aslında bunu ölçen bir yöntem var. gdp per capita ya da ppp (purchasing parity power) diye geçiyor.
bu ölçüme göre türkiye 2016 yılında 25k usd iken, krizdeki yunanistan 26k, portekiz 30k, ispanya 36k, italya 38k imiş.
bizi kıskanan almanya 48k iken portakalını bıçakladığımız hollanda 50k.
yalnız hakkını verelim, bulgaristan, gürcistan, iran, ırak ve suriye'den daha yukarıdayız.
ah bu arada bir zamanlar tükürüğümüzle boğarız dediğimiz israil 37k. eyy amerika 57k.
norveç, isveç filan karıştırmıyorum hiç.
kaynak
aslında şu an dünyanın en pahalı benzini değil sayısal olarak. sebebi de doların uçmuş olması.
misai 2014 mayıs ayında benzin 5tl, dolar da 2,1tl idi, yani 1lt benzin 2,38dolardı, o zaman dolar bazında dünyanın açık ara en pahalı benziniydi.
şu an benzin artmasına rağman dolar olarak düşük, sebebi yazdığım gibi. eskisi mi iyi şimdiki mi düşünün artık.
https://tr.globalpetrolprices.com/gasoline_prices/Europe/
akapeli değilim. siyasetlerini de sevmem. bu ayrı konu. ama artık şu teraneyi bırakmalı. avrupanın bir çok ülkesinde bizden pahalı benzin. neredeyse alım gücü, gelişmişlik arttıkça artmış bile denebilir istisnalar hariç.
hemen alta "salak, asgari ücretle alınan litre miktarına bak bir de" yazacak arkadaşları tebrik ediyorum. tespit güzel. siz güzel kardeşlerimi alımgücü, gelir dengesi adaletsizliğini eleştirmeye davet ediyorum. emek hırsızlığını eleştirelim. sorunumuz benzin fiyatları değil, döviz kurları da değil. cari açık bütün kötülüklerin anasıdır. üretim şart. imam hatip değil, "kaliteli" meslek lisesi, "kaliteli" fen lisesi açmalı. tarım enstitüleri kurulmalı.
Benzin, mazot pahalı değil. Benzinin çıkış fiyatı 2 TL mazotun 1.5 TL bunlardan alınan vergiye bak. Tamam ülke olarak üretimimiz yok ama cari açık diye de birşey yok. Herkes kendi cebini doldurursa cari açık büyür tabi. Sadece bu akaryakıttan alınan vergi. Peki x marka aracın gümrükten geçiş fiyatı 50.000 TL iken Türkiyede satış fiyatı 100.000 TL olmasına ne demeli. Eve gelen faturalar bile 2 katı. Daha doğrusu herşey vergi nedeniyle 2 katı. 1 ay da oluk oluk para toplanıyor. Kısaca ülkede adaletsiz vergi sistemi var. Zengin çok çok az vergi öderken, vatandaş kat kat vergi ödüyor.