Bende zamanında el yapımı bas yapmıştım ama harbici el yapımı

Tamamen ilkel koşullarda ve tarzanca yapılmış bişeydi. Ama sonuç olarak birşeye benzemişti. Bu da fotoları ve hikayesi
İlk olarak işe gövde ağacı alarak başladım. Kocaeli - Karamürselde enstrüman ağacı satan biryerden akçaağaç aldım. Erkan Sızarlar'da oradan alıyomuş galiba. Öyle duymuştum, doğrumu bilmem ama neyse.
Eve gelince nasıl birşey yapsam acaba diye düşünürken acele edip "la benim b50 nin kopyasını yapim işte" dedim ve kendi basımın şeklini aynen çizdim.
Gittigidiyordan dekopaj testeresi alarak öğrenci evinde kesme işlemine giriştim. Alttaki sandalyede nasibini aldı tabi. Emektar sandalyem 4 sene taşıdı yinede beni
Kesim işlemi çok ses çıkardığı için işin geri kalanını yazlıkta yaptım. Ses problemi olmadığı için rahattım valla. Neyse kesim işlemi bitince gövde böyle birşeye benzedi. Manyetik bölümünü ise ahşap keski ve çekiç ile saatlerce uğraşarak yaptım. Uygun alet edevat yoktu çünkü.
Tüm manyetik yerlerini ve sapın oturacağı yeri ahşap keski ile bitirdim. Gövde neredeyse hazırdı artık. Yalnız bir sorun, üstteki bombeyi verirken çok hata yaptım. Garip bişey oldu orası.
Sapı ise gidip herhangi bir ağaççıdan aldım. Pek kaliteli bir malzeme değildi ama eğik büğük olmadığından fazla bir sorun çıkarmadı. Kesip biçip zımparaladıktan sonra şekildeki halini aldı.
Burguların yerini açıp taktıktan sonra gövdenin üzerine yerleştirdim ve şekildeki gibi oldu. Telleri gerdirdim ama truss-rod olmadığından fazla zorlamadım tabi.
Çakması ve orjinali yanyana
Aslında tam b50 kopyası yapıcaktım ama elimde "fender lace sensor" manyetikler vardı ve manyetiklerle potanslar lehimli vaziyette idi. O yüzden potansları gövdenin arkasından geçiremedim yanımda havya vs olmadığından. Mecburen gövdeye uygun pickguard yapmaya karar verdim. Nasıl yapsam diye düşünürken evde plastik ne varsa araştırdım tepsi, leğen vs ve en sonunda klozet kapağında karar kıldım ve klozet kapağından pickguardımı yaptım

Güzelde oldu ama. Telleri filanda taktıktan sonra basımız çalmaya hazır hale geldi.
Sonuçta beklediğimden iyi birşey ortaya çıktı ve tesadüfmü yoksa doğal yetenekmi bilmem gövde-sap mükemmel derecede düz oldu

Telleri gerip akort etmeyi denedim ve sap çok eğilmeyince biraz çalmayı denedim. Tonları pek iyi değildi açıkçası, manyetik yerini biraz derin ayarladığım için de ses az geliyordu. Sap eğilmesin diye de fazla kurcalamadan söktüm.
Sonra ise gitmediğim yer kalmadı truss-rod bulmak için ama nasıl bir miretse hiçbiryerde bulamadım. Tüneldeki bütün dükkanlara bütün ustalara gittim ama yok. Sonrada basımı parça parça kaybettim zaten. Hala içimdedir. Kendi ellerimle yapmıştım halbuki. Neyse böyle bir tecrübe oldu işte banada.