Depolama birimlerindeki dost kazığı...

Motosikleti
Yok
Şimdi bilgisayarına bir hard-disk alıyorsun (ya da usb bellek, sd card, vs. hepsinde aynı).

Benim verdiğim aşağıdaki örnekte cihaz, Western Digital Green 240 GB., bu örnekten gidelim.

240 GB. diye aldığın hard-disk'i bilgisayara takınca bir de bakıyorsun ki kapasite 223 GB. "N'oldu yahu bizim 17 GB.'a?" diye düşünüyorsun.

........................

Bir üç kağıt var burada, sana 240 GB. olarak sattıkları hard-disk'in kapasitesi (bayt olarak) = 240.054.693.888 bayt.

Bu kadar bayt da, maalesef 240 GB. yapmıyor.

Neden?

Çünkü genel düşüncenin aksine, bayt-kilobayt-megabayt-cigabayt-vs. katları 1.000'er 1.000'er değil: 1.024'er 1.024'er gidiyor.

........................

Örneğimize dönelim, bu hard-diskin kapasitesi 240.054.693.888 bayt dedik.

240.054.693.888 bayt (bölü 1.024) = 234.428.412 kilobayt,

234.428.412 kilobayt (bölü 1.024) = 228.934 megabayt,

228.934 megabayt (yine bölü 1.024) = 223,57 gigabayt.

.....................................

Satarken bana 240 GB. olarak sattın, ama benim aldığım 223,57 GB.

Hani çerezcinin sana yarım kilo lokum satıyorum deyip de, tartınca 465 gram gelmesi gibi bir şey.

İlginç bir şey yani bana göre.

pea

Motosikleti
Honda Cb500f & SYM Joymax Z+
GB != GiB
G, giga, metrik sistemde 10^9, yani milyar ön eki.
Gi, gibi, ikili sistemde 2^30 ön eki.
240 GB = 223 GiB

Şikayet için müracaat: Uluslararası Birimler Sistemi Birimi, Cimer

Motosikleti
Yok
Valla haklısın Burak R25, işin bu yönü hiç aklıma gelmemişti.

Yapay zekaya sordum da, bu hesaplamada kimi sistemler 1.024 ve katları, ama kimi sistemler de 1.000 ve katlarını kullanıyorlarmış. (Aslında bu da tuhaf, yani Megabayt yahut Terabayt, Cigabayt dediğimizde tüm dünyada aynı anlama gelmesi gerekmez mi?)

Windows sistemleri 1.024'ü kullanırken, örneğin macOS 1.000'i kullanıyormuş.

Açılan konu biraz hatalı oldu yani.

Motosikleti
Crf250 L - Wave 110i - Crypton S - CB125F
Konusu açılmışken ben de çok kullandığımız bir depolama birimini yanlış telaffuz ediyor olduğumuz bilgisini araya sıkıştırıvereyim.

240 Gb ifadesindeki "Gigabyte" kısmını nasıl okuyoruz?

"Cigabayt" şeklinde.

Peki İngilizcede nasıl okunuyor?

"Gigabayt" şeklinde.

Yani işi zora sokup g harfini iki farklı şekilde okuyoruz ve de yanlış yapıyoruz.

Gigahertz de aynı şekilde G harfiyle okunmalı.

Bu kelimeyi yanlış telaffuz ediyor olmamızın bence muhtemel sebebi "Gigantic" kelimesinin İngilizcede "Caygentic" gibi okunuyor olmasıdır.

Gigantic kelimesindeki ilk G harfinin C ve ikinci G harfinin de G okunacağını bilen bir vatandaşımız, Gigabit-Gigabyte kelimelerini de aynı kuralı uyguladı herhalde ve sonra kulaktan kulağa yayıldı yanlış olarak.

Özetlersem, kökeni klasik Rumca'ya dayanmakta olan Giga kelimesini teknoloji vasıtasıyla İngilizceden ödünç aldık muhtemelen.

Ama onlardaki okunuşu (Türkçe yazıyorum: "Gigabayt" şeklinde.

Bizdeki okunuş yanlış.

Fonetik yazılışı şu şekilde: /ˈɡɪɡ.ə.baɪt/

Gigantic kelimesinin fonetiği de şu şekilde: /ˌdʒaɪˈɡæn.tɪk/

Başta gördüğünüz /dʒ/ ifadesi Türkçedeki C harfine karşılık gelir.

Skodanın Superb modelinin adını "Süper B" şeklinde yanlış okuduğumuz gibi yanlış.

https://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/gigabyte
https://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/gigantic
https://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/superb

Görüldüğü üzere, zaten dilimizde de mevcut olan g harfini kullanacağız. G yazılanı yine G olarak okuyacağız.

Not: Bu yazdıklarımı "Her sözcüğün İngilizce okunuşunu doğru kabul etmeliyiz" şeklinde algılayıp yorum yapmayı düşünür ve hatta buna yeltenirseniz, uçan tekmeyle dalıp kafanıza kürekle vururum. 😆

Not 2: Ciresunluysanız affedildiniz. :D

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
GB != GiB
G, giga, metrik sistemde 10^9, yani milyar ön eki.
Gi, gibi, ikili sistemde 2^30 ön eki.
240 GB = 223 GiB

Şikayet için müracaat: Uluslararası Birimler Sistemi Birimi, Cimer
Doğru, biri (okunuşuyla) GiB: gibibayt (2^30 byte), diğeri GB: gigabayt (10^9 byte).

Motosikleti
D400
Bununla ilgili bir video izlemiştim, gösterilen data ile gb/mb 'ın 1024'lük hesaplaması arasıda küsüratlık fark var.

Teknik bir problem yok ise 200 gb hdd aldıgınzda 190 yazıyor olsa da 199 gb lık bir dosyayı sorunsuz atabilirsiniz demişti eleman videoda.

dogrulugunu bilemem.

Motosikleti
2014 Hero Thriller 150
Bununla ilgili bir video izlemiştim, gösterilen data ile gb/mb 'ın 1024'lük hesaplaması arasıda küsüratlık fark var.

Teknik bir problem yok ise 200 gb hdd aldıgınzda 190 yazıyor olsa da 199 gb lık bir dosyayı sorunsuz atabilirsiniz demişti eleman videoda.

dogrulugunu bilemem.
Tıpkı santimetre ile inç arasındaki fark gibi. 20cm yaklaşık 7.87 inç uzunluğa tekabül ediyor. İkisi de aynı uzunluk biri cm biri inç. Paketlemede ve günlük hayatta yaygın işletim sistemleri 1024'lük sistemi kullandığı için GiB kullanmaları daha doğru olurdu ama GB sayı olarak daha büyük gözüktüğü için Pazarlama taktiği olarak kullanıyorlar. Amerikanların bu konuda garip bir şakası var yaklaşık çeviriyi aşağıya yazıyorum.

- Arabam çok yavaş hızlandırmanın bir yolu yok mu?
+ Kadranı kilometre saate ayarla daha hızlı gidersin.

Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150
Güzel konu...

Bilgisayar mantığı temel olarak 1 ve 0 olarak çalıştığı için, verileri de 0 ve 1'lerden oluşan ikili tabanda işler. Bu nedenle veri boyutu ölçümleri 2'nin üstlerine göre yapılır. (Fuzzy Logic mantığında bu 1 ve 0 arasındaki değerler de matrise dahil edilir).

Ondalık sistemde 1 MB=1000 KB iken, bilgisayar işletim sitemlerinde 1 MB= 2 üzeri 10= 1024 KB olarak kullanılır. Böyle olunca herhangi bir depolama ünitesi alırken verilen değeri 1.024'e bölerek düşünmeniz gerekir. Örneğin konuda verilen 240 GB'lık bir hard disk aldınız, bunu 240/1.024= 234 GB gibi düşüneceksiniz. Bir de bu hard diskin çalışması için gerekli sabit sistem dosyalarının vs. kapladığı alanı hesaplarsanız, kullanabileceğiniz asıl büyüklük biraz daha azalacaktır.

Yeri gelmişken bilgisayar dünyasındaki enteresan bir karardan da bahsedelim...

Mesela bir dönem sıkça kullandığımız CD'lerin süresi neden tam olarak 74 dakikadır, hiç düşündünüz mü? Çok enteresan bir hikayesi vardır ve ucu Beethoven'ın ölümsüz eseri 9. Senfoni'ye kadar uzanır. 74 dakika, 9. senfoninin kayıtlara geçmiş en uzun kayıt süresidir ve o dönem Sony-Philips işbirliği ile geliştirilen bu formatta, Sony'nin o dönemki başkan yardımcısı Norio Ohga'nın tutkulu bir klasik müzik dinleyicisi olarak bu eseri hiç kesintisiz dinleyebilme arzusundan yola çıkılmıştır.

Bazen hiç düşünmeden kabul ettiğimiz standartların altında aslında çok ilginç hikayeler yatar. Bu beni her zaman çok etkilemiştir.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar