Ülkemizde son 3 yıldır motosiklet patlaması yaşanıyor. Özellikle pazara hakim olan markaların menşeileri araştırıldığında ise Çin malı oldukları ve son derece dayanıksız oldukları söyleniyor. Sizler aracılığı ile de Çin malı almayın, alan hatalıdır, kötüdür, yanlıştır v.s. yorumları yapılıyor ve Japon motorlarına yönlenilmesi tavsiye olunuyor.
Ben size başka bir öneride bulunayım. 4-6 milyar arasında (bugün bir ybr, Cbf fiyatı yaklaşık) 2 tekerlekli, son derece tehlikeli, yağmurda ıslatan, soğukta üşüten, sıcakta pişiren motor takılmış bisikletler yerine 1990-1995 arası yerli bir araç alın, motordan daha iyi olmaz mı? Bırakın şu motor sevdasını, Adam gibi otomobil alın, kışın ısının, yazın soğuyun, yamurda ıslanmayın, güvenli olun v.s v.s. vs. Böylece japon alman çin, urugay derdiniz de olmaz.
Cevapları duyar gibiyim. Bugün bende elimdeki 4 milyarı araba almak yerine motosiklete yatırdım. Hemce 2 adet çin malına. Belki şu anda yarı fiyatına pazarda gidiyor ama zaten alış amacımı karşıladılar. Hepimizin A veya B markası motoru alırken beklentileri vardır ve bu beklşentileri, tüketici bilinci ile en güzel şekilde değerlendirip, doğru kararı verebilir. Bu nedenle çin malına para yatırıp, pişman olanların dışındaki insanları yargılamaya sanırım hakkınız yok.
Ayrıca, bir açıklık getirilmeli. Çin'de üretilen markalara mı, yoksa menşei Amerika'da olsa ucuz ve kalitesiz mallara mı karşısınız. Eğer cevabınız Çin üretimi mallarsa, üzgünüm yamaha, honda hepsi çinde üretiliyor. O zaman hindistan malı bulmak lazım, ne yazıkki onlarda motor üretmiyor. diğer cevapsa, insanlar birazda 3 milyarı yukarıda bahsettiğim bağdirelere rağmen iki tekere yatırmaktan sa, ulaşım ve park sorunlarını 1 milyara çözmeyi tercih ediyorlar.
Çin malı motorların çok kısa sürede dökülmelerine sebeb birazda servisler. Bu motorlarda ortak sorun, montaj yapan kalifiye elemanların bulunmaması. Buda, birçok motorun montaj sırasında eksik takılan civata, yanlış takılan kablo, gevşek somun gibi sorunlardan dolayı kısa sürede arıza vermelerine yol açıyor. Birde, motorum yağ damlatıyordu. Servis karterin çatlamış. Değiştirmemiz gerek dedi. Tecrübelerime dayanmasam, bende sizler gibi "1500km'de motorum bitti. Kahrolsun çinliler" diyecektim. Ancak araştırmamda hava filtresine giden silindir üst kapak yağ buharını tahliye eden hortumun yerinden çıktığını gördüm. Taktım sorun bitti. Bazı arızaları maalesef servislerde çözemeyip, suçu markaya atıyorlar. Bence markasına sahip çıkan arızaları araştırıp çözüm üreten servislerin olması gerekiyor. Asya servisi bile, "abi çin malı almam" derse cemaat ne yapmaz.
Buradan "En büyük çin malı başka büyük yok" yorumunu çıkartmayın. Ama markalarla mücadele ederken, biraz gerçekçi olmayı, bugün Türkiye'De bu kadar motosiklet olmasının birazda bu markalar sayesinde olduğunu unutmayın. 1990 yılında motor denilince, Jawa'ları yerden yere vururlar, Mz leri el üstünde tutarlardı. Şimdi 20 yaşındaki jawa'yı çin malı sıfır motora tercih ediyorsak, beklentilerimizi ve beklentilerimiz için neleri feda edebileceğimizi iyi belirleyelim.