hocam o tezi zaten dikkatlice okudum ve ben de eskiz çalışmalarına başladım bile :cat: bilimselden ziyade gözlem gerekiyordu ve sizlerden geldi.mesela acar65 arkadaşımızın değindiği gibi işçiler azalıyor...demekki tasarladığım konut hareketli ya da taşınabilir olmalı.sizin yazdıklarınızdan da çok değerli noktalar çıkardım.örneğin "değnekçi" diye tabir edilen elçi için bir yaşam birimi düşünmemiştim.bunu da tasarıma eklemem gerektiğini farkettim."ki bu elçi zannımca işçiler tarafından pek sevilmeyen, tarla sahibine yakın ve büyük ihtimal o bölgenin yerlisidir."onun birimini biraz kopuk tasarlamam gerekir.
cevabınızdan edindiğim bir diğer nokta ise pamuk.yani hasat zamanı.sonbaharda toplanıyorsa okullarla çakışma durumu olur ve buradaki ailelerin çocuklarını eğitim birime taşımak gerekir.
not:bu bir fikir ve tasarım yarışması.inşallah ilerde gerçeklerini yapacağım :cat:
Sencer abi elimde çok kapsamlı veriler var ama inanın sizin şu yazdıklarınızdan daha çok nokta yakaladım.tekrar çok teşekkür ediyorum.(isteyene gönderebilirim)tabipler odasının bölge analizi, coğrafi konum, alan hesapları...
işte ben de o yarışmaya katılacağım :wiinkk:
elçi değil anıl, ELCİ. PARAYI ELDEN DAĞITTIĞI İÇİN U ADI ALMIŞ OLABİLİR.
elci genelde yerlidir, ne işçi ne de toprak sahibi sevmez bu adamları. maksadı koparabildiği kadar parayı koparıp komisyonunu yükseltmektir.
mesela( rakamlar atmasyondur. tam tustusn diye tam yazdım):
işçi başı 100tl alır. işçiye 60 verir 100-60: 40 elci komisyonu
yemek masrafı alır 100 tl. zaten sebze vs tarladan olduğundan yemeği evinde yaptırır. bu paranın bir kısmı ete vs gider, kalankısım elcinindir.
işçiler araçlarla, ki genelde römorklarla veuya kamyon arkalarında taşınır ( bu aysaktır. pek çok ölen vardır) yakıt parası vs hep kardır.
bu arada sabah 3,5/4 gibi araçlara binilir. bazı ürünler güneş doğmadan toplanmalıdır.
sandıklara dizim işleri, kmyona yükleme, sandıkların bulunduğu alana ( tarlanın ortası veya kenarıdır ) mahsullerin taşınması işleri de vardır. toplama, ekme, biçme işlemleri hep makinaya dönmüştür ama çitil ( fidan) ekimi, fasulye, domates, salatalık toplanmsı hala eldedir.
haaa, bir de tarsus üzümü vardır. çok ünlüdür.
ama üzüm bğlarında akrep çok görülür. akrep,böcek,yılan sokması vs ile ilgili revir düşün.
bir de sivrisinek ve karasinek çok olur. bölge ıslahı ve ilaçlamayı da ekle.
bataklıklar için okaliptus ağacı ekilir. o kendi kendine öyle bir su çeker ki, ağaç çok hızlı büyürken, aynı oranda bataklığı kurutur.
yani,
temiz su
mesken
wc
banyo
mutfak
atık su
revir
eğitim ve öğretim ile yetişkinlerin bilgilendirilmesi
havalandırma
bölge ıslahı
ulaşım
asayiş
bu konuları ele al.
haaa, elci sosyal güvence primi yatırmaz. bunu da dikkate al ve eklemende fayda var. yeni yasaya göre 1 gün bil yanında işçi çalıştırsan yani diyelim ki evini bir boyacıya boyatacaksın. o adamın primini yatırmalısın.
ama elci bunu yatırmaz. dolayısı ile emekli olamazlar da...
hadi, oldu olacak, bunlara koruma ve kollama derneği de kur.
bir hukuk temsilcisi ve bir başkan yaratabilirsin :wiinkk:
elimden gelenler şu anda bunlar.