Fan Çalışırken Stop Ediyor Musunuz Motorunuzu ?

Katılım
29 Nis 2015
Mesajlar
182
Gideceğiniz yere geldiğinizde fan hala çalışmaya devam ediyorsa bekleyip durduktan sonra mı stop ediyorsunuz motorunuzu, yoksa hemen stop edip aküyle çalışmaya devam ediyor ne olsa diye öylece bırakıp gidiyor musunuz motorunuzu?

Ben fanın durmasını bekliyorum sonra stop ediyorum.Tabi bu sıcaklarda sıkıcı olabiliyor kapanması çok uzun sürüyor. malum aküyü bitirirse orada kalıp ve mağdur olma durumu var :cherry:
 
Katılım
12 Haz 2012
Mesajlar
393
Valla şimdi işe geldim sonrasında tekrar eve dönerken 2 seferinde de motoru tam kapatırken fan çalışmaya başladı..

İkisinde de kontağı kapattım beklemeye zamanım yoktu.

Servisten ustaya sormuştum beklemen daha sağlıklı olur demişti :)
 
Katılım
21 Mar 2016
Mesajlar
875
Ben stop ediyorum. Sordum hem bayi hemde servis stop et dediler. Çünkü zaten motor kapanınca soğuyacak. Fana gerek kalmayacak.
 
Katılım
20 Ara 2006
Mesajlar
162
Beklemek bana göre saçma ve gereksiz. Siz kontağı kapatınca motor çalışmadığı için zaten daha hızlı soğumaya başlayacak. Bilgisayarın fanı çalıştığı için kapatmamak gibi birşey bu.
 
Katılım
12 Ağu 2015
Mesajlar
2,367
Sadece kontağı açar fanın durmasını beklersen, radyatördeki suyu soğutur ve motor bloğunun içindeki su sıcak kalır.
Ben rölantide çalıştırıp bekliyorum ki; blok ve radyatör arasındaki su sirkülasyonu devam etsin, her taraf soğusun..
Zaten fazla sürmüyor 40 saniye kadar sonra 102°C olan sıcaklık 80 °C kadar düşüyor.

Bende 2 silindir ona göre.. 4 silindir için ne kadar beklersin bilemem..
 
Katılım
29 Nis 2015
Mesajlar
182
Ben stop ediyorum. Sordum hem bayi hemde servis stop et dediler. Çünkü zaten motor kapanınca soğuyacak. Fana gerek kalmayacak.

Motor stop edince tabiki soğuyacak ama radyatördeki su sogumadıkça fan kapanmaz çünkü müşür ile çalışmaktadır belli ısının altına indiğinde fanı kapatır. stop ettiğinizde su hemen soğumayacağı için soğutuncaya kadar fan çalışmaya devam edecektir. Buda aküye yüklenmesine neden olur uzun sürerse akünün değerinide düşürecektir. Benim korkum da bu zaten akünün bitip marş basmaması zaten.
 
Katılım
3 Şub 2016
Mesajlar
394
Motor stop edildiğinde fan çalışmaya devam eder, ancak kontağı bir tık daha çevirip elektriği kestiğinizde fanın kapanması gerekir. Xmax'te en azından böyle :)
 
Katılım
20 Tem 2014
Mesajlar
200
Merhaba arkdaslar ben ızlenımlerime göre konusuryorum hareket halınde fana ıhtıyac yok ama motor uzun surelı calıstıgında ısınacaktır ruzgar sogutmayı saglıyor ama durdugunuzda ekstra hava lazım olacak cunku motor radyoturune hava gelmıyor fan burda bıze yardımcı oluyor zaten ebatıda cc ye gore cıft yada tek olarak degısıyor eger geldıgınız gıbı kontagı bı tık kapatırsanız motosıkletın hararet gostergesı anıden fırlayacaktır normalde 90 derece stabıl calısan motor 100 120 derecelere fırlayacak o yuzden ben kendı dusuncelerım motosıkletın ılk calıstırmada da stopdada uzun surelı kullanımda hemen stop etmeyın bormal sıcaklıklara dondsun sonra stop edın zaten kendı soguyacaktır helekı yaz ayları cok onemli 2 dk 3 dk rolantıde calıssın iyi forumlar herkese
 
Katılım
20 Ara 2006
Mesajlar
162
Radyatördeki suyu stop ettiğinde daha çabuk soğutacak. Sebebi de motor çalışırken bir yandan da ısı üretmesi. Çabuk soğumasına da gerek yok. Çünkü ısı üreten etmen devre dışı kaldığından soğutmaya da gerek kalmayacak. Radyatör zaten en fazla 30sn daha çalışacak. Fanlar modele göre ortalama 12V 3A (1 saatte 36W) civarı güç ile çalışır. Yani 60sn için 0.05A (0.6W) falan çekecek. En kötü motordaki akü 6-7A. Yani aküyü bitirmesi gibi bir durum sözkonusu değil :)
 
Son düzenleme:
Katılım
3 Mar 2015
Mesajlar
978
Bende motorumu ilk çalıştırmada yağ sıcaklığı artana kadar, gideceğim yere gittiğimde de eğer çok çok acelem yok ise motorun sıcaklığına göre rolantide 3 4 dk beklemekteyim.
 
Katılım
12 Ağu 2015
Mesajlar
2,367
Konu radyatördeki bekleyen suyun soğuması değil.
Radyatörü soğutunca iş bitmiyor.
O su 200 °C bile olsa radyatörde ne bir patlayacak conta nede saracak bir yatak var.
Sıcak kalsa bile sıkıntı yok.

Maksat motor bloğundaki suyun soğuması..

Sen motoru çalıştırmaz isen bloktaki su kaynamaya devam ederken radyatördeki su soğur.
 
Katılım
5 Tem 2015
Mesajlar
3,027
Trafiğe girdiğim zaman yol rahatladığı anda yavaş yavaş hızlanıyorum fan duruyor... Ya da kampüsün içinde 2 tur atıyorum.
 
Katılım
3 May 2006
Mesajlar
758
Ateşi söndürürsen (motoru stop edersen) su zaten soğur, öyle bişeye gerek olsaydı üreticiler uyarırlardı takılmayın böyle şeylere.
 
Katılım
17 May 2009
Mesajlar
4,182
Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport
Motor stop edince tabiki soğuyacak ama radyatördeki su sogumadıkça fan kapanmaz çünkü müşür ile çalışmaktadır belli ısının altına indiğinde fanı kapatır. stop ettiğinizde su hemen soğumayacağı için soğutuncaya kadar fan çalışmaya devam edecektir. Buda aküye yüklenmesine neden olur uzun sürerse akünün değerinide düşürecektir. Benim korkum da bu zaten akünün bitip marş basmaması zaten.

Her motorda böyle değil , çoğunda kontağı kapadığınız anda fan durur. Fan motoru sorunlu değil ise bu tür bir çalışma ile aküye yük olmaz
...
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar

Üst