967)

ALLAH RAHMET EYLESİN....

tazminat gitmesin sorun yok :) sanat eseri çok güzelmiş bilmiyordum teşekkürler

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar