Eurobond mantıklı mı?

Motosikleti
Yok
Yaklaşan yaşlılığım/emekliliğim için bana gelir kapıları lâzım.

Eurobond'lar da şu an ilgi alanımda. Ama basitçe bir hesapla, senelik %1 - %1,5 gibi bir şey kalıyor eurobond'da.

Yani getirisi daha yüksek gözüküyor ama ABD/Avrupa enflasyonunu da düşmek lâzım getiriden, o zaman işte %1,5 net kazanç kalıyor denebilir.

Çok düşük bir getiri tabii, örneğin 2.500.000₺ param var, bununla eurobond aldığımda bir senede tahminen 37.500₺ net gelir elde edeceğim (aylık 3.125₺)

Ama aynı 2.500.000₺'ye Bursa'dan bir daire satın alsam, senelik kabataslak 150.000₺ gelir elde ederim (vergiler vs. düşülmüş şekilde) (aylık 12.500₺).

.................................

İkisi arasında yaklaşık dört kat fark var.

Ama tabii, eurobond'u tek tuşla alıp sadece bekliyorsun - sadece o kadar, ancak kiraya verdiğin bir dairede başına ne sürprizler geleceğini bilemiyorsun. Kiracı kirasını öder mi, çıkıp gidince daire 3-4 ay boş kalır mı, çıkarken anlaşmazlık durumunda evini yakar mı, balyozla içerisini yerle bir eder mi, bilinmez.

.........................................

Sizlerin eurobond ve eurobond/gayrimenkul kiralama arasındaki ilişki konularında görüşleriniz nelerdir?

Ya da daha başka alternatif önerileriniz olabilir mi?

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
2,5'u 25 yapmadıkça eurobond vs finans piyasası araçlarından anlamlı bir şey gelmez. Bugün 2,5'la bazı (uçuk kaçık olmayan) arabalar bile alınamıyor; eurobond getirisi ne olsun? Tutarlar çok büyük olmadıkça bunlar sadece eldekini korumaya yarar, geçinmeye değil.

Bir de eurobond yp cinsinden olduğu için kur farkını hesaplamak lazım; sene başındaki 2,5mio ana para sene sonunda aynı kalmıyor; kupon getirisi dışında kur artışı var.

Motosikleti
Yok
Bir de eurobond yp cinsinden olduğu için kur farkını hesaplamak lazım; sene başındaki 2,5mio ana para sene sonunda aynı kalmıyor; kupon getirisi dışında kur artışı var.
O da doğru, daha önce aklıma gelmemişti.

İyi de ben nasıl geçineceğim yaşlılığımda, çalışamadığım zamanlarda? :)

Onu bilebilsem rahatlayacağım aslında.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
O da doğru, daha önce aklıma gelmemişti.

İyi de ben nasıl geçineceğim yaşlılığımda, çalışamadığım zamanlarda? :)

Onu bilebilsem rahatlayacağım aslında.
Ev varsa bağkur primini de yüksek yatırdıysan sorun olmaz herhalde. Benim babam 25 yıllık annem ise 13 yıllık emekliler, kendi evlerinde oturuyorlar, çok şükür emekli maaşlarıyla rahat geçiniyorlar. (Yatan primler mühim...)

Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150
Yaş nedir bilemiyorum ancak sizin gibi ne yapacağını bilemeyen veya en azından hiç finansal okur yazarlıkla ilişkisi olmayanlara ben bireysel emeklilik yatırımı öneriyorum. Doğru bir fon dağılımı ve nispeten yüksek katılım payları ile 10 yıl veya 56 yaş sınırını geçince elinizde ciddi birikim olabilir.

Bu gelecek kaygınızı anlamış değilim, sizi ciddi ciddi sarmış.

Her şey bir şekilde yolunu bulur, rahat olun.

Son düzenleme:
Motosikleti
2013 Honda Cbf150
ikibuçuk milyona aylık 325 dolar veren Bond var.
Siz çok yakın vadeye baktınız sanırım.

Motosikleti
R25
Yaklaşan yaşlılığım/emekliliğim için bana gelir kapıları lâzım.

Eurobond'lar da şu an ilgi alanımda. Ama basitçe bir hesapla, senelik %1 - %1,5 gibi bir şey kalıyor eurobond'da.

Yani getirisi daha yüksek gözüküyor ama ABD/Avrupa enflasyonunu da düşmek lâzım getiriden, o zaman işte %1,5 net kazanç kalıyor denebilir.

Çok düşük bir getiri tabii, örneğin 2.500.000₺ param var, bununla eurobond aldığımda bir senede tahminen 37.500₺ net gelir elde edeceğim (aylık 3.125₺)

Ama aynı 2.500.000₺'ye Bursa'dan bir daire satın alsam, senelik kabataslak 150.000₺ gelir elde ederim (vergiler vs. düşülmüş şekilde) (aylık 12.500₺).

.................................

İkisi arasında yaklaşık dört kat fark var.

Ama tabii, eurobond'u tek tuşla alıp sadece bekliyorsun - sadece o kadar, ancak kiraya verdiğin bir dairede başına ne sürprizler geleceğini bilemiyorsun. Kiracı kirasını öder mi, çıkıp gidince daire 3-4 ay boş kalır mı, çıkarken anlaşmazlık durumunda evini yakar mı, balyozla içerisini yerle bir eder mi, bilinmez.

.........................................

Sizlerin eurobond ve eurobond/gayrimenkul kiralama arasındaki ilişki konularında görüşleriniz nelerdir?

Ya da daha başka alternatif önerileriniz olabilir mi?
Fonlar da değerlendirilebilir bence. Satarken de uzun süreler beklemek gerekmiyor en azından. Tabi 17,5 Stopaj kesintisi biraz üzücü. En garanti sayılan para piyasası fonları bile aylık 2,8 3 oranlarında getiriyor. Tek fon üzerinden 1 milyon için 30bin getiri desek 24.750'ye denk geliyor. Atladığım bir yer var ise belirtirler mutlaka. Tek fon üzerinden örnek olsun diye verdim fakat öyle şeyler yapmayalım :)

Motosikleti
Yok
Fonlar da değerlendirilebilir bence. Satarken de uzun süreler beklemek gerekmiyor en azından. Tabi 17,5 Stopaj kesintisi biraz üzücü. En garanti sayılan para piyasası fonları bile aylık 2,8 3 oranlarında getiriyor. Tek fon üzerinden 1 milyon için 30bin getiri desek 24.750'ye denk geliyor. Atladığım bir yer var ise belirtirler mutlaka. Tek fon üzerinden örnek olsun diye verdim fakat öyle şeyler yapmayalım :)
Ama enflasyonu hesap etmemişsin...

Ama enflasyonu hesap etmemişsin...
Hesabınız yanlış. Eurobondlar dolar ve euro üzerinden olur. Bir kere euro cincinden olanlara ya bakmayın. Dolar cinsi olanları araştırın. Ayrıca eurobondlar şu an yıllık % 8 civarı faiz getirir. Siz yıllık 1,5 demişsiniz. Ancak şu an almak doğru değil. CDS çok düşük. Anaparadan fena halde zarar etmenize sebep olabilir.
Ancak 20 yıl ve üzeri olanları alıp 20 yıl tutarsanız ve temettü gelirindeki gibi gelen parayı eklerseniz çok ciddi para kazanabilirsiniz.

hocam merhaba,
sizinle aynı düşüncedeyiz. emeklilikte yan gelir için kiracıyla falan uğraşmaktansa eurobond almak iyi bir düşünce. ben emeklilikte pasif gelir için azar azar biriktirmeye niyet etmiştim, henüz hedefin epey gerisindeyim ama bir miktar eurobond'um var. türkiye'de yaşıyoruz, ekonomi mâlum, döviz baskılanıyor. bu baskı ortadan kalkarsa ihtimalini düşünerek paramın bir kısmını burada tutuyorum. şu anda faizler ve risk primleri düşük olduğu için miktarı arttırmıyorum.

eurobond'un getirisi sırf 6 ayda bir ödediği kupon faizi değil. vadesi yaklaştıkça, faizler ve ülke risk primleri düştükçe eurobond değer kazanır. 6 aylık kupon faizini yan gelir olarak düşünüp, diğer kazancı enflasyona karşı koruma olarak düşünebilirsiniz. 2025'in Mart-Nisan ayı civarında aldığım eurobondlar var, orta vadeli olanı %25, uzun vadeli olanı %15 değer kazanmış. bu arada kupon faizlerini de aldım.

özet tavsiyelerim:
* 3-5 ay sonra ihtiyaç duyabileceğiniz parayla eurobond almayın. zarar etme ihtimaliniz var. eurobond'a koyduğunuz parayı tutacaksınız. kötü günler için kenara 3-5 ayrı bir para atın.
* paranızı orta vadeli ve uzun vadeli bond'lara paylaştırın. faizlerin/risk priminin değişmesi uzun vadelileri çok etkiler. böylece riski dağıtırsınız. kısa vadelilerde risk azdır, ama fiyatı zaten yükselmiştir dolayısıyla kazanç potansiyeli de azdır.
* alırken kupon ödeme dönemlerine de bakın, farklı aylara dağıtın ki yıl içinde düzenli geliriniz olsun.
* alıp unutmayın, takip edin. baktınız iki hafta peş peşe değer kaybetti, bozup bekleyin.
* kupon faizi şu mantıkla çalışıyor, bond'un anma değeri 1.000 dolar, kupon faiz oranı %5 ise günü geldiğinde size anma değeri üzerinden, yani 50 dolar faiz ödüyor. vadesi dolduğunda 1.000 dolar edecek bond'u siz bugün daha ucuza, mesela 800 dolar'a alıyorsunuz. gerçek faiz geliriniz %6.25 oluyor
* euro cinsi bond'ların faizleri düşük olduğu gibi, senede bir kupon ödüyor. dolar'ın hem faizi daha yüksek, hem kupon ödemesi 6 ayda bir. dolar cinsi bond'ları almak daha avantajlı.

barındırdığı riskler ise
* türkiye'nin risk primi geçtiğimiz yıl bayağı düştü, eurobond'ların değer kazanma potansiyeli de düştü. kısa vadede zarar edebilirsiniz, uzun vadeli girer ve sabırla beklerseniz acısını çıkaracaktır.
* faiz geliri belli bir rakama ulaşırsa yıllık gelir vergisi beyannamesi vermeniz gerekiyor. benim amatör bilgimle 2025 yılı için faiz geliriniz 330 bin tl'yi aşması durumunda beyanname verip vergi ödeyeceksiniz. bahsettiğiniz rakamla bu sınırı aşmazsınız, beyanname vermez ve vergi de ödemezsiniz.

hocam merhaba,
sizinle aynı düşüncedeyiz. emeklilikte yan gelir için kiracıyla falan uğraşmaktansa eurobond almak iyi bir düşünce. ben emeklilikte pasif gelir için azar azar biriktirmeye niyet etmiştim, henüz hedefin epey gerisindeyim ama bir miktar eurobond'um var. türkiye'de yaşıyoruz, ekonomi mâlum, döviz baskılanıyor. bu baskı ortadan kalkarsa ihtimalini düşünerek paramın bir kısmını burada tutuyorum. şu anda faizler ve risk primleri düşük olduğu için miktarı arttırmıyorum.

eurobond'un getirisi sırf 6 ayda bir ödediği kupon faizi değil. vadesi yaklaştıkça, faizler ve ülke risk primleri düştükçe eurobond değer kazanır. 6 aylık kupon faizini yan gelir olarak düşünüp, diğer kazancı enflasyona karşı koruma olarak düşünebilirsiniz. 2025'in Mart-Nisan ayı civarında aldığım eurobondlar var, orta vadeli olanı %25, uzun vadeli olanı %15 değer kazanmış. bu arada kupon faizlerini de aldım.

özet tavsiyelerim:
* 3-5 ay sonra ihtiyaç duyabileceğiniz parayla eurobond almayın. zarar etme ihtimaliniz var. eurobond'a koyduğunuz parayı tutacaksınız. kötü günler için kenara 3-5 ayrı bir para atın.
* paranızı orta vadeli ve uzun vadeli bond'lara paylaştırın. faizlerin/risk priminin değişmesi uzun vadelileri çok etkiler. böylece riski dağıtırsınız. kısa vadelilerde risk azdır, ama fiyatı zaten yükselmiştir dolayısıyla kazanç potansiyeli de azdır.
* alırken kupon ödeme dönemlerine de bakın, farklı aylara dağıtın ki yıl içinde düzenli geliriniz olsun.
* alıp unutmayın, takip edin. baktınız iki hafta peş peşe değer kaybetti, bozup bekleyin.
* kupon faizi şu mantıkla çalışıyor, bond'un anma değeri 1.000 dolar, kupon faiz oranı %5 ise günü geldiğinde size anma değeri üzerinden, yani 50 dolar faiz ödüyor. vadesi dolduğunda 1.000 dolar edecek bond'u siz bugün daha ucuza, mesela 800 dolar'a alıyorsunuz. gerçek faiz geliriniz %6.25 oluyor
* euro cinsi bond'ların faizleri düşük olduğu gibi, senede bir kupon ödüyor. dolar'ın hem faizi daha yüksek, hem kupon ödemesi 6 ayda bir. dolar cinsi bond'ları almak daha avantajlı.

barındırdığı riskler ise
* türkiye'nin risk primi geçtiğimiz yıl bayağı düştü, eurobond'ların değer kazanma potansiyeli de düştü. kısa vadede zarar edebilirsiniz, uzun vadeli girer ve sabırla beklerseniz acısını çıkaracaktır.
* faiz geliri belli bir rakama ulaşırsa yıllık gelir vergisi beyannamesi vermeniz gerekiyor. benim amatör bilgimle 2025 yılı için faiz geliriniz 330 bin tl'yi aşması durumunda beyanname verip vergi ödeyeceksiniz. bahsettiğiniz rakamla bu sınırı aşmazsınız, beyanname vermez ve vergi de ödemezsiniz.
Eurobond gelirinizi eşiniz veya yakınlarınız ile bölüşürseniz vergiden kaçınabilirsiniz. Demek istediğim eurobondu sadece kendi adınıza almayın. Böylece gelir 330 k yı geçmez :)

iş bankası'nda güncel rakamlara baktım.

615 kodlu, 2045 yılı vadeli bir bond var. bundan 2.500.000 TL'lik alırsanız 6 ayda bir 82.500 TL'lik kupon geliriniz olacak, yılda 165.000 eder. aslında biraz daha fazla bile eder, çünkü bu bond'u 962 dolar'dan satıyorlar. faizini ise 1.000 dolar'ın üzerinden alacaksınız.
2045'e kadar gelir garanti, döviz kuru arttıkça artar :)

düşünülebilir.

Motosikleti
Yok
%8 net getiri olmaz bence. Ben, geçen ay denemelik olarak şu eurobond'u almışım:

======================================================================
{EUROBOND-İŞBANKASI} / EB-637-US900123CL22 /

Bitiş Tarihi: {25.Mart.2027}
Para Birimi.: ABD Doları ($)
İhraççı.....: Hazine
ISIN KODU...: US900123CL22

Kupon Dönemi..............: 6 ayda bir ödeme
Dönemsel Kupon Faizi......: %3,00
Sonraki Kupon Ödeme Tarihi: -----25.Mart.2026-----
07/01/2026 ········ 1.000ad. alım yapıldı ········ -1.046,00$

Şimdi, herhalde "kirli fiyat" dedikleri şey olsa gerek, 1000 adedi yani 1000$ için 1.046$ ödemişim ben bu eurobond'a.

Senelik %6 basit faiz görünüyor (bundan stopaj var mı yok mu onu bilmiyorum).

Yani gelen kupon ödemeleriyle önce o aradaki 46$ fark (kirli fiyat) kapanacak, sonra kalan getiriden ABD enflasyonu düşülecek, varsa stopaj düşülecek, bu hikâyenin sonunda bana yıllık net %1 - %1,5 kalır gibi hesaplamıştım.

Hatalı hesapladıysam düzeltin.

Motosikleti
2013 Honda Cbf150
hocam merhaba,

özet tavsiyelerim:

barındırdığı riskler ise
İtfadan önce satarsanız aldığınız kuponların ve eurobondların vergisini ödemeniz gerekiyor.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Senelik %6 basit faiz görünüyor (bundan stopaj var mı yok mu onu bilmiyorum).
25 Mart 2027 ye kadar satmazsanız vergi stopaj vs. yok.

Cds düşük olduğu için malı ederinden fazlasına almışsınız
Hepi topu 104 dolar kazancınız olacak.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Vakıfbankın hesaplama araçları basit ve anlaşılır, merak edenler için.
https://www.vakifbank.com.tr/tr/hesaplama-araclari/tahvil-bono-hesaplama-araci

Son düzenleme:
hocam siz hem kısa vadelisini
hem kupon ödemesi yakın olanını almışsınız, bu yüzden de vade sonunda 1.000 dolar edecek bond'a 1.046 dolar vermişsiniz.
bir de kupon faiz oranı nispeten düşük olanını almışsınız.

bekleyin, 25 Mart'ta hesabınıza 30 $ kupon faizi gelecek, tabii ertesi gün bond'unuzun değeri 1010-1015 dolar seviyesine düşecek. beklerseniz 6 ay içinde yine aynı seviyelere gelecek.
bu durumda yıllık 2x30=60 dolar kupon faizi almış olacaksınız. Yıllık %5 mertebesinde bir şey yapar.

benim önerdiğimde kupon faiz oranı yüksek,
bir de uzun vadeli olduğu için 1.000 dolar'ın altında fiyata satın alıyorsunuz. ikisi birleşince faiz/anapara oranı daha yüksek çıkıyor.

en güzeli, yaşayıp tecrübe ederek öğrenmek. bir parça da uzun vadeliden alın, bir-iki yıl elinizde tutun ve farkı kendiniz görün.

Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150
Bazı bankaların (özellikle isim vermiyorum) dövize (dolar/euro) endeksli fonları var. Risk derecesine göre aylık %0,3-7 arası getiri sağlıyor.

Bence eurobond'a göre çok daha efektif. İstediğiniz zaman, istediğiniz miktarda TL'ye dönebilirsiniz. Uzun vadeye bağlı kalmaya da gerek yok.

Bir araştırın...

Motosikleti
Yok
hocam siz hem kısa vadelisini
hem kupon ödemesi yakın olanını almışsınız, bu yüzden de vade sonunda 1.000 dolar edecek bond'a 1.046 dolar vermişsiniz.
bir de kupon faiz oranı nispeten düşük olanını almışsınız.

bekleyin, 25 Mart'ta hesabınıza 30 $ kupon faizi gelecek, tabii ertesi gün bond'unuzun değeri 1010-1015 dolar seviyesine düşecek. beklerseniz 6 ay içinde yine aynı seviyelere gelecek.
bu durumda yıllık 2x30=60 dolar kupon faizi almış olacaksınız. Yıllık %5 mertebesinde bir şey yapar.

benim önerdiğimde kupon faiz oranı yüksek,
bir de uzun vadeli olduğu için 1.000 dolar'ın altında fiyata satın alıyorsunuz. ikisi birleşince faiz/anapara oranı daha yüksek çıkıyor.

en güzeli, yaşayıp tecrübe ederek öğrenmek. bir parça da uzun vadeliden alın, bir-iki yıl elinizde tutun ve farkı kendiniz görün.
Evet, dediğiniz gibi henüz pek bir şey bilmiyorum eurobond'lar hakkında.

Her işte olduğu gibi bu işin de inceliklerini oturup öğrenmek lâzım. Fırsat bulunca araştıracağım, çok teşekkür ediyorum.

Motosikleti
2013 Honda Cbf150
Beş milyona ev alıp kirayamı verirdiniz yoksa resimdeki eurobondu mu alırsınız.

fgzn459.png

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar