Çukurova çevresindeki dostlardan yardım !!!

Selamlar...bugüne kadar çok kez karşılaştım "Çukurova" kelimesiyle.Orhan Kemal betimlerken hayranlıkla okudum.ama şimdi iş biraz daha profesyonel.bir yarışma var, çukurovadaki mevsimlik işçilerle alakalı.benim de bölge analizi yapmam gerekiyor.yani diğer yarışmacılardan farklı bir noktadan bakmalıyım konuya.sorularıma yanıt verir ve birikimlerinizi paylaşırsanız minnettar kalırım.

- Konya Ovası gibi kesintisiz bir düzlük mü çukurova?

- Yeri tam olarak nerede? (Mersin, Adana, Osmaniye ve Hatay illerini içine alan bölgede diyor internette)

- Arazide köy, yerleşim birimi var mı?

- Arazi çok parçalanmış mı? yani 1 dönüm birinin yandaki yarım dönüm başkasının şeklinde mi?

fotoğraflarınızı da gönderirseniz çok sevinirim

şimdiden çok teşekkür ediyorum.ben bir yandan da internetten veri toplamaya devam edeceğim.

Selam arkadaşım Çukurova seninde yazdığın gibi çok büyük bir yüzölçümünü kapsamaktadır.Mersin veHatay çukurovanın dışında kalsada buraya yakın oldukları için çukurova iklimine sahiptirler.Çukurova parçalanmış bir yer değildir. Arazileri genelde büyük arazilerdir.Burada genelde tarlalar büyüktür tabiki küçük arazilerde bulunmaktadır ama genellikle büyüktür yani 20 dönümlük tarla da var 500 dönüm tek parça tarlalarda.En yakın dağlar Toroslar ve Amanoslardır.Yani Çukurova genellikle düzdür adı üstünde Çukurova.Ama son zamanlarda yani teknoloji geliştikçe makinalar çoğaldı Pamuk makina ile toplanınca mevsimlik işçiler artık gelmez oldu buraya.Orhan Kemal'in anlattığı eskide kaldı artık özlemiyoruz desekte yalan olur hani o zamanlar dahada canlı idi buralar.Bilmiyorum küçükte olsa yardımcı olmaya çalıştım.Hoşçakal.

hocam çok teşekkür ediyorum gerçekten çok faydalı ve değerli bilgiler paylaştınız.mevsimlik işçiler tamamen iptal olmadı değil mi?yani çok büyük arazilerde yine kullanılıyor mu?ya da pamuk harici diğer hasat ve bakımda görev alıyor mu işçiler?

hocam çok teşekkür ediyorum gerçekten çok faydalı ve değerli bilgiler paylaştınız.mevsimlik işçiler tamamen iptal olmadı değil mi?yani çok büyük arazilerde yine kullanılıyor mu?ya da pamuk harici diğer hasat ve bakımda görev alıyor mu işçiler?

Tabiki çok küçük aileler olarak ufak tefek işlerde çalışıyorlar tabiki ama hiç yok desek yalan olur.Ama tabiki bunların yanı sıra pamuk kazması.yer fıstığı ekimlerinde kazma işi mutlaka oluyor ama genelde onuda köylerdeki kişilere yaptırıyorlar.Şuan dışarıdan mevsimlik işçi çok az denecek kadar geliyor.

anladım hocam.o zaman bizim proje biraz daha şekil değiştirecek.yani işçi sayısı gitgide azalıyorsa biz de konutu ona göre tasarlarız.yani işçi gelimi durduğu zaman bizim konut parçalarına ayrılıp farklı bir yere taşınıp monte edilebilir olur.verdiğiniz bilgi inanın çok işime yaradı.tekrar çok teşekkür ediyorum

Mersin İl Temsilcisi
sevgili anıl,

sana maddeler halinde sıralayacağım.
ve bence çukurovaya coğrafya derslerindeki gibi makroekonomik olarak bakmak yerine, mikroekonomik olarak bakmayı dene sen.
mesela;

- mevsimlik işçiler güneydoğudan gelirler genelde. kalacak yer sorunlarını o bunaltıcı nemli sıcakta yahut kışın yine nemden parmak uçlarını hissedemediğin soğuklarda naylon çadırlarda ve barakalarda 8-10 kişi yaşayarak, su ve tuvalet ihtiyaçlarını da bu arazide giderirler. kundaktaki bir kaç aylık bebeler toprağa yatırılıp yine topraktan para kazanmaya gidilir.
mevsimlik işçilerin ( kimse gücenmesin ama ) çoğaldığı dönemlerde hırsızlık ve kavga başta olmak üzere asayişte farklar meydana gelmeye başlar.
- elci veya çavuş denilen, bu işçileri toplayıp bunları yevmiyelerini hesaplayan, dağıtan bir taşeron vardır. bu kişi genelde herkesin her işini bir şekilde halleder. buna, şirketin insan kaynakları ve personel müdürü de diyebiliriz :) ama kahya diyemeyiz. çünkü sadece ekim, biçim,ilaçlama gibi tarımsal işlemleri yönetir.

mevsimlik işçilerin gözünden bakacak olursak;
- çalışma mevsiminde kazanılan para ile yılın geri kalan zamanlarında geçinilir.
- 2 dönemde daha sık çalışılır.
1- kışın, narenciye başta olmak üzere, marul ve kışlık sebzeler
2- pamuk genelde sonbahar mevsimi içindir ama, yazın domates, biber, mısır ve yazlık sebzeler için çalışılır.

bu nüfusun çoğu, karadenizde çay, fındık vs zamanlarında da karadenize çalışmaya giderlermiş.

bir de, kayak mevsiminde kar düzeltmeye vs gidenler de varmış. az önce araştırırken okudum :)

sana ilgili resimleri link olark vereceğim :)

"çukurovada mevsimlik işçiler" olarak google görsellerden aratırsan binlerce resim mevcut.
aynı başlığı web olarak aratırsan da konu ve kendileriyle ilgili sorunlar ( ikametgah ve eğitim) hakkında bilgiler edineceksindir.

http://www.google.com.tr/images?hl=...=UTF-8&source=og&sa=N&tab=wi&biw=1120&bih=484

bu da gazi üniv. de hazırlanmış hazırlanmış bir tez ( harika bir konu, çok ballısın vallahi ) :

http://www.mf.gazi.edu.tr/journal/2004_4/375-392.pdf

---------- Mesaj ekleme zamanı: 20:32 ---------- İlk mesajı ekleme zamanı 20:30 ----------

işte bu da web sayfası. hatta öğrenciler tarafından ödüllü yarışmalara hi konu olmuş daha önce. mevsimlik işçilere mimari destek diye :)

http://www.google.com.tr/search?hl=...er&um=1&biw=1120&bih=484&ie=UTF-8&sa=N&tab=iw

http://webcache.googleusercontent.c...&hl=tr&ct=clnk&gl=tr&source=www.google.com.tr

hocam o tezi zaten dikkatlice okudum ve ben de eskiz çalışmalarına başladım bile :cat: bilimselden ziyade gözlem gerekiyordu ve sizlerden geldi.mesela acar65 arkadaşımızın değindiği gibi işçiler azalıyor...demekki tasarladığım konut hareketli ya da taşınabilir olmalı.sizin yazdıklarınızdan da çok değerli noktalar çıkardım.örneğin "değnekçi" diye tabir edilen elçi için bir yaşam birimi düşünmemiştim.bunu da tasarıma eklemem gerektiğini farkettim."ki bu elçi zannımca işçiler tarafından pek sevilmeyen, tarla sahibine yakın ve büyük ihtimal o bölgenin yerlisidir."onun birimini biraz kopuk tasarlamam gerekir.

cevabınızdan edindiğim bir diğer nokta ise pamuk.yani hasat zamanı.sonbaharda toplanıyorsa okullarla çakışma durumu olur ve buradaki ailelerin çocuklarını eğitim birime taşımak gerekir.

not:bu bir fikir ve tasarım yarışması.inşallah ilerde gerçeklerini yapacağım :cat:

Sencer abi elimde çok kapsamlı veriler var ama inanın sizin şu yazdıklarınızdan daha çok nokta yakaladım.tekrar çok teşekkür ediyorum.(isteyene gönderebilirim)tabipler odasının bölge analizi, coğrafi konum, alan hesapları...

işte ben de o yarışmaya katılacağım :wiinkk:

Mersin İl Temsilcisi
hocam o tezi zaten dikkatlice okudum ve ben de eskiz çalışmalarına başladım bile :cat: bilimselden ziyade gözlem gerekiyordu ve sizlerden geldi.mesela acar65 arkadaşımızın değindiği gibi işçiler azalıyor...demekki tasarladığım konut hareketli ya da taşınabilir olmalı.sizin yazdıklarınızdan da çok değerli noktalar çıkardım.örneğin "değnekçi" diye tabir edilen elçi için bir yaşam birimi düşünmemiştim.bunu da tasarıma eklemem gerektiğini farkettim."ki bu elçi zannımca işçiler tarafından pek sevilmeyen, tarla sahibine yakın ve büyük ihtimal o bölgenin yerlisidir."onun birimini biraz kopuk tasarlamam gerekir.

cevabınızdan edindiğim bir diğer nokta ise pamuk.yani hasat zamanı.sonbaharda toplanıyorsa okullarla çakışma durumu olur ve buradaki ailelerin çocuklarını eğitim birime taşımak gerekir.

not:bu bir fikir ve tasarım yarışması.inşallah ilerde gerçeklerini yapacağım :cat:

Sencer abi elimde çok kapsamlı veriler var ama inanın sizin şu yazdıklarınızdan daha çok nokta yakaladım.tekrar çok teşekkür ediyorum.(isteyene gönderebilirim)tabipler odasının bölge analizi, coğrafi konum, alan hesapları...

işte ben de o yarışmaya katılacağım :wiinkk:

elçi değil anıl, ELCİ. PARAYI ELDEN DAĞITTIĞI İÇİN U ADI ALMIŞ OLABİLİR.
elci genelde yerlidir, ne işçi ne de toprak sahibi sevmez bu adamları. maksadı koparabildiği kadar parayı koparıp komisyonunu yükseltmektir.
mesela( rakamlar atmasyondur. tam tustusn diye tam yazdım):
işçi başı 100tl alır. işçiye 60 verir 100-60: 40 elci komisyonu
yemek masrafı alır 100 tl. zaten sebze vs tarladan olduğundan yemeği evinde yaptırır. bu paranın bir kısmı ete vs gider, kalankısım elcinindir.
işçiler araçlarla, ki genelde römorklarla veuya kamyon arkalarında taşınır ( bu aysaktır. pek çok ölen vardır) yakıt parası vs hep kardır.
bu arada sabah 3,5/4 gibi araçlara binilir. bazı ürünler güneş doğmadan toplanmalıdır.
sandıklara dizim işleri, kmyona yükleme, sandıkların bulunduğu alana ( tarlanın ortası veya kenarıdır ) mahsullerin taşınması işleri de vardır. toplama, ekme, biçme işlemleri hep makinaya dönmüştür ama çitil ( fidan) ekimi, fasulye, domates, salatalık toplanmsı hala eldedir.
haaa, bir de tarsus üzümü vardır. çok ünlüdür.
ama üzüm bğlarında akrep çok görülür. akrep,böcek,yılan sokması vs ile ilgili revir düşün.

bir de sivrisinek ve karasinek çok olur. bölge ıslahı ve ilaçlamayı da ekle.
bataklıklar için okaliptus ağacı ekilir. o kendi kendine öyle bir su çeker ki, ağaç çok hızlı büyürken, aynı oranda bataklığı kurutur.

yani,

temiz su
mesken
wc
banyo
mutfak
atık su
revir
eğitim ve öğretim ile yetişkinlerin bilgilendirilmesi
havalandırma
bölge ıslahı
ulaşım
asayiş

bu konuları ele al.

haaa, elci sosyal güvence primi yatırmaz. bunu da dikkate al ve eklemende fayda var. yeni yasaya göre 1 gün bil yanında işçi çalıştırsan yani diyelim ki evini bir boyacıya boyatacaksın. o adamın primini yatırmalısın.
ama elci bunu yatırmaz. dolayısı ile emekli olamazlar da...

hadi, oldu olacak, bunlara koruma ve kollama derneği de kur.
bir hukuk temsilcisi ve bir başkan yaratabilirsin :wiinkk:

elimden gelenler şu anda bunlar.

Sencer abi ekip başı olarak senin adını yazacağım, inanki bizden daha çok veri topladın :mrgreen: yardımların için çok teşekkür ediyorum tekrardan.kontrüksiyon, program, işlev, biçim derken küçük noktaları atlamıştım.farkına vardım sayende.çalışmalarımın bir kısmını ilerleyen zamanda paylaşırım sizlerle...inşallah yarışmadan derece alırız ve ödül töreni için Adanaya gideriz...herkese güzel günler diliyorum

Mersin İl Temsilcisi
eğitime destek şart :D
inşaallah kalıcı şeyler bırakırsınız. amacınız günübirlik olmamalı.
hakkınızda hayırlısı olsun :)

öyle bir fikir sunacağız ki ekip olarak, hem maliyet çok az olacak hem de işlev ve estetik bir arada olacak.yani " biz niye düşünemedik bunu ya" dedirtecez seçici kurula.gece gündüz eskiz çalışmaları, kütle maketleri ve modellemeler sürecek.güzel haberlerimizi bekleyin dostlar

Mersin İl Temsilcisi
öyle bir fikir sunacağız ki ekip olarak, hem maliyet çok az olacak hem de işlev ve estetik bir arada olacak.yani " biz niye düşünemedik bunu ya" dedirtecez seçici kurula.gece gündüz eskiz çalışmaları, kütle maketleri ve modellemeler sürecek.güzel haberlerimizi bekleyin dostlar

yağmuları unutmayın. yerden yüksekte inşa edin. alt taraflarda kullanılan malzemeleri ve hayvanları da unutmayın.

bak, eskiler tarla yanlarına bundan yaparlardı.
yüksek olmasının sebepleri :
http://www.itusozluk.com/gorseller/%E7ardak/30853
yağmurdn etkilenmemek
böcek ve yılanlar..
direklere kireç sürerlermiş bu yüzden :)

sinekten de cibinlik kurarak korunurlarmış :

Son düzenleme:
he ya sencere yaz araştır de blamayacağı bişey yoktur onun:)

az biraz Orhan Kemal okumuşluğum vardır, annem de edebiyat öğretmeni olunca...evde çok konusu geçerdi çukurovanın.dedem de yıllar önce pamuğa gitmiş oralara.kitaplardan durum betimlemeleri araştıracağım, filmlerden mekan kurgularına bakacağım.yani çok kapsamlı bir analiz beni bekliyor.tekrar çok teşekkür ederim desteğiniz için

---------- Mesaj ekleme zamanı: 21:55 ---------- İlk mesajı ekleme zamanı 21:53 ----------

he ya sencere yaz araştır de blamayacağı bişey yoktur onun:)

sağolsun çok yardımı oldu. yabancı da değil o kültüre.ne de olsa burnunun dibi.(Mersin-Adana)

Mersin İl Temsilcisi
hanımın çiftliği ( oldukça gerçekçidir. tarsusun yenice ilçesinde çekiliyor. tarsus -adana arası 30 dk.) hem de güncel...
susuz yaz
asi dizisi

---------- Mesaj ekleme zamanı: 22:25 ---------- İlk mesajı ekleme zamanı 22:23 ----------

he ya sencere yaz araştır de bulamayacağı bişey yoktur onun:)

ilkokul öğretmenim sağolsun :rendeer:

benimde hayranlıkla okudugum kitaplardan biriside yaşar kemal'in ince memed serisidir. yaklaşık 10 yıl önce okumuştum. son bir yıldır ikametgahım mersin oldu. sık sık adanayada gidip geliyorum. ve diyeceğim şuki:

nerde kitaptaki çukurova??

her yaşta ayrı bir keyif aldım çukurova temalı kitaplardan.tabi Orhan Kemalin de sanatının büyük etkisi var bunda.hatta hatırlarım küçüklüğümde okurken, karga ve akbaba tarifi gözümde anka kuşu giri canlanırdı :) uçsuz ovanın üstünde süzülen dev bir kuş...ve leşlerin üzerinde geziyor :)

Mersin İl Temsilcisi
benimde hayranlıkla okudugum kitaplardan biriside yaşar kemal'in ince memed serisidir. yaklaşık 10 yıl önce okumuştum. son bir yıldır ikametgahım mersin oldu. sık sık adanayada gidip geliyorum. ve diyeceğim şuki:

nerde kitaptaki çukurova??

o, yazarın gözündeki çukurovaydı ve sana gördüklerini göstermişti.
şimdi, sen kendi gözlerinle bakıyorsun veonun gösterdiklrini arıyorsun.
sorun işte burada.
ben adanaya ne zaman gitsem, hemen adana mt yi ararım. fırına tavuk atıp dükkanların birinde shbet ederiz.
sonra askerlik arkadaşlarımla buluşup baraja gideriz...

ama o kadar çok gidip geldiğim mersin-adana otobanaını hiç sevmem. dümdüz yol canımı sıkıyor ama oradaki dostlara değer :rendeer:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar