okram arkadaşım rica ederim, bu mesajımı kişisel olarak algılama. sen çok güzel kaskını takıp, korumalı ve dikkatli bir biçimde biniyorsun belli ki motora. ama yazdıkların beni bazı konularda düşündürttü ve aklıma gelenleri bu forumla paylaşmak istedim. umarım herkes kendi fikrine uygun bir şeyler bulur.
bence bu konularda "kaderci" olmamak gerekir. kadere inanmak hayatımızın kontrolünü elimizden bırakmak için bir bahane olamaz.
inançlı bir insan değilim, ama yine de benim anladığım, kaderin anlamı tanrının, sonsuz bilgisi ile, kullarının başlarına neler geleceğini bilmesidir. insanların hayatlarının baştan belirli olduğu değildir.
eğer kaderin anlamı, tüm hayat hikayemizin alnımızda yazılı olduğu olsaydı, bu bizim özgür irademiz olmadığı anlamına gelirdi. ki böyle olsaydı ne peygambere gerek olurdu, ne dine, ne de ahirete, çünkü seçme şansımız olmazdı.
hayır, kesinlikle özgür irademize inanmamız gerekiyor. ve irademizi elimize alıp, şu dünyadaki en kıymetli varlığımız olan canımızı korumak için birşeyler yapmamız gerekiyor. çünkü öleceğimiz kesin, ama ölümden sonra bizleri nelerin beklediği belli değil. canımızı korumak, kendimize iyi bakmak bu hayata en büyük borcumuz.
zaten en kaderci müslüman bile, önce tedbirinizi alın, sonra takdiri allaha bırakın demez mi?
o yüzden, aman kaskımızı takalım, korumamızı kuşanalım, dikkatli sürüp, aldığımız riskleri çok iyi hesaplayalım ve bu yaşamın kıymetini bilelim.
herkese kazasız, belasız, sorunsuz sürüşler.