Adam 69 konusunu açmış bileTavşan dediğin 69'dan yapılır Osman Aga![]()
PejoBusaBir adayımı çalışmalara gelmemesi nedeniyle defalarca arayınca kızmıştı. "Hocam sen Hayabusa ne biliyon mu?" demişti.
Sizi biliyorum ve iyi niyetinize inanıyorum zaten. Benim eleştirim sisteme.Tebrikler. Sınavın nerede olmuştu?
Trollenmeyi göze alarak soruya İyi niyetle cevap vermiştim. Derdimiz hata aramak değil. Tartışarak doğruları bulmak.
Parkur uygulamasının yanlış olduğu iddiası. Yıllardır gerek kursiyerler tarafından, gerekse sektör temsilcileri ve eğitimciler tarafından dile getiriliyor. Hatta bu konuda bazı yeni kararların alınacağı söyleniyor. Bu uygulamayı savunan kimse yok. Yeni bir uygulama olarak sınav merkezleri ikinci bir parkur belirledi. Sınav sabahı hangi parkur seçildiyse sınav o parkurda yapılıyor. Seçilmiş olan parkur üzerinde tamirat çalışması, kaza vs. durumlarda sınav öncesi usta öğretici adaya gerekli parkur değişikliği bilgilerini veriyor. Böyle bir durumda yol şaşırma vs. durumu engellemek için telsiz veya interkomdan da bilgi veriliyor. Bazen parkurdaki trafik levhaları değiştiriliyor. Bu durumlarda kurs eğitimcileri sınav öncesi adayları bilgilendiriyor. Konu ile ilgili eğitim videoları güncelleniyor. M.E.B. sistemi iyileştirmek için yenilikler yapmaya çalışıyor. Örneğin; Gece sürüş eğitimi. Sürücü kurslarından kursiyerlere gece şartlarında da sürüş eğitimi vermesi isteniyor. Burada biraz sorun var. Haftanın 6 günü zor şartlarda çalışan eğitim personeli gece de çalışmak istemiyor. Sınavların gece saatlerinde de yapılması doğrultusunda gerekli kararlar alındı. Henüz uygulamada değil.
Sınavların "dostlar alışverişte görsün" mantığıyla yapıldığı iddiası. 15-20 yıl önce olsaydı bu fikre katılırdım. Sabah 9:00'da başlıyordu. Saat 11:00'e kadar 12 kişinin sınavı bitiyordu. Günümüzde 10 adayın sınavı sabahtan akşama kadar sürüyor. Her adayın sınavı 40 dakika. Öyle herkesin geçtiği sınavlar yok günümüzde. Motosiklet sınavlarında başarı oranı hala biraz yüksek. Bunun bir nedeni de ikiteker konusuna hakim komisyon üyesi sayısı az. Personel eksikliği nedeniyle motosiklet ehliyeti bile olmayan sınav görevlileri sınavlarda görülebiliyor. M.E.B. sınavlarda görev almak isteyen öğretmenlere yeni kurslar açarak bu eksikliği kapatmaya çalışıyor. Bir keresinde Almanya'da motosiklet eğitmenliği yaptığını söyleyen bir kişi trafiğe kapalı alan çalışmamızı izlemişti. Şaşırdığını söylemişti. "Türkiye'de motosiklet eğitiminin çok daha basit olduğunu zannediyordum" demişti. Almanya'da sınavda 8 çizme istasyonunun olmadığını, onun yerine daire çizme istasyonu olduğunu söylemişti. Bizde trafiğe kapalı alan sınavında 7 tane istasyon var. 1-Slalom, 2-Sekiz çizme, 3-Denge çizgisi, 4-Dar alanda U dönüşü,5- Hızlanma/yavaşlama, durma ve ayak koyma,6-Engelden kaçma, 7-Ani fren. Bu istasyonları hakkıyla yapmak zannedildiği kadar kolay değil. Bir adayımı çalışmalara gelmemesi nedeniyle defalarca arayınca kızmıştı. "Hocam sen Hayabusa ne biliyon mu?" demişti. "Biliyorum" deyince işte ben onu kullanıyorum demişti. Çok az çalışarak sınava girip kalmıştı. Özetle sınav çok kolay değil. İşi bilen bir sınav komisyonu varsa hiç değil.
Geçtiniz mi?
Geçtim hocalar, yazmıştım yukarıdaki mesajda. Tekirdağ'da sınav.Sınavın neredeydi?Ne yaptın?
Teşekkür ederim hocam, Tekirdağ.Tebrikler. Sınavın nerede olmuştu?
Burada kahkaha attımBir adayımı çalışmalara gelmemesi nedeniyle defalarca arayınca kızmıştı. "Hocam sen Hayabusa ne biliyon mu?" demişti. "Biliyorum" deyince işte ben onu kullanıyorum demişti. Çok az çalışarak sınava girip kalmıştı.
Benim bildigim ulke ortalamasi 99 ile 86 arasi cikiyor (farkli yillar, farkli bolgeler vs). 2026da 97 cikmis ve 66. Siradaymisiz.n'aptın abi sen? ülkenin IQ ortalaması 88.
Üşenmedim araştırdım. Ben Türkçe tesbit diye bir kelime bilmiyorum. Ama yine de emin olmak istedim. TDK da tesbit diye bir kelime yok.Tam bir salaklık.
Ehliyet dediğimiz şey, kullandığımız aracın ve trafiğin durumuna göre davranmak, ona göre karar verip uyum sağlamak. Güzergâh belirlemek tüm adaylara eşit davranmak için doğru bir yaklaşımdır, ama güzergâh ezberletmek kadar saçma bir şey yok.
O gün gezegâta bir sorun olursa ne yapıyorlar? Yol kapalıysa, trafik işaretleri değiştiriliyorsa, yola yeni çizgiler çiziliyorsa, asfalt dökümü yapılıyorsa, nasıl karar veriyor arkadaki 2 abi ?
Tesbit değil, bu arada, tespit.
Tesbit = sağlamlaştırma, yerine koyma. tespit = belirleme, kanıtlama)
Evet, gramer Nazi olabiliyorum.
Üşenmedim araştırdım. Ben Türkçe tesbit diye bir kelime bilmiyorum. Ama yine de emin olmak istedim. TDK da tesbit diye bir kelime yok.
tespit
1. isim Bir şeyi sağlam bir biçimde yerleştirme, yerinden oynamaz duruma getirme.
2. isim Bir durumu kuşkuya düşürmeyecek biçimde gösterme.
3. isim ► belirleme:
"Bu şahane tespitlere bazı müdahaleler yapalım." - Cemil Meriç
4. isim Bir değerlendirme sonunda ortaya çıkan karar.
5. isim ► saptama.
Osmanlı döneminde kullanılırmış üstat, günümüzde yaygın değil.Üşenmedim araştırdım. Ben Türkçe tesbit diye bir kelime bilmiyorum. Ama yine de emin olmak istedim. TDK da tesbit diye bir kelime yok.
tespit![]()
1. isim Bir şeyi sağlam bir biçimde yerleştirme, yerinden oynamaz duruma getirme.
2. isim Bir durumu kuşkuya düşürmeyecek biçimde gösterme.
3. isim ► belirleme:
"Bu şahane tespitlere bazı müdahaleler yapalım." - Cemil Meriç
4. isim Bir değerlendirme sonunda ortaya çıkan karar.
5. isim ► saptama.
Bu konuda sana katılıyorum.Şu navigasyon kolaylığı hakikaten insanların yön, yol bulma becerisini köreltti. 2 Senedir İzmir'de yaşıyorum, hala gitmediğim bir çok mahalle var, ben bile İzmir içi navigasyon kullanmıyorum.
ArapçaSabit kelimesinden türeyen arapça kökenli bir kelimeymiş. Arapça orijinali tesbitmiş. Demek ki bize de tesbit diye geçmiş. TDK da ise tespit şeklinde yer almış. Tesbit ya da tespit şeklinde kullanımının farklı anlamları yokmuş. Bunu da yeni tespit etmiş olduk.
Estağfurullah sayın hocam. Hata ne kelime tekrar estağfurullah. Yanlış anlaşılmaya sebep oldum sanırım. Siz kusuruma bakmayınız.Arapça
s̠bt kökünden gelen tas̠bīt تثبيت “sabitleme, belirtme” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük
Arapça
s̠abata ثَبَتَ “sabit kaldı” fiilinin tafˁīl vezninde II. masdarıdır.
“yerini belirtme” [Evliya Çelebi, Seyahatname, 1665]
beni defn edün ve üzerime bir kubbe ve âsâr-ı binâlar etmen. Ancak tesbit üzre başım ve ayağım uçlarına hiçe taşlan alâmet dikin
[Meninski, Thesaurus, 1680]
tesbit: Stabilire, fingere, firmare.
Eskiden varmış, evet; tespit haline gelmiş olabilir. Benim hatam.
Arapça kökenli kelimelerin çoğu günümüz Türkçesinde biraz daha sert ve net yazılıp okunuyor. Mehmed-Mehmet, Ahmed-Ahmet, tesbit-tespit vb. Daha pek çoğu var ama şu an aklıma gelmedi. İkisi de aynı kapıya çıkar hatta ağızdan ağıza ülkenin bir yerinde biri öbüründen daha sık kullanılır vb. Sorun yok yani.Arapça
s̠bt kökünden gelen tas̠bīt تثبيت “sabitleme, belirtme” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük
Arapça
s̠abata ثَبَتَ “sabit kaldı” fiilinin tafˁīl vezninde II. masdarıdır.
“yerini belirtme” [Evliya Çelebi, Seyahatname, 1665]
beni defn edün ve üzerime bir kubbe ve âsâr-ı binâlar etmen. Ancak tesbit üzre başım ve ayağım uçlarına hiçe taşlan alâmet dikin
[Meninski, Thesaurus, 1680]
tesbit: Stabilire, fingere, firmare.
Eskiden varmış, evet; tespit haline gelmiş olabilir. Benim hatam.