Yaşım yetmez diye bilgim yanlışsa şöyle söyleyeyim. Bilgilerimin kaynağı o istatistikleri tutan kaynaklardır.
İzlememiş olmam,
-1988'de McLaren Honda'nın hiçbir rakibi yokken pilotlarını yarıştırdığı ve bunun karşısında çok çekişmeli bir sezonun ardından 15/16 galibiyet ile her iki şampiyonluğu aldığını,
-2002'de Ferrari benzer bir durumdayken, hangi pilotu alırsa alsın onlar için farketmemesine rağmen, daha sezonun ortasında takım emirleri kullandıklarını; tüm F1 camiasına müthiş bir çekişme izlettirecekken (rekabete izin verselerdi nasılsa yine Schumi şampiyon olacaktı) insanlara bir sezon boyunca geçit töreni izlettirdiklerini,
-Kuralların Ferrari'yi durdurmak için değil, Ferrari'nin F1'e zarar vermesini engellemek için getirildiğini,
-2004'teki benzer sezonda da aynı teraneyi izlediğimizi,
-1994 szonunda şampiyon olabilmesi için Damon Hill'in yarış dışı kalması gerektiğini ve Avustralya GP'sinde Schumi'nin Hill'e çarparak yarışdışı bıraktığını,
-1997'de benzer durumda aynı olayı Villeneuve'e yaptığı ancak bu sefer diskalifiye edildiğini,
-2006 Monaco'da sıralama skandalını,
-Sayısız kere rakiplerini pistte yer bırakmayarak kum havuzuna gönderdiğini,
-Spa 2000'de Eau Rouge'un çıkışındaki düzlüğün ortasında fren yaparak Hakkinen'e neredeyse kaza yaptığını,
-Hiçbir zaman ikinci pilot olarak kendisi kapasitesinde bir pilot istemediğini,
-Böyle düşünen bir pilotun "Takım arkadaşım beni geçince bırakırım" sözünün bir anlamı olmadığını,
-2001'de karşısındaki tek rakip McLaren'in Ferrari'nin hızından uzak oluşunu,
-2002'de karşısında hiçbir rakip olmadığını,
-2004'te yine karşısında hiçbir rakip olmadığını,
-FIA'nın her zaman Ferrari'yi desteklediğini, çıkacak kuralların ilk önce Maranello'da tartışıldığı gerçeğini,
-En fazla pole pozisyonu rekorunu Ayrton Senna'dan 2 kat daha fazla yarışa çok daha dayanıklı otomobille çıkarak kırdığı gerçeğini,
-Bütün bunlara rağmen çok çok iyi bir pilot olduğu gerçeğini,
-Ancak tüm başarısının arkasındaki Ferrari'nin rakipsizliği dışlanarak tamamen kendisine maledilemeyeceği gerçeğini değiştirmez.
Sözün özü:
Müthiş bir pilot, ama sportmen değil (Zaten sportmen olsaydı şu an McLaren değil, Ferrari'yi tutuyor olurdum).
Başarılarını, döneminin şartları içinde değerlendirmezseniz yanlış yaparsınız. Bir araya gelmesi çok zor olan öğeler bir şekilde bir araya geldi, kendisi de yardım etti. Onun yerinde ortalama bir pilot bu başarıları yakalayamaz ama çok iyi pilotlara benzer şartlar verilirse (Schumacher'in kazanmak için gösterdiği eşsiz azim de şart) bu başarıların tekrarlanmaması için bir neden görmüyorum.
İstatistik olarak en başarılı, kazanma azmi olarak en iyisi (Alonso ve Kimi bile şimdiden biz o kadar çok yarışmayız diyorlar), pilotaj olarak belki gerçekten en iyisi (ama bu kanıtlanamaz), ama en iyilerden biri olduğu kesin.