Arkadaşlar; arkadaşımız güzel bi konuya değinmiş bence. Ona "biran önce ehliyetini al", "hasar kaç paraysa ver sus", "kaskoyu maskoyu boşver önce ehliyetini al" gibi ikazların yanında birazda konu hakkında bilgi paylaşımı yapalım.
Anladığım kadarıyla bu forumda herkes fırça atma meraklısı, arkadaşımız yanlışının farkında zaten ve kaza durumunda neler yapılması gerektiğini ile ilgili bilgi istiyor.
Bilinmesi gerekenler:
1- Trafik sigortası zorunludur ve belli sınırlar içerisinde karşı tarafa verilen hasarları tazmin eder
2- Kasko zorunlu değildir, kendi hasarınızı ve karşı tarafın hasarının zorunlu trafik sigortasının karşılamadığı kısmını yine belli sınırlar içinde karşılar (yanılıyorsam düzeltin lütfen)
3- Bildiğim kadarıyla motosikletleri kasko yaptırmak pek kolay değildir, kaza riski çok fazla olduğu için kasko bedeli çok yüksek çıkar, ayrıca bir çok sigorta şirketide belli değerdeki motosikletleri kasko yapar (bizim ucuz çinlileri kasko yaptırmak pek kolay değildir yani)
4- Kasko yapılmış araçlar kasko süresince hiç kazaya karışmazsa (ki buna kaskonun bozulmamış olması denir halk arasında) bir sonraki kasko döneminde bu araçların kaskolarına hatırı sayılır oranlarda indirim yapılır
5- Bi kaza olması durumunda önce kazaya karışanların anlaşması beklenir
6- Kazaya karışanlar anlaşmazsa trafik polisi çağırılıp kimin tutanak tutması istenir
7- Kazaya karışan araçlar kaza anındaki durumlarını değiştirmişlerse (yolun kenarına çekip trafiği açalımda polisi öyle bekleyelim) trafik polisi tutanak tutmaz (ben nerden bilim kim suçlu kardeşim başınızın çaresine bakın der)
8- Kazaya karışan araçlardan bazıları kaza anındaki durumunu değiştirmiş bazıları değiştirmemişse polis direkt olarak durumunu değiştirmiş araçların suçlu olduğuna karar verir
9- Araçlar yerli yerinde duruyorsa polis suçluyu bulmak için genel tetkiklere başlar (emniyet kemerini takmayan var mı, alkollü olan var mı, kasksız olan var mı, zorunlu sigortası olmayan var mı, ıvır zıvır... polis canı istediği herşeyi kontrol eder ve bulduğu eksikler için trafik cezasını bir bir keser)
10- Polis hiç bir eksik bulamazsa iki tarafada en ufak ceza miktarı kadar bir ceza keser (artık 50 mi 60 mı kaçsa) çünkü hata olmadan kaza olmaz mutlaka birileri bi hata yapmıştır mantığıyla hareket eder
11- Polis araçların kaza anındaki pozisyonlarına da bakarak tutanağını hazırlar ve gönderir trafik müdürlüğüne gönderir
12- Sizde cezanızı alır evinizin yolunu tutarsınız
13- Ertesi gün (polisin söylediği gün) trafik müdürlüğüne gider tutanağınızı alırsınız, orda kimin suçlu olduğu kimin olmadığı yazar
14- Suçsuz olan taraf arabasını tutanakla birlikte tamirciye götürür "bak ben kaza yaptım ama karşı taraf suçu, arabamı tamir et bedelinide karşı tarafın zorunlu sigortasından al" der
15- Suçsuz olan taraf arabasını tutanakla birlikte tamire götürür eğer kaskosu varsa "bak ben kaza yaptım hemide suçluyum, ama kaskom var, arabamı tamir et bedelini de kaskomdam tahsil et" der, kaskosu yoksa "arabamı tamir et aha bu da parası" der
16-
Eğer kazaya karışanlardan birinin ehliyeti yoksa: polis ehiletsiz adama ceza yazamaz, onu mahkemeye verir, mahkeme onu ehliyetsiz araç kullanıp insanların hayatını tehlikeye atmaktan suçlu bulur, hapis cezası ve karşı tarafın hasarı için maddi tazminat cezası, gerekiyosa üstüne manevi tazminat cezasına karar verir, hapis cezasını paraya çevirir.
Eksiğim varsa tamamlayın, hatam varsa düzeltin, fazlam varsa çıkarın.. sonuçta hepimiz bilgi sahibi olalım.
Arkadaşlar bildiğim kadarıyla ehliyetsiz araç kullandığınızda zorunlu sigortadanda faydalanamazsınız (bu konuda net bir bilgisi olan arkadaş varsa aydınlatsın bizi)
Bir başka noktada trafik polisince tutulan tutanaklarda hata oranı yok artık d-sadece suçlu veya suçsuz yazıyor (ben bizzat muhatap oldum, aldığım tutanakta sadece "suçsuz" yazıyodu

)