Yeniden merhaba,
Nihayet forumu baştan aşağı okuyabildim. Biraz sabahlamış oldum, ancak çok şikayeçi değilim. Bu forumun, birikimlerin çok güzel aktarıldığı, örnek bir paylaşım olduğunu tekrarlamak isterim... Şimdiye kadar Raptor'umu düzgün havada kullanma şansım hiç olmadı. Sürekli kar, soğuk, yağmur var. Bu hafta düzeliyor sanırım, yeter artık, yeter...
Bir kaç mesajda geçmişti: Yellowrocks konusu... Özel isim olduğundan anlamını irdelemek gereği duymamıştım ama; taaaa yakın zamanda bir arkadaşım söyleyince farkettim, aslında Türkçe basbaya "Sarıkayalar" bu yahu....
Bir de motorun tipleri konusunda farklı anlayışlar var gibi. Benim motor, ruhsatımda model DD250 E9B olarak belirtilmiş. Bu, buradaki mesajlarda "C" tipi olarak anılan türe tekabül ediyor (Classic). Sanırım temel model (base version) DD250E9 (yani E tipi dediğimiz) aslında zımnen "A" tipi oluyor. Classic model ise DD250E9B olarak kodlandırılmış (B tipi). Bu konuda da farklı algılamaların müsebbibi, ne yazık ki yine dağıtımcı firmadan başkası değil galiba...
Forumun başlarında (sanırım Emre... idi) Ankara' da bayilik alacağını ve çok interaktif bir yaklaşım getireceğini ileri süren bir arkadaş vardı; birden yokoldu ???? Ankara' da benim burada görebildiğim, çok az sayıda RR' cı var. Buradaki iletişimimizi güçlendirmeliyiz diye düşünüyorum. Öyle ki, havalar düzelip te İstanbul' daki veya İzmir, Bodrum, Antalya' daki RR' cı dostlarımız geldiğinde onları iyi misafir edebilelim.
Bu arada, Kaldera' nın takviye kablosu konusundaki çözümünü de okudum. Benim uygulamayı da kısaca sizlerle paylaşayım. Normalde piyasada satılan takviye kabloları arabalar için;dolayısıyla 45+ Ah aküler için tasarlanmış 25mm' lik kablolardan ve devasa maşalardan oluşuyor; haliyle, motor çantasının yarısını işgal ediyor. Bizim motorlar için 12V' ta en fazla 9Ah' lik bir akım çekiliyor. 10mm' lik NYAF tipi kablo ile bir çift (kırmızı/siyah) küçük krokodil aldım ve motor kısmı için dişi/erkek soket aldım. Soketin dişi kısmı motorda aküye bağlı kalacak şekilde, batarya kapağını açmanıza gerek kalmadan, takviye kablosun fişini taktığınızda krokodilleri takviye alacağınız aküye bağlamanız yetiyor. Üstelik, iki ucu krokodilli olduğunda, bağlantı esnasında, serbestteki uçların birbirine teması riski kalmıyor. Kablo ve maşalar devasa olmadığı için çantada yer kaplamıyor ve daha önemlisi, kablo boylarını arabanın/motorun çok yaklaşamadığı güç pozisyonlarda uzanma sorunu olmasın diye 3m tuttum. Takviye setini henüz kullanmam gerekmedi.
Geçmiş mesajlarda, arabadan takviyenin ateşleme sistemine zarar verebileceği endişesi gündeme gelmişti, ancak bu görüşü destekleyen ya da çürüten bir yorum gelmedi. Görüşü, bilgisi olan var mı? Benim değerlendirmem, gerilim aynı (12V) olduktan sonra, kapasitesi ne olursa olsun aküden sadece gereken miktarda akım çekileceği, dolayısıyla bir zarar gelmeyeceğidir. Bu konuyu iyi bilen varsa lütfen aydınlatsın.
RR' larına yeni kavuşan herkese hayırlı olsun, umarım başlarına kaza/bela gelmez. RR almayı düşünenlere de şimdiden hayırlı olsun. Yakında ehliyet sınavına girecek (başta RR' cılar olmak üzere) tüm dostlara başarılar...