Arkadaşlar ben Japonların otomobil,motosiklet,fotoğraf makinası gibi ve diğer birçok ürünlerin savaştan sonraki gelişimini yakından takip eden bir vatandaş olarak, DİYORUMKİ çinliler çok yakın bir tarihte bu piyasanın hakimi olacaklar.Neden diyecekleriniz olacaktır mutlaka. Çünki Japonlar'da böyle başlamıştı . Önce kolonlayıp ucuz olarak dünyaya sürüm yaptılar aklınıza gelecek her ürün böyle oldu , ama yedek parçaları pahalı ve servis azdı .
Aynen bizde olduğu gibi.Piyasa kapıp köşe dönmek isteyen birçok avrupa firmaları zamanla bazıları eridi bazıları da kaliteye yönelip ayni Japon malını hem ucuz hem kaliteli olarak devam ettirdi :yalnız burada Japonların bir taktiği vardı, hiç bir firmanın markasını fason olarak yapmadı Mazda Mazda olarak Toyota Toyota olarak üretti yada nissan ( daha önceleri Datsun ) datsun olarak üretti . demek istediğim (Ali,Veli, Hasan ,Hüseyin)yani anlıyacağınız yerli isimlerle çinde üretim yapılması Japonların yapmadığı bir işti ve zamanla markaları piyasayı tuttu bügün bir Yamaha ,Suzuki ,Kawasaki varsa zamanında markalarının arkasında durup hak ettikleri içindir .Bizde de bazı markalar isim vermiyorum,Çinde üretim yaptırıp (ucuz işçilik ucuz malzeme+Çinde enerjiyi devletin bedava vermesi )maliyeti çok düşük seviyelere indirmesi dolayısıyle ve sürümden kazanıp işzizliğin önüne geçmesi, ama bizdeki firmaların bunu fırsat bilip köşe dönmek amacını güderek kalitesiz mal yaptırıp,kapabildiğini kapıp ortadan yok olacak firmalarımız var.Ancak bunun aksini düşünen , firmalarımızda var işi ciddiye alıp kendi markalarını (her ne kadar Çinde üretilsede)devam ettirecek ve garantisinin arkasında durup iyi servis verecek markalarımız var. Ancak bizler bu markaların hangisi olduğunu zamanla göreceğiz (ben göremem artık ama yaşı genç olan arkadaşilarımız görecekler (yaşım 66 )ama gönlüm hala genç ve rüzgar sevdalısıyım.
Demek istediğim Çin malları şu anda belki yeterince kaliteli değil ama kalite = fiat = performans bunu gözönünde bulundurmak gerekir. Yani Nasrettin hocanın dediği gibi parayı veren düdüğü çalar.
hepinize bol rüzgar kazasız sürüşler dilerim.