Ehliyet sınavım yarın ama güzergahı ezberleyemiyorum. :D

Motosikleti
2014 Hero Thriller 150
Temel hakimiyeti ölçmesi ve trafiğe çıkmadan önceki aşama olarak parkuru yeterli buluyorum. Trafik sınavının ezbersiz güzergahsız interkomla yönlendirmeli olması taraftarıyım.

Motosikleti
Çükü Olanın Dükü Olur.
Bir adayımı çalışmalara gelmemesi nedeniyle defalarca arayınca kızmıştı. "Hocam sen Hayabusa ne biliyon mu?" demişti.
PejoBusa

ezx4tmp.jpg

Motosikleti
Yok
Tebrikler. Sınavın nerede olmuştu?

Trollenmeyi göze alarak soruya İyi niyetle cevap vermiştim. Derdimiz hata aramak değil. Tartışarak doğruları bulmak.

Parkur uygulamasının yanlış olduğu iddiası. Yıllardır gerek kursiyerler tarafından, gerekse sektör temsilcileri ve eğitimciler tarafından dile getiriliyor. Hatta bu konuda bazı yeni kararların alınacağı söyleniyor. Bu uygulamayı savunan kimse yok. Yeni bir uygulama olarak sınav merkezleri ikinci bir parkur belirledi. Sınav sabahı hangi parkur seçildiyse sınav o parkurda yapılıyor. Seçilmiş olan parkur üzerinde tamirat çalışması, kaza vs. durumlarda sınav öncesi usta öğretici adaya gerekli parkur değişikliği bilgilerini veriyor. Böyle bir durumda yol şaşırma vs. durumu engellemek için telsiz veya interkomdan da bilgi veriliyor. Bazen parkurdaki trafik levhaları değiştiriliyor. Bu durumlarda kurs eğitimcileri sınav öncesi adayları bilgilendiriyor. Konu ile ilgili eğitim videoları güncelleniyor. M.E.B. sistemi iyileştirmek için yenilikler yapmaya çalışıyor. Örneğin; Gece sürüş eğitimi. Sürücü kurslarından kursiyerlere gece şartlarında da sürüş eğitimi vermesi isteniyor. Burada biraz sorun var. Haftanın 6 günü zor şartlarda çalışan eğitim personeli gece de çalışmak istemiyor. Sınavların gece saatlerinde de yapılması doğrultusunda gerekli kararlar alındı. Henüz uygulamada değil.

Sınavların "dostlar alışverişte görsün" mantığıyla yapıldığı iddiası. 15-20 yıl önce olsaydı bu fikre katılırdım. Sabah 9:00'da başlıyordu. Saat 11:00'e kadar 12 kişinin sınavı bitiyordu. Günümüzde 10 adayın sınavı sabahtan akşama kadar sürüyor. Her adayın sınavı 40 dakika. Öyle herkesin geçtiği sınavlar yok günümüzde. Motosiklet sınavlarında başarı oranı hala biraz yüksek. Bunun bir nedeni de ikiteker konusuna hakim komisyon üyesi sayısı az. Personel eksikliği nedeniyle motosiklet ehliyeti bile olmayan sınav görevlileri sınavlarda görülebiliyor. M.E.B. sınavlarda görev almak isteyen öğretmenlere yeni kurslar açarak bu eksikliği kapatmaya çalışıyor. Bir keresinde Almanya'da motosiklet eğitmenliği yaptığını söyleyen bir kişi trafiğe kapalı alan çalışmamızı izlemişti. Şaşırdığını söylemişti. "Türkiye'de motosiklet eğitiminin çok daha basit olduğunu zannediyordum" demişti. Almanya'da sınavda 8 çizme istasyonunun olmadığını, onun yerine daire çizme istasyonu olduğunu söylemişti. Bizde trafiğe kapalı alan sınavında 7 tane istasyon var. 1-Slalom, 2-Sekiz çizme, 3-Denge çizgisi, 4-Dar alanda U dönüşü,5- Hızlanma/yavaşlama, durma ve ayak koyma,6-Engelden kaçma, 7-Ani fren. Bu istasyonları hakkıyla yapmak zannedildiği kadar kolay değil. Bir adayımı çalışmalara gelmemesi nedeniyle defalarca arayınca kızmıştı. "Hocam sen Hayabusa ne biliyon mu?" demişti. "Biliyorum" deyince işte ben onu kullanıyorum demişti. Çok az çalışarak sınava girip kalmıştı. Özetle sınav çok kolay değil. İşi bilen bir sınav komisyonu varsa hiç değil.
Sizi biliyorum ve iyi niyetinize inanıyorum zaten. Benim eleştirim sisteme.

Motosikleti
NC 750x DCT(2025) - Vespa GTS 250 ABS(2006)
2015 de girmiştim sınava. Nasıl olsa kullanabiliyorum diye sadece zorunlu derslere katılmıştım ve rotayı da bu yüzden sadece 1 kere görmüştüm. Sınavın sonlarına doğru düz gitmem gereken bir yerden sağa dönmüştüm fakat 2-3 saniye sonra hatamı fark ederek hemen doğru yola geçmiştim. Yine de yolu karıştırdığım belli gibiydi aslında. Doğru yola geçtikten sonra kesin kaldım diyerek vitesi boşa alıp (aslında boşa da alamadım) durdum ve arkama baktım. Şansıma o dönüşte kurs aracı kırmızı ışığa yakalanmış. Beni de onları beklemek için kenarı çektim zannetmişler. O ışık sayesinde kalmamıştım sınavdan. Aynı sınavdaki 2. olay ise vitesin boşa geçmemesiydi. Benden sonra sınav görevlisi motora binip tur atmaya çalıştı ve sonrasında beni yanına çağırıp sen nasıl boşa aldın bu vitesi dedi. Ben de alamadım, debriyaj sıkarak durdum hep dedim. Bu motor sıkıntılı boşa alınmıyor demişti. Hatta tekrar mı sınava alsak gibisinden bi konuşmuşlardı da gerek yok kullanabiliyo zaten diyip geçmişlerdi.

Tebrikler. Sınavın nerede olmuştu?
Teşekkür ederim hocam, Tekirdağ.
Bir adayımı çalışmalara gelmemesi nedeniyle defalarca arayınca kızmıştı. "Hocam sen Hayabusa ne biliyon mu?" demişti. "Biliyorum" deyince işte ben onu kullanıyorum demişti. Çok az çalışarak sınava girip kalmıştı.
Burada kahkaha attım 😂 Orada olup yüz ifadesini görmek isterdim :ROFLMAO:

Ged

Motosikleti
Forza 250, Tiger Sport 660
n'aptın abi sen? ülkenin IQ ortalaması 88.
Benim bildigim ulke ortalamasi 99 ile 86 arasi cikiyor (farkli yillar, farkli bolgeler vs). 2026da 97 cikmis ve 66. Siradaymisiz.
Bence 80in ustunde pek insan yok, ulkenin buyk kisminin tek yetenegi hayatta kalmak, yani yiyip icip s..cmak.
Otoparkta duran arabamiza yaya carpti, baska bir kac sefer de carpmak uzereydiler. Ustelik telefona da bakmiyorlardi, telefona bakip yolun ortasinda yuruyenlerden bahsetmeme gerek yok bile.

Ziraatten yatırmak zorunlu mu acaba ehliyet harcını? Kurs Ziraatten yatır dedi ama ATM'de ne yaptıysam parayı kabul etmedi, hep iade etti.
Ziraat hesabım da yok, nasıl yatıracağım ki şimdi. İnternette bütün bankalar oluyor gibi gözüküyor ama bir sormak istedim.

Tam bir salaklık.

Ehliyet dediğimiz şey, kullandığımız aracın ve trafiğin durumuna göre davranmak, ona göre karar verip uyum sağlamak. Güzergâh belirlemek tüm adaylara eşit davranmak için doğru bir yaklaşımdır, ama güzergâh ezberletmek kadar saçma bir şey yok.

O gün gezegâta bir sorun olursa ne yapıyorlar? Yol kapalıysa, trafik işaretleri değiştiriliyorsa, yola yeni çizgiler çiziliyorsa, asfalt dökümü yapılıyorsa, nasıl karar veriyor arkadaki 2 abi ?

Tesbit değil, bu arada, tespit.
Tesbit = sağlamlaştırma, yerine koyma. tespit = belirleme, kanıtlama)
Evet, gramer Nazi olabiliyorum.
Üşenmedim araştırdım. Ben Türkçe tesbit diye bir kelime bilmiyorum. Ama yine de emin olmak istedim. TDK da tesbit diye bir kelime yok.
tespit
share.png

1. isim Bir şeyi sağlam bir biçimde yerleştirme, yerinden oynamaz duruma getirme.
2. isim Bir durumu kuşkuya düşürmeyecek biçimde gösterme.
3. isim ► belirleme:
"Bu şahane tespitlere bazı müdahaleler yapalım." - Cemil Meriç
4.
isim Bir değerlendirme sonunda ortaya çıkan karar.
5. isim ► saptama.

• Haha
Tepkiler: Ged
Motosikleti
D400
Üşenmedim araştırdım. Ben Türkçe tesbit diye bir kelime bilmiyorum. Ama yine de emin olmak istedim. TDK da tesbit diye bir kelime yok.
tespit
1. isim Bir şeyi sağlam bir biçimde yerleştirme, yerinden oynamaz duruma getirme.
3. isim ► belirleme:
4.
5. isim ► saptama.

güzel tespbit :D

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
tespit
share.png

3. isim ► belirleme:
4.
5. isim ► saptama.
Osmanlı döneminde kullanılırmış üstat, günümüzde yaygın değil.

tesbit teriminin Türkçe Türkçe sözlükte anlamı​

(Osmanlı Dönemi) sağlam olarak yerleştirme

İlgili Terimler​

TESBİT(Osmanlı Dönemi) Bir şeyin aslını kat'i olarak bulma
TESBİT(Hukuk) Saptama
TESBİT(Osmanlı Dönemi) Sağlam olarak yerleştirme. Yerinden kımıldayamaz hâle getirme
TESBİT DAVASI(Hukuk) Hukuk yargılamasındaki dava çeş.olup,bir kimsenin hukuki ilişkinin olup olmadığını mahkemece belirlenmesi konusunda açtığı dava;tesbit davaları menfi veya müsbet olabilir;müs.tes.dav.;tesbit davasının konusu,ancak bir hukuki iliş.olb

https://www.seslisozluk.net/tesbit-nedir-ne-demek/

Sabit kelimesinden türeyen arapça kökenli bir kelimeymiş. Arapça orijinali tesbitmiş. Demek ki bize de tesbit diye geçmiş. TDK da ise tespit şeklinde yer almış. Tesbit ya da tespit şeklinde kullanımının farklı anlamları yokmuş. Bunu da yeni tespit etmiş olduk.

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Şu navigasyon kolaylığı hakikaten insanların yön, yol bulma becerisini köreltti. 2 Senedir İzmir'de yaşıyorum, hala gitmediğim bir çok mahalle var, ben bile İzmir içi navigasyon kullanmıyorum.
Bu konuda sana katılıyorum.
Navigasyon olmasa yolumu bulamayacak duruma geldim.

Motosikleti
Yok
Sabit kelimesinden türeyen arapça kökenli bir kelimeymiş. Arapça orijinali tesbitmiş. Demek ki bize de tesbit diye geçmiş. TDK da ise tespit şeklinde yer almış. Tesbit ya da tespit şeklinde kullanımının farklı anlamları yokmuş. Bunu da yeni tespit etmiş olduk.
Arapça
s̠bt kökünden gelen tas̠bīt تثبيت “sabitleme, belirtme” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük
Arapça
s̠abata ثَبَتَ “sabit kaldı” fiilinin tafˁīl vezninde II. masdarıdır.

“yerini belirtme” [Evliya Çelebi, Seyahatname, 1665]
beni defn edün ve üzerime bir kubbe ve âsâr-ı binâlar etmen. Ancak tesbit üzre başım ve ayağım uçlarına hiçe taşlan alâmet dikin

[Meninski, Thesaurus, 1680]
tesbit: Stabilire, fingere, firmare.

Eskiden varmış, evet; tespit haline gelmiş olabilir. Benim hatam.

Arapça
s̠bt kökünden gelen tas̠bīt تثبيت “sabitleme, belirtme” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük
Arapça

beni defn edün ve üzerime bir kubbe ve âsâr-ı binâlar etmen. Ancak tesbit üzre başım ve ayağım uçlarına hiçe taşlan alâmet dikin

Estağfurullah sayın hocam. Hata ne kelime tekrar estağfurullah. Yanlış anlaşılmaya sebep oldum sanırım. Siz kusuruma bakmayınız.

Bana şöyle git gel dediler. Sonra tamam dediler. Denetmende bekârlıktan ev sahibimdi.

Almanya'dan bir arkadaş gelmişti. Ehliyet sınavı için çalışması gerekiyormuş. Motor istedi benden. Bende verdim, çalışsın diye. Sene 2006 olması lazım. Bir hafta sonra motoru getirdi verdi. Çok çalıştın dedim. Usta motorcu ehliyetimi alacaksın :) Bir anlattı bana sınavın nasıl yapılacağını. Vallahi gözüm korktu.

Motosikleti
2014 Hero Thriller 150
Arapça
Arapça

Arapça kökenli kelimelerin çoğu günümüz Türkçesinde biraz daha sert ve net yazılıp okunuyor. Mehmed-Mehmet, Ahmed-Ahmet, tesbit-tespit vb. Daha pek çoğu var ama şu an aklıma gelmedi. İkisi de aynı kapıya çıkar hatta ağızdan ağıza ülkenin bir yerinde biri öbüründen daha sık kullanılır vb. Sorun yok yani.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar