Chopper'la başlamak isteyen bir öğrenciyseniz

evinizden uzak okuduğunuz yerde gerektiğinde 3 kuruşun hesabını yapıyorsanız, biraz da benim gibi pinpirikli olunca işte insanın kafasında kırk tane tilki dolanıyor:silent:

konuya biraz değişik girdim galiba ama karışık bişey yok eminim günde en az 50 tane benim gibi acemi gelip açıyordur bu tarz başlıklar. lafı fazla dolandırmadan gerekli bilgileri yazıp merak ettiğim konulara değineyim en iyisi:

yaş 21 boy 186 kilo 75
b ehliyetim mevcut, herhangi bir 2 tekerli araca(bisiklet hariç) artçı olarak dahi binmişliğim yok
bütçe 4 bine kadar

internette takip ettiğim birkaç ilan var birini örnek olarak yazayım: 2007 pioneer xf200-2a/16.000km/2000 fiyat

bir diğeri de 2012 model kuba superlight 150 /18.000km/ 3.5 bin civarı bir fiyat

tabi motoru almadan önce ehliyet işini halledicem, kullanmasını da çabuk öğreneceğimi düşünüyorum zira sürekli gerek sizlerin mesajlarını gerek altın elbiseli adamvs youtube kanallarını takip ederek bilgi edinmeye çalışıyorum.

gelelim kafamda dolaşan tilkilere, hocam tek bi sorun var, eğer sıfır bi motorsiklet alabilecek güçte olsam derdim tasam kalmayacak çünkü ilk bakımlarını rodajını vesaire ben yapmış olacağım ve motorun akıbetini de en iyi ben bileceğim doğal olarak. fakat 2. el konusu açıldığı anda bana bi ürperti geliyor zira günümüz Türkiyesinde sahtekar insanlar çoğunlukta olmakla beraber devletin en üst kademelerinde dahi bulunabiliyorlar iken 2. el sorunlu motorunu bana kakalamak isteyen bi zat neden sahtekarlık yapmasın?

pek çok başlık gezdim, uzun uzun listeler okudum motorda neleri kontrol etmeliyim diye fakat bana o kadar uzun ve çetrefilli geliyor ki o listelere baktıkça bi darlanıyorum:pale: keşke karpuzu kesip içine bakmak kadar kolay olsa bu işler diyorum zaman zaman, ama eminim işinin ehli için benim gözümde büyüttüğüm kadar zor bi olay da değildir ki umuyorum ki aranızda bu kategoriye giren insanlar vardır.

genel olarak endişelerim bu şekilde. umarım derdimi anlatabildim ve sizden bilgilendirici birkaç mesaj alabilirim fakat anlayamayan arkadaşlar için de iki net soru sorarak mesajımı sonlandırıyorum

1. ilk ilandaki 2 bin liralık motoru alırsam beni bi o kadar daha masrafa sokacak kadar sıkıntı çıkarır mı

2. ikinci ilandaki motor 2. sahibi tarafından satışa konulmuş ve eleman bu motoru aldıktan kısa bi süre sonra ve görece düşük bir fiyattan satmaya çalışıyor. acaba motorun bi kusuru mu var da bu kadar erken ve uygun fiyatla elden cıkarmak istesin? bir de kuba sueprlight bildiğim kadarıyla muadillerine göre daha sağlam bir makine(yanılıyorsam düzeltin) hadi sorunlu diyelim beni çok üzecek bir sorun çıkarır mı yani düşük fiyata aldanıp riske girmeye değer mi?

Kardeş sana tavsiyem ekipman için bütçe ayirdin mi bilmiyorum ama önceliğini ekipmana vermendir

Sonrasında ise 2007 model bir motorun 12.000 km de olma olasılığının coook çok düşük neredeyse imkânsız oldugu nü bil.

Sahibinden.comda satılan çok motoru sogulattigimda muayene tarihlerinden kmnin geri sarıldığını göreceksin.

Şuradan hesap et ayda 500 km yol yapsa bir motor senede en az 6000 km eder 8 yasında bir motor en az 50.000 de falan olması lazım o da en az .. Rodaji falan da önemli ama bence bu hususu da ikinci el motor almadan önce gözden gecirmelisin.

Son olarak da ne alirsan al goturup servisine almadan goster bir hata kusuru varsa söylerler en azından...

Şimdiden tekerin düz bassin ;)

abicim hemen bir bajaj bayiine gidiyorsun sıfırı 3000 tl olan bajaj boxer i alıyorsun motor on numara tam bi klasik, ya taksitle ya da peşin alıyorsun ekipmanını da yapıyorsun.en az bi 10000 km kullanıyorsun.korkma düş kalk motor taş gibi...garanti de 2 yıl...yakış desen 100 km de 1.5-2 litre...bu arada boxeri kullanırken paranı biriktiriyorsun ilerde boxerini satıp sıfır bi chopper alıyorsun...sıfır diyorum çünkü piyasada üç kağıtçı çok sana kakalarlar arızalı bir makineyi motordan bile soğursun aman ha...hadi kendine iyi bak...

baylar okuyup cevap yazdığınız için teşekkür ederim. şu an önceliğim bütçeme göre bir makinayı alıp evraklarını tamamlamak, gerekirse ekipmanı tamamlayana kadar selesine bile oturmam, fizyoterapi öğrencisiyim ve motor kazalarının sonuçlarını çok iyi biliyorum. sizlerden isteğim beni 2. el piyasası hakkında edinebileceğim bilgilere yönlendirmeniz, misal 15 bin yapmış bir motor ile 60 bini geçmiş bi motor arasında nasıl bi fark vardır ve geri sarılmış bi km saatini nasıl farkederim. farkedemedim diyelim motor belirli bi kmden sonra çalışmaz mı işlevini mi yitirir?

bir de bu pioneer xf200-2a modeli hakkında internette neredeyse hiç bilgi bulamadım, yok mu aramızda kullanmış veya bi tanıdığı kullanmış olan birisi ?

Kardeş bu ülkede 2.ci el motosiklet ve araba alınmaz , benden söylemesi. Çok yüksek kmli motosiklet çok arıza verir motor rektifiyesi gerekir çok masraf çıkartır vs vs. Mümkünse 0 al.

Mecbur kalmadığım hiçbir durumda 2. El ürüne yönelmem.

Geçmişte yaşamış olduğum kötü tecrübeler neticesinde 2. El ürün alımı kitabını kapattım ben.

Naçizane tavsiyem sıfır alman yönünde olacaktır. Herhangi bir problemde karşında bir muhattap bulacaksın.

sana kısaca chopper ı anlatayım
chopper makinalar öncelik le ağır oturaklı yere yakın makinalardır
V motor olanı tork ve ses avantajından makbuldur
rüzgar direnci yüksek olduğundan yüksek hızlar da beygir ihtiyacı katlanarak artar
tabi bu da sana yakıt artışı olarak geri döner
250 cc altı olanlar pek tercih edilmez
kendi makinamdan örnek vereyim 250 cc sıralı 2 silindir 18 20 bg bir makina 90 km hızda 6 bin devir çeviriyor titreşim kabul edilebilir seviyede 100 km de 4 litre yakıyor ortalama
max gücü 8bin devirde veriyor oda 130 km hıza falan denk geliyor 8 bin devirde acayip titrior
eğer bu 200 cc yada 150 cc bir makina olsaydı 90 km hızda gitmek için bile en az 8 bin çevirip bol bol titremen gerekecekti (Balansörlü modellerde iş biraz daha iyi )
tabi chopper yada cruiser makinalar biraz uzun ve aksesuarıyla geniş makinalar alışana kadar öyle her yere sığmıyor dönmüyor bunun yerine
arkadaşın dediği gibi bajaj alıp tecrübeyi sağlama aldıktan sonra 600 cc chopper a geçmen mantıklı olur diye düşünüyorum

üç kuruşun hesabını yaparım derken gelirim az diyorsan motosiklet alma. zira motosiklet masraflı birşey. bunun yanı sıra bütçe çok düşük chopper için çinli commuter baksan daha iyi. hem ekipmana da ayıracak paran kalır. bajaj boxer alma ön freni kampana durmaz. motor kullanmak da birşey yok birkaç günde alışırsın hiç takılma oraya.

biraz daha açık olayım o halde

90 km/saat benim için üst limit olarak yeterli hız yapma merakım yok, eğer ileride motorum olursa düşük hızlarda gezinerek dolaşmayı sürat yapmaya tercih ederim

bu yüzden tür olarak cruiser-chopper tercih ettim ve tercihim değişmeyecek, commuter tarzı motorlar tabi başlangıç için rahat olabilir fakat ben ilgilenmiyorum yani ybr125 ile başlamaya niyetim yok

kim istemez ki durumu olsun da istediği marka modelin sıfırını anında alıp keyfine baksın fakat durum ortada

ekonomik durumum fevkalade olmasa da tasaruf yapmayı bilen biriyim öyle istisnasız her ay 500 600 lira civarı bi masraf çıkmayacak ve sorunlar kronik şekilde seyretmeyecek ise bu yükün altına girmeyi göze alıyorum, belki bilgisizliğimdendir motorsiklet masraflı dediniz kabul ama rakamlar üzerinden konuşabilir miyiz? 2000 liralık çin malı bi chopper alsam mesela bana her ay benzin dışında çıkaracağı 500 liralık bi masraftan mı söz ediyoruz 300 mü 1000 mi?

Lastik, periyoduk bakım, vergi, sigorta, muayene masrafları. Arıza çıkarmasa bile bunlar standart harcamalar. 500 çıkarmaz o kadar da değil.

anladım hocam peki 500 değil de aylık ortalama masrafın şu kadar olur diyebilir misiniz?

motoru hor kullanmazsam, sadece kmsi yüksek olduğundan ve/veya önceki sahiplerinin kötü kullanımından ötürü yaşayacağım beni illallah ettirecek düzeyde problemler yaşar mıyım?

kuba superlight 200 senin işini görecek gibi duruyor. Kullanıcılarıda epey aktif ve seviyorlar motorlarını.

evet takip ediyorum kendilerini, zaten aklımda şu an iki seçenek var biri kuba superlight 150/200

diğer seçenek biraz daha uygun fiyata kaçıp riske girmek üzerine, skygo/pioneer/kanuni/mondial/jinlun vs 2008 öncesi bi çin chopperı alıp artık gittiği yere kadar kullanmak

ozaman ben masraflarımı yazayım
3000 km de aldım makinayı ilk iş yağ değişimi 2 lt 60 tl yağa acımayacaksın genel de 1500 km yi geçmeden değiştiriyorum
dün sigortaya 295 lira verdim (yaşa kaza durumuna göre değişir bu benimki fazla )
2006 model 62 lira vergi yıllık
vize 2 yıllık 80 küsür lira
motosiklet 8 bine falan gelince (şuan hatırlamıyorum )
zincir dişli takımı
2 buji
debriyaj ve ara sacları
hava filtresi
tüm teker rulmanları (yılların yorgunluğu 2006 model ve piyasadaki tüm çin chopperlar 2005 2006 model genelde ,)
karbüratör temizliği falan derken bi 400 tl falan harcadım (uzun yıllar kullanmayı düşünüyorum yada kullanırken yolda dağılmasın diye masraf şart )
şuan motor 10bine dayandı
iyi kullanırsan hiç arızasız 30 bini devirir
gerçi nette 30 binkm den fazla motosiklet yok hepsi geri sarmış o ayrı

yağsız kalan yada yağı zamanında değişmemiş hararet yaptırılmış bir makinada silindirler sekmanlar aşınabilir
krank rulmanları ses yapabilir (ortalama 30bin km de belli eder krank 200 300 lira falan

daha başıma gelmedi ama vites dişlileri kullanıma ve yağlamaya bağlı aşınabilir kırılabilir
takım olarak 200 küsür tl falan
tabi her kalemde motor yarma işi için + birde işçilik olur oda ortalama 200 tl
bunları eski motosikletler içinbaşına gelebilr diye yazıyorum
bunların dışında
her 100 km de ortalama 250 cc için 4 litre tüketim var (uzun yolda 3.5 e düşebilir dağa çıkacam dersen 5 litre yakar )
çok kaliteli tubelles lastik takımı kendi motosikletim için 800 tl ama dandik olarak 300 tye çiftini alan var
jantlar pek yamulmaz ama sıfırı arka teker 300 tl sanırım ve alaşım jant düzelmiyor deniyor .......
aklıma gelenleri yazdım
eski sahibinin nasıl kullandığını bilemezsin kimisi alıyor motoru 5 binde aklına gelirse yağ değişiyor biyerinden ses gelince değilde bişeyler dağılınca tamire gidiyor

---------- Mesajlar birleştirildi - 01:35 ---------- bir önceki mesaj zamanı 01:29 ----------

bu arada bulunduğum yerde bikaç tane daha ramzey qm 250 gördüm adamlar dünya yer dolaşmış 50 bin yapan var 100 bin yapan var halaa çalışıyor makinalar qm lere de bak derim ama Vdeğil sıralı 18 bg
bunun dışında huyosung var V motor 26 bg
lifan var V motor oda 26 bg sanırım

ozaman ben masraflarımı yazayım
3000 km de aldım makinayı ilk iş yağ değişimi 2 lt 60 tl yağa acımayacaksın genel de 1500 km yi geçmeden değiştiriyorum
dün sigortaya 295 lira verdim (yaşa kaza durumuna göre değişir bu benimki fazla )
2006 model 62 lira vergi yıllık
motosiklet 8 bine falan gelince (şuan hatırlamıyorum )
zincir dişli takımı
2 buji
debriyaj ve ara sacları
hava filtresi
tüm teker rulmanları (yılların yorgunluğu 2006 model ve piyasadaki tüm çin chopperlar 2005 2006 model genelde ,)
karbüratör temizliği falan derken bi 400 tl falan harcadım (uzun yıllar kullanmayı düşünüyorum yada kullanırken yolda dağılmasın diye masraf şart )
şuan motor 10bine dayandı
iyi kullanırsan hiç arızasız 30 bini devirir
gerçi nette 30 binkm den fazla motosiklet yok hepsi geri sarmış o ayrı

yağsız kalan yada yağı zamanında değişmemiş hararet yaptırılmış bir makinada silindirler sekmanlar aşınabilir
krank rulmanları ses yapabilir (ortalama 30bin km de belli eder krank 200 300 lira falan

daha başıma gelmedi ama vites dişlileri kullanıma ve yağlamaya bağlı aşınabilir kırılabilir
takım olarak 200 küsür tl falan
tabi her kalemde motor yarma işi için + birde işçilik olur oda ortalama 200 tl
bunları eski motosikletler içinbaşına gelebilr diye yazıyorum
bunların dışında
her 100 km de ortalama 250 cc için 4 litre tüketim var (uzun yolda 3.5 e düşebilir dağa çıkacam dersen 5 litre yakar )
çok kaliteli tubelles lastik takımı kendi motosikletim için 800 tl ama dandik olarak 300 tye çiftini alan var
jantlar pek yamulmaz ama sıfırı arka teker 300 tl sanırım ve alaşım jant düzelmiyor deniyor .......
aklıma gelenleri yazdım
eski sahibinin nasıl kullandığını bilemezsin kimisi alıyor motoru 5 binde aklına gelirse yağ değişiyor biyerinden ses gelince değilde bişeyler dağılınca tamire gidiyor

---------- Mesajlar birleştirildi - 01:35 ---------- bir önceki mesaj zamanı 01:29 ----------

bu arada bulunduğum yerde bikaç tane daha ramzey qm 250 gördüm adamlar dünya yer dolaşmış 50 bin yapan var 100 bin yapan var halaa çalışıyor makinalar qm lere de bak derim ama Vdeğil sıralı 18 bg
bunun dışında huyosung var V motor 26 bg
lifan var V motor oda 26 bg sanırım

teşekkür ederim hocam üşenmeyip yazdığın için

beygir konusunda sıkıntım yok zaten ilk motorum olacağından sürekli uzun yol yapma gibi bi niyetim yok bana şehir içinde 50-60km/h versin yeter artar. v motorların zaten fiyatları benim boyumu aşıyor benim motora verebileceğim fiyat maximum 3500-4000

ayıptır sorması motoru ne zaman ve kaç liraya aldınız öğrenmem mümkün mü?

Bütçe 4.000 kadar ise

Ramzey qm250 lerin tipi hoş, hala acaba alsam mı diye bakarım..

lifan lf250b ince yapılı v motor..tipini en çok beğendiğim model, ortalama 18hp gücü var..

yada regal roptorun 150 cc lik klasik modellerine bak..cruiser ihtiyacını fazlası ile karşılar fiyatları makul. hemde yeni model almış olursun.

mondial mct250 de piyasada bolca var.. onun hakkında tek söylenen titreşimi, yukarıda Allah var..Tipi güzel ama. :)

olmadı mondial kt150 var cruiserin amca oğlu.. biraz küçük incedir ama iş görür..fiyatı uygun, parçası uygun. modeli yeni..

Ama bunları yakından gör üstüne otur öyle karar ver.. resmine bakmakla olmaz..

Tavsiyem alabiliyorsan lf250b, olmadı regal 150cc..

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar